5 hraček, které MUSÍ mít doma každý dvouleťák!


Tak to naše nejmladší oslavilo už dva roky! Věřili by jste tomu? Já někdy sama nevěřím a pak mě ten náš dvouleťák pěkně odpálkuje a pošle mě třeba pryč z místnosti :D Už se fakt "těším" na pubertu :D

Nechci ale psát o tom, jaké to je být (a přežít) s dvouleťákem, ale o hračkách, které si myslím, že by měl mít každý dvouletý človíček. Bez ohledu na pohlaví.
Začnu tím, co takový dvouleťák potřebuje. Po zkušenostech bych mohla napsat, že NIC :D Jsou to ještě ty děti, které opravdu nic moc nepotřebují a fascinují je spíše věci v domácnosti a jak fungují - jako odemykání, otvírání dveří, pouštění pračky apod. Ještě stále objevují svět.


Co se ale, přeci jen, hodí každému dvouleťákovi?

1. Kostky, stavění věží a nemusí to být už taková ta klasika. Objevila jsem tyto nádherné věže - pyramidy Janod, které: 
- jsou vyšší jak vaše dítě když se postaví (a o to víc fascinují a baví, když to může pak shodit - potvrzeno :D)
- jsou sice z kartonu, ale už vydržely i přechod dvouleťáka po nich :D
- něco naučí, protože patří mezi edukační hračky. My máme třeba pyramidu s ročním obdobím a stále mě nepřestává fascinovat (i Sandru, tu téměř pětiletou). Stavíme, musíme u toho přemýšlet a troufám si tvrdit, že to je hračka, která doma vydrží dlouho. Naše pětiletá si to vše komentuje, přemýšlí a fakt jí to baví. Ta dvouletá to prostě jen zbourá :D


Myslím, že toto je jistota. Verze je s ročním obdobím, zvířátka v domě, zvířecí rodiny, kouzelný strom a závody a opravdu jsem měla problém vybrat jen jednu z nich. 


2. Dřevěné hračky jsou vždy vítaným dárkem, přeci jen jsou odolnější. Navíc dřevěné hračky pro nejmenší jsou přísně sledovány, aby neobsahovaly žádné škodliviny (ti nejmenší to ještě rádi cpou do úst a ochutnávají) a malé části, které by děti mohly vdechnout nebo spolknout.
Kdybych měla vybrat krásnou a kreativní hračku, tak rozhodně duhu. Kdo sleduje instagramové maminky, tak už s ní určitě měl tu čest. Je to velký hit a dost zvažuji, že jí také pořídím (na vánoce). Je to zase ten typ hračky, který něco naučí (barvy, trpělivost), je kreativní (dá se tak na sebe "naskládat", pak do toho drcenete a ona se celá "poskladá" sama - hledejte na instagramu) a přiznejme si - je krásná, takže bude ozdobou každého dětského pokoje.
Ano - skvělá zpráva je, že je jak v modrých, tak růžových tónech ;-) 


3. Co ještě dvouleťáci ocení? Navlékačky. Od těch klasických už asi můžete upustit - ty bavily tak kolem roka, ale můžete jít teď cestou "přemýšlecích" hraček, kdy to navlékání už prostě není taková rychlovka, ale musí nad tím trošku zapřemýšlet. Osobně mám takové kreativní hračky nejraději :)
A tento dřevěný domeček od Little Dutch? Pane bože! Viděli jste někdy něco rozkošnějšího? :) Kdybych takovou hračku dostala, když jsem byla malá, tak si asi učurnu od radosti a snad bych si s ním ani nehrála, abych to nezničila :D


Naštěstí je opět dřevěný, takže odolný. Musí se nad tím přemýšlet, protože z jedné strany je domeček zobrazený zvenku a z druhé strany je uvnitř. Plus jsou tam "podpásovky" jako ten výklenek s knihami. To dvouleťáčka ještě nedá a dokonce i ta starší dcera se nad tím vždy zarazila :)
Opět hračka, která potěší nápadem, kreativitou, zpracováním a je prostě krásná. Opět ve verzi modré a růžové ❤️

4. Co vždy doporučuji takto starým dětem (když se někdo zeptá na radu) i nějaké kuličkové dráhy nebo prostě autodráhy, kde si mohou autíčka pouštět dolů a sledovat jak to padá. To ostatně potěší i mladší děti, ale třeba v případě kuličkové dráhy se už tak nějak konečně nemusíte úplně bát, že narvou kuličky do úst (naše druhorozená je na toto odborník, ta rve do úst vše, starší dcera to nedělala skoro vůbec).
Tato hračka je taková antistresová i pro rodiče :D Někdy se přistihu, že sleduju padání kuliček stále dokola a úplně vypnu. Někdy to též není na škodu. A děti to baví fakt mega. Má to něco do sebe - taková akce-reakce. Starším už můžete poskládat i různé dráhy (v případě té kuličkové), ti ještě starší si je budou skládat už sami. Zapotí se, to vám slibuji. Naše pětiletá ještě staví úplně primitivní dráhy a vzteká se, když jí nechce jet kulička do kopce :D 

Podobným způsobem mě i kohokoliv (kdo si hraje s dcerami) fascinuje sledovat vláček po kolejích. Myslím, že vláček je taková jistota a baví i holky. Potvrzené! :) Pro ty nejmenší děti určitě (znovu) doporučuji dřevěný vláček - oni s tím budou ještě zacházet všelijak :)


5. Třídičky tvarů, kdy znovu můžeme opustit takovou tu klasiku a pořídit dítěti pevnou a trvalou dřevěnou hračku, která naučí dítě nejen základní tvary, ale i pár barev a krásně vypadá :) 


*********************
Osobně si myslím, že méně je více a stále více se přikláním myšlence minimalismu. Nejen v domácnosti všeobecně, ale i při hračkách. 
Těžko se mi to, prozatím, dodržuje, ale sama jsem se přesvědčila, že když holky byly v cizím prostředí s jednou hračkou, tak si s tou jednou hračkou každá opravdu hrála. A mnohem, mnohem delší dobu jak doma, kde mají podnětů (hraček) mnohem více. 
U těchto dvouleťáků jde jednoduše o toto - rozvíjet jejich motorické schopnosti, rozeznávání barev, tvarů a souvislostí (roční období, uspořádání v rodině, zákon akce-reakce...). Myslím, že to všechny tyto, výše zmíněné, hračky splňují na 100% :)

No a pokud váš dvouleťák ještě nemá, tak:
- kostky jsou úplná nutnost (kreativita a tak, chápeme se)
- odrážedla a jízdní kola + koloběžky
- případně (pokud rodič psychicky vydrží) zvukové hračky jako triangl, xylofon, foukací harmonika... Ale sama přiznávám, že takové hračky mám schované a vytahuji jen výjimečně :D 

A víc opravdu netřeba. Fakt, přísahám na holý pupek! :D

PS: inspiraci jsem hledala a vyobrazené hračky máme z e-shopu promrnousky.cz 👍

Komentáře

Oblíbené příspěvky