Prázdné místo...nemá v mé knihovně místo...

Dobře, nevyhodím ji. Nadšeně jsem si jí koupila. Však Harryho Pottera jsem četla jedním dechem. Žasla jsem nad tím jak je vše promyšlené do posledního detailu. Nemohla jsem se od Harryho odtrhout (četla jsem od 4-tého dílu do konce v době, kdy ještě nebyly zfilmovány... a pak všechny díly asi 3x). Milovala jsem její styl psaní a když jsem dočetla Harryho, tak to bylo se zvláštní emocí..."co teď?" říkala jsem si.


Prazdné místo, J. K. Rowlingová

























A pak se naše sny a prosby splnily. Rowlingová napsala další knihu a konečně se dostala na SK/CZ trh v překladu. Musela být moje.

...začala jsem jí číst ještě před svatbou (18. květen). Dnes jsem jí dočetla.
Není to tím, kolik má kniha stran (více jak 550). Bylo to tím, že jsem se do ní nemohla zakousnout. Kdyby to nebyla Rowlingová tak už to dávno odhodím a nedočtu. Takto jsem jí důvěřovala...že to tam prostě někde musí být.


Přišla svatba. Posvatební období a mě ta kniha vůbec nechyběla. Až asi za 14 dní jsem si řekla, že jí zkusím dočíst.
Dostat se znova do děje (i když vlastně není nějak složitý) mi trvalo. Ale hlavně vědět KDO JE KDO mi trvalo sakra dlouho.
Proč se všechny osoby musí jmenovat téměř stejně?
Samantha je snacha Shirley (obě na S, jedna rodina, nemohla jsem si to nějak zapamatovat).
Na S tam ještě byla Sukhvinder. A Simon.
Kay a Krystal.
Terri a Tessa.
Gaia a Gavin.
Maureen, Mary a Miles.
Colin se mi stále pletl se jménem Gavin.
Netušila jsem, koho má ta Tessa za manžela.
Kdo je Lexa?
Měla jsem v tom takový bordel, že jsem měla sto chutí si všechny vztahy vypsat, abych se v nich zorientovala.
Tím, že kniha skáče z myšlenek jedné osoby do myšlenek druhé, bez upozornění v rámci jednoho odstavce, jsem měla celkem dost.
Člověk musel i přemýšlet :D

Ale to nebylo to, co mě na knize "odrazovalo". Harry byla víceméně pohádka. Věděla jsem, že tato kniha Prázdné místo je pro dospělé...ale tolik sprostých slov bych od takové autorky nečekala. A tolik špatných myšlenek? Snad žádná z osob v knize nebyla šťastná.
Každého něco trápilo. A ne drobnosti. Pseudoúchyl, feťačka, využívač (sexu), aférky, sebeubližování, šikana, podceňování, znásilnění...
Ten Pagford (město, v kterém se děj odehrává) je úplně prohnilý. Každý každého za rohem pomluví.
Možná to bylo vlastně až moc reálné...Až se to člověku nechtělo číst, protože byl ještě více zhnusený z reálného života...


Na závěr se to celkem rozjelo, ale řekněme, že to bylo posledních 100-150 stran.
Do té doby se řešily jen nějaké vnitřní konflikty mnoha osob. Děj se velmi neposouval. Chvílemi jsem se nudila a musela jsem číst některé odstavce několikrát, abych si uvědomila, že už se jedná o myšlenky/vzpomínky jiné osoby.
Na konci se sice "cosi" stalo (nechci prozrazovat), ale pravdou je, že mě to až tak velmi nepřekvapilo. Nebyl to typický "áááááách" konec.

Chybělo mi nějaké dořešení. Ten koho zvolili na to prázdné místo, tam zůstal i po těch událostech? (asi ano, ale ...?) Jak to dopadlo s Parminder? Co Gavin? Co Mary? Co ten Fields? Co klinika?...

...sakra, nebude pokračování?...:D

Po dočtení knihy se mi spíše ulevilo...konečně po 2 měsících jsem jí dočetla...pro mě teda celkem zklamání, ale byla jsem varovaná - nesmím to srovnávat s Harrym! :D

Závěrem - dnes akorát vyšla informace, že Rowlingová vydala detektivku pod pseudoymem Robert Galbraith. Kniha se jmenuje v originálu The Cuckoo´s Calling. 
Tak nám nezbývá než doufam, že nyní, po tom velkém profláknutí, bude co nejdříve přeložena do CZ/SK.
Každopádně...tím, že se to provalilo, už zase budeme očekávat a srovnávat s Harrym :D

A poslední informace - Rowlingová prý plánuje vydat knihu z fantasy světa...škoda, že bude pro velmi mladé čtenáře. Ale myslím, že ta by se mohla povést...prostě svět fantasy jí jde :)

A co vy? Už jste četli knihu Prázdné místo? Co na ní říkáte? :)


Komentáře

  1. začala som čítať a hneď som aj prestala keď na mňa vykuklo toľko tých osôb..zmätoook

    OdpovědětVymazat
  2. Měla jsem slevový kupón, který mi pokryl víc jak polovinu této knihy :D...sice teda škoda, ale aspoň, že tak :) Nakonec nebyla až tak hrozná...a vím, že se nemá srovnávat s Harrym, ale člověk očekával aspoň trošku z toho vypravěčského "kouzla" co Rowlingová dávala do knihy o HP...a upřímně - jak kdyby to psal někdo úplně jiný :)...
    ...hrníček dávali v supermarketu za nákup 3 velkých čokolád :D

    OdpovědětVymazat
  3. A slyšela jsi už o tomhle?
    http://edition.cnn.com/2013/07/14/world/rowling-secret-book

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem měla nedávno v ruce a jsem teda ráda, že jsem ji nakonec nekoupila :D
    A dotaz. Slovenština má jiný pravidla pravopisu? Tím myslím hlavně to "Knihy vyšlI..." na obalu knihy. Mě to úplně praštilo do očí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. áno, všetky slovesá píšeme s mäkkým "i", nerozlišuje sa žiadny rod, proste také pravidlo rpe deti už v škole- "čo robí?= mäkké i"

      Vymazat
    2. přesně tak jak píše Adriana :) Slováci to mají v tomto jednodušší (aspoň při diktátech :D), protože prostě všude dávají měkké i :)

      Vymazat
  5. Mě kniha nazaujala už z anotace. Autoři by se asi měli držet žánru, který jim jde.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky