Přečteno aneb SpaceSusi je knihomol IV.

Podařilo se mi přečíst několik knih různých žánrů (opravdu to ráda střídám a nedokážu číst jeden žánr za sebou) a tu jsou moje souhrnné dojmy...

ivo toman, umenie sebapoznania, knihy

Myšky v kuchyni (Saira Shah) - nejsem si úplně jistá, jestli je to kniha vhodná pro těhotné a čerstvé matky. Hlavním hrdinům se totiž narodí postižená dcera. A oni se nechtějí i přes její nepříznivý zdravotní stav vzdát svého snu a to - přestěhovat se do Francie. Kniha se četla rychle, lehce a nevadily mi ani popisné pasáže, které někdy byly trošku delší. Vše to vykreslovalo atmosféru daného roku, který strávili plněním svého snu a péčí o dceru. Začátek mě až tak nenadchl, ale pak jsem se začetla a bylo to oddechové čtení, i když přeci jen s "nádechem" tragičnosti :(

Umenie sebapoznania (Don Miguel Ruiz) - uff. Mám ráda takové ty motivační knihy a knihy, které mi po přečtení ještě delší dobu rezonují v hlavě a kdy se snažím na základě myšlenek z knihy třeba aspoň trošičku změnit nějaké stereotypy, zlozvyky atd. O těchto knihách od Ruize jsem slyšela dost chvály, no já si nemůžu pomoct, ale mě nebaví. Nějak to není psané pro mě. Při čtení zjišťuji, že jsem se dostala přes 10 stran a vůbec, ale fakt vůbec netuším co na nich bylo napsané.
Čtyři dohody jsem "pochopila" až podle Jaroslava Duška a stejnojmenného představení :D - můžete se podívat třeba TU.

Štěstí na míru (Ivo Toman) - ze začátku velmi zajímavá kniha, která měla mnoho zvláštních myšlenek (= zvláštních, protože jsou takové "jasné", až se nad nimi nikdo moc nepozastavuje). Ale postupně kniha sklouzává do moc velké odbornosti, trošku k ekonomii a jak si vypočítat "míru štěstí" a na závěr kritizuje i motivační knihy typu Tajemství atd. A třeba tyto knihy mám celkem ráda. Od Tomana se mi víc líbila Debordelizace hlavy. Toto bylo možná až moc zbytečně "profesorské" a pomalu jsem si chvílema připadala, že čtu skripta a ne knížku o štěstí.
Jo a o tom, jak štěstí dosáhout tam teda skoro zmínka není. Takže kdo očekává motivační knihu, může být zklamán.

37 sekúnd (Stephanie Arnold, Sari Padorr) - "ideální" kniha pro těhotné. Ideálně pro vyděšené prvorodičky před porodem :D Ale ne, dělám si srandu - právě nedoporučuji číst tuto knihu žádné těhotné. Možná i to byl důvod proč jsem jí nedočetla. Je to o ženě, která si je prostě jistá, že zemře v den porodu svého dítěte. A ono se to opravdu na chvíli stane. K části, kde by měla popisovat, co viděla "na druhé straně" jsem se už nedostala. Je to asi spíš kniha pro ty, které zajímá posmrtný život a pravdivé životní příběhy.

Fantastická zvířata a kde je najít (J. K. Rowlingová, původní scénář) - viděla jsem nejdříve film a líbil se mi, i když Harry to prostě nebyl. Knihu jsem ale jako správný fanoušek HP musela mít. Přečetla jsem jí během 2 návštěv u lékaře, kdy jsem tam čekala dohromady tak 5 hodin - takže se čte velmi rychle. To je opět (jako v případě HP 8) dané tím, že se jedná o přepis scénáře, takže tam vlastně toho textu až tolik není. Je to snad doslovně podle filmu - aby taky ne, když je to filmový scénář, že? :D Prostě žádné překvapení v ději, spíš jen takové připomenutí pro mě. Doporučuji tedy spíše nejdříve číst knihu a pak vidět film. Naopak už není v knize tak nějak co očekávat :)

Konečně spí celou noc! (Eva Solmaz) - o této knize se ještě zmíním ve článku o spaní naší Sandry, ale předběžně - pro maminky, které hledají konkrétní rady, jak docílit celonočního spánku svého dítěte, tato kniha není. Není tak téměř žádná rada. Spíš vysvětlení a pochopení proč děti nespí a proč je to vlastně úplně normální... a proč bychom rady o tom, co máme dělat a jak má dítě a kolik spát, měli nechat plynout jedním uchem dovnitř a druhým ven...
Není to špatná kniha, ale je to spíš na uvědomění si proč dítě nespí, ale nic vám nevyřeší :)

Co jste četly v poslední době vy? 

Komentáře

  1. Fantasticka zvirata jsem ted kupovala pritelovi k narozkam. Urco si je ale take prectu, film se mi strasne libil.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Rada citam tieto knizne minirecenzie.

    OdpovědětVymazat
  3. Knížka Konečně spí celou noc má teda pěkně zavádějící název :-/ když ve skutečnosti nic neporadí. My bojujeme s hodně častým buzením a umím si představit, ře bych si ji na pokrajích svých sil koupila a čekala, že mi poradí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak...určitě neporadí, vlastně spíš řekne, že to je normálka a máš vydržet :D

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky