Tipy na dárky pro 2-3 leté děti/slečny

Dnes přináším několik tipů na hračky, které můžete koupit zhruba 2-3 (a asi i starším) slečnám :) Zpravidla tyto hračky máme doma nebo s nimi Sandra byla v kontaktu v mateřském centru (nebo s něčím podobným), takže vím, že jí to opravdu baví.
Všimla jsem si, že někdy se uvádí věk 3+ na hračkách, které Sandru baví už teď a zvládá si s nimi hrát. Takže je to sice důležitý údaj (spíše kvůli malým částem a "zálibě" dětí rvát si vše do pusy), ale neberte to až tak vážně :)

1. Taková magnetická tabule - to je zázrak. Děti to prostě fascinuje. Magnetky se najdou asi v každé domácnosti - však to je nejčastější suvenýr z cest :D Na Slovensku jsou třeba i pravidelně v jogurtu Kostíci, takže o zábavu máme postaráno a Sandra vždy jen čeká, jaký nový magnet jí tam vypadne a hned ho běží umístit. Magnetická tabule je proto super i v tom, že nemáme zapleskanou celou ledničku :D Myslím, že to je takové must-have do každého dětského pokoje. Do budoucna se dá využít i s písmenky nebo číslicemi, které se dají koupit "za pár" a učit se u ní. Případně na umělecké výtvory potomků...prostě tabule roste s dítětem :)

2. Sandra (26 měsíců) už umí skoro všechny základní barvy rozeznat a překvapivě se jí to neplete. Mám ale v plánu jí koupit nějakou hračku, která jí vnímání barev ještě podpoří - velmi se mi líbí třeba tato kreativní kolíčková tabule nebo dřevěnou barevnou duhu, která vypadá, že vůbec nebude tak jednoduchá :)...pro dítě samozřejmě :D

3. Tato magnetická kreslící tabulka je velmi nenápadná a ne vždy bývá moc pěkná :D Ale je to náš totální zachránce! Dali jsme jí (jinou než je na obrázku) Sandře k narozeninám a konečně se nám doma neválí milión počmáraných papírů a tři milióny pastelek. Má prostě teď tabulku a k tomu určené magnetické pero a s tím si kreslí. Oznámí nám co to jako má být, čeká na naše "och, to je krásné!" "ty jsi šikovná!" nebo něco podobného a sama si to smaže a začne nanovo. Dobře, někdy do toho ještě tlačí moc nebo od nervů tříská (:D), ale nestojí to zase až tak moc, tak přinejhorším koupíme novou :D Asi i proto je to určeno až od 3 let, ale v pohodě se s tím děti už zabaví v době, kdy začínají kreslit :)

4. Do třetice magnetky - oblékání panenek. Já milovala takové ty papírové, co se vystřihli i s oblečením a mohla jsem je stále donekonečna převlíkat. Teď je jiná doba (:D), takže je to už vymakané a prostě si můžete koupit magnetickou "papenku" a na ní "lepit" jednotlivé oblečení - podle ročního období. Ale i měnit vzhled panenky. Očekávám velkou zábavu - toto jediné ještě nemám ověřené. Sandra to totiž dostane na vánoce :)

5. Puzzle začíná být taky velmi oblíbené. Pro takové malé děti, ale takové, které má předlohu. Ještě nedokáže složit "klasické" puzzle, jen podle malého obrázku na krabičce. Tu představu ještě nemá. Ale když je na podkladu slabě vidět co tam má umístit, tak valí :) Taková puzzle skládá i několikrát za sebou a stále se stejným nadšením :)

6. Knihy, knihy, knihy. Já knihomol prostě musím dítě přinutit milovat knihy. Zatím se mi daří tak na půl :D Sandru pohádky a čtení vůbec nebaví. Zpívá si u toho, vůbec neposlouchá. Ale takové obrázkové knížky, kde je "milión" příběhů, to jí baví moc. Tyto knížky od Anne Suess miluje. Jsou to leporela (tvrdé desky), takže je používáme už více jak rok a nemusím chytat hysterický záchvat, když otáčí stránky sama (nesnáším pokrčené listy knih :D). A vždy se tam dá najít něco nového, co ještě nezná. Postupně se jí rozšiřuje slovní zásoba a vždy nadšeně hledá ducha, pavouka, berušku nebo něco malého :) Mám pocit, že pokaždé tam najdeme něco nového co nás zaujme, takže tyto knihy opravdu nenudí :)

-----------------
Některé hračky slibují spoustu zábavy, ale ne se všemi si dítě opravdu pravidelně a déle hraje. Mezi takové patří třeba krájení zeleniny/ovoce. To alespoň u nás moc velký úspěch nemělo - hrála si s tím na Montessori kroužku asi 3 minuty a od té doby jí to nezajímalo.

A co u nás zatím vůbec nefrčí? Plyšáci. To je úplná zbytečnost. A ani panenky a nějaké lékařské kufříky zatím nic moc. 

A co frčí u vás doma? :)

Komentáře

  1. Tak od Anne Suess jsem zrovna dnes v Lidlu koupila knihu Na statku a je parádní, teda alespoň já jsem z ní nadšená :D Celkově u nás frčí knížky, asi pět stále dokola. Pár měsíců nás bavilo různé zatloukání a navlékání kroužků, teď přecházíme na kostky, tak investuji na Vánoce do Dupla.

    OdpovědětVymazat
  2. Jj, tu "na statku" jsme měli právě jako první a ta je fakt úžasná :) Myslím, že dokonce nejlepší, ale každá má něco do sebe - už jich máme doma 5 :D Zatloukání Sandru nikdy nebavilo (překvapivě na ty její "nervy" :D) a my jí minulý rok kupovali fisher price kostky (podobné jak duplo ale levnější), ale začala si s tím pořádně hrát až nedávno :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Zuzko, tak u nás (kluk 2 roky) lego duplo. K narozeninám dostal krabici velké stavby, kde je barg, jeřáb, auto ... tak s tím se hraje fakt několikrát denně každý den! Předtím to byl vláček plný čísel, to pořád montoval vagonky, skládal na vagonky a teď to tak nějak všechno kombinuje. Úplně žasnu, jak je šikovný a různě si to sestavuje a vymýšlí dle svého.
    No a samozřejmě rád bagruje (nejlépe kaštany), nakládá do auta, převází, sklápí ... prostě kluk :) potěší ho vše, co má kola. A dřevěné vláčky, staví koleje.
    Knížky má také v oblibě, sám si vybere a pak "čteme" Zatím máme leporela, nic delšího na čtení nevydrží. Doporučuji - mrkni na Jaro, Léto, Podzim, Zima, Noc od R.S. Bernerové, určitě jsi už o nich slyšela, moc hezky u dělané.
    A pak nějaké dřevěné puzzle, skládačky, vkládačky, ale to musíme většinou spolu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky