Zdravé svíčky a vosky Jemnô

Dnes to bude trošku zvláštní. Jednoduše proto, že sama se nějak nebráním svíčkám typu Yankee Candle nebo votivkám/voskům Bridgewater Candle. Však jsem o nich už i psala TU na blogu.

vonny vosk do aromalampy jemno

Jenže pak stačí narazit na pár článků o tom, jak jsou parafínové parfémové (většina "komerčních") svíčky škodlivé - zvlášť pro děti, těhotné (!!) a domácí mazlíčky... a člověk začne trošku přehodnocovat množství svíček a vosků co doma má.
Třeba jeden takový "odstrašující" článek najdete i na biooo.cz - TU.

Asi na tom něco bude - i když já osobně si myslím, že nejsem až takový "pálič", že by to snad neměl být až takový problém. Dost svíček mám i neparfumovaných jen tak na ozdobu a nikdy je nezapálím :) Ty vonící zapaluji spíše přes den tak 1x za týden - nikdy tu nechci "smrad" (tak tomu říká manžel vždy :D) před spaním, když vím, že už se nebude větrat.
Někdy zapálím vonné svíčky nebo vosky jen na chvilku, když mám pocit, že je potřeba domov trošku provonět...hold jsem četla, že ty "osvěžovače" typu Brise jsou škodlivé :D (vidím, že je to "prašť nebo uhoď" co se týče škodlivosti - jestli tu budu stříkat nějaký osvěžovač nebo zapalovat parafínovou svíčku :D).

A tak před Vánoci jsem si všimla nové značky Jemnô, kterou vytvořila zakladatelka a majitelka oblíbeného e-shopu na Slovensku s přírodní kosmetikou - biobeauty.sk. Možná právě z toho důvodu, že svíčky jsou v zimním období oblíbené a stále více maminek/žen hledá zdravější alternativy různých potěšení :) Sójová svíčka je šetrnější jak k nám, kteří si jí doma zapalujeme, tak k životnímu prostředí. Svíčky jsou ručně odlévané a dělané "s láskou" :), nejsou do nich přidané barviva. Obsahují pouze přírodní silice.
Vůní je několik: levandulová (Pokoj v duši), ylang ylang (Láska), citrusová (Radost) a výraznější santalové dřevo, borovice (V lese).

Když jsem objednávala (samozřejmě :D) tak jsem váhala, ale nakonec vyhrála právě levandulová vůně (Pokoj v duši), protože jsem na ní tak trošku závislák :) Vonné vosky mají stejné názvy i vůně, takže tam jsem volila Radost a "limitovanou" Vianočno - vánoční se skořicí.
zdrava svicka, sojova svicka

U svíčky mě překvapilo, že se jedná vlastně o obyčejný "kalíšek" (svícen), na kterém je nalepená nádherná nálepka (spíš papír - škoda, že není "lesklý"/trvalejší...už se mi hned začal odlupovat v rohu) :) Knot je 100% bavlněný a opravdu vypadá trošku jinak - je širší než ty klasické.
Ze začátku svíčka dost "dýmila" a plamen plápolal tak, že se až Sandra bála :D Po takových 10 minutkách se už vytvářelo vonné jezírko a plamen se ustálil. Na knotu se vytváří "čert" (nevím jak se tomu normálně říká :D). Takový ten chomáč, který potom odpadne, když do něj cvrknete - proto je lepší knot po zhasnutí a vychladnutí zastřihnout cca na půl cm. Ve svíčce se nedělá "ďůlek", má stále vonné jezírko, takže vypadá, že bude ubývat rovnoměrně.
K vůni - hm, v místnosti jí až tak necítím. Ale když přijdu do místnosti z jiné části bytu, tak je cítit dostatečně. Osobně nejsem na extrémní vůně (spíš výjimečně) a tato intenzita mi bohatě stačí :) Provoní bez problémů obývák, ale šíří se i do nejbližších místností.
sojovy vosk, vosk do aromalampy blog

Vosky mají krásný srdíčkový tvar, ale samotná srdíčka jsou velmi malinká - cca 2 cm. Když jsem dala do aromalampy jedno z balíčku Vianočno, tak jsem fakt, ale fakt skoro nic necítila :( V balení jsou 3 srdíčka, takže jsem nechtěla dávat všechny naráz...
Bohužel jsem pak jedno tedy přihodila a až poté jako tak bylo cítit vůni (po příchodu do místnosti). Určitě jemnější jak u svíčky. Zklamáním byla doba šíření vůně - odhadem hodina a půl/dvě maximálně. Poprvé jsem zažila u vosku co to je, když už voní jen po vosku (bez vonných silic) :D (u Yankee Candle jsem k tomu ještě nikdy nedospěla - voní určitě déle).
Vonné vosky Radost už ale byly intenzivnější - stačilo jedno srdíčko a vůni jsem cítila dokonce o místnost dál a celkem "intenzivně" :) Vosky se rozpouští velmi rychle a vůně se tak šíří brzy. 

I tak ale na mě doba provonění byla celkem krátká a příště budu určitě volit jen svíčku - voní výrazněji a vydrží mnohem déle. Udává se až 40 hodin, což nevím nevím - už jsem jí pálila dohromady asi 3 hodiny a je tam zřetelný úbytek. Tipuji takových 20-30 hodin. Ale možná překvapí :)
No a to "nejlepší" na závěr - cena. Určitě je vám jasné, že bude vyšší - jako u většiny bio/přírodních produktů a kosmetiky. Když ale beru do úvahy, že 104 g od Yankee Candle stojí cca 350 Kč (to je ta nejmenší skleněná svíčka) a této je až 140 g za cca 400 Kč, tak to vychází v podstatě na stejno...

Rozhovor s ženou, která má tyto svíčky "na svědomí" :) najdete třeba TU. Dozvíte se i to, jaké novinky se chystají (Cesta Orientom bude moje!) a nějaké informace o výrobě, nápadu a realizaci :)

Koupit se dají na biobeauty.sk, sashe.sk, jemno.sk a i v ČR na ladybio.cz

Jak to máte se svíčkami vy? Řešíte jestli jsou parafínové nebo sójové a nebo je vám to úplně jedno? 

Komentáře

  1. O zdravých svíčkách slyším poprvé. Navíc vypadají vážně roztomile! :)
    My cozy corner

    OdpovědětVymazat
  2. Hrozně se mi líbí tvar vosků. Je super, že paní Baška přišla se zdravějším pálením vonných svíček a vosků. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Chapem, ze kazdy sa snazi na svojich vyrobkoch zarobit, ale cena tychto sviecok rozhodne nie je v poriadku. Ak zoberieme ceny surovin (sojovy vosk 7,31 € za 0,5 kg, knot 1,85 € za 3 m, nadoba 0,73 €, pliesok 0,38€, esencialny olej 3 €) tak za cenu tejto sviecky mozno vyrobit cca päť 100 g sviečok. Vyrobné naklady takejto 140 g sviecky teda vychadzaju odhadom cca 3,50 € - 4 €. Aby aj vyrobca zarobil nech stoja trebar aj raz tolko. Cize 8 €. Suma 14 € je teda podla mna prestrelena. Navodov na vyrobu sviecok je na nete mnozstvo. Naposledy ma zaujal napriklad navod u Mitsuuko A to este treba zobrat do uvahy, ze ja som vychadzala z ceny surovin v e-shope. Vyrobca ma urcite nizsie ceny, kedze suroviny nakupuje vo velkom priamo od dodavatela. Dakujem, ale neprosim. Uz len z principu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Nejsem typ člověka, který by si sám doma něco vyráběl (možná bohužel) a do tohoto nějak "nevidím" :) Díky za postřeh, pro někoho to může být přínosné ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky