Co nám pomohlo v prvních 3 měsících I. část

Přiznávám, že mě by někdy pomohl aspoň panák vodky :D (kterou sice nemusím, ale tak co si budeme povídat...mateřství není procházka růžovým sadem, pokud člověk celý život nesní o ničem jiném), ale samozřejmě kojím...takže nehrozí, nebojte :) A vlastně to berte spíš s nadsázkou...jasné? :D

Dnes se chci zaměřit na nějaké rady/tipy a hlavně konkrétní přípravky, které nám pomáhaly v prvních celkem těžkých (ale i radostných) měsících s malinkou.

emulgel při nadýmání, pupík

Dětská kolika - kdo zažil "ví". Každý si přeje, aby to jeho dítě nepotkalo, ale co jsem slyšela, tak v menší míře postihne téměř každé miminko. Lidově prdíky. I když vlastně - jde spíš o to, že ty prdíky nejdou ven. Miminko totiž zpravidla dost hltá při pití, nahltá se i vzduchu a ten, když se dostane do střev, tak vytváří...rudé vzteklé tvářičky miminek :)
Každý říká "vydržte do čtvrtého měsíce", což je taky "fajn" rada, ale otázkou je "jak" vydržet, když je miminko schopné od rána do večera (hlavně večer/v noci) řvát a řvát a svíjet se od bolesti. Proto jsme hledali a našli jsme Infacol. Je to podobné jako Espumisan, ale má praktičtější obal - obsahuje kapátko, takže aplikace i malinkému miminku je bezproblémová. Stačí dvakrát zmáčknout víčko, do kapátka se dostane přesné množství Infacolu a potom se už jen vykápne miminku do pusinky. Naše Sandrička se u toho ze začátku tvářila jak kdyby spolkla citrón, ale po čase si zvykla. Chuť je pomerančová (prý:D). Během pár dnů byla malinká bez problémů a spinkala skoro celé noci...od třetího měsíce už dokonce spala i 6-8 hod. v tahu. V prvních dnech s Infacolem jsme ho dávali před každým kojením. Po asi měsíci a půl už jen před večerním/nočním kojení. A najednou...už jsme v polovině čtvrtého měsíce a potíže má už málokdy (klepu na dřevo). Nevýhoda balení je, že po otevření se musí spotřebovat do 28 dní, proto je dobré si napsat datum otevření na obal. Každopádně nikdy nám nezůstaly žádné "přebytky". Při celodenním užívání vydrželo jedno balení zhruba 2-3 týdny. Při večerním akorát necelý měsíc.
A ještě pomáhá i BioGaia - probiotické kapky, které vytváří přirozenou střevní mikroflóru. Prostě jak acidko v kapkách, ale vytuněné na x-tou :) Jsou celkem drahé když vezmu do úvahy, že mají jen 10 ml, ale vydrží dlouho (5 kapek denně) a výsledky se dostaví zhruba po 10-ti dnech :)

Kdo je proti přípravkům proti nadýmání, tak může zkusit masáže bříška. Nejčastěji se setkáte s gelem s příznačným názvem Pupík :) Je to silně větrová-mentolová mast, které stačí malinko a masírovat bříško (do odpadnutí :D) ve směru hodinových ručiček. Miminku je to příjemné, ale upřímně...jen toto nám nezabralo. Jedině v kombinaci tatínek dělá masáž bříška a maminka cvičí nožičkama. Ale i tak to byla "zábavka" vždy na min. půl hodinku než se dostavily výsledky (prdy, za které by se nestyděl jakýkoliv chlapák :D).
Vyzkoušela jsem už vše možné :) Fenyklový vpravo nahoře je dokonce i pro novorozence 1. ukončeného týdne :)

O kojení jsem už psala tak zlehka. Opravdu jsem netušila, že to není tak samozřejmá věc a až teď, když jsem matka a kojím, tak se dozvídám od žen ze svého okolí, že málokterá kojila "ideálních" 6 měsíců (než přijdou příkrmy). Zpravidla došlo k poklesu tvorby mléka, nespokojenosti miminka a postupnému přecházení na umělou výživu. Já si dala "cíl" aspoň těch 6 měsíců vydržet a dělat vše pro to, aby mléka bylo dostatek a proto každý den piju aspoň 2 šálky čaje pro kojící matky. Na obrázku vidíte, že jsem opravdu vyzkoušela kde-co :D Jsou to hlavně fenyklovo-anýzové bylinné čaje. Nejvíce je chutný Hipp, ale je i nejdražší. Velmi chutný je i ten z DM - čistě fenyklový a od Lerosu s jestřabinou (ten mi chutná asi proto, že je úplně jiný chuťově jak ostatní). Zbylé čaje jsou...no prostě bylinné :) Piju je zásadně bez cukru, tak mi chutnají tak nějak stejně :) A "nejúčinnější" je právě první zmiňovaný - Hipp. Aspoň po něm jsem měla vždy prsa snad 3x větší :D
Dražší a levnější verze masti na bradavky. 

Když kojení už bolí, tak je potřebné bradavky natírat krémem s lanolínem. Ideálně střídat prsa (jedno kojení z levého, další kojení z pravého ...pokud je dostatek mléka na nasycení), aby bradavka měla delší dobu na regeneraci a zahojení. K bolestivým bradavkám se dá dopracovat celkem rychle - stačí nechat miminko "žužlat" bradavku delší dobu (když na prsu usíná a už nepije) nebo ze začátku, když má maminka špatnou techniku kojení. Bolí to potom opravdu šíleně a přiznávám, že už jsem párkrát kojila se slzami v očích. Mast na bradavky od Aventu je sice dražší, ale není potřeba jí smývat před kojením a zachrání bradavky opravdu celkem brzy. Je ale trošku zelená, takže špiní vnitřek podprsenky. Bacha na to :)
Ještě víc špiní vnitřek podprsenky mast na bradavky (taky do zelena) s lanolínem od Babylove z DM. Je to ale levnější varianta krému a v podstatě působí podobně. Možná jí to jen trošičku déle trvá. Navíc - podle popisu se dá použít i na popraskané rty :)


Už asi běžnou péčí je i péče o zadeček miminka, aby nedošlo k opruzeninám. Pokožka novorozence (zhruba do 28 dne života) je dost citlivá, takže se více hodí přírodní verze ošetřujícího krému - například takového od Weledy. Má příjemnou lehkou vůni, lehce se roztírá a samozřejmě - nedráždí dětskou prdelku :)
Kdysi jsem na blogu vychvalovala i Sudocrem a proto byl naší volbou taktéž. Máme doma několik balení v různých velikostech :D V porodnici nám dokonce říkali, že ten je nejlepší, i když je mi jasné, že někdo může protestovat, že obsahuje zinek a proto vysušuje. Naše Sandrička má však prdelku hladkou, určitě ne vysušenou, takže používáme i nadále :) A používáme ho na vše - na akné, po holení/poškrabání při holení, na různé bolístky...to už samozřejmě mluvím o nás dospělácích :D

Lipo balm, baby ceumed

A protože některá miminka (jako i to naše) mají po narození strašně suchou pokožku, tak je nejlepší promašťovat co nejvíce, aby se předešlo šupinkám na kůži a možné predispozici k atopickému ekzému. Pomáhali jsme si proto kosmetikou Ceumed - konkrétně Lipo balmem, mycí emulzí a výživným krémem ze stejné řady. O těchto produktech přinesu samostatnou recenzi v následujících dnech :)

A aby to nebyl extrémně dlouhý článek, tak zbytek tipů 
přinesu taktéž v následujících dnech na blogu :)

Vaše

Komentáře

  1. Ještěže jsem objevila Tvůj blog, všechny články o těhotenství, dítěti atd. hltám, pač o velkých prázdninách se taky dočkám:)

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek, až mě děsí, kolik věcí bduu muset pořizovat :)) ale moc děkuju za tipy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uf, tak našťastie z tých antikolikových vecí sme nepotrebovali nič, u nás zaberalo nosenie v šatke, potom sa malá vždy krásne vyprdela :) No a čo sa týka kojenia a čajov - musím ťa sklamať, ale tieto čaje sú všetky naprd :D jediný ešte ako tak zložením (aj chuťovo pre mňa najlepší) je Weleda, pretože obsahuje senovku grécku (pískavice), ktorá reálne naozaj podporuje tvorbu mlieka. Potom existujú ešte kapsule More Milk, ktoré tiež obsahujú senovku a benedikt lekársky. Čítala som, že práve feniklové a kmínové čaje môžu mimču ešte viac uškodiť na bruško, ako pomôcť, ale čo je na tom pravdy netuším :)

      Vymazat
    2. Ups to bolo tesne vedľa, ale nevadí :D

      Vymazat
    3. AKKARIN D. - a to je jen zlomek toho, co budeš reálně potřebovat :-P :)))

      MARGARETKA75 - nemyslím si, že jsou úplně na prd, protože opravdu mám po nich super nalitá prsa...takže zabírat určitě musí :) (když je nepiju pár dní, tak cítím, že malá je více hladová a chce častěji a prsa nemám "na prasknutí" jako když je piju :)) ...o té senovce si určitě četla na mamila.sk, co? ;-) Zkoušela jsem odpozorovat, jestli to malinké nějak vadí, ale nezdá se mi...ale taky jsem už o tom cosi slyšela, ale zase všechny "staré mamy" říkají, že rascový a anízový je naj :D

      Vymazat
    4. No vidíš to, tak mne nerobia nič, ja ich pijem len kvůli chuti :) O tej senovke to viem už dávno, dokonca ešte počas VŠ (dáávno :D, to ešte ani Erika Judínyová netušila o svojich tabletkách) sme sa s kamoškou dočítali, že ak chceme mať vačšie prsia, treba jesť denne F+F alias fenugreek a fenikel... tak sme sa poctivo asi mesiac dopovali, až kým sa kamoške nezačalo tvoriť kolostrum :D Ale na veľkosť to teda vplyv nemalo, takže nič z toho :))

      Vymazat
    5. Mě po nich v prsou doslova "hučí" :D Fakt si někdy připadám jak továrna na mléko :D ...a cože??? :DDD To slyším teda poprvé :D Ufff...tak to by mě nikdy nenapadlo :D

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky