Co do tašky do porodnice a proč?

Nadpis by asi spíš měl znít "co do tašek", protože všude a každý vás bude před balením do porodnice upozorňovat na nutnost min. dvou tašek - jedna na porodní sál a druhá na oddělení šestinedělek, kde si s (zpravidla) prckem poležíte pár dnů :)
co vse do tasky do porodnice

Taška na porodní sál 

Doporučuji mít sbalenou a připravenou o trošku dříve. Klidně jí vozit i v autě už několik dnů/týdnů před porodem a jen si sepsat na papír, co se do ní musí přihodit v "tom okamžiku". Věřte, že sumarizace na papír vám pomůže, protože až začnou bolesti, začne pravděpodobně i stres a může se vám vše vykouřit z hlavy.

Taška na porodní sál by měla/mohla obsahovat:
- doklady - nezbytnost. Nezapomeňte občanský, zdravotní průkaz, těhotenský průkaz (!) a všechny výsledky z těhotenství. Budou po vás chtít i oddací list nebo list z matriky o tom, jaké jméno a příjmení míníte svému potomkovi dát :)
- telefon a nabíječka - těžko budete poslouchat oblíbenou hudbu nebo psát třeba posty na FB, když se vám vybije telefon, že? :)
- fotoaparát - nabitý a s paměťovou kartou. Ideálně doprovodu vysvětlit jak fotit bez blesku :D
- ručník + šlapky - já nedám dopustit na úlevu porodních bolestí "vařící" sprchou. Jsem zvědavá jak to budu dělat tentokrát, pokud to stihnu v časech extrémního tepla, ale uvidíme :D Šlapky prostě pro to, že i když se to tam dezinfikuje, tak člověk nikdy neví...
- toaletní papír - je jasné na co :D
- hodí se i: hroznový cukr na energii, neperlivá voda pro vás i doprovod (pozor, pít vám možná zakážou - alespoň ale za hlt si dát vždy můžete), občerstvení (lehké - spíše pro doprovod), zubní kartáček a pasta (někdo u porodu zvrací...)
- podle toho, co plánujete u porodu "dělat" se hodí i: homeopatika, čaj z listů maliníku (zase jen po hltech), olejíčky na masáž zad, termofor, oblíbený playlist, vonné svíčky...

Není až taková nutnost (záleží od zařízení):
- na porod si nemusíte brát zpravidla vlastní oblečení (noční košili) - měli by vám poskytnout erární košile a věřte, že je to nejlepší volba. Za prvé - nic vás netlačí, nesvazuje - mě by vadilo, kdybych měla nějaký pocit omezení v pohybu v těsnější košili. Při porodu mi vadilo vše - i dech manžela :D
Za druhé - může se zašpinit (pochopitelně). Za třetí - když se miminko narodí, tak by vám ho měli dát na hrudník - tato košile je zpravidla dost volná, tak vám nemusí vykasávat vaší "sexy" košilku až ke krku :D
- sprcháč a jiná kosmetika - stačí se umýt vodou, miminko to ocení více než vůni sprchového gelu :)

Taška na oddělení šestinedělí 

Tato už bývá plnější. Já osobně beru rovnou kufr :D Nebojte, ten tam bude mít každá druhá :)

Do tašky na oddělení šestinedělí nezapomeňte dát:
Pro miminko:
- plínky - zpravidla jednorázovky, hodně maminek volí "jistotu" a to bílé Pampersky New Born. Počítejte, že spotřeba bude i 8 ks za den a budete tam min. 4 dny, takže 32 kusů. Samozřejmě ty vám může donést i vaše návštěva dodatečně...
- alespoň jednu plínku látkovou - sice ty by vám měli v porodnici poskytnout. Hodí se na ublinknutí  a ochranu vašeho oděvu/postele, lehké zakrytí miminka...
- krém proti zapařeninám - někdo tvrdí, že není třeba, já si myslím, že v prvních měsících se spotřebovává ve velkém. Tentokrát ale volím něco jiného než Sudocrem - u Sandry se nám pak osvědčil přírodní Weleda krém. Ze začátku se používá opravdu hojně a může i v silnější vrstvě.
- vlhčené ubrousky nebo nějaké vatičky (mají třeba v DM Babylove a ty kupujeme stále - jsou cca 10x6 cm velké a dají se rozstřihnout na půl a pro holčičky na čištění je to ideál), které můžete navlhčit vodou a umýt miminku zadeček a ostatní. Není dobré to zanedbávat. 

Pro vás:
- poporodní vložky - hoooooodně :D Těžko říct kolik, ale já vždy měla i menstruaci velmi silnou a i očistky po prvním porodu byly extrémní, takže vím, že se vyplatí dlooooouhé prodyšné poporodní vložky. Proč poporodní a ne ty "klasické s křidélky?" Prostě, aby "to tam" lépe dýchalo. Doporučuje se měnit vložku po každém použití toalety a vzhledem k tomu, že budete asi stále pít (jak se začne kojit, tak má člověk stále žízeň), tak na wc budete chodit často :)
- poporodní kalhotky + normální kalhotky - přiměřené množství. Doporučuje se s každou výměnou vložky vyměnit i tyto kalhotky (pokud nemáte ty, které se mohou přeprat) - myslím, že ten první den jsem to opravdu tak i dělala. Já volím jednorázové. Nechtělo by se mi přepírat si ty síťované a stejně co pak s nimi - jedině vyhodit. Na třetí den jsem už nosila normální kalhotky. Ty určitě berte minimálně na cestu domů :)
- nepromokavé přebalovací podložky - ani se tak nemyslí pro miminko (jak jsem si před prvním porodem myslela), ale spíše pro vás. Bez toho vás snad ani neposadí do postele :D Prostě jim jde o to, aby se nemusela postel stále převlékat a když někde něco "ujde", tak prostě podložku zahodíte a dáte čistou.
- 2x pyžama/noční košile - ideálně s průstřihy na kojení. V pohodě ale můžete mít i obyčejné domácí oblečení (s kraťasami/kalhotami) - co je vám příjemnější. Dva kusy se vždy hodí - může se stát "nehoda" při očistcích, takže rychle přeperete a nebo se vám spustí tak laktace, že bude jedno stále promočené v oblasti prsou...:)
- další ručník + mini ručník - jeden máte už z porodní tašky, ten použijte třeba na dolní část těla. Druhý na vrchní část těla + vlasy. Očistky jsou infekční, tak je dobré to takto dělit. Mini ručník při čištění zubů, na tvář...
- župan - aspoň na návštěvy - mě to tak bylo příjemnější se trošku zahalit, přeci jen ten pupek po porodu tak divně visí :D
- krém na bradavky! - taková malá blbost, ale jak vám uleví :) S lanolinem a natírat podle potřeby i po každém kojení. Ideálně takový, který se nemusí smývat před kojením. Kojení totiž fakt hooooodně bolí v prvních dnech/týdnech.
- vložky do podprsenky - látkové (pratelné) a nebo jednorázové. Opět mám jednorázové - zbylo mi jich hodně po Sandře. Nikdy mi neteklo mléko tak, že bych je musela používat ve velkém, ale někdo je opravdu využije. Ale určitě se hodí jich několik mít při ruce (aspoň na návštěvy) :)
- kojící podprsenky (2 ks ideál) - někdo sice tvrdí, že nejsou nezbytnost, že kojit se dá i ve sportovní podprsence, ale přeci jen ta kojící dává prsům tu správnou oporu (budou totiž opravdu velmi těžké, až se začne tvořit mléko). A je to i pohodlné. Já na ně nedám dopustit a při Sandře jsem "zrušila" 3 za 21 měsíců kojení. Nosila jsem dnem i nocí téměř nonstop. Doporučuji vybírat bavlněné, bez zbytečných aplikací (krajky), bez kostic (budou se do tvrdých prsů zařezávat a můžete si i pozastavit přívod mlíčka), s pevnými širokými ramínky. Překvapivě nejsou až tak antisexy jak by se mohlo zdát - pokud teda trefíte správnou velikost :)
- kosmetika - klasika, bez které se neobejdete. Takže to už je na vás. Obecně si myslím, že make-up nepotřebujete, ale viděla jsem i takové případy v porodnici :D TIP - čím méně parfumované tím lépe - miminko chce cítit vás a ne kokosový sprcháč, sportovní deodorant nebo levandulový šampón... + pinzetu, žiletku, vatové tyčinky... však vy víte :)
- léky, pokud nějaké berete pravidelně 
- rukavičky pro miminko (jen takové bavlněné, lehké... některé dětičky mají extrémně dlouhé nehtíky po narození a škrábou se - střihat se nesmí!), čepičku, ponožky (sice bývají i erární, ale někdy v tom dítě dost plave :D)
- knihu/časopis - ale já to moc nevyužila. Když Sandra spala, tak jsem šla do sprchy (nechala jí hlídat druhou maminkou na pokoji) a nebo si rychle pospala taky. A zbytek času jsme se snažily o kojení a přebalování :)

Může se hodit i:
- antibakteriální gel - na ruce, na místo mýdla
- krém na hemeroidy - víte jak...po porodu možná zjistíte, že je to i váš problém...
- kruh na sezení - jsou i speciální, já mám ještě klasický nafukovací, s kterým jsem drandila jako malá po koupališti :D V nemocnici můžete natrefit na tvrdé židle a sedět na nich po porodu a nástřihu je celkem "lahůdka" :D Když ne kruh, tak aspon třeba ručník nebo župan si smotejte do kruhu a dejte při každém sezení pod zadek :)
- chladivá gelová vložka - psala jsem o ní tu a ta mi opravdu pomáhala ve velkém :)
- odsávačka - musí být vysterilizovaná
- kojící kloboučky - ty doporučovali snad každému, protože podle nich měla snad každá žena vpadnuté bradavky. Já si to tak úplně nemyslím - po čase se ta bradavka tak přizpůsobí sama...některé ženy, které kojí jen s kloboučky, pak brzy ukončují kojení. Takže zde spíš opatrně
- dudlík - vysterilizovaný

Nepotřebujete: hračky (i to jsem tam viděla - hrkálky jsou v té chvíli fakt "too much" :)), vineu (prý na podporu laktace, u nás spíš na podporu koliky - má moc bublinek), oblečení pro miminko (podle porodnice - chce se dopředu informovat. Já byla ráda za erár, protože aspoň tam jsem nemusela řešit předepírání oblečení), voňavky (no comment), kosmetiku pro miminko,...


Doma si připravte i tašku: 
- na odchod z porodnice pro miminko - asi nechcete vidět tu módní kreaci neladících prvků, kterou je schopen vytvořit manžel, takže radši si připravte vymazlený "outfit" :) + připomeňte autosedačku (vajíčko)
- na odchod z porodnice pro vás - možná se v těhotenských kalhotech najednou nebudete cítit tak pohodlně
- pro případné starší sourozence tašku na čas, kdy budete s manželem/partnerem v porodnici a kdy bude dítě trávit čas u někoho jiného (věci na spaní, oblíbené hračky atd.)

Uff, snad jsem na nic nezapomněla :)
Tašce do porodnice věnujte určitě pozornost a sbalte se nejpozději 3 týdny před termínem. Já, s mým rizikovým těhotenstvím, jsem byla sbalená už v 33 týdnu skoro na kompletku :)
Není nic horšího než začít rodit "zničehonic" a rychle shánět věci po domě.

Je ještě něco co se vám v tašce osvědčilo? Šup s tím do komentářů - třeba to jiným maminkám pomůže ;-)

PS: omlouvám se, že nemám fotky (pokud by to někoho zajímalo), ale už se mi to nechtělo vybalovat a zase zabalovat :D Na mnoho věcí jsem dala přímo odkazy ;-)

Komentáře

  1. ??? to vááážne? toto všetkoo?? som si to predstavovala o dosť jednoduchšie... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D ano, toto vše a to mám stále pocit, že jsem ještě na něco zapomněla :D Asi proto to každá balí do kufru...těch poporodních "nutností" pro maminku je fakt celkem dost :)

      Vymazat
    2. V reálu toho zase tolik nepotřebujete. V porodnici v Hradci Králové jsou volně k dispozici ručníky, košile, župany, dostanete i dvoje vložky, na požádání vám půjčí kruh na sezení nebo kojící kloboučky, pro miminko dostanete 5 papírových plenek a mast na zadeček, neomezeně mu můžete měnit košilky a látkové pleny na utírání, dostanete i kosmetiku na koupání (na výběr je weleda nebo hipp). Nemocniční prádlo není nic extra, zase ale nepotáhnete domů kufr věcí na vyprání.

      Vymazat
    3. Podle mě je to spíš výjimka, taková porodnice :) Co jsem slyšela i od známých, které rodily v různých porodnicích, tak je ten seznam dost podobný...určitě je vhodné se informovat přímo na stránkách porodnice, ale toto je takový obecný seznam, který se uvádí víceméně všude :)
      U nás byla erární košile, max. 5 vložek co dají po porodu, oblečení pro miminko, látkové pleny a pak jsme dostaly jen nějaké vzorky, kde tuším i sudokrem byl :) Ostatní si tak jako tak člvěk musí donést...

      Vymazat
  2. Když mě z porodního sálu, kde mě málem nenechali samotnou ani pohnout, protože chápali jak mi je, převezli na šestinedělí, drsná sestra na mě okamžitě hudrovala vstávat a do sprchy, kde máte sprcháč. Říkám možná ho mám v druhé tašce kterou donese manžel, Na co máte dvě tašky, má vám stačit jedna! :D no jako druhorodičku mě naštestí nemohli vytočit :) jinak za mě určitě lanolin na bradavky, bez něj bych nepřežila a nechtěla jsem riskovat to peklo co jsem měla u prvního (ale kloboučky jsem nikdy nepoužívala), jinak ano, dle sester mají všechny špatný bradavky :D to je podpora jak blázen...krém na opruzeniny jsem použila tak 5x zatím (2 měsíce), mažu opravdu jen když je zarudlý, používám od Urtekram zinkovou mast, a hodně mi ulevoval chladící hojivý gel na hojení hráze od Tilia Nobilis, jinak klasika no, v Motole bylo vesměs vše dostupné erární.. ale na síťový kalhotky nedám dopustit v šestinedělí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cože? :D Ty některé sestry jsou fakt nevrlé...tuším všude :D I mě hned nutily do sprchy, no když viděla, že jsem se málem zkácela, tak mi řekla, ať ještě aspoň hodinku poležím :) Vypadá, že v ČR toho dávají v porodnicích víc (těch erárních věcí) jak na Slovensku...škoda :(

      Vymazat
  3. Hihi, ja som sa momentálne balila podľa tvojho článku :) super je, že ten zoznam je od niekoho kto už to absolvoval, lebo tie zoznamy na weboch sú veľmi neosobné. Drž mi palce ;) bebeismum.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeee, ani nevíš, jak si mě potěšila :) Přesně proto jsem psala tento článek, aby byl osobní s vlastními zkušenostmi :) Držím teda palce a klidně si dohledej i článek o porodu, který jsem psala (Jak přežít porod se tuším jmenuje) ;-) Prostě hlavně dýchat...

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky