Jak spolehlivě zahřát dítě v každém věku? Merino vlnou!

Venku se začíná nebezpečně ochlazovat a nám matkám se pomalu a jistě blíží období, kdy budeme zápasit s dětmi při oblékání x-vrstev oblečení. Kdy je budeme přesvědčovat, že mít čepici na hlavě a šál na krku je fakt cool a super (a hlavně nutné! :D) a že vzít si silonky a šaty na ramínka do školky fakt není cool a ani žádoucí (co chci aby zase byla nemocná a do týdne i zbytek rodiny?!).

leginy manymonths, obleceni z vlny

Od dob kdy jsem si porodila děti (:D) je zima u mě nepřítelem číslo jedna, protože:
- za prvé, děti jsou snad nonstop nemocné (někdy dost blbě na přeskáčku, že jsem se třeba předminulou zimu nedostala ven z domu od ledna do března!!)
- za druhé, to oblékání. Nebaví mě to vrstvit, natahovat na ně, když mají tisíc věcí zrovna na starost (co jsou strašně nutné, jako hledat hračku z kinderka, kterou dostali minulý rok na mikuláše nebo hledat v nose šušně :D), když gumovatí ("mami, já jsem taaaaaak unavená..." - no mi něco říkej, ehm :D), když netuším jak obléct sebe, natož kolik vrstev narvat na ně...a ještě aby to k sobě jakotak ladilo, protože doba je hrozná, ale přijde mi, že je absolutně neakceptovatelné, aby dítě vyběhlo ven v nějaké crazy kombinaci :D

Všechny mámy může zachránit jedna věc! O zázraku jménem merino vlna jste už slyšeli? Teeeda... já jsem tak něco jedním očkem zahlédla, když jsem jím sjížděla instagram a druhým očkem jsem sledovala mladší dceru, jestli ten pokus přelézt z jídelní stoličky na gauč zatímco sleduje Binga bude zdárný a nebo bude fiaskem (držkopádem spíš :D No podařilo se, pozn. matky :D).
Merino vlna je doporučována jako jeden z nejpříjemnějších, ale i nejvhodnějších materiálů pro děti všech věkových kategorií a zejména těch nejmenších. Proč? Protože napomáhá termoregulaci, kterou malinké dětičky nemají ještě tak "vycvičenou" a těm starším zase pomáhá například tím, že v merino vlně se prý děti nezpotí, protože je stále prodyšná. A hlavně víte co? Nevím čím to je, ale merino vlna o sobě prohlašuje (:D) že se nešpiní?!?!?!?! Jakože cože? To je snad revoluce ne? :))

blog zkusenost s merino vlnou, disana, manymonths

Oblečení z merino vlny teď máme doma a mohu jen potvrdit, že je neskutečně teplé. Ne takovým tím způsobem, že se dítě hned zpotí, ale takovým tím příjemným, že i přes to, že má dcera "jen" legínky (tedy ne punčochy a legíny nebo něco na nich), tak si vůbec nestěžuje na pocit zimy (což teda běžně dělá :D). 
A já si proto myslím, že o tomto zázraku, jakým je merino oblečení pro děti, by měla vědět každá máma :) Jen tak...pro jistotu ;-)

A to hned od narození svého dítěte, protože z merino vlny se vyrábí: 
- bodíčka a to si piště, že body z merino vlny je něco co, pro dítě sotva narozené, v zimě chcete. Já trošku lituju, že jsem to při prvorozené dceři nevěděla (narodila se v říjnu a termoregulaci mají horší právě dětičky řekněme do půl roku věku, pak se to už zlepšuje).
Jak vidíte na obrázku dole je velmi přizpůsobivé (tj. roste s dítětem díky ohrnovacím rukávům) + vychytávka - spodní díl na plenku se dá odepnout, takže se klidně může potom nosit jako obyčejné, ale velmi teplé tričko :)

zkusenost s merino vlnou, teple body pro nejmensi

 - botičky pro ty nejmenší dětičky, které ještě nechodí, ale kterým trčí nožičky z různých nosících šátků nebo ergonosičů :) Já si vždy říkala, že co jim proboha ty nosící maminky dávají na nožičky, protože mně přišlo, že naše dcerka měla vždy nohy studené, i přesto, že měla punčochy a nějaké zateplené capáčky. Bohužel, o tomto jsem v té době ani nevěděla... :(

merino vlna, disana, manymonths
- rukavice, čepice a nákrčníky pro zahřání důležitých částí těla. Mně osobně přijde strašně fajn taková ta "kukla", no když jsem to naznačila starší dceři, že bych jí to koupila, tak nechtěla ani slyšet (hold 5-ti letá fajnovka už :D) a na tu mladší dvouletou bych to ani nezkoušela narvat (ta je dost nepřizpůsobivá v tomto... :D Na tu jsem nenarvala ani trojúhelníkový oboustranný nákrčník, který máme doma :D). Proto asi raději to hned "vnutit" ročnímu dítěti ať si zvyká a asi chlapci to nosí raději :)

teply nakrcnik pro nejmensi, palcaky z vlnykukla z merino vlny, zkusenost s merino vlnou
- zateplené legíny a návleky na nohy (nebo i ruce, když chcete), které máme právě i doma a je to fakt skvělá věc. Legíny splňují to, co požaduji - tedy zahřejí, vypadají skvěle pod sukní (kterou chce stále starší dcera nosit i na podzim), ale i samostatně a navíc jsou dost přizpůsobivé co se týče velikosti - jsou cca od 110-128 velikosti, protože mají vysoké manžety dole, take se dají nejdříve ohrnout a pak postupně "natahovat" do plné délky. Návleky jsou pak skvělé pro všechny děti bez rozdílu věku - třeba pro ty, které sedí v kočárku a moc se nehýbou ještě, ale i naše pětiletá si je sem tam hodí přes "slabé" legíny a tvrdí, že jí je pak teplo :) A vypadají i celkem efektně ;-) Navíc jsou v tolika barvách, že se snad dají kombinovat se vším - posuďte sami zde :)

manymonths zkusenost, recenze obleceni z merino vlny
vlevo - návleky
vpravo na legínkách jde vidět, že se dají krásně ohrnout manžety a teda legíny bude mít dcera
na docela dlouhou dobu - oficiálně se píše velikost až 128, aktuálně nosí 122 :) Podle mě to bude nosit i déle...

- trika, šaty a svetříky, což se dá u "vlny" tak nějak očekávat, že? :) Zpravidla jde o nadčasové kousky, žádné trendy věci (které i v dětském oblečení jsou a kdy je oblečení po čase "nemoderní"), ale od pohledu jsou velmi vkusné, vhodné i do společnosti, na oslavy apod.

kabatek z vlny, merino vlna, disana
do té sukně vpravo jsem se úplně zamilovala 😍

**********

Z naší zkušenosti je dětské merino oblečení velmi kvalitní, ale vyžaduje si speciální zacházení. Konkrétně: 
- v létě je raději zabalit do nějakého sáčku, aby se vám k nim nenastěhovaly moly (přeci jen je to vlna)
- prát na max. 30 stupňů a nejlépe šetrným pracím prostředkem určeným na vlnu. Speciální prací prostředky na vlnu jsem našla zde.
- sušit volně (ne v sušicce, proboha! a nebo na radiátoru)

navleky manymonths, obleceni z vlny
vlnene navleky na nohy, manymonths
Detail - návleky na nohy je možné přitáhnout si spešl gumou, která je v balení a kterou jednoduše navlečete (dobře,
možná se trošku potrápíte, pokud jste tak "šikovné" jako já :D) do připraveného tunýlku a přitahujete
podle šířky nohy vašeho dítěte - proto jsou návleky opravdu využitelné od nejmenších dětí po
předškoláky a možná i školáky :)


Na trhu jsem našla konkrétně dvě značky, které šijou dětské oblečení z merino vlny a to konkrétně značka Manymonths a Disana. První značka Manymonths je mi sympatická tím, že oblečení je opravdu na "many-months" (mnoho měsíců v překladu), protože už z obrázků jde vidět, že má nastavitelné manžety, které se dají krásně ohrnout a postupně je přizpůsobovat dítěti jak roste :)

****


Pokud tedy řešíte jak spolehlivě zahřát vaše nejmenší (ale i starší "kousky"), tak sáhněte po oblečení z merino vlny. Garantuji, že spokojenost bude na obou stranách – na Vaší z pozice mámy, která může dát dítěti třeba o vrstvu méně a dostat se ven třeba i o 10 minut dříve :D Na straně dítěte, protože může mít o vrstvu méně (a vy ho budete méně nahánět a prudit :D)

Slyšeli jste o tomto oblečení? Používáte nebo se chystáte zakoupit? :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky