Péče o pokožku, tělo i duši v těhotenství


Mám za sebou (téměř) druhé těhotenství a už jsem kde co vyzkoušela co se týče těhotenských vitamínů, různých olejů atd., proto se dnes s vámi podělím o své dojmy :)

Caro - názory na to, jestli těhotná může kofein a kávu se dost různí. V prvním těhotenství jsem si nedala ani jednu kávu a dítě máme stejně nespavé :D Takže teď si dám slabou kávu tak 1x za 14 dní, případně i sem tam trochu Kofoly. Denně ale ujíždím na zeleném čaji (i tam je kofein...co už) a na rozpustném Caru, které by snad mělo být i zdravé :) S troškou cukru a mléka je i chutné a budu pokračovat i při kojení - prý pomáhá i při tvorbě mateřského mléka. 

těhotenské vitamíny, čaj pro těhotné, weleda elixír

Trnkový sirup, "Elixír" Weleda - samozřejmě v BIO kvalitě. Četla jsem o něm samou chválu (hlavně co se povzbuzení energie týče) a mohou ho bez problémů pít i těhotné a kojící matky, takže nebylo o čem. Chuť příjemná, dávala jsem si ho spíše do čaje (třeba i toho těhotenského, který zmíním za chvíli). Co mě překvapilo byla jeho hutnost - to mě na něm ani moc nebavilo. Musela jsem stát jakou dobu než vůbec něco vykáplo na lžičku (mohou se dávat 2-3 lžičky 3xdenně). Je sladký a opravdu jsem měla pocit, že mi na energii pomohl. ALE - odkoukejte, jestli se vám po něm hůř neusíná/nespí. Když jsem si ho dala odpoledne, tak jsem vždy měla problém se spánkem (ještě větší jak v těhotenství teď mívám). Dávkuji si ho tedy raději ráno, ale taky ne každý den.

Těhotenské vitamíny Prenatal tablety + DHA, Jamieson - v prvním těhotenství jsem brala GS Mamavit. Tentokrát jsem sáhla po kanadské značce, kdy tablety nebyly ani až tak drahé (oproti jiným těhotenským vitamínům). Brala jsem je od začátku těhotenství cca do 6-7 měsíce. Bere se jedna denně a nedráždí žaludek. Doporučuji vybírat těhotenské vitamíny s vysokým obsahem kyseliny listové a DHA (rybí olej) pro správný vývoj mozku. Bez DHA ani neberte :D

Čaj pro těhotné Leros - je mi jasné, že je to spíš "placebo" efekt, ale opravdu (zvlášť v prvním těhotenství) mi přišlo, že mírně pomáhal i na takový rozdrážděný žaludek a na uklidnění "duše" :) (která byla přecitlivělá v prvním těhotenství). Je to rooibos v kombinaci s šípkem, meduňkou a černým rybízem a je dobrý třeba právě s trnkovým sirupem. Samozřejmě neobsahuje kofein.

Těhotenské vitamíny A-Z Mama, Das Gesunde Plus z DM drogérie - snad se mi podaří sepsat porovnání těchto vitamínů s Prenatalem, které plánuji už 3 měsíce :D, ale tyto beru teď cca měsíc a půl a stojí zhruba pětinu toho, co běžné těhotenské vitamíny. Ehm...

Magnézium v tabletkách, Das Gesunde Plus z DM - nedráždí žaludek a opět mají velmi příznivou cenu oproti klasickým lekárenským značkám. ALE - věděli jste, že aby se vám magnézium dobře vstřebalo záleží na co se váže - nejlépe se vstřebávají magneziové tablety, které se vážou na různé soli a nejhůře ty, které se vážou na oxid hořečnatý. Tyto jsou jedny z těch, které se váží na oxid, takže i přesto, že je na nich napsáno 400 g, tak se vstřebá cca 4% z této dávky!! To je malinko...a zjistila jsem to, bohužel, až nedávno. Proto jsem objednávala jiné tablety - konkrétně: Magnezium B6, Generica, kde hlavní složkou, na kterou se váže horčík, je právě mléčnan hořečnatý dihydrát, který má výrazně lepší vstřebatelnost. Tak snad mi pomůže i na to tvrdnutí břicha lépe, které pociťuji každý den...
Beru až 3-4 tablety denně.

enja na strie, dermacol zkušenosti

Péči o tělo věnuji asi menší pozornost jak v prvním těhotenství - upřímně - nebaví mě to :D A dost často večer padám únavou, že si vzpomenu na to, že jsem si měla natřít břicho až v posteli. A to už mě nehne se vracet do koupelny pro krém :)
Po dobrých zkušenostech s krémem na strie od Dermacolu jsem znova sáhla po jejich zpevňujících produktech - tedy zpevňující tělový balzám Enja a úžasný olej na strie a celulitidu Enja. Tělový balzám používám na ruce a stehna. Olej na břicho a bočnice :D
V prvních měsících jsem používala i Diet Esthetic na strie, ale ten je fakt, ale fakt hrozný (psala jsem o něm tu). A nevím, kam se mi zapatrošil olej na strie Kneipp, ale ten byl zase velmi fajn (zmínila jsem ho už tu).

Nedávno jsem psala i o tom, jaké knihy a co jsem četla během těhotenství, takže se můžete podívat v tomto článku a inspirovat se :)

Co se týče těhotenství a jídla, tak se velmi neomezuji - zákazala jsem si jen kávu, plísňové sýry, hermelín a snažím se jíst více zeleniny a ovoce a minimálně se napchávat smaženým. Ale je pravda, že v druhém těhotenství už tak důkladná nejsem a prostě si dopřeju na co mám chuť, i když je to hlavně čokoláda, zmrzlina a koláče :D

Rada na závěr: pokud je s vaším těhotenstvím vše v pořádku, tak určitě navštěvujte i kurzy cvičení pro těhotné nebo přímo jógu pro těhotné. Věřím, že je lepší se hýbat - já si obě těhotenství do konce odležela/ležím a rozhýbat pak tělo po porodu při starostlivosti o ty naše poklady...to je celkem boj :)

Dělaly jste v těhotenství nějaká omezení? Pečujete o svojí pokožku jinak než v "netěhotném" stavu? :)

Komentáře

  1. Moje babička mi v těhotenství říkala, že mám jíst na co mám chuť. Že tělo si samo řekne co potřebuje. Moje babička byla moudrá žena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky tak beru...sice někdy mi tělo říká ať jím celý den sladké, ale budiž :D Babičky většinou bývají velmi moudré ;-)

      Vymazat
  2. Já jsem se hodně mazala speciálními krémy, mléky a olejíčky. Ale nic nepomohlo. Strie si mě našly, když se malý v bříšku otáčel hlavičkou dolů. Celou dobu nic a pak ze dne na den, jsem byla celá potrhaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tak někdy bývá :( Mně v prvním těhotenství popraskaly strie nad pupkem asi až týden před porodem...kdybych rodila dříve (jak jsem podle předpokladu dr. měla, když jsem byla na rizikovém), tak možná ani nemám žádné. V tomto těhotenství se ty stávající strie zase trošku zvýraznily a prodloužily a teď již už pár mám dole pod bříškem (snad se ztratí v gaťkách :D)...ale je pravda, že tomu natírání teď už tolik nedávám :)

      Vymazat
  3. Ahoj :)
    Kávu piju normálně, denně, občas černý/zelený/bílý čaj. Pila jsem tak i během prvního teho. a kojení (kojila jsem dlouho, to bych bez kávy, piva a vína nedala :-D) ale samozřejmě všeho s mírou. Myslím, že jsem někde četla, že 1-2 kávy nevadí.
    Komplexní vit neberu, prý nejsou třeba, pokud nejsou nějaké problémy, např. podání vlasů... (zdroj z lekarny). Beru kys. listovou 800 mq, hořčík (vyhovuje mi rozpustny Magnezium komplex citrat, pokud chci víc, tak kombinace s čistým Magnesium lactacid) a nepravidelně Omega 3 a 6 kys. (rybí tuk). Ke konci doporučují laktobacily.
    Teho čaje, ale neprehanim, snad jediný od Leros (růžový) má složení bylin v pohodě, jinak doporučují hlavně od 3. trim.
    Kosmetiku nic spešl, ke konci není špatný olej na masáž hráze (saloos).
    Marcela

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky