Co vám o blogování nikdo neřekne...

Na některé věci člověk musí přijít sám. Některými situacemi se člověk musí prokousat zuby nehty. Někdy má člověk pocit marnosti v jakékoliv činnosti...a ne jinak tomu je i s blogováním. 
Ano, baví mě to stále...ale tyto věci mi nikdo dopředu neřekl...

Blogeři mohou být zaměřeni na různé obory...ale zpravidla pro ně platí stejná pravidla...ZDROJ: tu

- trvá to - tedy než si člověk vybuduje nějaký ten okruh fanoušků, zvlášť když volí cestu "poctivosti" a žádných soutěží. Kdybych alespoň pár neuspořádala, tak vás tu mám možná polovinu - to říkám úplně upřímně a o to víc si vážím každé z vás (i tebe, milá čtenářko tohoto postu), která reálně čte články, baví se nad nimi (doufám), dozví se něco nového nebo komentuje... :) Ano, viděla jsem blogy, které se dostaly "z ničeho" na vrchol během půlroku/roku (i mnohem rychleji), ale jedna soutěž skončí - další začne. Je to sice tahák na čtenáře, ale já si víc vážím každého nového fanouška, který přijde v době "kdy nemám na blogu soutěž" :)

- zabere to čas - kdo to nebere na lehkou váhu a přispívá pravidelně, je stále "v střehu". Přemýšlí o čem, dělá si poznámky, nadává, když se nedá fotit (když je zataženo). Fotím téměř každý víkend, snažím se napsat alespoň kousek téměř každý den. Do toho úpravy fotek, opravy textů, dolaďování detailů, případně přesné odkazy a zjištění přesných informací. Baví mě to, myslím na to a někdy se dokonce vyjadřuji, že kdyby mě to uživilo, tak to klidně dělám stále ... :) Někdy to ale vypadá tak, že přijdu z práce - podívám se na komentáře, reaguji na ně. Podívám se na e-maily (za ty velmi děkuji!) a reaguji na ně. Po večeři a večerním seriálu zase sednu k PC a přemýšlím jestli radši něco upravovat nebo psát. A najednou uběhnou i 3 hodiny...
A nejhorší jsou pak dny, kdy nepřidám žádný nový post na blog (třeba i týden, někdy mám "bloky" a nemůžu nic tvořit)...a hned si všimnu, že návštěvnost celkem výrazně klesne...:( To je pak "lehká" beznaděj...

- rychle se na články zapomíná - vždy nejčtenější jsou jedny z posledních článků. To je krutý fakt. Ten je totiž nejčastěji sdílen, komentován (zobrazuje se v TOP článcích), zobrazuje se např. na blogerkách. Někdy mám pocit, že je to jak s novinama - na druhý den už o tom dobrém článku nikdo neví. 
Je jedno jestli jsem ho psala/upravovala/fotila 6 hodin nebo půl hodiny. Článků a konkurence je tolik, že zaujme jen na chvíli...a na některé, celkem podařené články, si po měsíci nikdo ani nevzpomene...

- nikdo nekomentuje - někdy mám pocit, že článek je dokonalý (:D), zveřejním...a chvilku čekám. A když se ani na druhý den nedočkám ani jednoho komentáře...tak nejsem velmi "happy", protože mi přijde, že vše vyšlo nazmar...

- konkurence - blogosféra se rozšiřuje neuvěřitelnou rychlostí, že nacházím stále nové a nové blogy. Myslím, že čtenářky jsou přesycené a mohou si vybírat...o to větší čest, když mi pak někdo napíše, že mě čte/má mě v záložkách/vrací se ke mě :)

- spolupráce - začíná lézt každému na nervy. Všímám si, že stále více blogerek je odsuzovaných za PR články pro různé společnosti. Jiné berou spolupráci za spoluprací a někdy nevím, kam ten blog vlastně směřuje - některé testují přírodní,  hned na to šampón se silikónama, potom eko výrobek... Jasně, já to taky plánuju takto trošku prokládat, protože trošku chci přejít na přírodu (viz. tento článek), ale nekývnu na jakoukoliv spolupráci. (v posledních týdnech dokonce odmítám všechny spolupráce...zpravidla neznámé e-shopy, kde bych si sama nikdy nic nekoupila...tak proč "nutit" někoho z vás a vychvalovat, že je to super, že?)

- bombardování posty - nevím, jestli tudy cesta vede/nevede, ale pár bloggerek jsem už musela zakázat na hlavní zdi svého facebooku, prostě jen kvůli tomu, že vidět stále xy-postů za den mě omrzelo...I já jsem čtenář (sleduji obrovské množství, i zahraničních blogů) a víc se těším na článek od někoho, kdo se ozve jednou za 3 dny (víc si to cením), než když stále někdo píše, co bude zítra, kam jde, co jedl, co bude jíst, co nebude dělat, jaký měl den...sem tam se to hodí, ale...bojím se, že i já nedokážu odhadnout míru toho "když už vás otravuji" ... :)

- poctivý blogger = blbý blogger :D Tak si někdy připadám já. Hraju si se vším, snažím se nic neodfláknout. Řeknu upřímný názor...a ne každému to vyhovuje (zvlášť některým firmám). A čím více negativních recenzí, tím méně spoluprací...ale začíná mi to vyhovovat, protože...

Chci spolupráce už jen od firem, které mě zajímají. Které mají kvalitní výrobky a hlavně - které případný výběr produktů na testování nechají na mě/přizpůsobí tomu, o čem píši nejčastěji (= poznám, že procházely můj blog).

Nechci už být "otrokem" termínů, do kdy musím dodat recenzi. 

Nechci opravovat negativní recenzi na takovou "aby to nepoškodilo jméno společnosti" (to jsem udělala částečně jedenkrát, ale neprozradím s kterou firmou, je to už dávno) :)

Nechci odhodit vše s čím jsem spokojená, jen abych rychle otestovala nový produkt. 

Chci, abyste mě četly, protože chcete, ne protože vám slibuji nějakou soutěž :) (ok, protiřečím si a zrovna jednu mám, ale někdy je to i o tom, že člověk i nějaké to případné sdílení potřebuje...aby někdo měl aspoň šanci se začíst a zjistit, jestli je toto ten blog, na který se vyplatí vracet :))

Chci, abyste mě četly a měly úsměv na tváři (případně se chechtaly, když se mi podaří nějaký "černý humor", viz. článek s hláškami mého muže). 

Chci psát o všem co mě zajímá a kdo nemá rád moje recenze na knihy...tak sorry, ale budou se objevovat stále :)

Chci, abyste se tu cítily příjemně a nemyslely si, že píši jen pro "zisk" (produkty zadarmo). Píšu celý blog hlavně pro VÁS...prostě proto, že se mi chce ... :))


...a jak dlouho mi to vydrží? Uvidíme...upřímně, stačí mi, když vás tu bude 50, ale věrných čtenářů, než 500+, kteří mě budou chytat za slovíčka, kritizovat, vyčítat...

Osobně si myslím, že víc jak polovina (novějších) kosmetických blogů je založených za účelem získat spolupráce a získávat věci zadarmo. Ztratilo se kouzlo blogování, protože bloggerky, které nepíšou o super novinkách a nemají soutěž za soutěží a přitom píšou skvěle jsou málo navštěvované (myslím, že blogy jako Ms. Blogger Eva, Mottokaty, která je velmi upřímná, Veronika a její blog, kdy rozebere složení produktu do posledního řádku,...by měly být více čtené,  protože přináší čtivé, úsměvné, příjemné, poučné články...a o tom by to mělo být, ne?) A ty, které nás nonstop "otravují" giveaway a píšou chválu komplet na všechny produkty od všech (i velmi neznámých) firem jsou vlastně stále TOP...i když dost často neoprávněně :(
Já sama pomalu už beauty blogy velmi nečtu a spíš jen roluju po obrázcích (až na výjimky, viz. výše). Více mě zajímavý blogy ze života, o bydlení a celkově ty, ze kterých prostě necítím komerci...

Nezdá se vám, že je to už opravdu tak, že každý chce mít blog jen kvůli tomu, aby dostával produkty zadarmo? Jaké jsou vaše oblíbené bloggerky, které vás ještě "nezklamaly" nějakou komercí (PR články), tím, že vás stále bombardují posty na FB ..atd?
Věříte ještě bloggerkám jejich názory na produkty? 

Vaše

PS: omlouvám se za takový trošku negativní post...:)


Komentáře

  1. To si výborne zhrnula :) Palec hore za úprimnosť, humor, povedala si to tak, ako to je :) Mimochodom, aj ja sa pomaly snažím prejsť na prírodnú kozmetiku, len musím pomíňať zásoby, ktoré mám z drogérií. Ale postupne to budem obmieňať, odkedy čítam knihu v Tvojom rúži je olovo, dostala som ju na Vianoce, chcem sa zbaviť toho, čo škodí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky ;-) Nějak jsem se potřebovala vyventilovat nebo co :) Já tu knihu přečetla extrémně rychle...a teď si dávám pozor na to co kupuju a budu na sebe patlat :))

      Vymazat
  2. Hezky napsáno. Já mám teď blog rok a dva měsíce, když jsem ho zakládala, ani by mě nenapadlo, že bych u něj vydržela a už vůbec, že bych se dostala k nějaký spolupráci. Na blozích mi nevadí, když je většina "komerční", pokud je to upřímný názor, tak to beru. Sama již nějaké spolupráce mám a teď mi přišly nabídky na další. Kývla jsem, jsem to věci a fimy, které mě zajímají, zatim jsem měla tu kliku na samé normální nabídky, žádné divné e-shopy. Nabídky přijímám a ráda, ale nehodlám se zaprodat a psát pouze pozitivní recenze, jen abych něco dostala zadarmo. Navíc nejsem už chudej student, abych si to kdyžtak nemohla koupit za vlastní.
    A nějaké menší blogy mám ráda, přijdou mi upřímnější a "domácí", více než ty, co mají přes tisíc čtenářek. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně si to vystihla :) Mě spolupráce už nějak neberou a když, tak bych šla do nějaké s firmami jako Manufaktura, Natura Siberica a tak...ale ty (aspoň co vím) spolupráce zrovna neřeší :D Ze začátku to bylo fajn (když jsem taky ještě byla student), že mám věci zadarmo...ale povaluje se mi doma zbytečná kosmetika, protože málokdy se mi trefí do vkusu/odstínu...a mě je pak líto to vyhodit :)

      Vymazat
  3. Z těch komentů si nedělej hlavu....myslím, že je spousta čtenářů (včetně mě), které nemají potřebu pod každým článkem psát něco ve smyslu "jsi tak úžasňoučká, koukni na můj blog, je tam gw", nebo něco podobného, možná je to i tím, že mi není -náct a taky tím, že pod článkem hledám nějaké konstruktivní názory a ne blogseznamku...přečtu si článek a pokud se mi líbí, zavítám na blog zase a dozvím se něco nového a ráda se sem vracím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V podstatě se tím nějak neužírám...ale jakýkoliv koment, který je k věci (žádné pozvánky a spamy :D) prostě potěší, protože je to vlastně jediná zpětná vazba...nikdo nám za to neplatí (aspoň teda mě ne a pokud jiné bloggerce ano, tak prosím napsat kdo a za co :DD) Oukej, tak budu počítat s tím, že snad i ke mě se sem tam vrátíš...a budeš potichoučku (= bez komentáře) číst ;-)

      Vymazat
  4. úprimný článok a súhlasím :) ja som si prednedávnom tiež založila blog a to len preto, lebo ma bavilo sa inšpirovať od iných a poradiť, čo sa oplatí a čo nie :) a teba som začala čítať dávnejšie aj keď nebola giveaway :) tuším som sa do žiadnej u teba ani nezapojila :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a to si vážím! ;-) Takové čtenáře tu chci mít :D

      Vymazat
  5. uplne s tebou suhlasim zuzka, v niektorych bodoch nakompletku dokonca aj tusim kam niektore vety smerovali :) a stotoznujem sa s tebou krasne si to zhrnula a priznam sa tieto tvoje nekozmeticke clanky, typu top 10, proc zit so psom ci s mackou , svadbne pripravy a podobne ma u teba bavia asi viac ako nejaka recenzia, som presytena z kazdej strany a taketo vybocenie ma vzdy potesi, rada si ta precitam, potom este raz so sestrou alebo jedna cita nahlas a spolu sa smejeme je to fajn relax :) vdaka zan ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný článek :) Jen bych se pozastavila u toho komentování - myslím si, že to rozhodně neznačí nic o kvalitě článku. Já jsem třeba na blozích dost pasivní - čtu, ale většinou nekomentuju, jen když k tomu mám opravdu co říct. Takže nebuď smutná, když nikdo nekomentuje, máš asi na blogu spíše tiché čtenářky :)

    OdpovědětVymazat
  7. Máš naprostou pravdu, bloguji skoro tři roky a mám 27 čtenářů a denní návštěvnost kolem dvaceti lidí. A z toho vím, že polovina to nečte ale nevadí mi to zas tak. Spíš mě mrzí, že píšu recenze na knihy anebo na filmy - s tím je nejvíce práce a pak mě mrzí že to čte málo lidí. Ale budiž, je to moje místo. Ps. máš tam malinkatou chybku - aby jste není, je abyste. To nechci rýpat, jen mě to trochu tahá za oči:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění - opraveno :) Dělá to moje vzdálení se od rodného jazyka - už 10 let žiji na Slovensku a slyším/čtu/píšu v práci jen slovensky...jednoduše zapomínám a pro někoho, kdo ovládá gramatiku perfektně (předpokládám, že to budeš i ty) musí být moje články vražda :D

      Vymazat
    2. Ne to nejsou:) jsou skvělé:) já zase nedělám čárky takže gramaticky na tom nejsem zdaleka perfektně:) Mně se slovenština líbí možná víc jak čeština:)

      Vymazat
  8. Dnes s tvojimi názormi znova súhlasím. Takmer každý bod vnímam rovnako, predovšetkým to, prečo vznikajú nové blogy. Keď si spomeniem ako to vyzeralo pred 6-timi rokmi kedy som zakladala prvý blog a ako to vyzerá teraz, je to neporovnateľné. Pokiaľ ide o spolupráce a hodnotenie produktov, tak osobne pristupujem len na tie, o ktorých viem, že produkty tej značky mi vyhovujú, alebo sú to pre mňa zaujímavé produkty, o ktorých som možno doposiaľ nepočula a rada by som ich vyskúšala. Neviem teda aké spolupráce si mala ty, ale mňa našťastie moje partnerské firmy nikdy nenútili do pozitívnych názorov a už vôbec mi nestanovovali termín dokedy napísať recenziu. A práve preto si mojich partnerov veľmi vážim. Samozrejme som mala už aj zlé skúsenosti pri dohadovaní spolupráce, nebudem menovať firmy, ale stalo sa to viackrát. Myslím, že každá blogerka by si mala uvedomiť hodnotu svojho blogu a zamyslieť sa nad tým, či chce byť "predajná blogerka" alebo chce ísť tou poctivou cestou aj za cenu toho, že možno stratí nejakú-tú spoluprácu. Ja som naozaj vďačná, že v názoroch mám voľnú ruku, pretože len tak môžem vyjadriť svoj úprimný názor na produkty. Ťažko sa mi hodnotí do akej miery sú ostatné blogerky ovplyvnené túžbou po ďalšej spolupráci, a do akej miery je ich názor kúpený, to musíme asi každá vedieť sama za seba. Aj ja mám na blogu prevažnú časť pozitívnych recenzií (nielen sponzorované produkty, ale aj tie,ktoré kupujem sama) pretože ako starnem, lepšie si viem vybrať kozmetiku, viem viac odhadnúť čo mi asi sadne a čo nie. Nevravím, že nespravím aj ja krok vedľa, ale už sa to stáva menej často než keď som mala 14 rokov. :-)

    Ďalšia vec, ktorá ma rovnako ako teba mrzí je, ako sa na články zabúda alebo takisto ako píšeš, že sa človek 3 hodiny zaoberá článkom, fotením, upravovaním a nakoniec čaká 2-3 dni na prvý komentár.. V také dni doslova šaliem, som zúfala a neviem čo robiť. Potom prídem na blog nejakej slečny, ktorá napíše tri vety, dá tam sto fotiek a za hodinu má 50 komentárov. :-/ Viem, že doba je stále rýchlejšia a ľudí asi nudí čítať, tak si len pozerajú fotky, ale ja chcem aby moja práca mala zmysel, aby bola pre ľudí informatívna. Z fotiek nezistia ako som spokojná s produktom, od toho si predsa dávam tú námahu napísať text. Lenže dnes ako vravíš je málo poctivých čitateľov, ktorí blog naozaj čítajú a nekomentujú len keď je súťaž, alebo aby upozornili na svoj blog. To ma vždy zamrzí.

    S pozdravom Zuzka z blogu Sue and colours | www.sueandcolours.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  9. Wow! Skvěle napsané. Blog jsem si zakládala skoro před rokem (i když je pravda, že jsem tam pár měsíců nepsala) a na začátku jsem uspořádala giveaway. Docela toho lituju a už bych to nikdy neudělala. vlastně jsou to jenom lidi, kteří vám dají "odběr" aby něco vyhráli. Další giveaway plánuji až budu mít 100 čtenářů ale ta bude opravdu jenom pro ty co mě sledovaly už před zahájením soutěže. Jak píšeš to s těmi komentáři...taky mě to vždycky naštve :D jsem spokojená s tím, jak jsem článek napsala, vymyslela a očekávám komentář a pak bum a nikde nic. Ale zase si říkám, já taky čtu spousty článků a komentářepíšu jen výjmečně, tak proč by zrovna k tomu mému někdo měl komentář napsat. Před tím blogem co mám teď jsem měla spousty blogů ale žádnému jsem s nevěnovala tolik a takovou dobu. A teď když se podívám na všechny ty články a 202 komentářů, jsem na sebe jakýmsi způsobem hrdá. Samozřejmě neříkám, že už jsem zkončila s touho se zlepšovat a získávat nové a nové věrné čtenáře ale už i teď jsem velmi spokojená. Tvůj článek mě opravdu potěšil a nadchnul!
    http://kateandkateblog.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. Myslím, žes to napsala úplně přesně.
    Blog dá práci a třebaže si blogger říká, že je to jen pro zábavu, opravdu ho pak mrzí, když není žádná zpětná reakce, na druhou stranu já taky nekomentuju každý článek, který vidím, ale pouze ten, který pro mě má nějaký přínos a který si přečíst chci.
    Na blogu je v dnešní době dost těžké se zviditelnit, už jen proto, kolik blogů je, článků je hodně a mnohdy už jsou ohrané a co se giveaway týče, na mnohých blozích jsou právě proto, aby si autoři přilákaly čtenáře, kteří ve finále blogu ani nějakou pozornost nedávají.
    Co se soluprácí týče, žádnou zkušenost nemám, pravděpodobně díky mým 24 čtenářům, ale i to je pro mě obrovský úspěch.
    Ještě jednou gratuluji, článek se Ti opravdu vyvedl :-)
    lost-strength.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Susi, jsi jedna z mých nejoblíbenějších bloggerek :) objevila jsem tě někdy v době kdy jsi psala o svých svatebních přípravách a od té doby čtu každý tvůj článek, protože i když mě třeba na bloggeru na první pohled nezaujme, mám ráda jak píšeš, ten tvůj pozitivní přístup a tak :) taky si ale myslím, že ty pravé "beauty bogy" jsou potřeba. obvykle je dobře vycítit, jestli blogerka myslí recenzi vážně, nebo to píše jen aby dostala další produkty. a já prostě potřebuju recenze k životu, hrozně moc, už pomalu nenakoupím nic, aniž bych na to nečetla nějaké recenze :D Mottokaty a Veroniku neznám, tak je okouknu, Eva je super, taky jí ráda čtu :) hodně štěstí s nápady na články!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Tak to si "se mnou" už delší dobu, když vezmu do úvahy, že máme za necelé 3 měsíce roční výročí od svatby :))
      ...hm, měla bych popřemýšlet jak volit obrázky a nadpis, aby tě to vždy zaujalo hned ;-)
      Já ty recenze taky čtu a pak sonduji na blozích a někdy jsem až překvapená, že některé (ty, které mají "tisíce" fanoušků) vychválí produkty a ty "menší" bloggerky napíšou fakt reálně jaké to je...

      Vymazat
    2. ne tím jsem myslela, že píšeš o něčem, co mě moc nezájímá, nemyslím tím jako tvoje články k zamyšlení, ale třeba recenze na produkt, který znám nazpaměť, nebo vím, že si ho nekoupím.. ale prostě se dobře čteš :D

      Vymazat
  12. Já taky naprosto souhlasím. Blog mám asi půl roku, žádnou soutěž jsem zatím neuspořádala, mám pořád cca 40 čtenářek, ale těm pár, co mě fakt čtou a vrací se a komentují, jsem moc vděčná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš to...já taky ze začátku byla proti soutěžím a co si pamatuji, tak jsem uspořádala asi 4 (toto by měla být ta 4, no možná 5). Myslím, že za dva a půl roku to není taková hrůza, když vezmu do úvahy, že sleduji blogy, které mají i souběžně několik GA...to už mi přijde přehnané :-/

      Vymazat
  13. skvelý článok...najviac som sa našla v tom bode ako si myslím, že je príspevok super,čakám dobré komentáre a nakoniec nie sú žiadne,alebo nie príliš pozitívne aké by som čakala :D a zase naopak ked si o nejakom príspevku myslím že je taký priemerný, tak má veľa skvelých komentárov:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. asi tak...někdy napíšu něco jen tak "na rychlo" a říkám si, že je to možná blbost a pak je tam koment za komentem...s něčím se pleskám neskutečně dlouho a 2 komenty, které mě ještě zvou na GA...WTF?! :D

      Vymazat
  14. Pěkně napsané!!!
    Ano, je pravda, že je blogů přemnoho.. Takže pro někoho, kdo zrovna začíná s blogem, to je hodně těžké.. Vím, protože zrovna začínám. Původně jsem chtěla GA pořádat (btw na tvůj blog jsem se taky dostala díky GA.. a zůstala tu a tvé články miluju:) ), ale rozmyslela jsem si to, stejně bych nedosáhla žádného trvalého výsledku, možná tak minimálního.
    Bohužel jsem se ještě s blogem nedostala do fáze, kdy se dočkám prvního kometáře, ale aspoň vidím, že nejsem takový propadák, když píšeš, že to trvá tak aspoň půl roku. Takže za půl roku uvidím :D :) Snad za pár let, až budu starší budu mít aspoň z poloviny tak krásnej blog jako ty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, trvá to...já ze začátku chrlila články a nic! Když přišel první komentář, tak jsem byla totál happy :)) A děkuji moc za pochvalu, velmi si to vážím :) Toto je v podstatě výsledek mojí dvou a půl leté práce...uff :D

      Vymazat
  15. nie som blogerka ale dosť vecí z tohoto článku vnímam ako čitateľ a úprimne si myslím že máš vo všetkom pravdu...a napr pri niektorých blogerkách som si všimla jednu vec čo sa mi nepáči že má do 1000 čitateľov a pod každým článkom má v priemere 15 komentov a ani na tie sa neobťažuje odpisovať....ale už som to videla aj u jednej českej blogerky že má 20 čitateľov a keď jej tam niekto niečo komentuje tak ani len neodpíše...príde mi to také trošku dosť blbé....pretože keď si dá tá čitateľka tú námahu a čas a niečo niekomu komentuje tak by si mohla dať blogerka tiež tú námahu a čas a odpisovať na tie komenty....ja napr tiež nekomentujem všetko, iba ozaj to čo mi stojí za to.....ako si sama napísala konkurencie je veľa...

    OdpovědětVymazat
  16. Souhlasím s tebou, nemám ráda komenáře typu: zvu tě k sobě na GA, aby se přilákali čtenáři, blog je samozřemě mnoho tak na sebe ti začínající chtějí nějak upozornit, ale já osobně raději uspořádám GA k nějakému vyročí a nebudu jí všem cpát :-) Jinak tvoje články miluju, prošla jsem si celý archiv, to dělám u blogů které se mi moc líbí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Och, děkuji ;-) To jsem velmi ráda, no a tyto typy komentářů taky velmi nemusím...někdy natěšeně jdu na blog, protože mi na mailu hlásí nové komentáře a tam jen:
      "Pěkný článek. Zvu tě ke mě na giveaway" ...předpokládám, že v 99% daná bloggerka ani nečetla článek...

      Vymazat
  17. Súťaže - ja som ich chápala ako odmena pre verných čítateľov, ale ako si tak všímam, tak je to skôr o tom nalákať na blog ľudí, nech ich mám čo najviac a niekedy sa hrá aj o také veci, čo mi prídu, že má dotyčná doma a je jej ich ľúto vyhodiť :D Takže v tom mám dilemu, lebo ja som chcela tiež usporiadať súťaž ako odmenu pre pár čítateľov čo mám a ako narodeninovú oslavu blogu, ale asi to zatiaľ nechám tak, lebo nechcem, aby sa ku mne nahrnuli ľudia kvôli súťaži a nie kvôli tomu, že ma chcú čítať.
    Komentáre - to je kapitola sama o sebe. Napríklad ja keď idem niekde na blog tiež nekomentujem všetko (to sa jednoducho nedá a keď si niekedy o článku myslím niečo zlé, radšej držím hubu ako by som mala napísať škaredý komentár), ale keď už komentujem tak mi občas ujdu prsty a komentár má aj "kilometer" a potom sa cítim ako ukecaná sliepka, ale keď mám k niečomu názor prečo sa nevyjadriť (čo bude asi prípad aj tohoto komentáru). Takže to chápem, ak človek nekomentuje každý môj článok, ale tak mať z 10 článkov jeden komentár to vie byť smutné. Čo už. Radšej zopár a inteligentných komentárov ako vyrývačné alebo len také -pekný článok, príď sa pozrieť na môj blog :)
    Spolupráca - popravde aj mne lezie na nervy, ale myslím, že to nie je zlá vec, len proste, keď človek vidí za týždeň pomaly na každom blogu avon, bioderma... a u každého to isté je to na nervy. Veď ok je pekné, že niekomu niečo príde, ale po prvé občas sa stane, že slečna je bleduľa dostane tmavý make-up, má mastné vlasy dostane šampón na suché vlasy... To je podľa mňa úbohá spolupráca a keď ju niekto berie nechápem načo.
    Po druhé, keď niekto veci vychvaľuje a pritom všetci vieme, že keby zato mal zaplatiť, tak by to tak nechválil a ani nekúpil. Myslím si, že niektoré slečny si vytvárajú blogy práve preto, že dostanú veci "zadarmo", ale nemyslím, že je to správna cesta. Lebo myslím, že každá normálna blogerka vie, že to nie je zadarmo. Je za tým veľa roboty. (Inak tu musím spomenúť, že keď si niekto niečo skúsi raz a dá nato recenziu ide ma roztrhnúť. Ale už to beriem športovo. Nie všetci sme normálni.)
    Aj mňa by nejaká spolupráca potešila, ale bojím sa toho, či by som nejakú aj chcela, lebo je to predsa len zodpovednosť a ak človeku pošlú niečo čo nepotrebuje, nekúpil by si to a ešte čakajú, že to bude vychvaľovať, aj keď je to hrozné? No tak to určite. To si radšej to niečo kúpim sama a vyjadrím sa k tomu, tak aby som sa nehanbila za seba a svoj názor, že niekoho oebávam alebo čo, lebo myslím, že nejde o to, že to má človek zadarmo, keď je to na prd, tak to poviem na rovinu a nie vychvaľujem, len aby som dostala aj ďalšie veci. To by mi museli posielať veci iné značky ako tieto "naše známe firmy".
    S tými 50 alebo 500 čítateľmi máš pravdu.
    K poslednej otázke. Jediná blogerka, ktorej som verila a keď som si googlila niečo čo som si chcela kúpiť a mala o tom napísaný článok, tak som si ho prečítala bola Lili. Nech sa na jej blogu udialo čokoľvek myslím, že recenzie mala dobré a úprimné.
    Inak takéto veci by sa mali hovoriť ľuďom predtým než začnú blogovať a myslím, že by sa našli ľudia čo by sa nato vykašlali a ešte aj nejaké iné zákulisné veci ako intrigy... ale zase niekedy by to mohlo odradiť aj vážne dobrú budúcu blogerku. Dohovorila som :D lebo už mi horia pršteky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. wau, tak to je asi nejdelší komentář na mém blogu ;-) Děkuji moc :)
      Zároveň jsem ráda, že se mnou v podstatě souhlasíš a co se týče "připomínky", že světlá slečna dostane tmavý make-up, tak to dost často dělá Rimmel - ten háže do obálek odstíny po náhodě a tak se už milionkrát stalo, že jsem doma měla něco, co mi fakt nesedlo, ale i přesto, jsem to musela otestovat...pak je to takové "o ničem" :(...je zase pravda, že pak se zase párkrát podaří jim trefit a možná proto jsem to ještě definitivně neukončila, i když už k tomu pomalu směřuji...po 6-ti letech je na čase vyzkoušet i jinou kosmetiku než Rimmel :) I přesto, že make-upy jsou podle mě nepřekonatelné a vždy když jsem měla jiný, tak jsem byla akorát nasraná, že vyhazuji prachy, když mám doma např. 3 od Rimmelu :)))
      Tímto článkem jsem chtěla snad i někomu trošku otevřít oči...sama si myslím, že už to hodně bloggerek nedělá jen pro zábavu, ale vyloženě pro ten "zisk" a čím dražší kosmetika, tím je bloggerka "nafoukanější"...
      Mě se stalo jednou, že jsem musela recenzi upravovat na "snesitelnou" o výrobku, který v podstatě nic nedělal...a to už tedy nechci :( Jak i ty píšeš - radši si napíšu cokoliv s pocitem, že potom si žádná z mých čtenářek nebude říkat, že "toto ona pochválila, však je to úplný sh*t" :D

      Vymazat
  18. Skvělý článek jako vždy! Čtu čtu a před koncem můj blog, dobré překvápko, díky moc:-) Mě se taky stává, že publikuju nějaký článek, o kterém si myslím, že je zajímavý a komentáře skoro žádné, ale pak je zase článek, která je takový obyč podle mě a komentářů má více, ale už to tak beru sportovně:-) Soutěž u mě právě probíhá a chci teď dělat soutěží víc, příští ale už nebudu podmiňovat sledováním blogu, mě fakt těší ty soutěže dělat - a dostávám se k dalšímu tvému bodu - množství konkurečních blogů ja tak obrovské a času na čtení všeho tak málo - že vlastně každý den padám na zadek z toho, že právě někdo věnuje těch svých drahých pár minut a přečte si můj článek, fakt si toho velmi cením, a proto i ty soutěže. Ke spolupracím - asi každý dostane rád občas něco zadarmo (i když je to zaplaceno testováním, focením, psaním, takže zadarmo to není), ale určitě bych nebrala všechno, jen věci, které mě opravdu zajímají a můžu si vybrat sama produkt. Teď třeba budu jednu dlouhodobou spolupráci končit, protože mi to prostě nevyhovuje (není to Dermacol:-) Ale jinak moc nabídek nedostávám, spíš sem tam něco hodně málo. Dále si myslím, že blog se nedá psát podle názoru čtenářek a jen pro čtenářky, je to taková onewomen show, měla by se v něm odrážet osobnost autorky a tím je pak originální. Nové blogy moc nesleduju, jen občas na nějaký náhodou narazím a tak by mě zajímalo, které jsou podle tebe ty, co chtějí jen produkty zadarmo, to by jsem byla zvědavá:-) Pa, Eva:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já asi taky jednu spolupráci pomalu ukončím - bude ta to nejdelší a ta, která mě vedla k blogování (rimmel), ale ještě zvážím pro a proti, přeci jen 6 let, je 6 let :))
      Já v poslední době nemám vůbec žádné a když přijde nabídka, tak je už od pohledu pochybná - žádné známé značky nebo něco s čím bych se mohla "chlubit" a zpravidla mě to ničím nenadchne, tak si říkám, že proč bych to sílila a brala vše...asi se mi v hlavě (s blížící se 30-tkou...sice za rok a pár dní, ale to už je "chvilka") zase nějak mění priority :D
      Já se snažím do svého blogu dát vše ze sebe a o to víc si vážím, když někdo je nadšený, že mě čte a rád se vrací :)
      ...no a to bych teda raději nezmiňovala ;-) a zase - je pravda, že některé ani nesleduji, jen jsem na ně náhodou narazila, ale hned z toho blogu cítíš komerci - zkopírovaný text z oficiální stránky a k tomu ve 2 větách (fakt krátkých), že je to super...a dole poznámka, že to dostala na testování...bohužel jsem takových viděla víc a mrzí mě, že si s tím už některé nedají ani pořádně práci :(

      Vymazat
  19. Zuzka, presne takto isto to cítim ja. Celé je to akési divné. Veľa blogeriek chce ísť tou rýchlou cestou. Niečo dostanú, rýchlo napíšu článok a už sa tešia na nový výrobok. Niekedy začínam mať podozrenie, že niektoré veci ani nie sú otestované. Veď ako môže niekto po jednom týždni, čo je výrobok vôbec na Slovensku v predaji, napísať svoj názor? Však ak kúpim krém, musím ho používať minimálne tri týždne a potom niečo vidím. To isté maska, čistiaca voda a čokoľvek iné. A ako môže niekto na jednom blogu raz písať o kozmetike na suchú pleť, potom na mastnú pleť, potom na aknóznu pleť a všetko má odskúšané na sebe? To má každá všetky druhy pleti? Však ja mám dva a všetky ostatné krémy už testujem na mame, kamarátkach a píšem ich názory... Takže mi z toho vychádza len to, že bloggerky netestujú, len píšu čo najviac článkov a o všetkom. Potom majú veľa neotvorenej kozmetiky, ktorú porozhadzujú cez GA. Keď sa im touto cestou nazbiera veľa sledovateľov, značky im prispievajú novými a novými produktami a sponzorujú im celé súťaže a tým sa zbierajú ďalší čitatelia. A takto to ide dokola a je to tá kratšia cesta.

    My ostatní však ideme tou dlhšou cestou a tá prináša menej čitateľov a pomalšie narastajúcu návštevnosť, zato prinesie len tých verných a tých, čo nejdú po súťažiach. Možno menej spolupráce a viac nepriateľstva od značiek, ak si dovolíš niečo úprimného napísať, ale zato budeš mať lepší pocit z toho, čo si napísala. Budeš mať vždy menej komentárov (ak vôbec nejaké, lebo každá len ticho súhlasí), ale keď už budú, tak takéto, ako dnes. Ale podľa mňa to robíš úplne správne.

    K tomu, aby som si vôbec založila blog v systéme Blogger, ma motivoval práve tvoj blog. Keď som videla, ako prehľadne sa to v ňom všetko dá poukladať len vďaka menovkám a ako sa tu dá doladiť dizajn, nebolo nad čím váhať. Ale na ten štýl, čo máš ty, sa ešte nechytám. :-) Veď meníš každú chvíľku niečo a keď si myslím, že už žiadna zmena ani prísť nemôže, tak zasa niečo prerobíš a padám na zadok. Ani nemusíš písať, koľko práce s písaním článkov je. Však to na tých tvojich článkoch vidieť. Obdivujem, ako sa dokážeš pohrať s písmami. Musíš mať poriadnu trpezlivosť, keď sa ti to chce všetko tak formátovať, farbiť, pridávať efekty... ale zasa to má zmysel, lebo sa ten text dobre číta. Aj fotky máš kvalitné. Použiť ich ako perexy bol vynikajúci nápad. Vyzerá to fantasticky. Ale to príjemné čítanie má aj ďalší dôvod - píšeš vtipne a nie tak obšírne. To sa ja ešte musím naučiť. :-p Mám sa veru ešte čo učiť, ale aj tak ďakujem, že si ma spomenula. Od teba si to cením najviac.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za krásný koment! :) Já tento článek psala tak nějak v "depce", protože jsem narazila na jednom blogu (už naštěstí nevím který to byl :D) na kritiku mých článků, že recenze jsou úplně o ničem...jasně, naštvalo mě to a tak jsem se z toho tak nějak "vypsala" tuto...nečekala jsem, že to bude tak čtený článek a tak komentovaný :) Zdál se mi totiž takový pesimistický...
      S tím designem si stále tak nějak hraju, i když už docela dlouho se držím na tomto - asi by fakt měl být blog i zapamatovatelný a ne, že to stále měním, jak jsem měnila před rokem :) Ale zase mi nějaká ta změna vrtá hlavou, protože jsem byla vždy zvyklá na umístění užšího sloupce vpravo a teď je vlevo a tato šablona neumožňuje změnu...tak přemýšlím nad html kódem co změnit :D Ale toto asi nedám, to je jiný level...ale možná to tu zase trošku změním :)
      To formátování ano - hraju si s tím a někdy si říkám, že asi zbytečně, ale líbí se mi to tak :)
      A právě mám pocit, že nedokážu nic popsat jednoduše, že píšu strašně moc věcí a bojím se, že pak to každého odradí :D
      Tvůj blog jsem zmínila prostě proto, že se tam vždy dozvím něco úplně nové a je to hlavně na vysoké úrovni (více odborné než jakýkoliv jiný blog o kosmetice co znám) a někdy mě až mrzí, že tam nemáš až takovou návštěvnost...jako právě ty blogy, které chrlí článek za článkem, ale přitom jsou vlastně jen o tom - testovala jsem týden, dostala jsem zadarmo, voní, praktický obal, splní efekt, je to super :-/
      Asi se už ale nedá ani čekat kreativita...stále každý produkt buď bude vonět/smrdět, bude se dobře roztírat/špatně roztírat, bude se okamžitě vstřebávat do pokožky/nevstřebává se, zanechává mastný film/nezanechává, kryje/nekryje...a tak bych mohla pokračovat do nekonečna. Asi jsem už přesycená z kosmetických blogů :D

      Vymazat
    2. Nie si presýtená z blogov, ale skôr z toho opakujúceho sa obsahu. Ja som prestala chodiť po blogoch už dávno. Keď chcem ísť do obchodu kúpiť rúž, skôr budem googliť obrázky a ingrediencie, než by som mala ísť na nejaký blog a čítať o ňom článok. Už dopredu viem, že tam nájdem presne to, čo si opísala - len subjektívne reči o tom, či niečo vonia/smrdí, či sa niečo vstrebáva/nevstrebáva... Ale takmer nikde sa nedozviem, čo ten produkt napokon naozaj urobil a či nesklamal. Dozviem sa to u teba a ešte na pár blogoch, ktoré by som porátala na prstoch.

      Mne sa ani nezdá, že by si písala priveľa a zložito. To skôr ja píšem moc. :-p Keby si aj písala dlhšie články, nejako to nevadí, lebo píšeš štýlom, ktorý sa mne osobne páči a určite nie som sama, kto sem chodí rád. Práve čítam knihu od Bukovského (Teraz to zíde) a tá je písaná podobne. Tiež má heslá, oddelené odseky, prehľadné triedenie a celé je to odľahčené humorom. Podľa mňa ideš na to dobre, keď aj ty takto odľahčuješ svoje články. A že sa to niekomu nepáčilo? Nech si trhne nohou. Nikto nemá právo posudzovať štýl iných a nastavovať nejaké merítko, ako máš či nemáš písať. Je to tvoj priestor. Možno chcela dotyčná taktiež napísať niečo vtipné, ale popri tebe sa cíti na vtipkovanie slabá. A tak sa teraz chytá všetkého ako topiaci slamky.

      Vymazat
    3. Ano, opakující se obsah je celkem opruz...nebaví mě, když pošle nějaká firma všem na testování to stejné ve stejnou dobu...to se pak podívám možná na první blog (aspoň jak vypadá ten nový produkt) a zbytek už ignoruju...možná tak vnímají i nás, Rimmel agentky :D
      Ještě jednou díky za pochvalu - mě baví psát tak nějak odlehčeně a doslova psát co mi přijde na rozum...málokdy to po sobě opravuju, takže je to opravdu vše "od srdce" a na první šup :D
      ...a možná máš pravdu, jen mě to samozřejmě zamrzelo...ale to by se dotklo asi každé z nás ...
      ...a já tě čtu, jen je pravda, že někdy až po několika dnech po vydání nového článku, protože opravdu píšeš dlouhé články :) Mě to nevadí, protože vždy se tam dozvím něco nového ;-)

      Vymazat
  20. Pěkný článek :) My jsme si se sestrou založily blog "všehochuť" a je pravda, že prostě píšeme o tom, co nás baví :) A taky je to vlastně dobrý "poznámkový blok" pro sebe :))

    Máš pravdu, že na spoustě blogu si už jen prohlížím obrázky, protože když už po desátý čtu o nějakém kosmetickém přípravku, který všichni dostaly na základě spolupráce, tak mě to moc nebaví :(

    A.

    OdpovědětVymazat
  21. Založila jsem si blog nedávno, před pár měsíci, a dlouho jsem měla nějakých svých 19 čtenářů...no tak jsem zkusila jednu soutěž a byla jsem na 90. Tak už mám aspoň pocit, že si blog nepíšu jen pro sebe, ale občas ho i někdo čte. A opravdu mám radost z každého komentáře, i když sama jsem spíš "tichý" čtenář (tak snad jich pár takových mám taky :).

    Děkuji za pěkný článek, já sama asi spolupráce nebudu muset ještě dlooouho řešit, pěkný den přeji! :)

    OdpovědětVymazat
  22. Přiznávám se, že jsem přišla kvůli soutěži. Ale i když někam jdu kvůli soutěži, zpravidla už se pak na blog nevrátím, POKUD to ovšem není tak skvělý blog jako tvůj! :) Jsem ráda, že jsem ho objevila a vůbec se kvůli tomu neciť špatně, někdy se to prostě musí trochu popostrčit. ;)

    Taky mám pocit, že všichni blogují skvělé recenze a to mě ani nebaví, to vůbec nečtu. Taky bych třeba ráda s někým spolupracovala, ale byl by to jen takový bonus, můžu blogovat i bez toho, protože mě to baví. :)

    OdpovědětVymazat
  23. Já teda píšu, protože psát chci, ale s tím začátkem úplně souhlasím. Taky občas upravuju fotky a zjistím, že uběhlo několik hodin, jindy mám týdenní blog a nevím co psát, navíc se cítím provinile, že jsem nic nenapsala :D. Nemusím mít 100 čtenářů, stačí mi jich fakt pár, jsem s tím hlavně spokojená já sama a dělá mi to radost, tak proč řešit něco jiného :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky