Až se tě život zeptá... + Sto jmen od C. Ahern

Cecelia (ne Cecilia jak jsem si stále myslela :D) Ahern napsala poměrně dost knih. Nejznámější je P. S. Miluji Tě, o které jsem taktéž psala na blogu a stejnojmenný film má mnoho příznivců. I přesto, že z knihy P. S. Miluji Tě jsem nepadla na zadek (možná opravdu tím, že jsem nejdříve viděla film), tak jsem si koupila v akcích další její knihy a v posledních dnech tyto dvě dočetla.

Cecelia Ahern, Ahernová, knihy

Až se tě život zeptá...

Hlavní hrdinkou je Lucy, která si myslí, že její život je vlastně ok. Má práci, vlastní (i když hodně malinký) byt, má kocoura. Žije ze dne na den a nedělá si velmi starosti o to, co bude v dalších dnech. Přijímá co jí život přichystá a vlastně...velmi se o nic nesnaží. Podle popisu trošku zatrpklá skoro třicátnice, co? :) Aspoň to byl můj pocit na hlavní hrdinku na prvních stránkách, ale už podle názvu knihy mi bylo jasné, že vše se na dobré obrátí.
Lucy obdrží pozvánku od svého Života (v knize stále s velkým Ž), kdy se jedná o reálnou osobu a na jejím vzhledu vidí, jestli je Život spokojený s tím, jak ho žije. Když se s ním Lucy potká poprvé, tak opravdu nadšená z jeho vzhledu není. Ale vyskytnou se různé situace, které musí zvládat. Zahoří citem k Donovi. Už téměř tři roky čeká na návrat svého ex. Najde porozumění s matkou. V práci zažije drama...
Lucy si ráda vymýšlí. A ne nadarmo se říká, že lež má krátké nohy. Všechno jí doběhne a bude nucena dát si život do pořádku, aby Život (je to on) byl spokojenější.
Podle popisu vás to možná až tak nezaujme, ale musím říct, že kniha se mi velmi líbila. Netvrdím, že je s velmi hlubokou myšlenkou a že je reálná :) Ale má něco do sebe, protože opravdu mnoho z nás jen přežívá a nežije svůj život. Dost často se spokojíme s tím, jak si žijeme teď. I přesto, že práci nenávidíme. Nebo přesto, že nám někdo "ubližuje". Mohli bychom si o tomto povídat hodiny a hodiny. Kniha by snad některým z nás mohla trošičku otevřít oči a opravdu se aspoň na okamžik zamyslet, jestli je dobré žít tak jak do dnešního dne a možná i napadne někoho myšlenka "...a jak by vypadal můj Život".
Styl autorky se mi líbí. Je to oddechová kniha, sem tam humorné scény. Žádné extrémní okecávačky kolem, plná dialogů, takže příběh plyne rychle.

Počet stran: 352 s.
Vydalo nakladatelství BB/art v r. 2012

Na bux.cz je kniha ve výprodeji jen za 116 Kč :) Klik tu.
 

Sto jmen

V této knize je hlavní hrdinkou Kitty a kniha začíná netradičně - smrtí její nadřízené, ale zároveň i nejlepší kamarádky Constance. Obě jsou novinářky a Constance nestihne Kitty objasnit záměr jejího nového článku. Kitty má pošramocenou reputaci, kdy se snažila o kariéru v televizi a nespravedlivě (?) nařkla učitele z obtěžování žaček. Nebylo to tak úplně pravda a proto jí přestávají všichni věřit. Po smrti Constance jí proto dají poslední šanci - napsat článek, který se dá do vzpomínkového čísla na Constance. K článku Kitty použije seznam, o kterém se zmiňovala Constance před smrtí. Na seznamu je až sto jmen...zdánlivě bez jakéhokoliv propojení a nápověda žádná. Kitty se proto pouští do oslovování jednotlivých "jmen" a snaží se najít na jejich životech cokoliv zajímavého, co mohlo Constance vést k tomu, aby je připsala na tento seznam.
Moje první myšlenka, když hlavní hrdinka našla seznam, byla, že proboha, to teď bude oslovovat sto jmen a každý jí něco řekne? Však by mi rupl mozek, kdybych si měla všechny pamatovat. Naštěstí se to vyvíjelo trošku jinak, "okřesaně". Začátek byl trošku nudnější a Kitty mi přišla jako opravdový chudák. Tím jak se k ní všichni obrátili zády, co jí dělali anonymové atd. Děj se potom ale rozběhl a na konci jsem byla dojatá téměř k slzám :) Dobře, přiznávám, že to byl trošku přeslazený konec, ale od oddechovky ani nic jiného nečekám :) Kniha se mi líbila, protože i když zdánlivě sto jmen nemělo nic společného, tak do sebe vše pěkně zaklaplo...Nechci prozrazovat, ale tato kniha opravdu stojí za přečtení :)

Originální název: One Hundred Names
Počet stran: 304 s.
Vydalo vydavatelství Slovart v r. 2013.

Knihu P.S. Miluji Tě jsem opravdu trošku odsoudila, ale tyto byly opravdu velmi příjemné. Typické oddechovky na blížící se dlouhé podzimní sychravé večery, se skrytou myšlenkou a možná trošku touhou udělat něco jinak. Jsou odlišné, ale zároveň podobné. Autorka propojuje běžný život s určitým nadpřírozenem (zvlášť v první jmenované knize), ale nepůsobí to přehnaně, takže obě knihy s klidným srdcem doporučuji k přečtení :)


Myšlenka z knihy Až se tě život zeptá...
"Dokud jste na světe, je tam s vámi i vás život. A jako zahrnujete láskou a pozorností své manžele, manželky, rodiče a celoživotní přítele, měli byste věnovat stejnou péči i svému vlastnímu životu. Je totiž váš, je s vámi, vždycky vás podporuje a fandí vám, i když se zdá, že něco nezvládnete. Na chvíli jsem to s ním vzdala, ale poučila jsem se, že když se něco takového přihodí - zvlášť když se to přihodí -, život to s vámi nikdy nevzdá. Ten můj to rozhodně nevzdal. Budeme tu pro sebe až do poslední chvíle, kdy se na sebe podíváme a já mu řeknu: "Díky, žes vytrval až do konce." A on mi poví totéž..."

A protože jsem holka šikovná :D, našla jsem informaci, že je již natočený film podle další knihy C. Ahernové - konkrétně podle knihy Kde končí duha. Film se bude jmenovat trošku jinak - Love, Rosie a premiéra v kinech oficiálně v říjnu tohoto roku. U nás tipuji nejdříve koncem roka/začátkem 2015. Mrkněte aspoň na trailer :)





Jsem zvědavá, jestli film Love, Rosie bude mít stejný úspěch jako P. S. Miluji Tě :)

Mějte se krásně
Vaše



Komentáře

  1. Zboznuju tuhle spisovatelku, cetla jsem vsechny knihy, ale tyhle mi prisly slabsi.
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle autorku mám moc ráda, vždycky si u knih odpočinu :-) Tyhle dvě knihy jsem ale zatím nečetla :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Knížky neznám, ale určitě je ve volné chvilce zkusím, třeba se mi zalíbí. ;)

    PS: Nominovala jsem tě na Liebster blog award u mě na blogu. :)
    http://colourfulelysia.blogspot.cz/2014/08/tag-liebster-blog-award.html

    OdpovědětVymazat
  4. Túto autorku zbožňujem a mám doma od nej všetko. Niečo vynikajúce, niečo slabšie, ale každá z tých kníh na mňa urobila mimoriadny dojem.
    A musím uznať, že český preklad je jednoznačne lepší ako ten slovenský, preto mám všetky jej knihy v češtine.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky