EKO mámou snadno a rychle

Dopad našich aktivit a naší spotřeby se v poslední době skloňuje čím dál častěji a i já osobně cítím, že některé věci jsem začala dělat úplně jinak než například po narození první dcery (aktuálně 5 let) nebo i v době před dětmi.

Doba směřuje k ekologickému životu, kdy se tak nějak můžeme vrátit ke kořenům a k tomu, co bylo pro naše babičky a prababičky úplně běžné. Zpohodlněly jsme. Nejen my ženy, samozřejmě i muži, ale řekněme si na rovinu, že jsou určité oblasti, kde my ženy vedeme. Myslím, že v takové kosmetice máme před muži jednoznačne navrch... dnes už říkám "bohužel".

I jako matky bychom se měly zamyslet nad ekologií a dopadem na životní prostředí. Informovanost naštěstí stále roste a weby a e-shopy s ekologickými produkty nejsou už raritou, ale běžnou součástí našich životů.

Jsou věci, nad kterými by se měla zamyslet každá jedna maminka (zejména pak těhotné prvorodičky). Každá z nás si totiž už může zvolit, jakým směrem se vydá a jaký pohled na globální oteplování (které je podle mě kritické) dítěti předá.

Hlavní oblasti, nad kterými je potřebné se pořádně zamyslet před příchodem miminka (a nebo oblasti, které je třeba přehodnotit...) jsou: 

1. Plenky, látkovky, bezplenková metoda, ekologické jednorázovky
Látkování nebude pro každého. Přiznávám, že jako těhotná prvorodička jsem se dušovala, že rozhodně budu látkovat, protože nebudu znečišťovat svět jednorázovými plenkami. Ehm... v podstatě jsme to ani pořádně nezkusili, takže jedeme po celou dobu s holkama na jednorázovkách. Nejsem na to úplně hrdá, ale naštěstí se trh zaplavuje ekologickými jednorázovými plenkami, které náš blbý pocit (s každou počuranou plenkou) snižují. Přísahám, že je mi lépe, když nesu do kontejneru balík počuraných eko plenek, které se (podle výrobce) rozpadnou do cca 2-4 let a ne po 400 letech, jako Pampersky.
Jestli jsem viděla rozdíl v používání? Hm, ne velmi. Možná byly trošku méně savé (v noci, přes den to člověk tak neřeší), ale stojí to za to. Nemyslíte? Dokonce už i ty ceny jsou příznivější jak třeba před 2 lety a myslím, že tento trend "snížení" ceny ekologických jednorázových plenek bude trvat i nadále, jak budou maminky stále více uvědomělé :)
My už vyzkoušeli třeba i ekologické plenky Naty.
Bezplenková metoda je úplně jiný level a teda klobouk dolů před každou matkou, která to zkusí.
No tak jako tak - ať se rozhodnete v této oblasti jakkoliv, zkuste to aspoň ekologičtěji. Pěknou zásobu svrchních kalhotech, látkových plenek a nebo třeba ekologických jednorázovek, můžete udělat prakticky už na jakémkoliv e-shopu :)
 

2. Ekodrogérie, ekopraní, přírodní kosmetika
Zde bych se mohla rozepisovat a rozepisovat. Například s příchodem dítěte se výrazně zvýší spotřeba vody a pracích prostředků. A to mnohonásobně. Žasnu, že dokážeme každé cca dva dny naplnit 6 kg pračku na doraz.
I tu se dá myslet mnohem více ekologicky a apeluji - proboha používejte raději prací prášky, které už jsou čím dál častěji baleny jen v papírových krabicích. Když už kupujete prací gel v plastu, tak kupte to největší balení, které na trhu najdete.
Dávkujte méně - uvidíte, že vyperete i s manším množstvím než je doporučováno. Aviváž používejte (zejména při nejmenších dětičkách) spíš výjimečně. Výborně vyvětrá prádlo (a provoní) klasické sušení venku. Několikrát mi sluníčko vytáhlo i skvrny na bílých plenkách (protože ano, látkové se hodí v prvních měsících na utírání všeho, co miminko vyprodukuje :D).
O praní určitě ještě napíšu speciální post.
A o tom, že není potřeba domácnost drhnout chemií, rvát savo na všechno bych asi taky mohla psát hodiny. Je jiné dezinfikovat domácnost po nějaké infekční nemoci (my měli norovirus začátkem roku a to nám v nemocnici říkali, že musíme vydezinfikovat vše od stropu, po zem, po kliky, vypínače na zdech, hračky...) a jiné dezinfikovat svůj domov neustále. Já se delší dobu "bála" ekologických produktů, že nebudou tak čistit jako chemie a moje obavy byly zbytečné. Navíc ceny už i tu jsou dostupné, tak proboha sáhněte raději po ekodrogerii :)
Největším překvapením pro mě, jako vysloužilou kosmetickou blogerku, bylo, že ti nejmenší fakt, ale fakt nepotřebují žádnou kosmetiku :) Já si myslela, že takový šampón, tělové mléko, mýdlo, něco do vaničky apod. tak nějak mít musí a zjistila jsem, že nejlepší je prostě voda. Naše mladší dcera nebyla umytá mýdlem snad do půl roka a přisahám, že nikdy nesmrděla :D Právě naopak - ještě tak kolem roku a půl měla úplně tu typickou miminkovskou vůni (říkali to i babičky), kterou jsem fetovala z jejího krku při každém uspávání. Šampón jsme použili na její vlásky až tak před půl rokem :D Dcery jsou zvyklé, že skoro nic nepoužívají a prostě jim to nevadí - jsou tak naučené :) Dokonce hlasitě jásají, když řeknu, že dnes umyjeme sprcháčem :D :D

3. Oblečení
Oblečení je kapitola taky sama o sobě. Toto by vlastně mohl být neskutečně dlouhý článek, ale já se nad těmito záležitosti zamýšlím už delší dobu a když se něčím tak dlouho zabývám v hlavě, tak to potřebuju ventilovat i na blog :)
U oblečení pro nejmenší asi tolik - ano, je to úžasně ťuťu-ňuňu. Ale taky - ano, nosí to někdy jen 3 týdny (naše starší dcera nosila velikost 62 asi 3 týdny po narození, 56 velikost jí nebyla skoro hned po týdnu :D), kdy některou věc mají tak jednou-dvakrát na sobě. A těch peněz to stálo. Ale kdyby jen peněz - za každým kouskem oblečení je třeba hledat i někoho, kdo to vyrobil. Kdo ví za jakých podmínek. Jak to bylo dopraveno k nám. Jak to bylo běleno nebo barveno. Kolik vody se spotřebovalo... Prosím řeknete mi, že jste už viděli například toto video o fungování oděvního průmyslu? 



Takže jednoduše - nákup oblečení zvažujte (jestli opravdu vaše sotva narozené dítě potřebuje 20x body v jedné velikosti), sledujte složení (nejlepší samozřejmě bio bavlna a nebo oblíbená merino vlna - o té se zmíním na blogu v průběhu pár dní) a nejlépe - kupujte z druhé ruky. Já pro starší dceru měla hodně půjčených věcí a kupovala spíš sem tam něco. Pro mladší jsem už dokupovala, ale po sekáčích a od jiných maminek obzvlášť. A vůbec se za to nestydím.

4. Výbavička, všechny ty vysílačky, monitory, odsávačky, flaštičky...
Celkově zkuste vsadit na minimalizmus v celé té výbavičkové záležitosti :) Líbí se mi, že za těch 5 let, co jsem matkou, se hodně změnilo. Před pěti lety všichni ještě řešili jestli mají každou kravinu pro dítě - teď už vidím, že mnoho matek (díky bohu) přemýšlí jinak a už se nekupuje vše "co někdo řekl, že musím mít".
Nejlepší je zeptat se maminek v okolí, jestli danou věc vůbec při výchově potřebovali a ještě lépe - jestli jí neprodají za nějakou symbolickou cenu, případně nepůjčí nebo darují. Budete překvapené... Tak mě napadlo - nechce někdo elektronickou odsávačku mateřského mléka? :D
A tak je to se vším. Vaše dítě nemusí mít všechy ty blbosti, houpátka, milion úchopových hraček a hlavně - je mu úplně "víte kde" jestli má mantinel v postýlce, který mu ladí s baldachýnem (lapač prachu a úplná zbytečnost, to víte ne?) a barvou ručně malových obrázků na zdi. Jestli to kojící křeslo ladí s kobercem v nepraktické, ale designově nezbytné, bílé barvě apod.
Jsou to jen ždímačky vašich peněz a reklamy zaměřené na nezkušené prvorodičky jsou stále velmi úspěšné. Bohužel.
Nechce si poradit od zkušených a i na tom instagramu se inspirujte jen od věrohodných maminek. Určitě to nebude taková, která musí mít pro jedno dítě asi 5 různých kočárků... ehm.
Ať už volíte minimalizmus a nebo chcete kompletní výbavičku, tak slušnou výbavu můžete pořídit třeba ne e-shopu skvelamama.sk :)

5. Hračky a jiná zábava
Hračky jsem tu nedávno zmiňovala a i v této oblasti začínám volit umírněnost. Vidím totiž, že si s tím stejně holky pořádně nehrajou a vytáčí mě, že hračky jsou snad všude. Pokud můžete volte dřevo a osvědčené výrobce (žádné čínské dovozové věci, u kterých vám zatrhne vždy, když to dítě narve do úst - a že to určitě aspoň jednou ochutná, to vám garantuji :D). Radši kvalitnější věci, ale méně.
A fakt musíte už s půlročním dítětem chodit na placené kroužky, na každý koncert "oblíbené" dvojice zpěváků, do těch hopsacích center a utrácet tam? Dobře, toto asi nemá už tolik společného s dopadem na životní prostředí, ale učme raději děti lásce a úctě k přírodě a vezměte je třeba do lesa. Naší starší dceru to tam baví snad víc jak někde v trampolínovém světě :)
Krásné dřevěné hračky (ukázka na obrázku níže), které budou skvělým vánočním dárkem najdete například tu ;)


6. Pokojíček a jeho zařízení
Přijde mi, že je poslední době trend mít výbavičku pro dítě reprezentantivní, barevně sladěnou, dizajnovou a já nevím jakou, ale opravdu myslíte, že dokonalý "instagramový" dětský pokoj a jeho sladěnost bude dětem vyhovovat? U nás je dětský pokoj absolutně neinstagramový, protože holkám je úplně jedno jestli jim to ladí a dost věcí nechám vybrat právě je (teda tu starší, mladší je to stále ještě úpně víte kde :)). A tak Sandra (starší dcera) vybírá klidně modré povlečení do oranžového pokoje, k tomu zelenou deku a fialový polštář. Když vybírala to povlečení, tak jsem si říkala, že proboha, jak to bude vypadat, ale víte co? Vůbec to neřeším a víc si všímám toho, že jásá vždy, když jí ho čerstvě povleču :)
Do čeho investovat? Do kvalitního nábytku, který poroste s dítětem a nejlépe aby mu nábytek vydržel i do puberty. Takže aby byl neutrální, pevný a praktický.
Jo a dělat dětský pokoj pro miminko? Mě to přijde absolutně zbytečné. Počkejte až bude mít aspoň tak 2 roky a zapojte už tu malou osůbku do zdobení pokoje ;-)

*******
Těch oblastí, které je možné změnit je strašně moc. Toto jsou asi takové nejzásadnější co se týče příchodu miminka a jeho výchovy, které by si měla v hlavě rozmyslet každá jedna nastávající maminka. Osobně si nemyslím, že označení "eko matka" je nadávka, jak tomu bylo ještě před pár lety. Je to spíš vyjádření normálního myšlení, normální spotřeby a zdravého uvažování před koupí další "blbosti".

Vše se dá řešit už více šetrnější cestou - i když sama přiznávám, že třeba takové jogurty a sušenky a čokoládové tyčinky apod. jsou u nás stále neekologicky spotřebovávané a je těžké holkám i vysvětlit, že tolik oblíbené brčka by fakt už nemusely vůbec používat. Máme sice kovové, ale ty nějak nemají takové kouzlo nebo co :)

Tak co? Přesvědčila jsem vás a zkusíte něco udělat ekologičtěji a nebo to tak už dávno děláte? :)

Je totiž jen na nás jakou cestu si zvolíme.

Komentáře

  1. Veľmi pekný článok a celkovo sa mi páči akým smerom sa blog uberá. Síce nie som ešte mamou ale máš tam super tipy. Teším sa aj na článok o praní. Ja som skúšala mydlove orechy, aviváž nepoužívam a keď dopouzivam zásoby, chystám sa na yellow&blue alebo planet pure. Neverila by som aké je ťažké nájsť naozajstný eko prášok a nie len taký ktorý sa na neho hra. A ináč keď vidím tie mini balenia kapsúl na pranie po 10ks alebo gél na 15 praní tak mi rozum stojí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) To praní mě se*e (:D) uvnitř už delší dobu, protože znám hodně známých (sousedek apod.), které prostě perou... no ani to snad nenapíšu radši ... Ale jo - v kapsulích, milion litrů aviváže, na 60 stupňů, narvaný vanish...
      Ano, máš pravdu, najít opravdu eko prášek je celkem práce pro Sherlocka, já ho ještě přímo neobjevila, ale mám oblíbeného aspoň Jelena, který je v papírové krabici a já prostě ráda vyhazuju "jen" krabici (fakt z toho mám divně ulítlý pocit :D) a hlavně - nedráždí pokožku naší atopičky. Uritě se i my posuneme ještě jiným směrem, ale děláme změny postupně...no už se mi líbí, že polička s uklízecími prostředky je úplně jednotná - taková zelená :D (všechny prostředky snad mají zelený obal nebo něco zeleného)
      ...Kapsule na praní mi přijdou absolutní blbost, hrůza a ty plastové krabice... nemám slov

      Vymazat
    2. Prala som v "eko" gely dmky denkmit ten v plastovom sáčku ale obsahuje dráždivé látky tak som našla náhradu pure planet ten má skvelé zloženie a aj frosch a method je dobrý.

      Vymazat
  2. Souhlasím se vším!!! Fakt super, každý si k tomu musí dojít, jen je otázkou kdy.
    Já latkuji děti, sebe, kupují spoustu věcí - potravin/drogerie v bezobalu, který u nás ve městě konečně je, mám non toxic domácnost, většinu oblečení máme ze sekáče. Jsem takto spokojená a určitě to chci předávat i dětem. Nesnáším plýtvání a plasty ����
    Jo určitě jsem pro spoustu lidí eko bio ezo kojo šílená matka....jenže mi to přijde tak přirozeně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wau, tak to smekám :) My zase tak daleko ještě nedošli, ale snažíme se... o sekáčích jsem tu nedávno taky psala a musím říct, že nejkvalitnější oblečení, které jsem si koupila v posledním roce/dvou je právě odtamtud :)
      Myslím, že každý z nás by se měl nad tím konzumem zamyslet a nebrat vše jako samozřejmost. A to plýtvání plasty...mi ani nepřipomínej, to mě ubíjí. Starší dcera měla nedávno narozeniny, tak dostala hračku, která byla tak zbytečně zabalená v plastu, že jsem jen skřípala zuby :D Nechápu to, když některé značky vpohodě balí jen do papírových krabic, bez zbytečných plastových obalů a funguje jim to, proč to nedělají všichni...ale tak je to se vším. Když koupíme jogurty v takových těch "papírových" obalech (dává se s tetrapaky), tak si taky vždy říkám, že proboha, když to jde jim, tak proč nedělají takové kelímky všichni. Nikdy jsem takový kelímek neměla pomačkaný nebo tak - právě spíš se mi stalo, že mi pukl plastový kelímek a obsah se vylil do tašky :-/

      ...no o tomto bych asi mohla psát hodiny... :D :))) Díky za příspěvek! :)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky