Body, overal, dupačky, polodupačky...kdo se v tom má sakra vyznat?

Až přijde miminko do vaší rodiny, tak počítejte i s tím, že najednou se váš "svět" úplně změní a najednou budete řešit typické mama-záležitosti (kde koupit plínky nejvýhodněji, jak dát dítě odgrgnout bez toho aby vás pozvracelo :D, jak se vyspat, jak poznat, jak dlouho dítě ještě bude spát...) a budete znát nové "pojmy", které najednou budete brát jako automatiku (jak se zaběhnete) a když dané slovo zmíníte před kamarádkou, která děti ještě nemá a zatím neplánuje (proboha, jen to ne...byla její reakce :D), tak budete lehce rozhořčena, že ona tyto pojmy nezná... :D Takže například při přebalování, kdy se mimčo tak pokaká, že to má až za ušima (ne doslova, ale do poloviny zad to dá :D) zkusíte machrovat a oslovíte bezdětnou kamarádku, ať vám podá bodíčko...a nesouhlasně mlasknete, když vám podá dupačky :D


Takže pojďme na vysvětlení, co je vlastně co ... :) ...aspoň já jsem v tom jako prvorodička měla trošku mišung :D
Dupačky jsou vlastně takové kalhoty s "laclem". Zapínají se na ramínkách na cvočky a zpravidla mají i cvočkový přístup k inkriminované oblasti - tedy k plínce :) Opravdu nedoporučuji kupovat takové, které tyto cvočky dole nemají, protože 8x za den (nebo i více) miminko svléknout a obléknout...na to nemáte nervy ani vy, natož miminko :)

prodeti obleceni, pinokio dupacky
Dupačky - značky G-Mini Bear, G-Mini Apple, pruhované značky Pinokio

Pod dupačky se zpravidla dává body. Lidově bodíčko. Může být s krátkým nebo dlouhým rukávem. Je se zapínáním mezi nožkama, takže hned první nevýhoda kombinace body-dupačky - k plénce vedou až dvě zacvočkované zóny. A druhá nevýhoda už samotného bodíčka je, že se nejčastěji obléká přes hlavu a málo miminek to snese. Zvlášť když výrobce udělá malý otvor na hlavičku. Zpravidla jsou tam cvočky, ale my jsme si více oblíbili jakési záhyby u krčku, které jdou libovolně a pořádně roztáhnout. To se Sandrička ani nenaděje a má to nejnepříjemnější za sebou :)

Body - Pinokio hnědé, Pinokio s krátkým rukávem, sladké růžové značky Nicol s praktickým a ideálním zapínáním :)
Ideální bodíčko je tzv. zavinovací (zvlášť na první dny a novorozenecké období) se zapínáním přes celé tělo - jako i na růžovém body na obrázku :)

Polodupačky se dají taky kombinovat s bodíčkem. Jsou to jen ty kalhotky, bez laclu. Ty už nemají mezi nožkama žádné cvočky, takže při přebalování se musí sundat komplet. Je dobré otestovat si, aby guma v pase neškrtila. Náhodou budete mít doma takového pupkáče jako máme my a ten by potom byl nervózní :) Oblékat polodupačky několikrát za den je celkem boj...my tam už zpravidla narveme jednu nožičku a než chytíme tu druhou, tak si Sandrička tu první zase vysune ven :D
Alternativou jsou samozřejmě "klasické" tepláčky/legíny. U nich ale nutnost dát i ponožky...ok, to je asi každému jasné, ale i to pidi miminko si je dokáže vyzout. Netušíme jak, ale vozili jsme jí v kočárku bosou...ještě, že to bylo v čase babího léta :D

Legíny Tup Tup, Tepláčky s mašličkou Mamatti, polodupačky Pinokio

A proto nejpohodlnější je overálek. Overal je vlastně něco jak pyžamko. Celé miminko je zahalené v jednom kusu oblečení se zapínáním na hrudníčku a přijde mi to asi nejvíce praktické. Nejen na spaní, ale celkově na dny doma...však miminku je to ukradené :) Maximálně je rádo za to, že má ručičky/nožičky v teple, nikde ho nic neškrtí (žádná guma v pase, když se volí zvlášť vrch/polodupačky nebo jiná kombinace) a opět - maminka ma ideální přístup k plénce :) Na některých e-shopech overalky, které mají dole "ponožky" pojmenovávají dupačky a jako overal označí pouze takový kus oblečení, při kterém má miminko holé nožky.

Overaly - značky Pinokio s medvídkem, značky G-Mini Apple a G-Mini Monkey

Overálek Pinokio, který je i na obrázku výše, máme i doma, konkrétně ve velikosti 62. Některé dětičky nosí 62 velikost až v 3-4-tém měsíci, jiné (jako i naše malinká) už od začátku druhého měsíce, protože v pátém týdnu už měřila 60 cm :) Když tedy budete kupovat někomu jako dárek oblečení pro miminko, tak se nejdříve nenápadně zeptejte: "No, ta/ten už je velká/velký. Kolik má cm?" Nenápadně zjistíte jakou velikost oblečení hledat a maminka se potěší, že jste si všimli :D A pak hledejte oblečení o něco větší než je délka řečena maminkou. Už jsem poučená a vím, že označení "do 3 měsíců" u nás znamenalo asi první 3 týdny :)


Overal je kvalitně zpracovaný a šitý, což ocenila hlavně moje mamina (čerstvá babička), která je švadlena a všimne si vždy každé niťky a stehu, který není podle jejích představ :D Barva na límci a ukončení rukávů je cihlová, takže není to tak intenzivní červená jak vypadala na obrázku a co mě trošku děsilo. Naštěstí při praní nedošlo k žádné nehodě (prané na doporučených 40 stupňů). 
Cvočky drží pevně ale zároveň jdou dobře "rozcvaknout/zacvaknout" :), což je fajn, protože se mi podařilo na dvou jiných bodíčkách odervat kus látky, když jsem se snažila cvočky od sebe oddálit :D Asi si dovedete představit, jak jsem nadávala, protože jedno z nich bylo super extrémně drahé body z eko bavlny z Lindexu, které jsme měli v plánu použít na odchod z porodnice. Sakriš ...:D A samozřejmě, absolutně "cute" mi přijdou pruhované záplaty na rukávech :) Jo a je ze 100% bavlny jako většina oblečení pro miminka :)
Po několika praních vypadá overálek stále stejně, pár "kuliček" (žmolky) je jakoby na kolenech (viz. první obrázek výše, po rozkliknutí a zvětšení). Ale to může být i tím, že jsme jí sem tam dali přes overálek ještě i takové vysoké ponožky :) Byl to nejoblíbenější kus oblečení naší Sandričky (pro nás, samozřejmě :D), protože takový overal v této velikosti jsme měli jen jeden :) Teď už se poohlížíme po dalších, větších.


...z toho vyplývá - jak kupovat oblečení jako dárek? 

  • zjistit velikost miminka od maminky - zdání klame a některá nosí v 2 měsících už velikost, kterou výrobci uvádějí jako 6-9 měsíců (ehm...opět mluvím o naší princezně :D) a naopak :)
  • nedívat se jen na roztomilost, ale na praktičnost - zapínání na cvočky dole u plínky, pro novorozence ideální zapínání přes celé tělíčko. Když přes hlavu, tak s pořádným otvorem na hlavičku :) 
  • 100% bavlna
  • nekupovat u číňanů (kdo ví čím to barví), radši zvolit ověřenou firmu a trošku připlatit (někdy je rozdíl minimální)
  • bílá by měla být nejméně "škodlivá", než nějaké přehnaně barevné oblečení (alespoň pro novorozence, cca do 28 dne života)

...
Škoda jen, že to krásné oblečení děti nosí opravdu jen chvilku... overal už "odpočívá" v boxu s označením "už je nám malé" a čeká na případné další potomky...:)


Dáváte dětské oblečení jako dárek? Sledujete doporučený věk na štítku nebo centimetry? :)
Taky jste měly v označení kojeneckého oblečení mišung? :)

Vaše

Komentáře

  1. Haha, no zo začiatku som v tom mala totálny hokej a vôbec som nevedela, načo je dobré body :D A inak sranda :)) teraz som zistila, že to, čo ja volám celý čas dupačky, je vlastne overal :D a to čo sú dupačky, nemáme doma ani jedno :-O Pre mňa je najvďačnejšie oblečenie na deň body + legíny/tepláčky, malá má 7m a nosí bodynka ešte aj na 3m a legíny ešte aj 0-3m (tie sú síce už kratšie, ale punčošky pod tým to zachránia) :) ale nosí aj veľkosti 3-6m a 6-9m :D každá značka to má inak, niektoré strihy sú väčšie, niektoré menšie. Napr. neznášam lidlácke bodynka, lebo sa im hrozne rozťahujú výstrihy a má ich potom až po kolená :)) Polodupačky sú super, že k nim netreba ponožky, ale vydržia kratšie, lebo z nich obyčajne rýchlo vyrastie. Inak gro oblečenia nakupujem z george.com. Niečo z gap.eu. A ešte F&F je fajn :) A Next a M&S :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Lidlácké máme taky a ono je to celé nějaké vytahané...ne jen kolem krku, ale i tak do stran, na druhou stranu je trošku tlusťoučká, takže celkem fajn, ale má to tak do poloviny pupku :D A my asi máme nejvíce z f&F, tam je to asi nejvíc cenově dostupné :)

      Vymazat
  2. Hezký článek, ukládám si pro dobu, až se zadaří. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jo, to je informácií :D Samozrejme, dávam kamoskam ako darček oblečenie pre detičky, rozhodne sa mi najviac páčia jednoduché vzory, farby,...Som echt minimalistka :D
    P.S.-malá je strašne chutná,by som ju stisla :D

    OdpovědětVymazat
  4. To, že věkem na štítku se řídit nedá vím sama, když nakupuji občas v dětském díky své malé výšce :D Nedávno jsem si koupila sukni na 13-14 let tuším, no tak mých 18 není tak daleko :D Jinak zatím jsem nikomu oblečení na miminko nekupovala a kdybych chtěla, tak si tu velikost určitě zjistím nebo vsadím spíše na nějakou hračku apod. :) Ale nad oblečky se vždycky v obchodech (stačí zajít na nákup do Tesca :D) rozplývám :D :)

    OdpovědětVymazat
  5. Malá je krásná! Nezdá se ti hrozné, jak rychle roste? Já už vyřazuju ty nejmenší věci a to má Elenka teprve 5 týdnů. Mám pocit, že si toho maličkého miminka ani pořádně neužiju a už tu budu mít batole:-) Overálek mám taky nejraději. S oblečkama jako dárkem je to potíž. Říkám, ať kupujou raději větší oblečení, ale pak dostanu zimní kombinézu, kterou bude mít dobrou v létě:-)))

    OdpovědětVymazat
  6. Tenhle článek jsem potřebovala! Díky! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Bože, díky, díky, díky!!!! 😆 Před 10 minutami jsem byla totálně v prdeli, teď už se chytám 😆

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky