Druhý trimestr - shrnutí

V návaznosti na první trimestr, o kterém jsem psala tu, chci pokračovat i v určitém shrnutí fyzických a psychických příznaků, které vás jednou budou čekat v druhém trimestru :)


Fyzické "projevy":
Nejdříve ty, které jsem zmiňovala v prvním trimestru...
- nevolnosti přestanou (aspoň ve většině případů) téměř ze dne na den. Jak začne 4-tý měsíc, tak je po nich. Díky bohu :) Sem tam se projeví ještě nějaký nepříjemný pocit při některých "smradech", ale je to snesitelnější období než ten první trimestr :)
- (možná) budeš překypovat energií. V porovnání s prvním trimestrem zaručeně budeš pociťovat více síly, protože někdo se může první 3 měsíce cítit tak slabý, že prostě jen leží a leží...:) U mě to teda ale nebyl extrémní nárůst energie - je to ale dané i tím, že jsem chudokrevná už od dětství a těhotenství tomuto pochopitelně velmi nepřeje, takže dopovačka železem je každodenní.
- prsa rostou stále. Komu nenarostly už vlivem hormonů v prvním trimestru, tak se teď může těšit na pořádné zvětšení. Mě rostou stááááále, ale už pomaleji. Jsem zhruba na 85 D, ale i ta je mi už pomalu malá. Pro porovnání - před těhotenstvím 70 B, někdy 75 A.
- bříško se dostane z ničeho na obstojný fotbalový míč, který někdo rozstřihl a připleskl ti ho na břicho :) Díky tomu začneš být trošku neohrabaná při běžných činnostech a samozřejmě - musíš si dávat bacha, aby ses do bříška neuhodila. Pozitivní je, že právě v tomto trimestru začneš cítit nejdříve "lechtání" v bříšku, potom malé šťuchání, kopance a ke konci pořádné převalovačky :)) Začneš si více uvědomovat, že tam opravdu "něco" je a tak nějak přirozeně zpomalíš a budeš si hladit bříško :)
- pleť/vlasy - stále houpačka, jak jsem popisovala i v prvním trimestru, ale s blížícím se třetím trimestrem je to stále lepší. Vlasy se mi pomalu přestávají mastit a vydrží i týden neumyté!! Kdysi to bylo nemožné a zpravidla už na druhý den po umytí se začaly mastit :( Pleť je horší ve dny, kdy bych měla mít menstruaci, pak se to zase zlepší. A to dokonce tak, že používám už jen micelárku a denní krém a vyřešené :)
- střeva - stále pomalá, dokonce ještě více, protože na ně tlačí miminko :) Jsem zastánce vlákniny a určitě doporučuji. Častá totiž bývá zácpa, ale kdo se dopuje vlákninou a ovocem/zeleninou, nebude mít snad problém ;-)
- divné nepříjemnosti - ty v podstatě přetrvávají, takže nějaký ten výtok, prdění :D, chození v noci na záchod, pálení žáhy...to vás neopustí.
- růst chlupů na nohou ...psala jsem, že v prvním trimestru skoro nerostly. Ve druhém se to zase "srovnalo" a rostou úplně normálně...sakra :D A zrovna teď bych potřebovala, aby rostly pomaleji/vůbec, protože holení je čím dál větší problém a je to téměř na osobního asistenta :D

"Novinky", které začnou zpravidla až v tom druhém trimestru jsou:
- otékání kotníků. V horším případě můžeš natéct komplet - nohy, prsty na rukou, tvář... v druhém trimestru by to ale asi ještě nebylo good. Prý nejhorší je to před porodem.
- křeče v lýtkách. A to pořádné a dost časté. Může tě to budit ze spaní. Stane se to i několikrát za noc. Pokud se na to náhodou nevzbudíš (pochybuji, ale stalo se mi :D), tak to ráno poznáš podle toho, že tě straaaašně budou bolet lýtka a budeš mít problém se vůbec rozchodit. Nemusí to mít samozřejmě každý, ale možná ten, kdo stále pracuje a sedí/stojí celý den (jak jsem to měla i já) je na tom trošku hůře. Magnézium v tabletách to jistí, ale raději po poradě s gynekologem :)
- bolest zad - čím větší je bříško, tím více se mění těžiště těla a dochází k celkem nepříjemným bolestem zad. Přistihneš se, že ke konci tohoto trimestru začneš "chodit jak kačena" :D Prostě typická chůze těhotných. Nenaděláš nic :) Na bolest zad mi pomáhá si lehnout, vyrovnat se. Ale žádný velký zázrak nečekej.
- přibírání - pokud si přibrala v prvním trimestru malinko (někdo i díky nevolnostem), tak teď to začne ve velkém - u mě to bylo tak 1-2 kila za měsíc a ke konci druhého trimestru jsem měla oproti původní váze + 8,5 kila :) Manžel si ze mě dělal srandu, jak je prý možné, že mimino ještě neváží ani kilo a já přitom přibrala už tolik :D Ach...nenechte se vytočit :DDD
- strie - moje zásada je natírat, natírat, natírat. Pokud už si nekoupíš speciální olej/krém na strie, tak aspoň čímkoliv. Vypadá to opravdu škaredě a už se toho nezbavíš, pokud to nepodchytíš :( Do druhého trimestru jsem natírala jen 1x denně, od začátku třetího min. 2x denně. 

Psychické "projevy":
Zhruba ve 4-tém a 5-tém měsíci jsem měla nejhorší období. V tom smyslu, že jsem byla plačtivá a reagovala citlivě úplně na vše. Psala jsem o tom i v deníku, kdy jsem se klidně rozbrečela i v práci :) Nebylo to velmi příjemné období, protože "hlava" si uvědomovala, že se tak nemám chovat, ale prostě hormony to zařídily tak, že jsem byla opravdu "lehce" hysterická. No...možná trošku více :D
Nyní se to už celkem zklidnilo, dokonce myslím, že jsem se bezdůvodně nerozbrečela už několik týdnů :) O to víc se netěším na období "poporodního blues" (= poporodní deprese, kdy se tyto plačtivé a přecitlivělé reakce vrátí ve velkém...Manžel se fakt má na co "těšit" :D)

V tomto trimestru se dozvíš jaké bude pohlaví miminka (pokud budeš chtít) a hlavně stresující maminky se snad trošku upokojí, když jim lékař řekne, že je vše s miminkem v pořádku. Dochází totiž k velkým kontrolám a měřením. Nic nebolí ani tebe, ani miminko ;-)

Hormony pumpují do těla "látku", po které ti bude vše téměř jedno + stále více se začneš připravovat na příchod toho malého prcka. Takže nakupování, vzdychání nad krásnými věcičkami a přemýšlení nad tím, kam umístit postýlku, jaké barvy zvolit atd. tě budou provázet. Osobně si myslím, že je dobře řešit to právě v druhém trimestru, protože ve třetím můžeš dopadnout jako já a být na rizikovém (s nutností ležet) nebo prostě nebudeš přes zvětšující pupek už tolik zvládat a radši si prostě sedneš/lehneš a vyložíš v klidu nohy :)

Možná se ti budou zdát divné sny, ale prý i tyto šílenosti k těhotenství patří :D Tím, že si plná vody (a někdy mám fakt pocit, že jí cítím jak se tam přelévá), tak se ti mohou zdát samé sny o vodě, prasknutém potrubí, moři, dešti atd. :) Samozřejmě se už začínají projevovat i nějaké ty obavy, jestli to vše zvládneš, takže i sny o jiných dětech, které buď neposlouchají nebo jsou jak andílci, jsou taky normal :) Nejzajímavější sny jsou o tvém "miminku", kdy se s ním bavíš například už v dospělosti. Sny se mi zdají skoro každou noc a upřímně...asi ani jeden nebyl normální :D


Už chápu proč těhotné jsou právě ženy. Mají vyšší práh bolesti a určitě i nějaké odolnosti. Myslím, že chlap by prostě 9 měsíců takovýchto nepříjemností nedal :)

Vaše

Komentáře

  1. Tak už sa ti to kráti :) Držím palce! :) Mne sa našťastie väčšina nepríjemností ako opuchy, kŕče a pod. vyhla, ale mala som syndróm nepokojných nôh - začínalo mi to vždy večer, keď som si ľahla do postele a myslela som, že vyskočím z kože :D Popôrodná depresia našťastie tiež nebola, ale teraz som asi 300x citlivejšia, empatickejšia a plačlivejšia ako kedykoľvek predtým. Nemôžem napr. ani v tv vidieť choré dieťa, či trebárs len leva čo žerie zebru, lebo hneď revem ako divá :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krátí :) Díky moc :) Uff, nepokojné nohy, to musí být též dost nepříjemné :(( A citlivější? No, tak to doufám, že až tak nebudu...to bych se potom nemohla asi dívat už na nic :D

      Vymazat
  2. síce mám k tomuto ešte véééééľmi daleko ale vždy ma baví čítať takéto tvoje články viac ako tie o kozmetike, pretože ty to všetko vieš podať tak vtipne a je to príjemné na čítanie. :) a držím ti palce, nech ti tie posledné mesiace ubehnú rýchlo a aby bolo dieťatko zdravé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky :) Je pravda, že psát o kosmetice mě už i přestává bavit a víc se vždy vžiju do těchto článků "ze života" :)) A o kosmetice přeci jen píše každý...blogů je teď tolik, že se vlastně ani nedivím, že to pak nikdo už pořádně nečte... :)

      Vymazat
  3. taaaak čo by som s tebou menila je to, že ti vlasy vydržia týžden v pohode!!! jajaaaj, to ja do týždna musím min. 3x umývat :( ostatné ti vôbec nezávidím a prajem veľa síl :)) ty to zvládneš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a kdyby si ještě viděla jak jsou teď husté :-P :D ...škoda, že to nevydrží a po porodě se to vrátí zase do normálu :(....a neboj, i tebe to vše čeká a všechny potíže se víceméně dotknou každé...;-)

      Vymazat
    2. Taky mám teď dobré vlasy, ale tři až šest měsíců po porodu to začne padat šíleně. To je takové pravidlo, které se snad žádné nevyhne, bohužel:-(

      Vymazat
    3. akorát dnes jsem někde četla, že nějaké hormony v těhotenství se postarají o to, že ty vlasy, které už měly vypadnout, se stále drží na hlavě :D...ale tak jako tak jsou odsouzeny na vypadnutí a k tomu právě dojde pár týdnů/měsíců po porodu :( Prý to tedy jsou opravdu "mrtvé" vlasy, ale i tak to vyděsí...
      ...no, takto velmi laicky napsáno :D

      Vymazat
  4. Pěkně jsi to sepsala:-) Ty divné sny mívám taky, už jsem ve snu i rodila, a to doma, čehož se bojím, že to bude rychlovka:) Měj se a ať jsi co nejdéle 2v1:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak při třetím to fakt už může být rychlovka :D, takže chápu, že tvoje "obavy" se promítají do snů :) ...a je pravda, že i mě se už párkrát o porodu zdálo, ale v tom slova smyslu, že jsem si řekla..."A to bylo vše?" :D ...v tom snu mi to přišlo přirozené a ne tak hrozné, jak se o tom píše/mluví :), tak uvidíme :D

      Vymazat
  5. Ty jo, tak to je nových věcí! :) Tvoje články člověka vždy o moc obohatí :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky