5 hraček, které MUSÍ mít doma každý tříleťák!

To naše mládě pohodové slavilo, ještě v létě, už 3 roky! A chodí do školky. Proboha, zastavte čas! 

Opět, a zase, to nebude článek o tom jaké to je žít s tříleťákem (a k tomu s šestiletou, která se chová jak puberťačka už nyní a nonstop se hádá s mladší sestrou), ale o tom, jaké hračky si myslím, že by tříleťáci měli mít. Bez ohledu na pohlaví. Prostě proto, že rozvíjejí děti tím správným směrem :)

 

1. Dřevěné hračky (vždy a stále)

Stále více preferuji dřevěné hračky, protože mi přijdou prostě krásné, čisté (designem), ekologičtější a hlavně trvalejší. Většinou prostě vydrží i horší zacházení a vždy se dají krásně posunout dál (i prodat, což u plastových hraček nebývá pravidlem). 

V tomto věku už dítě snad není "polykač" malých dílků a tak se můžete odvážit koupit i různé napichovačky - tedy kolíčky, které se zapichují do nějaké desky nebo předlohy. Plusy pro dítě? Trpělivost, motorika, sem tam nervy, ale i to k životu patří :D Pro vás? Některé děti to opravdu chytne :) 

dřevěné hračky bonami, djeco bonami
Krájení pizzy, potravin, koláčů... je stále u nás populární a je to jedna z věcí, které si pamatuji, že jsme ještě se starší dcerou měli na montessori kroužku. A zatloukačky? Přísahám, že to děti fakt baví :D I já bych měla sem tam chuť si tak třísknout... :D :D

My se tento rok naladili na vánoce "napichovačkou" od Djeco - Pan Perníček z e-shopu bonami.cz.  Taková blbost, ale jak to potěší :D Teda i mně a i děti to bavilo celkem dlouho. Je to extra kvalita a "špendlíčky" jdou krásně lehce zastrčit, i vybrat, takže to klidně zvládne i "nepolykající" dvouleťák ;-)  Set obsahuje 3 dřevěné perníčky a až 65 doplňků na zapichování (ty už jsou z plastu).

djeco, djeco hračka, pan perníček hračka

2. Puzzle - ve všech podobách, ideálně naučné

Ale samozřejmě i "obyčejná" Elsa a Anna z 54 dílků naučí děti dost. Osobně si myslím, že kdo staví puzzle, tak "má za ušima" a pálí mu to :) Pozn. já jsem na puzzle profík :D Takže třeba toto rozvíjet u dětí hned od malička. Naše starší dcera puzzle vůbec nemusí, ale mladší na něm fičí ve velkém a hlavně - zvládne už nyní i 40ks puzzle téměř sama (podávám takové kousky, které vím, že někam připojí, ale nenapovídám kam patří. Sama na to po chvilce přijde :)). 

V tomto věku okolo tří let by děti mohly už zvládnout i 24 dílků, s pomocí samozřejmě ;-) A osobně se mi líbí ještě takové ty netradiční spojovačky-skladačky, kdy se skládá obrázek podle čísel nebo abecedy. To už je ale vyšší level, no šikovné děti zvládnou :)

bonami hračky, puzzle bonami

3. Hračky na rozvoj kreativity

Ten dětský svět je totiž kouzelný. Přiznám se, že jsem byla vždy obrovský snílek a myslím, že naše mladší dcera je v tomto po mně. Měla jsem vždy bohatý vnitřní život :)) a byla jsem, a asi stále někde uvnitř jsem, velmi kreativní. Odráželo se to hlavně ve škole, ale třeba v blogové tvorbě, kdy jsem ještě připravovala blogy pro Rimmel na jejich stránky :) Asi to má člověk i v sobě, ale věřím, že hodně pomohlo to, že jsem stále něco tvořila, vytvářela a později i četla knihy. Moje mamina mě stále vedla k nějakým činnostem, zkoušeli jsme stále cosi nové zlepšit, vytvořit, slepit, namalovat, ušít,... A i když ten tříleťák ještě není tak zdatný, tak je potřebné mu předkladat takové činnosti, které ho někam posouvají :) 

Vhodné určitě jsou navlékačky, lepící sešity nebo takové lepící obrázky (to bavilo obě dcery fakt dlouho), plastelína. Hitem jsou i tzv. škrabací obrázky.

bonami hračky, bonami kreativní hračky
Nalepovací mozaika je skvělá věc. Skvělé na motoriku a trpělivost. Škrabací obrázky (uprostřed) jsou zase takovým hitem a je to úplně něco jiné. Přiznám se, že ani já jsem to nepoznala, ale je to celkem druh relaxu :))

4. Společenské hry, při kterých pochopí, že někdy i prohraje

Ony ty děti, v tomto věku, totiž ještě mohou být takoví "mamánci", kteří najednou přijdou mezi děti ve školce, kde zjistí, že je tam stále někdo neobdivuje za každou "kravinu", jako doma rodiče, kteří je někdy chválí...no za každou kravinu, co si budeme povídat :D 

A všímám si, že i společenské hry hraje naše nejmladší zatím tak "naivně" s tím, že musí vyhrát a absolutně nesnese prohru :D Ale musí si prostě zvyknout. Podle mně neúspěch k životu patří a neříkám, že potřebuje zažít nějaké hrozné zklamání, to vůbec, ale takové "podštípnutí" od rodičů nebo sourozenců, kteří prostě sem tam vyhrají a kdy on prohraje...není vůbec na škodu. Vážně, nechte je někdy i prohrát ;-)

společenské hry bonami, společenské hry

V tomto věku ještě nehrají děti úplně "čistě" (sem tam podvádějí :D) a moc dlouho je to zpravidla nebaví, ale takové jednoduché člověče už pomalu zvládnou. Domino a pexeso už taky - pexeso doporučuji začít hrát například jen s 4 páry a postupně páry přidávat :) Všechny vyobrazené produkty jsou ze sekce "Dětské hry" z bonami ;-)

 

5. Knihy, knihy, knihy

Stále to vidím, že knihy jsou vítaným dárkem. Knihy jsou součástí snad každého dětského pokoje. Knihy k vývoji patří. Knihy jsou prostě láska :) 

Jaké v tomto věku? Už určitě pohádkové s krátkými příběhy (tak na stránku, dvě) a hodně obrázky, o kterých si můžete povídat :) 

Knihy, které něco naučí - jako zklidnit se :D, jógu, co se děje například v noci, když spíme, písmena a číslice... Mohla bych pokračovat donekonečna. Jo, to ještě asi nevíte (pokud mě nesledujete na instagramu), ale pracuji už pár měsíců v knihkupectví a v podstatě tam dělám to, co jsem dělala vždy tu :)) Říkám svůj názor, nyní na knihy, a lidé...kupují a hlavně se vrací se slovy "posledně jste mi tak skvěle poradila..." :)

zarážky na knihy bonami, bonami kniha
Jsem úplně ujetá na zarážky na knihy...i přesto, že knih doma máme tolik, že zarážky moc používat nemusím :D Liška Šiška u doktora je jednou z nejoblíbenějších knih naší tříleťáčky :) Psala jsem vám o ní zde. A hodiny ve tvaru knih? Ježiš, to je láska 😍... Seženete na bonami.cz/bonami.sk.


Takže doufám, že jsem i vám nyní poradila co třeba koupit tříleťákovi ve vaší rodině ;-) Myslím, že toto jsou hračky, se kterými se nedá šlápnout vedle a i když děti mají radost i z plyšáků, tak vězte, že často končí na hromadě někde v koši s ostatními hračkami a když se pak "nenápadně" ztratí (mámy zakročí), tak si na něj nikdo ani nevzpomene. A ty plastové hyper-super blikající věci? Baví jen chvíli, než pochopí jejich princip...fakt. 


Přeji pevné nervy při hledání nejlepšího dárku pro tříleťáka a nebojte, připravím i nějaké tipy pro šestiletou :D Tam už to bude úplně o něčem jiném... :D


Komentáře

  1. Některé hračky vypadají vážně zajímavě. Vím, že plastelína je teď docela hit. Mě osobně vždycky bavily nálepky :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky