7 důvodů proč mám tak ráda Manufakturu

V poslední době si dávám bacha. Na to, co jíme. Na to v jakém obalu danou věc koupíme. Na to, jak recyklujeme. Na to co používáme a jak často. Ale už dost výrazně i na složení kosmetiky.


Ne. V žádném případě nejsem "odborník", co se týče složení (na to je tu mnoho jiných blogů). Stále jsem dost laik, ale tak minimálně silikony a parabeny poznám "už na dálku" :D
A pojďme si říct na rovinu, že v takové klasické drogérii takových kosmetických přípravků najdeme tisíce.

V posledních letech čím dál více inklinuji k jiným značkám. Značkám, kterým záleží na udržitelnosti, životním prostředí, ale zejména i na zdraví nás spotřebitelů. Protože nebojte - ony některé ty "chronické" nemoce mohou být i z té chemické kosmetiky.

Manufaktura. Někým milovaná, někým opovrhovaná. Já jsem zrovna ta, která tuto značku zbožňuje už několik let - a ne jen proto, že s nimi mám (skvělou!) spolupráci. Kupovala jsem si produkty Manufaktura už dávno před tím :)
Dnes bych proto chtěla přiblížit, jak se právě tato značka snaží udělat svět lepším místem ;-)

1. Manufaktura netestuje na zvířatech
Jako první v ČR už v roce 2009 Manufaktura obdržela certifikát Humane Cosmetic Standard. Typický znak najdete na každém jejich produktu. Je potřeba někomu vysvětlovat proč je to dobré? Doufám, že ne...

2. Kosmetika Manufaktura neobsahuje kosmetické blafy
Blafy = parabeny, ropné látky, moderní syntetické látky. Pro představu stačí ne? :)

3. Kosmetika Manufaktura obsahuje maximum přírodních látek
Nejen, že složení si můžete komplet přečíst na webových stránkách firmy, tak každý produkt má označení kolik přírodních složek obsahuje (zpravidla od 97-99,5%). Tyto přírodní igredience (jako české pivo, chmelový extrakt, sedmikrásky, meruňky...) jsou získávány z lokálních zdrojů, takže se nemusíte bát, že by byly nějaké "kontaminované".

4. Rodinná firma, lokální firma = podpora českého trhu, ale i snížení emisí
Koupí produktů od lokálních firem (a to beru dohromady ČR + SR) podporujete právě tyto "menší" firmy a tím, že se produkty nemusí složitě dovážet "kdo ví odkud", tak se snižují náklady na přepravu a samozřejmě i množství emisí. Přemýšlejte, ale za každou kosmetikou například z Ameriky je velká emisní stopa...:(
Rodinné/lokální firmy jsou mi stále sympatičtější, protože produkty a obaly mají zpravidla vymazlenější.
Někdy mi to přijde, že ty produkty jsou jak jejich "děti", které chtějí ukázat světu v tom nejlepším světle a proto než je vypustí "na trh", tak se poctivě zkoumá "jestli neudělají ostudu" :))
Manufaktura si navíc nechává tisknout etikety aj. v české tiskárně, obaly jim vyrábí zpravidla čeští výrobci.

5. Manufaktura zachovává tradice
Velmi se mi líbily produkty, které Manuktura prodávala v předvánočním období. Jsou to rukodělné výrobky z dílen českých řemeslníků. Tyto tradiční (a dost často retro) kousky a dřevěné hračky je možné zakoupit v síti obchodů Manufaktura Original Czech Tradition ve staré Praze. Některé bývají k dispozici v předvánočním období i na e-shopu.

vlevo je krasohled, vpravo retro hračka, kterou snad zná každý. A nebo ne? :) Hrkotá, dcery se na ní vždy chechtají a nikdy nespadne ze stolu, protože tak nějak jezdí v kruzích :D

6. Manufaktura zbytečně neplastuje
Dobře, obaly má stále (a určitě ještě dlouho) plastové. Tomu se asi nevyhneme. Ale přísahám, že pleťová voda od Manufaktury mi vydrží vždy déle jak ta, kterou jsem si kdysi kupovala v drogérii. Vidím, že množství spotřebovaných produktů (a tím plastových láhví) je nižší.
Jejich obaly jsou vyráběny z PET (= nejkvalitnější plast, který se nejlépe recykluje a to dokonce až 50x!!!). 80% lahviček je vyrobeno s 25% příměsí z recyklovaného plastu a od té doby, kdy firma Manufaktura zavedla tuto strategii, ušetřila až 8 tun nového plastu! Uff.
Samozřejmě podmínkou je, a tím apeluji na každého ze čtenářů, který to nedělá (!!!), je že se plastová lahvička dostane po spotřebování do správného kontejneru.
Ale zmínit chci zároveň i fakt, že nákup se dává do papírových tašek. Snad odjakživa. A už je možné zakoupit si i krásnou látkovou tašku :)


7. Kosmetika Manufaktura je vhodná pro vegany
U každého produktu je to napsané a většina produktů i vegan friendly skutečně je. Jedinými složkami, které jsou živočišného původu jsou včelí vosk a lanolin (tuk z ovčí vlny), takže jejich získáním se opravdu neubližuje žádnému zvířátku :)
Kdyby někoho velmi zajímalo, které produkty od Manufaktury nejsou 100% vegan, tak jejich seznam najdete TU.

...

A poslední, takový obrovský bod k dobru, kdy jsem si jen potvrdila, že mít ráda Manufakturu bylo dobrým rozhodnutím je, že nedávno spustili osvětovou kampaň s názvem "Dovolte nám osvětu pro naši krásnou planetu." Video s tipy jak aspoň trošku šetřit a chránit naši Zem máte tu :)
Prosím, zamyslete se nad tím, pokud tak ještě nečiníte 🙏



 ...

Líbí se mi, že stále více firem myslí na životní prostředí a na to, co zbyde po nás.
Nelíbí se mi, že změny se konají stále pomalu.
Myslím ale, že postupně můžeme i my, jednotlivci, dělat kroky k tomu, aby byl svět zase lepším místem. Prosím myslete na to, když:
- vyhodíte odpadky na zem
- netřídíte odpad
- nezhasínáte v místnostech, ve kterých nejste
- nevypínáte spotřebiče, které zrovna nepoužíváte
- prokrastinujete na počítači
- plýtváte vodou
- drhnete domácnost chemií
- stříkáte plevel hnusem, který zabíjí včely a přirozené opylovatele květin
- kupujete další pitomou plastovou zbytečnou věc
- jezdíte autem i do obchodu za rohem
...


Komentáře

  1. Pekny clanok. Tato znacka mi prave sympaticka nikdy nebola, ale tak pekne si ju opisala, ze mozno na nu pozriem zblizsia. Minimalne ked pojdem okolo, omrknem zlozenie :-)
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky