9. a 10. luneární měsíc těhotenství aneb kachními kroky do konce :D

Ne, nezbláznila jsem se. Opravdu těhotenství trvá až 10 luneárních měsíců. I já jsem měla problém tuto informaci v prvním těhotenství zpracovat :D Luneární měsíce jsou kratší než kalendářní (každý 28 dní, tedy 4 týdny). Těhotenství pak trvá 40 týdnů, takže to už je lehká matematika :)


Devátý luneární měsíc začíná 33. týdnem a trvá cca do toho 36.týdne. Toto období je na jednu stranu čím dál víc nepříjemné pro nastávající maminku (hlavně neohrabanost třeba při vstávání z gauče :D), ale pro dítě je významné v tom, že dozrávají plíce a dítě se připravuje na samostatné dýchání po porodu. Vlastně všechny orgány ukončí svůj vývoj a miminko až do konce těhotenství spíš jen přibírá na hmotnosti a vyvíjí se mu už jen mozek.

A já si tento devátý luneární měsíc z části prožila v nemocnici. Jak jsem už psala minule (v tomto souhrnu), tak kontrola u gynekologa v 32. týdnu nedopadla úplně dobře. Znova (jako i v prvním těhotenství) mě poslal na příjmovou ambulaci do nemocnice, kde si mě (zase) hned nechali a začali mě ve velkém dopovat magnéziem (ve formě infuzí). Jako břicho tvdlo, ale myslela jsem, že už v takovém "pokročilém" stádiu těhotenství je to už normální (u Sandry jsem to měla v 26. týdnu, tam jsem chápala obavy). No asi nebylo. Dozvěděla jsem se alespoň, že miminko váží cca 2,1 kg a má se čile k světu. A vlastně, že je cca 10 dní napřed co se týče váhy a výšky. Zase to bude dlouhán čtyřkilový :D

K nemocnici jsem už nějaký post psala na FB, takže se nebudu opakovat :) Prostě nuda, časopisy, knihy, návštěvy, střídání rodicích na pokoji a překvapivě celkem dobré jídlo, když jsem z něj i přibrala za těch 12 dní :D Nález byl takový (otevřená na 2 cm), že primář zkonstatoval, že některé ženy s ním už začínají rodit. Asi proto důvod k obavám.

Po 12-ti dnech mě sice moc pouštět nechtěli (chtěli abych ještě týden - do 34. týdne - vydržela radši v klidu u nich), ale nakonec jsem je "přesvědčila" tím, že jsem slíbila, že budu ignorovat Sandru :D, nebudu si s ní hrát a budu poctivě ležet. Naštěstí manžel byl v té době doma a nechodil do práce, tak to bylo i možné a já se opravdu šetřila ve velkém.

Desátý luneární měsíc je už obdobím od 36. týdne do konce. Někdo si to prožije až do termínu porodu, dost často dochází k porodu dříve. Každopádně toto už je bezpečné období, takže ať porod nastane kdykoliv, tak se v podstatě nic neděje. Jen ti novorozenci, kteří se narodí před koncem 38. týdne jsou ještě považováni za mírně nezrelé.

Já v tomto období jen trpěla (a trpím, protože to píšu na konci 38. týdne). Najednou mi začala malá tlačit na nějaký nerv nebo co a při chůzi mi často vystřeluje bolest do třísel, stehen a až k lýtkám. Je to pár sekundová, ale velmi intenzivní bolest, která zapříčiní, že nemůžu projít ani krok. Musím počkat až to přejde, ale zpravidla chodí tyto bolesti za sebou, takže dokud si nelehnu na levý bok aspoň na půl hodinku, tak to prostě neskončí. A někdy i vleže to stále pokračuje. Manžel říká, že jen ochkám od bolesti, ale třeba toto jsem při Sandře (v prvním těhotenství) vůbec nezažila a je to fakt velmi nepříjemné, protože to přichází neočekávaně.

Kdybych zhodnotila toto těhotenství, tak ze začátku bylo o něco lepší než to první (mám pocit, že ty těhotenské nevolnosti jsem neměla tak extrémní), ale celkově bylo toto těhotenství náročnější - jak psychicky (starat se o Sandru), tak fyzicky. To zejména. Ozvaly se mi totiž takové "lahůdky" po prvním těhotenství jako diastáza (rozestup břišních svalů), pupeční kýla (vznikla právě v tom rozestupu a s kterou se nedá nic dělat - vyřeší se jen operací někdy po porodu), dokonce i strie (zase v tom rozestupu) se ukázaly i přes masírování břicha a celkem pravidelné natírání... 

A teď? Už jsem se přestala tak hlídat a dělám doma skoro vše (omezeně). Beru to tak, že až to přijde, tak to přijde a když už jsme se dočkali července, tak už to máme za pár :)

Kdo dočetl až sem, tak je mu jasné, že tímto končí souhrn tohoto těhotenství... Nečekejte, že se na blogu ještě podobné články objeví. Třetí těhotenství neplánuji :D
Pokud se podaří, tak určitě ještě sepíšu nějaký souhrn a nebo potom něco o porodu :) Stay tuned :D

Komentáře

Oblíbené příspěvky