Pojďme ovládnout svůj metabolismus! Aneb kniha od Jillian Michaels, Cíl 9 Completed! :)

Konečně se mi podařilo tuto knihu dočíst. Už někdy v listopadu jsem si dávala cíle (článek tu), které mě mají posunout k tomu, abych žila aspoň o trošičku zdravěji, méně se stresovala atd. 
Hned mám o trošku lepší náladu, když jsem dorazila knihu a dozvěděla se opravdu mnoho zajímavých věcí, které mě přinutily přemýšlet...

metabolismus, kortizol, zdravé stravování

Kniha je určena pro ty z nás, které v podstatě "bezdůvodně" přibírají na váze (teď asi zpozorní více z vás :D) Ale hlavně pro ty z nás, které s tím chtějí něco udělat! Patřím mezi ně, i přesto, že někdo mi bude tvrdit, že jsem hubená. S blížící se třicítkou už to není tak jako kdysi, kdy jsem spořádala celou pizzu a zajídala jí hranolky někdy kolem půlnoci. Nikde jsem nepřibrala ani deko. Teď? Dopřeju si něco "většího" a na druhý den mám hned pupek jak starosta :D Ach, kde jsi moje spalování? 

Jill píše velmi srozumitelně, i když najdete v knize určitě i slova, která vám nebudou nic říkat. 
Kapitoly jsou řazeny tak, aby každý nejdříve přišel tak nějak na to CO je důvodem tloustnutí. V mém případě je to jednoznačně kortizol (= stresový hormon). Víte, že se dá zjistit z krve? Já to netušila, až když mě doktorka na endokrinologii (kde jsem sledována, protože máme v rodině predispozici na poruchy štítné žlázy) "požádala", abych se ku**a tak nestresovala. Hladinu jsem měla téměř dvojnásobnou než je "normální" limit. Věřím, že to bude způsobené i minulým rokem, kdy jsem řešila stěhování, novou práci, svatbu, vyřizování dokladů po svatbě, kdy Češce, která si vzala Slováka a žije na Slovensku, nějak nikdo nechtěl pomoct :D, odpor z práce, nechuť z práce, zlost z práce, rezignaci z práce...atd. 

Líbí se mi, že vše popisuje detailně, ale zase ne tak, aby nás nudila. "Příznaky" nadbytku nebo přebytku jsou vždy přehledně uspořádány v tabulce. S kortizolem není radno si zahrávat - sehrává v našich životech celkem důležitou úlohu, ale nemělo by ho být až moc. Potom totiž bere "tuk" z pěkných partií a vše přesouvá na břicho - takže taková ta pneumatika (ano, i tu jsem si pěkně "vypěstovala", já Michelin I. :D) kolem pasu a přibírání na váze bez většího přísunu jídla, je jedním z možných příznaků. A samozřejmě nadbytek kortizolu může i za civilizační nemoci a oslabuje srdce...sakra :(

Poté, co si utřídíme co vše může mít vliv na náš metabolismus, jde Jill tvrdě do nás. Seznámí nás s plánem jak to vše dostat do normálu a co pro to dělat. Její rady jsou někdy až "bolestivé", ale jako vždy pravdivé. Nikdo nezhubl, když žral (s prominutím :D) sladkosti, ztužené tuky, zpracované potraviny, umělá sladidla v "light" výrobcích...

Pro někoho trošku šokující (určitě pro vetetariány), ale rozebírá v knize důvody, proč je to nejlepší. Na pár příkladech i ukazuje, co fakt matku nemá a nevyrostlo ze země - tedy chipsy/křupky, sladkosti a jiné naše "hříchy" mezi tyto potraviny ani při nejlepší vůli řadit nemůžeme :) ...sakra :D

kniha od Jill, zdravý způsob života, kortizol

Nezapomíná nás upozornit, že není nutné jít naposledy řekněme kolem 17-18 hod. Když jdeme spát až o půlnoci, tak potom zbytečně 6 hodin "hladovíme" a honí nás pak mlsná :) Poslední jídlo bychom měli mít 2-3 hodinky předtím než se uložíme k spánku. 
Taktéž je blbost jíst 3x denně. Tímto taky nikdo nezhubl. Doporučuje 5-6 menších (!) porcí za den v pravidelných 3-4 hodinových intervalech. Má to logiku :) A hlavně - tělo nesmíme nechat vyhládnout (do škruňkání žaludku). To je potom pokyn pro tělo, že je "krize" a neví, v kolik dostane další jídlo. Tak si pro jistotu, pro případné další podobné situace, vytvoří rezervu - v našem případě tuk! Ach, ta prohnaná svině :D

A na závěr nás Jill vystraší tím, co vše je kolem nás. Když chceme totiž zrychlit a ovládnout svůj metabolismus, tak není to jen o vnitřní očistě našeho těla. Jde i o čistotu "okolí" v kterém žijeme. Mimo jiné nabádá k bio kosmetice. K ekologickým čistícím prostředkům. Upozorňuje na rizika.

metabolismus, kniha od Michaels, Jillian Michaels

Překvapilo mě, že není proti vitamínovým doplňkům. Dokonce je doporučuje, protože některé vitamíny v přirozené stravě nejsme schopni přijmout. 
Seznam povolených potravin, 14-ti denní jídelní plán a recepty jsou už jen takovou třešničkou "na knize" :)

Kniha je určena: všem, kteří chtějí žít a stravovat se zdravěji :)
Přesný název: Ovládněte svůj metabolismus. Jillian Michaels s Mariskou Van Aalst. 
Koupíte: např. na martinus.cz za cca 350 Kč/martinus.sk za necelých 16 € :)
Počet stran: 272 s. 

Pokusím se vypsat nejzajímavější postřehy v následujících týdnech a zprostředkovat vám je tu na blogu. Bylo by škoda, aby některé věci zůstaly jen v knize, kterou si možná mnoho z vás nekoupí/nepůjčí (pokud budou mít v knihovně) :)

Za mě určitě jedno velké: DOPORUČUJI přečíst! 




Komentáře

  1. Tak po té se rozhodně podívám. Jillian je výborná, takže kniha bude přinejmenším dobrá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, tuto knihu mám doma a už skoro dočtenou a chtěla jsem se zeptat vyzkoušela si i ten její jídleníček co je v té knize?
    Sice teprve začínám s hubnutím a celkově zdravou stravou a tato knížka mě úplně fascinuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ee, zatím jsem se k tomu nedostala :) Teď navíc kojím, tak si radši dopřávám bohatou stravu a ničemu se nevyhýbám :))

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky