Nejlepší kniha roku 2012 ...že by? (Hvězdy nám nepřály)

Ty, které nemají rády články o knihách, mají odpuštěno a mohou přijít zase až na nějaký kosmetický/osobní post :)) Nedalo mi, abych nevyjádřila názor na prý nejlepší knihu roku 2012. Konkrétně Hvězdy nám nepřály/Na vine sú hviezdy od Johna Greena.

Na vine sú hviezdy, Hvězdy nám nepřály

Těšila jsem se na ní obrovsky. Byla vychválena, že jsem čekala, že z ní padnu na zadek. Mám jí doma už asi rok, ale k jejímu přečtení jsem se dostala až někdy v březnu. Ano, je konec června...a já jí dočetla teprve před pár dny. Ne, nejsem až tak pomalý čtenář, právě naopak. Ale...
...za prvé, bála jsem se konce, protože všichni "strašili", že je to straaaaašně smutné, dojímavé a nevím jaké. Za normálních okolností ok, v těhotenství se radši nedostávat do nějakých "depek" z toho, že něco je smutné a dojímavé...hormony :D
...za druhé, nějak jsem neměla potřebu se k ní vracet. Od bestselleru očekávám, že mě chytne tak, že se budu třepat jak abstinent nad skleničkou chlastu, abych v ní mohla pokračovat. A ono se nějak nestalo.
...za třetí, za začátku mě překvapilo, že hlavní hrdinové jsou tak mladí. Čekala jsem (záměrně jsem nečetla recenze a o čem to má být) trošku vyšší věk a ne tak vlastně "pubertální" lásku...

na vině sú hviezdy, recenze

Hlavní hrdinkou je Hazel, která jednoho krásného dne na blbém místě (setkání lidí s rakovinou) potká úžasného Augusta. Hned si padnou do oka, hned s ním jde domů (?!) a o tom je několik prvních stran. Možná právě proto mě to až tak nebralo...přišlo mi to trošku naivní.
Postupně se do sebe zamilují a Hazel odhaluje, že Gus už měl přítelkyni, která s rakovinou bojovala a bohužel neúspěšně. Gus je v té době vyléčený z rakoviny, jen mu chybí jedna končetina. Ona je odkázána na dýchací přístroj, bez kterého nemůže vyjít z domu.
I přesto je jejich vášeň ke knihám dá dohromady a snaží se vymámit z autora, podle nich dokonalé knihy, jak by pokračovala...
Nevím, jestli prozrazovat co se bude dít dál...asi ani ne, protože přeci jen teď to jde v kinech, tak ať vám to moc nepokazím ;-)

Příběh je to silný. Opravdu je smutný. Věřím, že z kina bych odcházela uřvaná :D Ale upřímně? Od knihy, která byla označena jako nej kniha roku podle časopisu Time bych čekala přece jen trošku víc. Nějaké ty "hluboké" myšlenky tam byly. Vysvětleno i v podstatě proč je název takový jaký je. Byly tam emoce...a i přesto, že teď jsem totálně rozcítěná nad čímkoliv, tak to se mnou moc nehnulo. Dokonce po přečtení poslední strany, jsem rychle obrátila na další stranu v domnění, že tam ještě něco bude...a nebylo. Slza žádná, ani knedlík v krku, jak jsem očekávala.

A proto konstatuji...ta kniha mě trošku zklamala. Očekávala jsem obrovské WOW a bylo to spíš jen takové...Hmm, dobře, může být :)
Možná si spíš získá mladší čtenáře. Nebo lidi, kteří si prošli s kýmkoliv peklem zvaným rakovina.

Hvězdy nám nepřály

Podle recenzí prý tato kniha dokázala rozesmát...bohužel, marně přemýšlím nad čím bych se tam jako měla smát, natož nahlas. Asi jsem četla už moc knih a nedokážu ocenit další příběh o mladé lásce...a nebo prostě ten konec byl moc průhledný a tušila jsem vlastně celou dobu, jak to dopadne...aby ne, když je v názvu "Hvězdy nám nepřály..."



PS: ...jak se dívám na trailer, tak filmové zpracování nevypadá až tak zle... :)


Počet stran: 240 s.
Rok vydání: 2013. Tento rok je ale vydaná i s filmovou obálkou :)
Originální název: The Fault in Our Stars

Četly jste? Máte podobné pocity nebo je to pro vás opravdu top kniha?
Co film? Stál za to? :)

Vaše



Komentáře

  1. opravdu luxusní kniha :) jelikož vím, jaká rakovina doopravdy je, tak obecně filmy (knihy jsem s touhle tématikou ještě nečetla, the fault in our stars byla první) mě šíleně rozčilujou, protože je to obvykle přeslazený a totálně nerealistický. ale tohle bylo jiné. nejvíc mě na tom bavil ten sarkasmus a smála jsem se teda hodně, konkrétně nejvíc v té části, kdy jí Gus nechal nakreslit kruh gayů a v něm menší kruh kluků bez nohy :D a myslím, že jsem i brečela. film je teda rozhodně ubrečený, mě nezklamal. výběr herců geniální, oba to zahráli skvěle. a co se týče konce, tak právě naopak, já jsem myslela (do půl knihy asi), že to dopadne naopak. fandím tomu. (je mi 18, takže možná jsem právě cílovka, nevím, ale fakt se mi to líbilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za koment! Přesně to jsem si myslela, že to bude asi trošku více cílené na mladší (nic ve zlém)...mě třeba ani ten kruh nějak velmi nerozesmál, já nevím no...a přitom si myslím, že mě rozesměje kde-co :) Na film se ale chci určitě podívat...je možné, že ten mě tou atmosférou dostane víc (dost mě i dostává hudba u filmů, která umocní zážitek). A já si fakt myslela, že to dopadne tak jak dopadlo...prostě kdyby to bylo "naopak" (nechci prozradit, kdyby to ještě někdo nevěděl a četl tento koment:)), tak by to bylo takové "jasné"...muselo to dopadnout podle mě právě přesně naopak...a fakt že jo :D.../pozn. tomuto komentáři asi budeš rozumět jen ty...protože se snažím psát v náznacích :D/

      Vymazat
    2. jasně chápu :D já jsem si až do konce vlastně myslela, že ta knížka skončí uprostřed věty)

      Vymazat
    3. :D no...to by mě asi taky až tak nepřekvapilo...náznaků tam bylo dost :)

      Vymazat
  2. Rakovinu jsem bohuzel potkala u nekolika svych nejblizsich, ale ani tak me knizka neuchvatila. Ta zapletka se spisovatelem byla tak premrstena a neduveryhodna, ze mi to znicilo dojem z celeho pribehu. Takze za me taky neWow.

    OdpovědětVymazat
  3. Ona je to knizka dobra, jen kolem toho byl strasnej hype...

    OdpovědětVymazat
  4. ako kniha ma to veľmi nezaujalo, ale ten trailer vyzerá dosť dobre... ďakujem za tip... :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky