Co (ne)číst v těhotenství

Až to na vás jednou přijde (to těhotenství) tak zjistíte, že informace o těhotenství, porodu a výchově můžete čerpat z milionů zdrojů...aby ne, v internetové době, že? :) Podle mě je ale "umění" se od všech těch informací trošku odpoutat a nečíst vše a hlavně - nevěřit všemu!


Nejvíce informací mi poskytly knihy. Nejsou tam sice (zpravidla, záleží na výběru) vlastní zkušenosti, ale je tam vše - příznaky, jednotlivé měsíce, potíže a jak na ně, příznaky porodu, porod a všechny jeho fáze, šestinedělí... A znáte to, knihám stále prostě můžeme věřit :)

Asi ve 4-tém měsíci jsem proto naklusala do knihovny a vypůjčila si několik knih. Určitě doporučuji knihovnu, přece jen...co s tou knihou po zhruba 10-ti měsících? :) Jedině podarovat kamarádce :) A věřte, že tyto knihy jsou celkem i drahé...bohužel.

Z půjčených knih mě nejvíce zaujala kniha Deväť mesiacov otázok a odpovedí. Autory jsou H. Murkoffová, A. Eisenbergová a S. Hathawayová. Je teda opravdu tlustá (přes 500 stran), ale stačí ji číst postupně po měsících. Vždy když jsem začala další, tak jsem si přečetla příslušný měsíc a neřešila jsem :) Tato kniha ALE popisuje komplet vše. Kdo si vše moc "bere" a dokáže se sám vystresovat z porodu a z toho, co by se mohlo stát, radši ať tuto knihu do rukou nebere. Jsou tam popsány kompletně všechny komplikace v těhotenství, při porodu, po porodu...a i když jsem relativně flegmatik (nebudu se stresovat něčím, když opravdu netuším jaké bolesti to budou), tak jsem to přečetla a tu noc jsem téměř oka nezamhouřila :D Takže číst knihu ano, ale přeskočit část s komplikacemi. Myslím, že není potřebné vědět opravdu vše ;-)
Btw. nenašla jsem, kde by se dala koupit (a vypadá, že je jen slovensky). Viděla jsem jí ale v mnoha bazarových skupinách, takže hledat asi tam :)

Prvýkrát mamou od autorky A. Mungeamové. Kdo nerad čte knihy a hledá alespoň nějaké "základní" informace mimo internet, tak tuto knihu doporučuju. Dá se přečíst (díky obrázkům a členění a většímu písmu) za pár dní a obsahuje opravdu "výcuc" toho nejdůležitějšího od otěhotnění až po šestinedělí.
Pozn. manžel autorky napsal obdobnou knihu Prvýkrát otcom. Kdyby jí někdo sháněl, mám jí na prodej, klidně pište a domluvíme se :)

Knížka pro tatínky od Johna C. Carra byla samozřejmě účelně půjčená manželovi. Myslíte, že se jí vůbec chytl? Ne :)) Přečetla jsem jí já, ale myslím, že pro nastávající tatínky je přínosná. Autor totiž opravdu dětičky má a má zkušenosti s jejich výchovou, takže se sem tam objevují i velmi praktické tipy a rady, na co kašlat :) Kniha zahrnuje informace o těhotenství partnerky, asistence u porodu, až po výchovu "človíčka" do 36 měsíců :) Na to, že jí psal chlap, tak je celkem fajn :D

Tehotenstvo: Otázky a odpovede, kdy autory jsou Dr. Christoph Lees, Dr. Karina Reynoldsová, Grainne McCartanová. Tato kniha mě nadchla asi nejvíce a přečetla jsem jí v průběhu jednoho dne :) Opravdu se o formát otázka-odpověď, ale vše je logicky řazeno a postupně se kniha dotkne všech oblastí. Nezapomíná se i na kapitolku o tom, jak připravit staršího sourozence na příchod miminka, jestli v těhotenství cvičit, jak se "vrátit" do normálu po porodu... Takže kdo chce souhrnné info, tato kniha je ideál (i když vypadá staršího data podle obrázků, ale informace se přeci jen nemění).
Pozn. opět jsem jí nenašla online a v češtině, takže knihovny, bazary...:) 

 ******************

Informací na internetu je samozřejmě mnoho - stačí si zadat příslušný týden/měsíc těhotenství do vyhledávače a vyplivne vám stovky odkazů. Na takové to týdenní čtení (pro každý týden těhotenství) doporučuji zejména: 
- modrykonik.cz a modrykonik.sk (pozor, nepléct si s diskuzí - ty zase až tak nedoporučuji - resp. jen je projít tak jedním očkem, když něco hledáte, ale nebrat je moc vážně...ideálně vůbec nečíst :D)
- maminkam.cz, kde je i těhotenská kalkulačka, takže vám přesně ukáže v jakém tydnu jste a kolik dní je do porodu :)
- pěkné články má i Pampers pampers.cz (tam najdete i přínosné články o starostlivosti o dětičky už od narození)

Ostatní portály ok, ale zpravidla je to už vše o tom stejném. Osobně se ráda vracím i na blog feedo.cz 

A o knihách o výchově snad někdy příště... :) 

PS: tento článek jsem psala ještě v prvním těhotenství se Sandrou...uff, ten mi ležel v rozepsaných teda dlouho :) V tomto těhotenství už knihy vůbec nečtu, týdenním souhrnům těhotenství ale stále věnuji stejnou pozornost :)

Co jste četly/čtete v těhotenství vy? 

Komentáře

Oblíbené příspěvky