PS: Miluju tě...kniha vs. film

Kdo miluje stejnojmenný film a NIKDY nemá v plánu číst knihu, tak ať toto radši ani nečte :)
Knihu mám doma už asi rok a půl, ale až nyní jsem se k ní dostala, abych jí "v klidu" přečetla. Očekávala jsem krásnou atmosféru jako má i film. Soundtrack z filmu PS: Miluju tě poslouchám pravidelně, když se chci zrelaxovat ve vaně, odreagovat se...

Cecilia Ahern, kniha

Na blogu jsem tuto knihu jednou zmínila a jedná  z vás mi naznačila, že kniha je úplně, ale úplně jiná jak film. Nechápala jsem. Jak by mohla být, když ta moje má filmovou obálku a na přebalu knihy se v podstatě píší základní informace - Holly, Gerry, zemře atd.?
Myslela jsem, že někdo trošku přehání (sorry :D)...a pustila se do čtení.

Asi po 20-ti stranách jsem byla lehce zhrozena. Po dalších 50-ti stranách i mírně znechucená. Zhruba v polovině jsem měla pocit, že jí odložím a nedočtu.
Pak jsem přišla na to, že se musím "odpoutat" od filmového zpracování a prostě to brát jako knihu, kde je Holly, Gerry...a i ten zemře. Kde se některé okamžiky nápadně podobají filmu, ale moc jich opravdu není...

Kdo má v plánu číst knihu, tak nečtěte dál! :)

Nejvýraznější rozdíly - film vs. kniha:
- ve filmu Holly a Gerry bydleli v malém bytě
- v knize mají krásný rodinný dům

- ve filmu se potkali na levandulových pláních, kdesi v Irsku...náhodně. On Ir, ona Američanka, která se do Irska dostala se školou.
- v knize "obyč" krátká informace o tom, že jsou spolužáci ze střední školy...ehm, nic romantického a tak krásného :)



- ve filmu měla Holly jen matku a sestru
- v knize má Holly úplnou rodinu - matka, otec (který žije s matkou) a bonus - 4 sourozence!

- ve filmu jedou na dovolenou kamsi na irský venkov
- v knize "jen" do Španělska (to je sakra rozpor, když tam se opalují...a ve filmu se nechala "sbalit", v knize nikdo takový nebyl...)

- ve filmu byla Holly taky nespokojená s prací, ale nakonec navrhovala boty
- v knize Holly střídala jednu práci za druhou a nakonec prodává reklamu v nějakém časopisu...



- ve filmu byla Holly taková...pokornější, ale asi to bude jen tím zpracováním a hudbou, které umocňovalo její samotu
- v knize to sice hrotila, ale byly pasáže, kdy mi nepřišla až tak ztracená...

Sumasumárum - z knihy jsem necítila "ten příběh", tu dokonalou lásku, tu pokoru.
Jak se vždy všude píše, že kniha je lepší jak film, tak v tomto případě musím říct, že film se mi dostal více pod kůži...

I když zase zmínky o tom, že Sharon pojmenuje své dítě Gerry, proslov o lásce z úst Holly na svatbě Denise, jak Gerry byl nemocný, kdy psal dopisy a jak byl v cestovce, aby zamluvil zájezd...byly pěkné okamžiky :) V knize jsme ho totiž trošku poznali i jako nemocného...


Kdo tedy má v plánu číst tuto knihu, tak jednoduše - zapomeňte na filmové zpracování. Berte to tak, že "podobnost je čistě náhodná" a setkáte se jen s "jmenovci", kdy tedy hlavní postava zemře a píše dopisy, které jsou téměř stejné jako od filmového Gerryho...

A kdo četl knihu a neviděl film...tak film asi nedáte :D

Příjemná kniha, která má veselé i smutné pasáže. Čte se rychle. Je ze života, bohužel. Dokonalá k odreagování a nějakému lehkému "poslzení" na závěr (zvlášť když s člověkem cloumají hormony, že :D).

Ale příště si zase radši pustím ten film... :)

Vaše 

Originální název: PS I love you
Počet stran: 374 s.
Rok vydání: 2011 (s filmovou obálkou)




Komentáře

  1. Prvni jsem videla, kterej se mi strasne libil. Po precteni knihy ale uz tolik ne, kniha je pro me mnohem lepsi.
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no vidíš, já to mám naopak...mě ta kniha až tak nevadila, ale je to můj oblíbený film, na kterém se odreaguju...a strašně mě překvapilo několik "nesrovnalostí" a to mi zkazilo požitek z knihy... :)

      Vymazat
  2. Mě příliš nebavil ani ten film:(:D

    OdpovědětVymazat
  3. Film mě dostal a tak jsem se samozřejmě koukla po knize a ta mne též bavila, jen jsem ji opravdu brala jinak než ten film. Obojí má něco do sebe :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já četla knihu první a celá nadšená jsem se vrhla na film... nikdy více, děs a hrůza :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No...to celkem věřím. Já to měla přesně naopak...celá nadšená jsem se vrhla na knihu :D ...

      Vymazat
  5. ja som zase namotaná na film... :) občas potrebujem takúto romantiku... :D

    OdpovědětVymazat
  6. Mám úplně jiný názor. :) Já četla nejdřív knihu, přečetla jsem ji jedním dechem a byla jsem z ní úplně unešená. Pak jsem si s velkým očekáváním pustila film a přišlo velké zklamání. Film prostě nějak ztrácí to, co jsem si "představovala" v knize. :) Pro mě v tomto případě je kniha daleko lepší. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je to přesně o tom - kniha a film jsou tak odlišné (v některých věcech), že podle mě ten:
      - kdo četl nejdříve knihu, nemusí film :)
      - kdo viděl a miluje film, je trošku rozpačitý z knihy...jako já :D

      Vymazat
  7. taky už jsem párkrát zažila, že byl film lepší než kniha, ale to zřídkakdy :) nikdy bych ale neodsoudila film (když není úplně špatný teda), ono strčit několik stovek stránek do dvou hodin není úplně kafíčko jak si někteří myslí :D P.S.I love you jsem viděla v kině a pak ještě párkrát v televizi, ale knížku asi číst nebudu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tento film mám v záložke - raz si chcem pozrieť, ale stále som sa neodhodlala, lebo sa bojím, že bude moc smutný a na také veci ja nie som :( Nemám rada smutné veci. Vždy potrebujem v knihe alebo vo filme happy end.
    Inak, keď sa rieši film vs kniha. No ja radšej film, lebo načo to čítať, keď je to sfilmované :) Ale zase niektoré knihy by som si nikdy nechcela pozrieť ako film, lebo si myslím, že v mojej hlave sú lepšie ako by ich ktokoľvek natočil :)
    Uvidíme aj iné knihy z tvojej knižnice?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je smutný, ale slzy jsem polykala jen chvilku :) Pro mě ten film má zvláštní atmosféru, která mě tak nějak uklidní...+ hudba. I když upřímně, kdy jsem ho viděla poprvé, myslela jsem, že je to totální hovadina! Podruhé jsem se na něj dívala vyloženě z nudy nebo jsem byla nemocná a dávali v TV, už nevím...a teď už jsem ho viděla tak 5x a vždy si to plně vychutnám v pyžamu, v dece, s čajíkem...:)
      Já jsem typ člověka, který i čte i kouká :D Někdy je ale lepší vidět film, protože v knize je toho vždy víc...když je to naopak (nejdřív kniha, pak film), tak pak čekám na některé pasáže...a ony se tam vůbec neobjeví! :-/ .. :DD
      Ano, určitě ano :)

      Vymazat
  9. Já jsem četla P.S. I love you v angličtině potom, co jsem se podívala na film a absolutně jsem nechápala, co to čtu :)) Jsem si říkala, že to přece nemůže být moji angličtinou, že je to úplně jiný příběh!! :))

    Film se mi líbil mnohem více :)

    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :DD No, to bych byla asi taky pěkně zmatená :) Och, konečně kdo se mnou souhlasí :))

      Vymazat
  10. Jasně, v to věřím. V takovém Harrym se toho dělo tolik, že bylo jasné, že do filmu to vše nevtěsnají, pokud by z toho nechtěli udělat 7-hodinový příběh :D
    Kniha by tě opravdu překvapila, pokud je to tvůj oblíbený film :)

    OdpovědětVymazat
  11. Knihu jsem cetla hned, jak vysla, pak jeste nekolikrat. Film uz jsem videla trikrat. Libi se mi moc oboje. Souhlasim s tebou - v knizce je ukazany i nemocny Gerry, ve filmu je zas uzasna hudba a vubec to prostredi.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky