Bouřeeeeee...aneb já to tušila :D 9. měsíc

A je to tu. Pohybuje se rychlostí blesku! Dobře, trošku přeháním, ale i tak je to dost rychlé na to, abych vytunila všechny svoje smysly a vnímala jí nonstop. Žádné listování letáky (moje oblíbená činnost na mateřské, stále hledám co je v akci :D), čekování mailů...a sledování po očku, co dělá. Doslova ze dne na den si "vyžádala" že bude na zemi a tam si teď drandí. Velmi vesele od jednoho rohu k druhému :-/ A bere do rukou vše...ale fakt vše. Vždy jsem myslela, že matky přehání...že to nemůže být až tak hrozné, ale upřímně? Mám pocit, že doteď to byla procházka růžovou zahradou a když si uvědomím, že začne potom sama chodit, běhat... tak mám dost :D Tento okamžik se mi zdál totiž stále dost vzdálený...a hle, ani nevím jak a už máme doma špunta, který se přeplazí přes celou místnost během chvilky. Který to už zvládá i na kolínkách...sem tam :) Který se začíná podezřele často stavět na nohy. Kterému už žádný zátaras není velký - přeleze přes cokoliv, takže nechat jí na posteli obloženou smotanýma dekama už taky nehrozí. Opakuji zjištění z minulého měsíce - jsem v prdeli. Vlastně oba dva s manželem jsme :D

Ze dne na den si asi řekla, že už bude sama sedět, tak si prostě v kočárku sedla, chytla se bočnic a od té doby sedí i doma bez opory. Sice se trošku kymácí, ale den ode dne je to lepší a už si tak hraje i s hračkama. Teď si možná něco řekne TEPRVE, ale to, že dítě musí sedět v půl roce je prostě jen "fáma" generace našich matek, babiček... v každé vývojové tabulce je samostatné sezení až od 8-9 měsíce. Do té doby by se děti neměly ani posazovat, aby si nekřivily páteř...no, ale vysvětlete to babičkám a jiným starším příbuzným, kteří na informaci, že sama sedí jen řekli: "No, konečně!!!! Už bylo na čase!!" :)

Na dětech mě fascinuje ta jejich radost z úspěchů :) Když poprvé delší dobu pásla koníčky, tak byla strašně vysmátá. Když se přetočila sama na bříško, tak byla vysmátá. Teď je zase vysmátá vsedě v kočárku a když nevíme co s ní (stále jí rostou zoubky, tak je občas nervóznější), tak jdeme na vycházku a v kočárku si prostě sedí a pozoruje svět kolem sebe :) Zatím jí to strašně baví a chechtá se na všechno a na všechny :)
Bez opory se ale do sedu zatím nedostane, ale už má pokusy dát se na bok, lehne si jak "modelka", kdy jednu ruku tak podloží pod sebe a snaží se z této polohy dostat do sedu. Zatím neúspěšně a většinou padne "na hubu", protože se druhou rukou zapomene jistit :D Ale jako vše ostatní - sama na to přijde. Dětem se prý vůbec nemá pomáhat - pro jejich zdravý vývoj páteře je to prý nejlepší :)
Když už sedí, tak dokáže sahat po různých hračkách a už s nimi i tříská o sebe :) "Listuje" v knížkách (pískacích), hraje si ve vaně, vše strká do pusy. Sama zvládne spapat sušenku pro děti. Slintá jak bernardýn kvůli zoubkům a sama si vším možným dáseň masíruje. Zubů má už 7 :) Vyrostla zničehonic o 6 cm - takže už má 79 cm a 8,7 kila. Doktorka je hotová z její výšky a ptá se kolik dvoumetrových máme v rodině :D Po mě to fakt nemá...já mám 162 cm :D

V tomto měsíci došlo i na stěhování do nového bytu. Stále nebylo jisté, kdy bude ten den D, proto jsem se nějak nestresovala nějakým balením do krabic. Nakonec to bylo tak, že manžel v pondělí zahlásil, že ve středu se stěhujeme. Ehm... Podařilo se "až" v pátek a fakt tolik stresu jsem už dlouho nezažila. Už vidím, jak se mi za to vlasy "odvděčí" cca za 3 měsíce ještě větším vypadáváním (stále mě trápí lehce to poporodní). Výhoda balení na rychlo? Pamatovala jsem si přesně co v které krabici bylo, takže jsme nic nehledali nějak zvlášť dlouho :) Nedovedu si představit mít sbalené třeba 3 týdny před a pak vzpomínat, kam jsem to hodila...protože ze začátku jsem na to šla "logicky" (tedy věci, které k sobě patří, ať jsou u sebe), ale se stoupajícím stresem (v úterý :D) jsem začala do krabic házet vše bez jakékoliv šifry :D Ze začátku jsem si i psala, co jsem do které krabice s příslušným číslem (!...machr, co? :D) dala, ale s plazícím se prckem se to fakt nějak nedá :) Vše ale dobře dopadlo a Sandra trénuje plazení na mnohem větší ploše a bez překážek na každém cm...jak jsem už několikrát psala, původní bytík měl "jen" 32 metrů čtverečních. Pro porovnání - moje sestřenice má o této ploše obývák spojený s jídelnou v rodinném domku :)

Celkově byl tento měsíc přelomový. Pohybuje se sama a věci "pro miminko" už jsou schované v garáži/sklepě, případně vrácené. Konkrétně "vajíčko" do auta (už má autosedačku jako velká :)), houpačku, v které jsme jí dávali i příkrmy (už má dětskou jídelní stoličku), "vanička" na kočárek (sice už několik měsíců využíváme "sporťák", ale sem tam se ještě dala vanička použít, když jsme jí chtěli uspat v kočárku. Od té doby co sedí už je to nemožné...a od té doby co vyrostla, tak už úplně, protože vanička je tuším jen 74 cm :D Schovali jsme taky vaničku se stojanem na koupání, sterilizátor a ohřívač lahví (byl úplně zbytečný :D), malinké oblečení, monitor dechu z postýlky... až mě trošku chytala nostalgie :)

...a malý "spoiler" na další měsíc (tento zápisek je zveřejněn v době, kdy má Sandra už
skoro 10 měsíců)...toto, že byla bouře? Tak teď máme doma tornádo :D

Vaše


Komentáře

  1. Všechny tabulky, které říkají kdy má, dítě, co dělat, byvh vyhodila. Každý má svůj čas.
    A bude hůř :-) ale přitom krásně.
    http://siraelxy.blogspot.cz/2015/08/brandnooz-box-za-99-chcete.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak...každé dítě má svůj čas :) Nelíbí se mi, jak okolí hned vyzvídá - sotva začne sedět už by jí všichni nejraději viděli běhat...:-/ Však nemá ještě 10 měsíců sakra :)) A víme, že bude hůř...už teď jsem zelená při té představě :D Zdálo se nám to vzdálené...:))

      Vymazat
  2. Jsem ráda, že stěhování dopadlo dobře a už máte větší byteček..tak ať se vám tam dobře bydlí:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkujeme :) Bylo to extrémně rychlé, ale možná je to zrovna tak nejlepší :)

      Vymazat
  3. Ako Sandra reagovala na zmenu prostredia pri stahovani?
    Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prekvapive uplne v pohode :) Bali jsme se, ze tam bude spatne spat a ona tam proste prisla, videla, ze maminky prsa a jeji oblibene hracky tam jsou :D a nijak nedala najevo, ze by ji stary byt chybel :D

      Vymazat
  4. Máme taky obývák s kuchyní cca 40 m2 :-D, takže malý má prostoru na lezení až až ... Nám paní doktorka na rehabilitaci v 8 měs. řekla, že to, zda sedí či nesedí není vůbec důležité, že se toho v životě nasedí ještě dost a mnohem důležité je, že se otáčí, plazí, leze ... Sám si začal sedat, až když lezl, během 9. měsíce, napřed ten boční sed a teď už i rovný. Dobré rady ohledně psychomotorického vývoje má paní Eva Kiedroňová, nevím, zda znáte? Bývá často v Sama doma na ČT1, zde odkaz na záznamy http://evakiedronova.cz/homepage/help. Marcela

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky