Voskujeme s Yankee Candle

Každá matka to asi zná. Ten pocit, když dítě je alespoň na půl hodinky pryč a vy nic, ale fakt nic nemusíte. Žádné uklízení, vaření, žehlení a podobně. Prostě si můžete jen tak sednout/lehnout a nedělat NIC. Jak často se toto podaří? Mně teda moc často ne. A od té doby co jsem na mateřské mám i problém jen tak odpočívat. Stále mi hlavou běží myšlenky, co musím ještě udělat a běhám od jedné činnosti k druhé... O to víc jsou mi vzácnější ty chvíle, kdy se "přinutím" fakt nic nedělat a třeba si číst. A potom sahám i po svíčkách a voscích, protože já ty "smradlavé" (jak říká manžel na všechny :D) věci fakt můžu a pomáhají mi navodit atmosféru domova a pohody...

vosk do aromalampy, yankee candle zkušenosti

S vosky Yankee Candle jsem se setkala poprvé asi 3 roky dozadu, kdy mi jeden darovala kamarádka a říkala jsem si, že je to něco dokonalého. Skvělý nápad za relativně málo peněz. Respektive - do té doby jsem kupovala i vonné svíčky typu Airwick, ale ty spíše voněly jen na přičuchnutí, ale při zapálení jsem je velmi nevnímala. Spíše až chvíli po sfouknutí. A nebo to byly až moc těžké vůně.
Vosk se ale pomalu rozpouštěl v aromalampě a pozvolna vytvářel to, co jsem požadovala. Jemnou vůni, která se dokázala šiřit i do více mísností. I když dobře - celý byt zpravidla neprovoní, pokud aromalampu postupně nepřenášíte :)


Aktuálně mám doma tyto vonné vosky a chtěla bych vám je trošku blíže představit ;-) Snad jen ještě informace - tyto vosky Yankee Candle jsou vyrobeny z přírodních výtažků květin, ovoce a koření. Mají mnoho variant pro různá roční období a příležitosti a jsou vyrobeny z parafínu v potravinářské kvalitě.

- November Rain mám doma už od minulého roka a kupovala jsem ho "spontánně" právě v listopadu. Vůně je to celkem intenzivní, ale nepřekáží mi. Podle popisu je v ní obsažena i ambra. Každopádně mně připomíná opravdu podzim a spadané listí a takovým zvláštním způsobem ten chladný podzimně-zimní vzduch.
- Simply Cinnamon (Simply Home edice) - jednoduše skořice. Tu si vychutnám obzvlášť v předvánočním období. Takže zapálila jsem, ale pálit ve velkém budu až v předvánočním období. Skořice, jablko, pomeranč a v něm hřebíček...to je pro mně vůně vánoc a vůně domova :) Vosk voní opravdu nádherně skořicově, věrohodně. U tohoto jediného si dovedu představit namixovat si vosky a vytvořit speciální vůni - např. s takovým pomerančem (třeba Star Anise & Orange od Yankee Candle). A nebo zůstanu u klasiky - stačí jen zapíchout několik hřebíčků do pomeranče a zapálit tento vosk a atmosféra a vůně vánoc bude jak vyšitá. Tuto vůni snesu zapálenou nejdéle.
- Cranberry Zest (Simply Home edice) - a skořice se může bít s touto :) I tento vosk je jak stvořený na předvánoční období. Je to vůně sladká a spojuje jak brusinky, tak pomeranč. Mňam. Ale přiznávám, že je asi nejintenzivnější, co jsem zatím vyzkoušela a po chvíli se mi zdála až moc sladká. Brusinky nevím ani přesně jak voní, ale spíš mi to připomínalo nějaké sladké bonbóny :) Každopádně - i přesto, že se mi tato vůně strašně líbí, tak jsem se jí vždy velmi rychle "nasytila" a musela jsem sfouknout.
- Blue Denim (Simply Home edice) - naopak tato mě neoslovila vůbec. Má prý připomínat "čerstvě vyprané džíny", ale co já vím. Já si tuto vůni ani nedokážu představit, protože podle mě džíny ani moc nevoní samy o sobě, ale podle aviváže, kterou použiju :D Věřím, že ale tato vůně někomu udělá radost, proto se objeví v nejbližší soutěži :)

aromalampa yankee candle, jak pálit vosky
cca 20 minut trvalo než se udělalo z vosku vonné jezírko

Vosky se dávají do aromalamp nad hoříci svíčku. Nikdy se nedávají rozpouštět do vody. Postupně se rozpouští a "dělají radost" (= voní) cca 8-12 hodin (píše se až 24 hod, ale to se mi moc nezdá, možná záleží na tom o jakou vůni se jedná). Někomu se to může zdát málo, ale třeba já zapaluji vosk jen na takovou půlhodinku, max. hodinku. Mám ráda provoněný domov, ale zase to nepřeháním a už za těch několik desítek minut provoní místnost dostatečně.
Neubývají, ale po čase se z nich vypaří vonné esence. Doslova z něj už nebude nic cítit - jen právě vosk. A jak dostat zbytek vosku z aromalampy? Dát prostě na chvíli do mrazáku (pozn. netuším jak dlouho, já aromalampu zapomněla v mrazáku půl dne :D) Pak vosk sám odpadne. Doslova - mně se jeden "ztratil" hned v mrazáku :D To je vlastně asi jediný neduh vosků všeobecně. Líbí se mi ta myšlenka, ale já ráda vůně střídám. Asi jsem nenašla ještě tu ideální :) A aromalampy mám 2. Takže můžu naráz pálit max. 2 vosky (ne přímo naráz, nebojte :D).
Vosky se sice dají rozlámat a pálit společně a tak si každý může vytvořit mix vůní. Mně ale přijdou tyto kombinace tak dokonalé a zároveň tak intenzivní, že prostě na to mixování nemám. Bála bych se výsledku, fakt :) Kdo by se do toho ale pustil, tak pozor, aby v misce aromalampy nebylo rozlámaného vosku moc, aby nepřetekl až se rozpustí! :)

vosky yankee, zkušenosti s vosky

A závěrem - kdo chce rychlejší provonění, tak si kupte aromalampu s větší miskou nahoře. Protože čím více se vosk "rozleje" po větší ploše (udělá vonné jezírko), tím více bude vonět. Samozřejmě ale tím dříve vyprchají vonné esence.

Vosky Yankee Candle se pohybují cenově od 50 Kč a kdo je nechce přímo pálit, tak je klidně jen šupněte do šatníku mezi prádlo. Garantuji vám, že při každém otevření skříně vás ovalí vámi vybraná vůně. Intenzivnější jak mýdla, co se dávaly kdysi ;-)

Vosk nebo votivka je skvělý způsob jak zjistit, jestli vybraná vůně od Yankee Candle bude vonět i u vás doma, tak jak si jí představujete. Sama jsem se přesvědčila, že na první "očichání" mi nejvíce voněl vosk Cranberry Zest, ale během pálení jsem si zamilovala nakonec Simply Cinnamon.
O votivkách a o tom co je to Simply Home řada od Yankee Candle budu psát v dalším článku. A vlastně nejen o Yankee...;-)

Taky pálíte vosky nebo jste věrní svíčkám? :) Jak to máte se značkou Yankee Candle? 


PS: děkuji za poskytnutí 3 vosků k recenzi e-shopu vosky-votivky.cz :)

Komentáře

  1. Vosky mě baví - nejenže mi nezruinují peněženku, ale můžu mít najednou více vůní doma a rozhodnout se podle nálady, kterou dám do lampy. Vždy jen ulomím kousek, nebo nadrobím (podle mé šikovnosti) a jenom doplňuji, když už mi přijde, že to moc nevoní. Přítel má pochopení a nevadí mu to ;-) Už se těším, až si nakoupím "vánoční" vůně ;-) Verča

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem blázen do svíček i vosků :D Pěkně to střídám, i když teď jsem si nakoupila zásobu vosků, tak asi na čas zahnízdím u nich :) Já mám ráda takové ty "čisté" vůně, pro mě jsou top vůně Soft Blanket a Cotton Fresh :) Miluji podzimní večery při svíčkách a v teplíčku s knížkou nebo pěkným filmem!

    OdpovědětVymazat
  3. Já pálím oboje :). Ale je pravda, že vosky pálím denně a svíčky si nechávám na 'lepší příležitosti', protože při mé spotřebě by mi to asi zruinovalo peněženku :)

    OdpovědětVymazat
  4. YC mám nejraději ve formě vosků. Ráda je střídám. Myslela jsem, že jich mam doma pár...no, je jich asi 20 ks :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  5. Zbožňujem Yankee Candle, hlavne vosky! Dokonale prevoňajú celú miestnosť:)

    OdpovědětVymazat
  6. Ty Simply u mě čekají na zapálení, tak jsem na ně zvědaná, docela si mě uklidnila s tou skořicí, trochu jsem se jí bála. :D
    https://pineapple-candles.blogspot.cz/
    https://www.facebook.com/pineapplecandlesblog/

    OdpovědětVymazat
  7. Nejvíc voní ten, který jsem dostala na vánoce od Balónky. Byla k němu i svíčka se stejnou vůní. Barva temně fialová, název už bohužel nevím, teď se chystám na autumn glow a link sands

    OdpovědětVymazat
  8. Já mám stejnou aromalampu doma, ale už ji nezapínám. Přijde mi, že vůně z vosku vždycky nějak vyprchala a třeba po dvou, nebo třech zapálení už vůbec nevoněl. Vyměnila jsme proto aromalampu za aroma difuzér , který jsem si objednala ze Vzdušínu a do něj kapu esenciální olej, takže pořád krásně voní :-) .

    OdpovědětVymazat
  9. Já mám teda doma zatím jen pár svíček od Yankee. Už delší dobu si ale říkám, že bych si udělala takovou menší sbírku. Dívala jsem se, že tu kousek máme přímo obchod Yankee candle, tak se tam asi budu muset zajít podívat. Nikdy jsem tam nebyla. Asi tam ale brzy zajdu. Ráda bych nějaké svíčky od nich dala jako dárek k Vánocům. Dokonce jsem se dívala, že existuje i porovnání, viz nejlepší svíčky Yankee Candle. Při tom, kolik svíček mají a jak těžké je mezi nimi vybírat je to podle mě dobré nasměrování.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky