5 hraček, které musí mít doma každá předškoláčka!

Já vím. Hraček pro děti je milión. Sama někdy žasnu jaké jsou teď možnosti. No fakt. Zkuste si vzpomenout, jaké jste sami měli hračky a hlavně kolik jste měli hraček, když jste byly malé. Hm? Myslím, že si vzpomenete jen na pár a na několik, které víte, že měl někdo ve vašem okolí a vy jste jim je strašně záviděli :D
Ale vyznat se v tom, co je na trhu nyní a koupit hračku vhodnou k danému věku...to je fakt oříšek :) Trh je totiž přeplněný, značek je milión a šance, že koupíte to stejné dítěti jako vaše tetička z třetího kolene, je fakt asi nulová :)

Náš starší poklad :D Na fotkách má 4, 5 a 6 let...jo a na ten dort tu svíčku dal zle manžel :D

Před časem jsem psala tipy pro dvouleťáky (článek zde) a tříleťáky (článek najdete tu) a protože sama ve statistikách vidím, že tyto články mají úspěch, tak dávám tipy pro předškoláčky. Ano, doteď to byly takové "neutrální" tipy na hračky, které mohou mít chlapci i malé slečny, ale teď už to prostě uhýbá na tu holčičí stranu. Omlouvám se, ale hold jsem máma dvou malých dcer, princezen a parádnic, tak vím úplně přesně, co chce taková malá šestiletá slečna. A vůbec netuším, za co by "vraždil" malý šestiletý klučina :)


1. Edukační hračky

Edukační hračky pro nás pro rodiče, kdy se plácáme po ramenou, že "jo, to se mi povedlo. Vypadá to jako hračka, ale něco se ti malí smradi i naučí" :D (berte s nadsázkou jo? :D) Předškoláci by už měli umět písmena (aspoň některé) a číslice, takže se to vše dá více rozvíjet. Naše šestiletá navíc miluje hry, kdy musí přemýšlet. Zas a znova budu vynášet do nebes hlavně dřevěné hračky, no ale uznejte to dřevěné sudoku? Absolutní must-have. Už ho máme i doma :)

dřevěné hračky, edukativní hračky bonami
Vlevo je zmíněné sudoku - skvělá věc a nejen pro děti :)
Hubelino má i kuličkovou dráhu (psala jsem o ní zde recenzi), ale i různé logické hračky
  

2. Set na výrobu...vlastně čehokoliv :D 

Můžu potvrdit, že nejen u nás, ale i u sousedů, kteří mají 3 dcery, prostě tvořivé sety fičí. Ale to už ne takové jako "obyčejné" vyškrabovací obrázky nebo nalepování nějakých drahokamů (dobře, to ještě stále baví, ale už zájem trochu opadá), ale takové ty, kdy vidí opravdu nějaký výsledek. Takže berte cokoliv - různé výroby náramků, naušnic, malování na kamínky, výroba větrníků, šití vlastních hraček, pletení čelenek... a neřešte, že je tam třeba napsané od 8 a více let. Sama jsem se přesvědčila, že stejně s tím musím pomoci, ale po "zaučení" :) už to pak dělá sama. Někdy se trošku vzteká, ale naše starší dcera je taková, že to bude tak dlouho dělat, dokud to nebude dokonalé :D To má asi po mně... :D 

kreativní set pro děti, pro děti bonami
Skvělé inspirace najdete v sekci "dětské papírnictví" na bonami.cz/i bonami.sk

3. Hračky, které rozvíjí fantazii

U nás platí, že těmi "hračkami" jsou i knihy, protože tam asi nejlépe je zapojena fantazie. Já jsem prostě knihomol a těm dětem číst prostě budu :) A budu doufat, že jedna z nich (ideálně obě) najde tu lásku ke knihám, kterou já mám už od dětství :)

Ale pokud tápete, tak vybírejte hračky, kdy musí vytvořit svůj vlastní příběh k obrázkům. Budete překvapení, to vám slibuju a možná se i dost zasmějete, protože to jsou někdy historky... :D 

moulin roty promítačka, promítací sada pro děti
 

My máme tuto promítací sadu značky Moulin Roty, která obsahuje 5 obálek s různými kolečky, kdy každé z nich představuje jiný příběh o jiném zvířátku. Sami vidíte, že každý příběh má 8 okének/různých obrázků, ale když zjistíte v jakém jsou správném pořadí (my ze začátku stále měli tendenci je točit pozpátku :D), tak děti se na tom náramně vyhrají. A hlavně - strašně je baví s tím blikat a zkoušet, zaostřovat. Na promítání na "velké" plochy (zeď v dětském pokoji) to moc není, resp. úplně zblízka na menší plochu. No přiznávám, že někdy před spaním jim to zatrhnu, protože se u toho předhání, kdo řekne směšnější situaci a jsou z toho zbytečné překřičovačky :D

A ke kreativním hračkám, které rozvíjí fantazii nesmím zapomenout zmínit lego. K tomu asi více netřeba. Ámen :)


4. Společenské hry

Takové, které je naučí, že i prohra je běžnou součástí života. A hlavně je nenechávejte stále vyhrávat! Já jsem opravdu zastánce toho, že musí někdy i prohrát a je to normální. A nebojte, samozřejmě že se vzteká :D 

Už jsem to psala u tříleťáků, no tam se ještě dá pochopit, že sem tam (vlastně dost často) necháte dítě vyhrát. To pět a víceleté už na prohry musí být připravené. Nejen, že se více bude radovat když nad vámi vyhraje, ale hlavně - nesloží ho, pokud bude prohávat se šikovnější kamarádkou. 

My určitě doporučujeme dětské Monopoly, dětské Dostihy (no ty jsou na dlouho), ale i různé hledací hry, bingo apod. :)

společenské hry bonami, hry pro děti
Ta prostřední hra mě dost zaujala - je to jakési hledání vybraných obrázků na tom velkém hracím plánu, vypadá to skvěle :) Hledejte pod značkou Moulin Roty na bonami.cz/bonami.sk :)


5. Tetovačky a "dospělácké" věci

Cokoliv, čím dáte najevo svojí předskoláčce, že už to není jen takové miminko (i když jí tak stále někdy vidíte), ale že už je to skoro slečna, která může mít tetovačky po celých rukách :D Která si chce zamykat své "tajnosti", kreslit a psát věci, které prý nemáte vidět. A nebo jí dejte "odznak" za skvěle odvedenou práci třeba při pomáhání v domácnosti, který si hrdě může dát na batoh nebo snad i školní aktovku :)

 tetování pro děti, odznaky pro děti za odměnu


****************

Čím už předškoláky (píšu o 5 a 6-letetých cca, záleží podle vyspělosti) určitě obdarovávat nemusíte?

Ničím co je úplně totálně růžové. Ta růžová mánie tak nějak přejde do modré a fialové :)

Sponečky, čelenky a jednorožci a různé seriálové/filmové postavičky. Opadá mánie Elsy a Anny (Ledové království), resp. zájem je, ale nemusí je mít už na každém tričku :D Sponky už spíš neutrál, i čelenky. Už takové "dospělácké" ;-)

Panenky (spíš omezeně nebo už vůbec, u nás je někdo chytí tak jednou za měsíc). Plyšáci jsou taky už pomalu zbyteční, protože pravděpodobně už má nějakého svého top. Ostatní letí spíš do kouta. 

 

A co ještě můžete zkusit? 

To už záleží na tom, co obdarovávaná předškoláčka má ráda. V tomto věku už jde i vidět nějaký talent, schopnost a zájmy, které je vhodné rozumným způsobem rozvíjet. 

Takže různé hudební nástroje, sportovní náčiní, sety na zahradničení a třeba i pozorování hmyzu :), obrovské puzzle (aspoň 160 ks, ať se jí zbavíte na delší dobu :D) apod.  


rozvíjet dítě, hračky bonami
Lupa, hrnčířský kruh, minigolf, dřevěná kuše, harmonika, lis na květiny, stuha na cvičení nebo zahradnický set? Stačí jen vybírat :) Všechno najdete i tu :)
 




A opět zopakuji takovou tu klišé frázi, která je ale stále platná - děti zase tolik hraček nepotřebují :) Stejně si hrají buď stále s tím stejným a nebo s věcmi, které vůbec nejsou hračky. Platí to i při větších dětech, nejen batolatech :D 

Jaké hračky u vás fičí nejvíce? :) 

 

 

PS: Promítací sadu Moulin Roty jsme dostali zdarma na recenzi do bonami.cz :)

Komentáře

  1. Tie hračky sú super. Škoda že som o nich nevedela skôr lebo ja už mám školákov. Ale určite sa pozriem na niečo, pretože aj pod stromček niečo treba :)

    Andulka z blogu >> DISCOVERINGGLAM

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky