50 odstínů temnoty...moje "uff" podruhé :)

No tak já nevím. Četla jsem jedničku (tu šeď), psala jsem o ní na blogu (tu) a i přesto jsem si chtěla přečíst pokračování...když o tom tak všichni dělají.

E L James, Fifty Shades Darker, 50 odstínů

Chytla jsem jí do ruky, začala číst a "naivně" jsem myslela, že budou odloučení (pardon, jestli něco prozrazuji těm, kteří nečetli jedničku a mají to teprve v plánu) delší dobu. Že se třeba potkají po x-měsících někde úplně náhodou.
Ne, ten .... (doplňte si libovolnou nadávku) jí hned po 5-ti dnech napíše. Ona, naivní, hned pookřeje. A jsou hned v první kapitole zase spolu. On najednou chce "vanilkový" vztah (bez sado-maso) a tvrdí, že teda nebudou žádná pravidla.

Na to jak je velký ředitel (jak je tam popisován), tak si dost nestojí za svým názorem. Hned se změní. Některé věty/situace jsou takové, že jsem měla sto chutí odložit knihu a nevrátit se k ní.
Např. když:
Anastasia má pocit, že se neviděli celou věčnost. Bylo to AŽ 5 dní! Dobře, byla jsem zamilovaná a dost, ale 5 dní bez něj se dá vydržet a nemusí se tomu říkat věčnost...
Anna má pocit, že ho zná celý život...už si nepamatuji jak dlouho to spolu v prvním díle tahali, ale tuším to bylo tak měsíc, plus mínus. Mít tento pocit po měsíci (i kdyby to bylo víc, stále to není xy let) je dost "zvláštní"...
Ještě zvláštnější je, že o pár stránek dál už má Anna pocit (a říká to Christianovi), že ho vůbec nezná. WTF?!

Když jsem začala číst, přemýšlela jsem CO mi tam chybí. A zhruba po 50-ti stránkách se to vrátilo. VNITŘNÍ BOHYNĚ. Už se zase vrněla, chvěla, jen se na ní podíval. Ale musí se nechat, že v tomto díle se méně častěji objevuje...trošku mi totiž lezla na nervy :)
Už ani Ana tolik nepopisuje jaký je bůh a jak mu visí kalhoty "tím způsobem" ...aspoň, že tak :)

Celý druhý díl je o tom, že se milují, ale zároveň se hádají kvůli každé hovadině. On by chtěl být nonstop s ní, ona si chce věci nechat projít hlavou. No vážně nemá kdy.
Do toho se objevuje stále jeho "první" paní Robinsonová, jeho ex-sub Leila, která je totální psycho.
On naléhá ať se k němu přestěhuje. Ona souhlasí ...ano, až 6 týdnů se znají!
On naléhá ať si ho vezme. Ona se mu směje...a nakonec, no co vám k tomu povím...blbá, blbá a řekne ano. Ok, chápu, že někdy to fakt může být "ONO" hned po pár týdnech, ale já teda v reálu žádný takový pár neznám. Snad jen jeden, který se zasnoubil po půl roce... :)

Na jednom blogu jsem četla obrovskou chválu na Christianovo chování. Jak je k ní milý. Myslím, že to jak se chová k Aně hraničí s omezováním svobody a nějakou psychickou poruchou. Dobře, neměl šťastné dětství...ale kdo měl? Vylézá to sice z něj pomalu jak z chlupaté deky, ale myslím, že je stále dost psycho a já mít takového chlapa, který se uráží za každé slovo, tak mě asi šlahne... :)
Ke konci se ale trošku začínal měnit, to se zase musí nechat...

Celkově - mám stále nějaký pocit, jak kdyby to bylo cosi od Twiligtu. Je to takové podobné - zamilovaní až za hrob, udělají pro sebe cokoliv, nemohou bez sebe žít. Láska v Twiligt-u se mi ale zdála lépe popsaná a i přesto, že je tam upír-člověk :D, tak asi mi přijde "zdravější", než ten vysilující vztah co vede Ana-Christian. 

Druhý díl je podle mě bez zásadního děje. Myslím, že 660 stran bylo zbytečně moc. Jednoduše - dají se znovu dohromady, ples, sex, zamilování, Leila (jeho ex), její pronásledování, nová práce Any + oplzlý šéf, Leila v bytě Any, nervy, sex, sex, sex, práce, úchyl, vyhození šéfa, nahrazení jeho místa Anou, sex, zásnuby, doktor Flynn, narozeniny, Robinsonová a úchyl se chce pomstít... :D

Dá se to napsat na 3 řádky, tak proč tolik písmenek v knize? :D

(pozn. doufám, že mě teď google bude vyhazovat i na pojmy jako sex do vyhledávače a budou sem chodit samí... :D :D)

padesát odstínů temnoty, E L James

A moje hlavní "nepochopení"/rozhořčení:
- když byl tak zvrhlý a musel to mít, proč mu najednou stačí "obyč" sex a vztah?
- Christian má bratra Elliota, který shodou náhod začne chodit s Aninou nejlepší kamarádkou Kate. Christan má sestru Miu, která se shodou okolností zamiluje do Ethana, bratra Kate, tedy nejlepší kamarádky Any. "Jedna velká rodina", ale myslím, že až takové náhody se dějí v reálném životě málokdy...
- ona se udělá (ano, myslím orgasmus :D) po-ka-ždé! Ať zvedne ruku ta, které se to podaří vždy...Autorka ještě k tomu všemu tuto situaci vždy opíše víceméně stejnými slovy...A on na ní vždy těsně před svým vyvrcholením křičí: Ano!...(= její jméno, ne "YES" :D)

Trojku si přečtu, ale rozhodně to není kniha, kterou bych chtěla mít doma (mám půjčenou)
a číst ji ještě někdy jednou...

...až mám trošku pocit, že je to vymývačka mozku pro mladé holky. Sorry... :)



  • Oficiální název: Fifty Shades Darker
  • Počet stran: 656 s.
  • Rok vydání: 2013




Komentáře

  1. V podstatě souhlasím do puntíku:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uf, dík ;-) Vždy mě potěší, když nejsem jediná ... :D

      Vymazat
  2. Taky jsem četla jedničku i dvojku. Jednička mě celkem bavila, hlavně první půlka. U dvojky jsem čekala pořád nějaký dějový zvrat spíš do negativna, jako že se ukáže, že spolu nemůžou být, ale byl to spíš slaďák a moc mě to nebavilo. Do trojky už nejdu. Od kámošky jsem vymámila, o čem je, popsala mi to ve třech větách a to mi stačí:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme podobné, já to teda sice dočetla, ale trvalo mi to snad 3-4 týdny...normálně zhltnu knihu za pár dní :) A mě právě asi nejvíc naštvalo to, že spolu byli téměř hned! ...a ještě tak "šikovně", že on jí napíše...fakt zápletka jak prase :D...ale trojku asi někdy dám...se sebezapřením :D

      Vymazat
  3. tiež som si všimla, že hodne báb to číta...keďže dlho som nečítala žiadnu knihu..plánovala som, že si to prečítam...ale po tvojej recenzii sa bojím, že tiež po pár stranách to bude chcieť skončiť...uvidíme teda :D
    TatiLand

    OdpovědětVymazat
  4. Hih :D Já jsem zatím přečetla kousek prvního dílu a odložila jsem ho - jestli se k tomu vrátím - nevím :) Nicméně kamarádka celou trilogii přečetla během pár dnů a říkala mi, jak to dopadne - a to teprve budeš čučet :D :D (doufám, že o tom bude zase zábavný článek).

    Klára

    PS: S mým mužem jsme se vzali po 4 měsících vztahu :)
    PS2: Nebyla jsem těhotná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jak se znám, tak budu zapisovat průběžně dojmy a zase vzdychat (lehkým odporem :D) nad třetím dílem :)
      ...tak to čest výjimkám :D V tom případě beru zpět ;-))

      Vymazat
  5. tiež súhlasím, aj keď mám za sebou iba jednotku :) tá mi dala veľmi zabrať, pretože som čakala niečo viac a niektoré scény SM boli na mňa trochu aj dosť :D na dvojku sa nechystám, resp. nekúpim si ju určite, ak sa ku mne dostanemožno prečítam, elbo jednotku som dala asi za deň :)

    OdpovědětVymazat
  6. jako bych ten článek psala já :)) naprosto se vším s tebou souhlasím, nemám snad ani co dodat, dokonale vystižené. četla jsem první díl celý, druhý asi půlku, přes půlku a pak už jsem na to prostě neměla. mamka se do toho zprvu vůbec nehrnula, pak že to taky zkusí. když jsem jí říkala, že to je o ničem a on je "....", tak mi říkala "puritánko".. teď je někde ve čtvrtce druhé knížky a chápe :D ani nevím, jestli na to půjdu až to zfilmují, snad raději ne. co se týče toho "výmývání mozků mladých dívek" tak bože ne. nechci aby si snad děvčata myslela, že když se k nim chlap bude takhle chovat, tak je to správné (kromě těch darů samozřejmě :D). zlaté stmívání)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) Já se na to podívám asi až doma, do kina bych na to určitě nešla, protože bych asi nemusela velmi ty mladé poblázněné, které na to půjdou "vzdychat" nad úžasnou lovestory :-/...souhlasím, sice stmívání bylo několikrát shozeno, ale ten příběh byl "čistější", i přesto, že on byl upír :D

      Vymazat
  7. Uá, naprostý souhlas! Na takového stíhače soudní zákaz přiblížení, ne si ho ještě tahat do postele. Já jsem začla číst i třetí knížku, protože zkrátka mám asi nějaké literární masochistické sklony = když něco začnu číst, nejsem schopná to nedočíst, i když je to blbost. Ale už jsem si při čtení toho třetího dílu udělala 2 několikměsíční pauzy, protože mě to nebaví...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky