Ztracený symbol, Dan Brown

Nejsem až tak pozadu, jak by se mohlo zdát :) Nebojte, mám doma už i novinku od tohoto úžasného spisovatele, tedy Inferno. Jen jsem se musela nejdříve "přinutit" přečíst Ztracený symbol, který Infernu předchází (i přesto, že to přímo nenavazuje...ale tak "pro pořádek" ;-))

Ztracený symbol, Dan Brown, recenze knihy

Ztracený symbol nepřímo navazuje taktéž na knižní/filmové trháky Andělé a démoni a Šifra mistra Leonarda (Da Vinciho kód...tento slovenský název je mi milejší).
Hlavní postavou je Robert Langdon a tím, že jsem viděla nejdříve filmy a až potom četla jednotlivé knihy, tak si vždy představuji Toma Hankse :) Myslím, že to tak vnímá asi každý.
Univerzitní profesor se dostaví na volání dávného přítele Petra Solomona do hlavního města USA - Washingtonu, aby tam přednášel ...no o těch jeho věcech :) (symbolismus zejména). Nic ale není jak se zdá a znovu se pouští do luštění tajných odkazů a hledá ztracené SLOVO...
(pozn. trošku mě mátlo, že název knihy je "symbol", když se stále zmiňuje "slovo"...ale tak symbol se tam vlastně potom někam kreslil - nechci prozrazovat - takže ok, může být...ale název Ztracené slovo by to asi víc vystihoval :D).

Kdo ještě nečetl nebo čeká na filmové zpracování (které bude! asi až v roce 2015 a znovu v hlavní roli s Tomem Hanksem) může se těšit na napětí, historii, dějiny, symboly a hlavně na zajímavé závěry, podvody a překvapivé zvraty.

Dan Brown, Ztracený symbol

Slyšela jsem, že tento Ztracený symbol není ani zdaleka tak dobrý jako předchozí knihy. Dovoluji si nesouhlasit, protože jakmile jsem se dostala po cca 70-ti prvních trošičku nudnějších stránkách, "k podstatě" a kdy se už začalo něco pořádně dít, tak to fičelo.
Četla jsem nedočkavě jednu stránku za druhou. Ke konci jsem vyvalovala oči a žasla nad IQ autora - on musí být jednoduše génius!
Fascinuje mě, že čtu knihu, která mi sdělí mnoho nového, netušeného o historii, symbolech, tajných seskupeních (svobodní zednáři). Některá slova v knize ani neznám (:-X a to jsem Ing. :D) a vše D. Brown tak naváže na sebe, že to vytvoří fascinující příběh :)

Hledala jsem si hodnocení na tuto knihu na googlu a byla jsem překvapená kritikou...dost lidí vyčítá autorovi, že se vlastně stále opakuje. Ok, potvrzuji, že to není nic nového - prostě kdo četl předchozí knihy od Browna, může očekávat podobnou "strukturu" příběhu - pomoc příteli, nějaká žena, nějaký "hnusák", který toho ví hodně atd. Ale kdo si tuto knihu přečte (jako já) cca po roce od poslední kníhy a vidění filmu, tak bude nadšen :)
Nevím co na tuto knihu říkají takoví historici a ti, kteří přesně znají všechny budovy a zednáře, ale "my, kteří si z Washingtonu vybavujeme tak obelisk, u kterého inteligentně přednášel Forest Gump" :D se dozvíme zajímavé fakty. Samozřejmě za předpokladu, že nás historie úplně nenudí :)

Doporučuji vyhledat si místa, která Langdon během dešifrování pyramidy, navštěvuje. I když autor vše popisuje dost podrobně, že si to člověk dokáže i sám představit, tak v realitě to může být trošku jiné.

ztracený symbol, dan brown, recenze knihy

Vše na závěr pěkně zapadne do sebe a samozřejmě se můžeme těšit na "happy end", kdy jsou téměř všichni zdraví a "celí" (kdo si přečte pochopí, proč píši "celí").

Autor v knize zmiňuje noetiku, která vyzdvihuje sílu lidských myšlenek...a tato úvaha se mi velmi líbila, protože když to vezmu hodně z jiné strany, tak The Secret a jiné knihy o "síle myšlenek" by to v podstatě potvrdilo. ...
Prostě na tom něco je a když člověk myslí pozitivně...stanou se pozitivní věci...

Z této knihy, jako i z ostatních od tohoto spisovatele, jsem nadšená a vůbec mi nepřišla tak výrazně slabší jak ostatní.

A teď se s klidným svědomím mohu pustit do Inferna...které je prý úžasné! :))


Máte rádi tohoto autora? Četli jste knihy nebo dáváte přednost filmovému zpracování?
Co říkáte na Inferno? (opovažte se prozradit děj! :D)

Komentáře

  1. No mě právě vadila pořád ta stejná struktura knížek. Třeba vždycky je tam nějaký ten divný hnusák. Ať už asasín, pomatený mnich, tady (už jsem to četla dávno, tak jsem toho většinu zapomněla) myslím nějaký potetovaný pošah.... kdybych to četla s větším odstupem líbilo by se mi to víc. Inferno si ale určitě přečtu, i kdyby jen proto, abych zjistila, jestli se od té totožné struktury Brown dokázal tentokrát oprostit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak...potetovaný pošahanec :D A možná mě to chytlo i právě tím, že to bylo víc jak rok po přečtení poslední knihy od Browna, takže jsem byla fascinovaná a "chycená"...ale upřímně, před rokem jsem tuto knihu rozečetla a cca po 50-ti stranách přestala a dostala se k ní znovu asi před týdnem... :)

      Vymazat
  2. ja som v sobotu docitala digitalnu pevnost...dostala som na nu chut po inferne ale chcela som nieco nie langdonovske...mozno teraz siahnem po tejto..a inak dalsie dve mam v cestine a mne sa viacej paci nazov sifra mistra leonarda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Digitální pevnost byla taky celkem napínavá a zajímavá kniha, co si tak vybavuju :) Mě se právě zdá, že Češi to přehání s vymýšlením názvu ...šifra mistra Leonarda je takové až...moc :D Mě se zrovna více líbí ten název "Da Vinciho kód", který vychází z originálu knihy :)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky