Vodní živel Sandra aneb jdeme k vodě s dětmi - na co nezapomenout


Nevím čím to, že děti tak fascinuje voda. Její přelévání, stříkání, máčení se v ní dokud nemají "varhánky", kdy v zápalu hry jim ani najednou nevadí, že jim voda stříká do očí (normálně piští už předem, když se jen zmíníme, že se bude umývat hlava). Přichází nová sezóna a myslím, že je nejvyšší čas zásobit se (pro aktivity ve vodě) ;-)
pro kojence do vody, rukavky mickey mouse
krásně barevný nafukovací kruh s krtkem pro nejmenší děti s váhou cca do 15 kg, nafukovací krokodýl pro děti cca od 3-6 let, rukávky Mickey Mouse jsou určeny taktéž pro cca 3-6 leté děti, my je omezeně používali už minulý rok (necelé dva roky)


Myslím, že pro každé dítě je základem nafukovací kruh. Snad každý z nás nějaký kdysi měl a drandil si s ním po koupališti :) Nafukovacích kruhů je nespočetné množství a zpravidla se dělí podle velikosti/váhy dítěte - určitě si tento údaj zkontrolujte před koupí. Jen tak může být kruh bezpečný.
Ale co s malými dětmi, aby nepropadly skrz? Naštěstí existují speciálně upravené kruhy, které mají jakoby "blánu" uprostřed s dvěmi otvory na dětské nožičky. Tím je zajištěno, že nemusíte i malé děti přidržovat v kruhu, ale mohou bezpečně "plavat" vedle vás.
POZOR - i když se na těchto kruzích píše, že jsou i pro kojence, tak by v nich neměly být děti, které ještě samy nesedí. Je to v podstatě stejný problém jako s předčasným posazováním, s chodítky, s visícími hopsadly apod. Dítě má v tomto kruhu nepřirozenou polohu a drží váhu těla vlastně jen za nožičky, takže dlouhé koupání v tomto kruhu, mu může způsobit "bortění páteře" a dráždění nervové soustavy. Prostě raději počkejte, až dítě samo sedí a i tak nenechávejte ty nejmenší v tomto kruhu celé dny :)
Vždy platí, že i v tomto kruhu se může dítě převrátit - takže ani na vteřinu ho nenechávejte v kruhu samotné. Ale to asi nemusím nikomu připomínat ;-)
Naše zkušenosti - nezbytnost. Tyto kruhy pro "kojence/batolata" jsou určeny zpravidla do max. 15 kil dítěte, což naše Sandra bude splňovat i tento rok. Minulý rok měla kruhy dva - jeden s krtečkem a druhý žlutý poděděný (viz. úvodní obr). Mohla tak "plavat" vedle nás i v hloubkách, kde bylo i méně lidí (byli jsme "jen" na koupališti) a klidně plavala i s dědou nebo kýmkoliv a nikdo se nemusel bát o její bezpečnost :) A jak vidítě - náramně si to užívala :)

Jak a kdy učit dítě plavat?

My teda ještě nezačali (Sandra má 2,5 roka), ale prý se může začít už od narození. Asi i proto tolik maminek navštěvuje kurzy plavání pro kojence :)
S klasickým kruhem se dítě pravděpodobně vůbec nenaučí plavat - když si chce lehnout na vodu, tak má velmi nepřirozenou polohu. Proto se používají různé pomůcky - nejčastěji jdou na koupalištích vidět rukávky. Prý ani ty však nejsou úplně vhodným způsobem, jak naučit dítě plavat - ideální jsou plavky s hranatými "vycpávkami" (kdy děti vypadají až směšně :D), plavací vestičky (nepřefoukat je) a nebo klasická plavací deska. S těmito pomůckami už dítě dokáže lehnout si na vodu a zkoušet správné pohyby rukou a nohou. Sama jsem zvědavá na to, jak nám to se Sandrou půjde.
do vody s detmi
růžovou nafukovací vestu s motivem Minnie asi budeme kupovat Sandře - je to její oblíbený motiv a začíná propadat růžové mánii :D, plovák Hledá se Nemo je určen už pro děti od 3 let, nafukovací plavací vesta s motivem krtka potěší zase zejména kluky
Zatím máme totiž "jen" tyto rukávky, ale ty beru spíše takovou jistotu, že jí je dám na ruce, když je v dětském brouzdališti (kde bývá zpravidla jen pár desítek cm vody) a když jí náhodou podjedou nožky. Jediné na co si dáváme pozor je, aby jsme je nepřefoukali - pak to Sandru tlačí.

A když není možnost jít na koupaliště? 

Malým dětem naštěstí stačí tak málo. Myslím, že malý bazének se teď vejde už na každý balkón, takže i panelákové děti nemusí být ukrátěné o tuto zábavu :) My kupovali hned první léto Sandře bazének ve tvaru ryby se stříškou (viz. úvodní obr) a i když v něm bylo asi jen 5 cm vody, tak to její nadšení stálo za to :) Takový bazének máte nafoukaný celkem rychle a jeho údržba je bezproblémová. My ho měli na balkóně snad celé léto - vždy jsem ho jen vylila a případně vytřela (vydezinfikovala), aby nebyl uvnitř "slizský".
jaky bazen pro male deti, bazenky
Ty stříškové bazénky jsou absolutně roztomilé :) Už podle velikosti je asi každému jasné, že jsou určeny spíše pro maličké dětičky a právě třeba na ty balkóny/terasy - bazének zelený žaba má dokonce odepínací stříšku, červený bazének, bazén s motivem Angry Birds je už určen pro větší terasy/zahradu
Možnosti jsou tedy dvě - buď bazének se stříškou, který je nepatrně dražší a nebo ten klasický bez stříšky, ale vždy zabránit, aby do vody pražilo slunce (aby se nepřehřála, když tam dítě zrovna není) a samozřejmě - chránit i dítě - opalovacími přípravky a slunečníkem nebo jinou sluneční clonou.
Nezapomeňte vždy zkontrolovat teplotu vody předtím, než dítě vložíte do bazénku - tím, že je v něm jen pár cm vody, tak se může vyhřát "během chvilky". A určitě nemusím připomínat i to, že v zahradních hadicích zůstávají zbytky vody, které se dokáží taktéž velmi rychle přehřát, takže nenapouštět bazének touto vodou, ale počkat, až poteče chladnější. Za popáleniny citlivé dětské pokožky vám to opravdu nestojí...

A jak dítě ve vodě zabavit? 

Z vlastní zkušenosti vím, že se zabaví i v podstatě "s ničím" - stačí jí prostě cákat kolem sebe :D Ale pár hraček do vody (do vany) jsme jí pořídili, takže taková stříkací gumová zvířátka, přelévací misky s otvory nebo různé loďky budou mít úspěch u každého. A nebo i obyčejná sada na pískoviště :)

munchkin zkusenosti, nafukovaci mic do vody
Vodní misky Munchkin jsem Sandře kupovala když měla snad půl roku :D Ze začátku je využívala hlavně na zapojování do sebe (vytvoří stonožku) a skádání na sebe (klasická věž), ve vodě jí fascinuje hlavně ta nejmenší část, která má "mlýnek" :), nafukovací míč je asi nezbytnost a stojí fakt jen pár Kč, loďku se zvířátky Munchkin tahá s sebou Sandra všude - celá recenze TU

k vode s ditetem, do vody pomucky
my jsme vybavení :D Pokud se vám zdá, že krabičky jsou potrhané, tak se vám to nezdá :D Hodně z těchto věcí jsme dostali/koupili
ještě v době, kdy Sandra takto otvírala všechny krabičky :D

Je mi jasné, že postupně se budou tyto "propriety" měnit a za chvíli přejdeme na obyčejný kruh (už jeden podarovaný máme), pak na nějaká lehátka, nafukovací velká zvířata...s dětmi je to tak nějak stále cosi, ale vždy milujeme sledovat jí, jak si každou novou aktivitu užívá <3


Chodíte s dětmi plavat/koupat se? Berete nějaké hračky, nafukovací kruhy atd. nebo učíte už od malička bez nich?

Komentáře

  1. Různých nafukovátek máme doma mraky :-) naposled jsme kupovali pro tu nejmladší takový ten kruh okolo krku a plánujem malý bazének ala žirafa, pro tu starší už je to zajímavější, má rukávky, kruh , vestu , dokonce loni měla i raketu :-D také matračku, míče, s nafukovacími hračkami se fakt zabaví, ale je fakt , že máme na zahradě bazén, takže to využijem.... dokonce jí babička s dědou koupili i nafukovací skákací hrad :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mě v tom kruhu kolem krku přijdou strašně vtipní :D A to zase jo, když máte normální velký bazén, tak proč se nevybláznit ;-) To by jsme kupovali asi i my ve velkém :D

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky