Proč není třeba tuhého šamponu se bát?

Když někomu zmíním, že používám tuhý šampón, tak jsou všichni tak nějak v rozpacích. Dobře, tak pojďme vyvrátit mýty a napíšu vám, jak se s takovým šampónem vlasy umývají a věřím, že i někoho přesvědčím, aby přešel na tuto "bezobalovou" záležitost :)


Přiznám se, že sama jsem měla obavy před prvním použitím, protože jsem tuhým šampónům moc...nevěřila. Tomu, že se s nimi dají umýt vlasy. Natož ty dlouhé. No touha omezit plasty v životě mě k nim zavála a ze zkušenosti mohu potvrdit:

- výborně pění. Sama jsem byla překvapená jak dostatečně a hlavně jak velmi rychle. Představovala jsem si, že budu šmrdlat vlasy několik "minut" bez efektu. To se vůbec nebojte - stačí opravdu jen navlhčit vlasy, malinko pošmrdlat "mýdlem" (já tomu tak asi stále budu říkat :D) a ihned se začne dělat pěna.
Zde pozor! Stačí klidně méně - položit a začít šmrdlat vlasy tím klasickým způsobem, když si tam dáte tekutý šampón. Já při prvním tuhém šampónu stále přejížděla "mýdlem" po vlasech a tak si ho vyrazně rychleji spotřebovala. Stačí klidně méně, šmrdlat (omlouvám se za výrazy, ale nenapadá mě nějak synonymum :D), když bude potřeba tak trošku přidat a nebo spláchnout.

- vlasy jsou výborně čisté. Dokonce tak, jako nikdy nebyly při použití obyč tekutého šampónu. Kdysi jsem byla na (jediné) blogerské akci, kde nám povídali o vlasech a tam nám přímo říkali, že vlasy jsou správně umyté, když "vržou". Tak při tuhém šampónu to možná poprvé fakt zažijete :)


- jedna "kostka" vydrží na mnoho umytí - já umývám 2x za sebou (mám mastné vlasy) a minimálně takových 8 umytí jsem dala s menší gramáží 30g. Nyní mám 80g a už jsem jej použila min. 10x (tedy 20x když beru do úvahy umývání 2x za sebou. Při frekvenci cca 2x týdně umývání je to krásných 5 týdnů) a je ho tak polovina odhadem. Jsem už totiž poučena o tom šmrdlání - viz. výše :D - tak se spotřebovává výrazně pomaleji.

- spotřebuje se úplně bez problémů do posledního kousku - není to jak s mýdlem, které ne a ne spotřebovat (domrvit). Toto se doslova "ztratí" ve vlasech a rozpustí :)

- vyhazovat papírový obal je tak povznášející :)

Jediné na co si dát pozor je, aby "mýdlo" nebylo ve vodě - nejlepší je mít takovou nějakou vaničku na mýdlo s odkapávacím prostorem (dobře, mám plastovou, ale tu mám už "sto let" :D). Doporučuje se prý i nějaká dřevěná mřížka, no to fakt nevím, kam bych dala, aby mi na to nestříkala vody při sprchování.


A teď nevýhody. To bude asi každého zajímat.
Dobře. Jednu velkou vidím - vlasy jsou takové "rozlítanější". Řekla bych takové "přírodní" :)) Ale veeeelmi pěkné. Mají krásnou barvu. Přijdou mi i suchší, což mě jako majitelce mastných vlasů vůbec, ale vůbec nepřekáží. Právě naopak - umývám si vlasy o den-někdy dva později než při běžných tekutých šampónech a sama jsem překvapená, že vlasy se tak dlouho drží :)
Zajímavé je, že prý na někoho používání tuhých šampónů působí právě naopak - při přechodu z chemie na "přírodu" prý vlasy reagují spíše rychlejším mastěním. I s tím třeba počítat, ale kdo používal už šetrnějí péči (používám na střídačku Manufakturu, Yves Rocher a tuhé šampóny), tak se u něj, předpokládám, až takový "vlasový šok" nedostaví :))
Seborea ale nejásá - to je proto důvod proč stále používám i obyč tekuté šampóny na střídačku. Myslím ale, že i toto se počítá, že jednou-dvakrát do roka použiju (po dobu dvou měsíců odhadem) něco co víceméně nemá obal (ten kousek papíru moc neberu jako obal). I když určitě vyzkouším ještě nějakou "kostku", která je přímo na tento problém zaměřena - teď jsem měla verzi na mastné vlasy a na citlivou pokožku.

Ceny tuhých šampónů jsou vyšší, ale taková DMka už přišla s vlastní Alverde řadou (60g) těchto šampónů, které jsou o něco cenově výhodnější, takže třeba tam se mrkněte :)
Další značky, o kterých vím jsou Musk, Ponio, Savon, TwoCosmetics, na e-shopu Mýdlotéka U Tří lilií najdete širokou nabídku... Kdo hledá najde a pro úplné bezobalové nadšence se jich dá už mnoho zakoupit i bez obalu :)
Mnoho značek nabízí i dvě velikosti - takže můžete nejdříve vyzkoušet menší gramáž a uvidíte, jestli je to šampón pro vás :) Já osobně jsem byla, při prvním použití, úplně nadšená a nadšení vlastně stále trvá... :)

Už jste tuhé šampóny vyzkoušely?
Vyhovovaly vám nebo jste se vrátily k tekutým šampónům?
Který je váš oblíbenec?

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky