Třetí trimestr - shrnutí

Takže už tu bylo shrnutí prvního a druhého trimestru, proto by bylo fajn něco říct i o tom posledním, třetím trimestru :)
Pozn. psané ještě koncem září, proto přítomný čas :)

deník těhotné, těhotná žena

Fyzické projevy:
Dost jich přetrvává...
- po nárůstu energie v druhém trimestru dojde zase pomalu ke stagnaci. Obzvlášť konec osmého a devátý měsíc...uff, zažila jsem dny kdy jsem opravdu musela spát 16 hodin.
- naštěstí prsa už mi dál nerostou, ale to asi bude tím, že už jsou fakt obrovská :D Kojící podprsenku je nejvhodnější ale kupovat až tak pár týdnů před porodem...pro jistotu + ještě si nechat rezervu, proto jsem si koupila 90 B...uff (před těhotenstvím 70 B/75 A...jak kdy). 
- břicho, kapitola sama o sobě. Někdo ho má obrovské od 6-tého měsíce, někdo až pomalu v devátém. Já ho mám takové ...akorát :) Teda je mi to nepříjemné, protože přece jen už v něm nosím dost kil a otočit se v noci z boku na druhý bok je výkon hodný atleta a trvá alespoň 3 minuty :D Nevýhoda relativně menšího břicha ale je, že dítě je tam úplně normálně velké...teda cítím jí nonstop, při každém pohybu. Dělá mi z břicha různé šišaté tvary (nejčastěji tvar vajíčka do špičky u pupíku :D) a když se dostane do ráže, tak to fakt vypadá jak "alien" ...ale přece jen, bude mi to asi i chybět :)
- pleť/vlasy - s blížícím se porodem se mi zase začaly vlasy více mastit, i pleť už není tak čistá, jako byla cca od 5-8-mého měsíce. Obdivuju ale hustotu svých vlasů - přísahám, že mi rostou i vlasy z míst, o kterých jsem myslela, že jsou už "mrtvá" :D Mám miliony malinkých, krátkých vlásků...dokonce i z "koutů", které trošku za normálních okolností (netěhotná) mám. Při rozčesávání mohu tahat, škubat...a kolem mě není ani jeden vypadnutý vlas, dokonce ani na hřebenu! Škoda jen, že VÍM, že toto vše po porodu odezní a všechny vlasy vypadnou (teda ne všechny, ale všechny, které už dávno měly být pryč...jen v těhotenství se nějak zabrání tomu, aby i ty mrtvé vlásky vypadly...ale jsou jednoduše mrtvé, bez výživy...takže po porodu...budou padat a padat a padat...:(
- divné nepříjemnosti - přetrvávají pomalá střeva (vláááknina a ovoce a nebude problém!), pálení žáhy (dokonce ještě častější, protože děloha je stále větší a tlačí na žaludek), otékání nohou šíleným způsobem, chození na záchod v 10 minutových intervalech (sem tam), křeče v lýtkách, bolesti zad... Po těch měsících si na to ale celkem zvykneš... :D

"Novinky" v třetím trimestru:
- bolest "tam dole". Nemusí to mít každá, ale některé dny to tam prostě bolí jako když si jela na kole a pořádně ses narazila na sedátko :D Jinak to nedokážu popsat... Není se čeho obávat, prostě se rozšiřuje pánev a s tím přicházejí i tyto divné a nepříjemné bolesti :(
- bolest v podbřišku - ta je nám většinou známá jako bolest před menstruací ...taková "klasika" :D S blížícím se porodem se bude objevovat častěji...
bolest žeber/pod žebry/orgánů...samozřejmě kvůli miminku, které si neuvědomuje, že když se dlouho kope do jednoho místa, tak je čím dál citlivější. Žebra na levé straně mám snad už "naražené", protože to pokaždé bolí víc a víc.
- tlak na močový měchýř - "specialitka", protože mimčo se zhruba 6 týdnů před porodem (i dříve) otočí hlavičkou dolů a hlavička je celkem dost velká na to, aby se vešla "tam dolů" i s močákem :) A tak ho utlačuje a utlačuje a on má čím dál menší objem...Někdy mám pocit, že čurám jak senilní dědek s prostatou...na etapy a stále si nepřipadám úplně vyprázdněná a proto musím jít za takových 5 min. znovu :D (v noci nepříjemné). Jindy mi ale Sandrička dopřeje a odvalí se...to je potom lahoda :))
- otoky nohou, rukou, obličeje...vlastně všeho pár dní/týdnů před porodem. Nohy otékají asi skoro každé, ale zhruba 14 dní před porodem to byl jiný extrém...fuj :-/

Psychické projevy:
Poté co 6. a 7-mý měsíc byl relativně v happy náladě, přišly zase takové lítostivé stavy v 8-mém měsíci, které přešly v 9-tém měsíci do stavu "chci pohladit/obejmout/politovat..." a plynule přešly v stav "ku**a, ať už to mám za sebou a je to venku" :D O všem jsem postupně psala v deníku, takže si to můžete připomenout přímo tam :)
Psychika se jinak stále připravuje na to, že se vše změní...

...ale teď, když edituji tento článek, tři týdny po porodu, mohu konstatovat, že člověk se může připravit jakkoliv chce, ale realita ho stejně zaskočí. Ale o tom později :)

Už brzy se tu objeví i něco o porodu a o životě s novorozencem :)

Vaše

PS: snad tyto články o těhotenství byly někomu "prospěšné" a vzpomenete si na mě až bude i vy "v tom" ;-)

Komentáře

  1. Závidím, že už to máš za sebou, já už jsem započala čtvrtý trimestr:-)) A táhne se to jako týden před výplatou. Dnes mi doktor doporučil hodně pohybu v jakékoli formě - procházky, štípání dřeva, mytí auta, sex ... takže se do toho dávám v plném nasazení a snad už bude malá taky brzy na světě:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tvoje ma články ma dosť berú, momentálne som totiž tiež prvýkrát tehotná v 19. týždni, takže hltám každé slovo :) Každopádne gratulujem k dcérke :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky