Co nám pomohlo v prvních 3 měsících II. část

Jak jsem slíbila, tak přináším pokračování produktů/kosmetiky, které nám pomáhaly v prvních měsících s malinkou :) Opožděně, ale přece...sice už malinké je 6 měsíců, ale tak...jsem na mateřské, jasné? :D (= tzn. nestíhám)


Protože máme podzimní miminko a každé je nejcitlivější právě v prvních týdnech/měsících, které nám tím pádem připadly na zimní měsíce, tak jsem zaobstarala i krém na tvářičku na ochranu před větrem a mrazem. Sama jsem zakoupila krém z DM-ky z řady Babylove, ale více využíváme podarovaný od kamarádky od Biodermy. Ten je příjemně mastný, trošku hůře se roztírá, ale malinké to nevadí a většinou se škrní - asi si myslí, že jí hladím tvářičku :) Je po něm celá mastná a přesně aspoň vidím, jestli jsem nějakou oblast náhodou nevynechala. Dokonce i to její "novorozenecké akné" (které má sem tam ještě teď) je po něm lepší :) ...že bych si ho sama zkusila dát? :D

Když jsem u DM a Babylove tak ještě zmíním i vatové polštářky. Ano, jednorázové ubrousky jsou sice super a praktické, ale jsou plné kdo ví čeho (chemie samozřejmě) a tak pleskat to malinké na zadeček stále asi není to nejlepší řešení. Nepopírám, že i jednorázové vlhčené ubrousky nepoužíváme - na návštěvách, u doktorky a někdy i v noci si s nimi pomůžeme. Přes den si ale namočíme tento vatový polštářek do teplé vody a zadeček a okolí malinké setřeme vodou. Možná někdo může argumentovat proč jí rovnou nespláchnu celou pod kohoutkem...no asi proto, že jí v jedné ruce prostě neudržím (nyní už má přes 8 kilo) a já ještě stále nemám tak vytrénované ruce, jak jsem si myslela, že budu při miminku mít :) Takže používáme toto a vypadá, že to používá hodně maminek (třeba i Mamalifestyle), protože věčně když dojdu do DM, tak to tam buď není a když je, tak v omezeném množství a proto i já beru aspoň po 3 baleních :D Pro maminky holčiček - must-have :)

Od kosmetiky přejdu i k jiným "pomůckám". Jako první bych zmínila monitor dechu. Asi se někdo z vás i ozve, že je to zbytečnost, ale já jsem ráda, že jsme si ho pořídili. Z jednoho prostého důvodu - někdy malinká spí tak tvrdě i přes den, že jdu k ní a koukám jestli dýchá a přísahala bych, že ne - ale vidím, že monitor dechu bliká, takže je vše v pořádku. Je to lepší takto než stále koukat, dávat prst k nosíku (stejně to nejde nějak cítit :D) a všelijak zkoumat, jestli fakt dýchá :) A zvlášť v prvních dnech/týdnech měl člověk instinkt jí stále kontrolovat...tatínek dokonce první noc nespal, protože se stále budil a sledoval, jestli dýchá a monitor bliká :)
Tu, ale dám i negativní reklamu - máme monitor dechu značky Tomy. Nedoporučuji ho, protože  při zapnutí/vypnutí "řve jak kráva", bliká v noci tak, že celý pokoj je zelený :D a prý mají baterky vydržet i půl roku! Říkala jsem si, proč ne a jak jsem zjistila, tak všechny monitory jsou na baterky, ale to, že mě po 3 dnech používání probudí řvaní monitoru dechu, který mi neoznamuje že dítě nedýchá, ale to, že baterky jsou "kaput"...to jsem fakt nečekala. Málem jsem zinfarktovala, protože jsem netušila, že to spustí stejně hlasitý poplach jako v situaci, kdy miminko špatně dýchá/nedýchá a nebo kdy není v postýlce. (Ehm...v prvních dnech nám řval monitor stále, protože jsme malinkou vyndali z postýlky, odešli z místnosti a do 20-ti sekund řval monitor - zapomínali jsme ho vypnout :D)
Po prvním neúspěchu s baterkami, jsme koupili dražší. Vydrželi AŽ o den déle. A po asi 4 párech baterek (vždy 4 AA baterie) jsme koupili nabíječku a teď vydrží zhruba 10 dní. Podle mě stále nic moc a ani zdaleka půl roku, jak všude píše výrobce. A zmiňovat to kolikrát nám vzbudil malinkou (při zapnutí)...to snad ani nemá cenu :D To jsem si vždy jen povzdechla (ponadávala v horší dny :D) a brala malou znovu do náruče a šup uspávat...:)
A k tomu, jestli byl/je monitor dechu potřebný...ano, několikrát nám v noci pípnul, protože malinká se dostala za hranici 20 sekund bez nádechu a dvakrát pípal i déle. Naštěstí řev monitoru jí právě "připomněl", že se má nadechnout a bylo vše ok. 

Za nás doporučuji i zavinovačku a později spací vak. Zavinovačku jsme používali asi do dvou měsíců - malá byla spokojená. Dětem to prý připomíná těsné prostředí, které znají z bříška. Třeba i v knize "Nejšťastnější miminko v okolí" najdete radu - zavinovat miminko. Takže to je must-have a všimla jsem si, že některé maminy už jí nepoužívají...
A potom jsme přešly na spací vak. Nejdříve jsem myslela, že je to blbost, ale teď ho oceňuju každým dnem. Malá se totiž velmi rychle naučila odkopávat, takže by spala každou noc odekrytá. Později se naučila chytat oblečení/deku, takže zase by mohlo dojít k situaci, kdy by si deku ve spánku přetáhla přes hlavu a ani nechci domyslet... Tady jí jen "zazipujeme" (už poslední kojení u kterého usíná je ve "spacáku") a víme, že zůstane zakrytá. A máme klidnější noci...když se vak pere, tak většinou neuschne do večera a malá spí jen pod dekou. To se pak budí snad každou hodinu a nad ránem "cestuje" po postýlce. Deku skopanou kdesi u kotníků a pracovala na sundání polodupaček...s jednou nohou zaklísněnou v šprušlích postýlky...:-/ Takže ne blbost, ale pro nás potřebnost :)

Asi by se toho našlo více, ale člověk už to zase i pomalu zapomíná...a na vše přišel tak nějak sám. Opravdu platí, že někdy to je pokus-omyl :)

A přidávám ještě nějaké zajímavé odkazy:
Podpora kojení a seznam laktačních poradkyň najdete na stránce mamila.sk a kojeni.net. Jsou to užitečné stránky a každá kojící maminka si tam najde řešení každého problému s kojením. Když se naše malinká "vztekala" u prsu, tak jsem hned našla příslušný článek a radu :)

Zajímavé jsou i stránky prosimspinkej.cz - je to jak moje mantra, protože někdy si to opravdu říkám a najednou šup, i nějaké webovky se tak jmenují :) A samozřejmě - věnují se spaní a usínání.

A když je nejhůř, tak nemusíte zapínat vysavač/fén, ale klidně stačí jen otevřít stránku uspavac.cz a tam si zvolit jeden z 5-ti zvuků (fén/sprcha/vysavač...) a vytunit to. Nám to sice nezabralo, ale některá miminka na to prý výborně reagují. Je to z toho důvodu, že jejich nervový systém ještě není tak vyvinutý a tak dobře reagují právě na monotónní zvuky :) Naše malinká však reagovala na písničku All About That Bass... :D To se hned zklidnila :)



A hlavně...

Spát když spí miminko! Kašlat na nádobí, horu špinavého prádla...prostě když spala přes noc zhruba jen 4 hodiny a to ještě rozkouskovaně a já skoro vůbec, tak jsme dospávali spolu přes den. Jen díky tomu jsem jakž takž schopná logicky uvažovat...a vlastně i psát dál články na blog? :D

A rada: "Hlavně vydržet" je sice hrozná, ale něco na tom bude :) 
...od čtvrtého měsíce je to už o dost veselejší :)

Vaše

Komentáře

  1. Pěkně sepsáno:-) Takové noci bych nedala, uff. Díky bohu, že mi malá v noci spí. Modli se, ať druhé není to samé, to už přes den nedospíš:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to ty noci máme teď ještě horší...byla nemocná a režim se kompletně ztratil a teď se budí i 13x za noc :-( No snažíme se zase nějak dostat do normálu...tak snad se podaří. A nestraš :D

      Vymazat
  2. Panejo to to letí. Před chvílí jsem ještě četla články o těhotenství a teď už jste na světě 6 měsíců :) Tím pádem já už za dva měsíce rodím a začínám bláznit, co všechno ještě nemám zařízené/nakoupené :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak :) Jeeeej, tak to gratuluji! Ani se nenaděješ a budeš mít prcka v náručí ;-) Přeji hodně úspěchů v začátcích a snad některé články pomohly/pomohou :) Připravuji i článek - co nekupovat do výbavičky, ale nevím, jestli to stihnu zveřejnit do 2 měsíců :D Ve zkratce - dokud nevíš jestli budeš kojit/dávat sunar, tak nekupovat ani moc lahviček a věcí na sterilizování, tak ani moc na kojení (odsávačka apod.)...ale vlastně to se ve zkratce ani napsat nedá...však kdyžtak napiš e-mail, kdyby tě něco zajímalo :)

      Vymazat
    2. Děkuji :) ano takový článek by byl super, ale já jsem blázen, takže už mám i odsávačku i sterilizátor :D

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky