10+1 tip jak ušetřit na mateřské

Jsem na mateřské už pomalu 5 let (když počítám rizikové první těhotenství), takže o tom "otáčení korunky" něco i vím :D 


Za ty roky se mi nejvíce osvědčilo...

1. sledujte letáky a kupóny, používejte věrnostní karty
Pro někoho zbytečnost, pro mě zdroj informací o slevách. POZOR - samozřejmě hledám jen to, co pravidelně kupujeme. Ostatní už jsem se naučila tak nějak "nevidět" :) Letáky pak svazujeme do sběru, nebojte :)
TIP - pokud neznáte tak existuje aplikace OneCard nebo StoCard, kam si nafotíte čárové kódy ze všech vašich karet u prodejců a ty plastové pak můžete nechat doma. Stačí ukázat telefon :)

2. zaregistrujte se na plnapenezenka.cz (plnapenazenka.sk)
Dobře, někdo bude argumentovat, že 2% z objednávky jako cashback je málo, ale já tam jsem registrovaná zhruba rok a půl a už jsem měla 2x výplatu spolu cca 27 eur (bydlíme na Slovensku). To už není úplně malá suma a rozhodně potěší :) Pro ty, které hodně nakupují přes e-shopy, je to skvělá věc. Je to vlastně způsob jak si omluvit své nákupy ("však 5% mi vrací" :D).

3. vyplňujte dotazníky
Hele, je to otrava co vám budu povídat. Většinou to odklikávám při uspávání nebo se sklenkou vína, protože mě to moc nebaví (jsou někdy zdlouhavé). Ale už nám to vyneslo tolik poukázek na nákup knih (to je "nevýhoda", většinou to vyplácejí jen ve formě poukázek - nebojte, nejsou to jen knihy), že se to fakt vyplatí "přetrpět" :) Naposledy se nám povedlo s manželem doklikat se k 20eurovému kupónu na nákup knih.
Na Slovensku fungují třeba tyto 2 panely - vyskumy.sk a onlineklub.sk.
(PS: kdyby mi někdo chtěl velmi pomoct k dalším knihám :DD, tak se můžete do těchto portálů zaregistrovat přes mě - musíte mi ale zaslat váš e-mail na spacesusi.blog@gmail.com a pošlu vám pozvánku...) 

4. nakupujte přes e-shopy
Z vlastní zkušenosti vím, že ty ceny "větších" (dražších) věcí jsou na e-shopech levnější. Někdy výrazně. V poslední době se snažím nakupovat, když je někde poštovné zdarma.
Btw. na novém sportovním kočárku jsem nám ušetřila 26 eur. Stačilo se 3 večery věnovat vyhledávání lepších cen na e-shopech :D

5. nakupujte od maminek v okolí, známých, požádejte rodinu
A nejen nakupování. Věřím, že ve všech větších městech existují bazárky (třeba na FB jako skupiny), kde si maminky z daného města a okolí dávají "inzeráty" na prodej nebo darování (!!!) věcí pro děti. Sama přiznávám, že jsem pár takových výzev využila a buď jsem získala oblečení "na lítačku" pro holky za pár a nebo úplně zadarmo.  Mnohokrát to jsou ale úplně nezničené věci. Mnohokrát to byla obrovská taška nacpaná věcmi, které se mi vešly do 2 praček! Maminky těch větších dětí jsou rády, že se toho zbaví (třeba i oblečení se skvrnami) a my ještě využijeme (dotrháme) :D Věřím, že toto musí fungovat v každém městě a okolí...;-)

6. zrušte zasílání newsletterů
Pozor, neprotiřečím si. Jen někdy moc velká informovanost o slevách láká k impulzivním nákupům (míra těchto nákupů se u mě zvyšuje přímo úměrně tomu, jak se vyprazdňuje láhev vína :D), protože "to se fakt vyplatí". Radím zrušit newslettery firem, kde tak často nenakupujete, kde víte, že je to drahé (a že spíš jen slintáte) apod. 

7. nakupujte v secondhandech
Z dětství jsem si odnesla "mindrák" z toho, že jsme nakupovali stále něco v sekáči, tak jsem tam moc nechtěla chodit. Stále jsem cítila jakousi hanbu. No před pár měsíci jsem se tam konečně nějak odhodlala, zahrabala se do regálů a vyčmuchala parádní kousky fakt za pár. Sekáče navíc většinou mají i nějaký ten den, kdy ceny jsou minimální (u nás bývá výprodejová cena 50 centů za kus), takže se mi stalo, že jsem tam sice nechala jen 4 eura, ale věcí jsem si nesla...no kolik? :D Někdy beru něco vyloženě "na dvůr" pro holky, ale už mám odtamtud i parádní zateplenou vestu a dvoje šaty na svatbu spolu za 3 eura :D

8. plánujte nákupy a jídla předem
Už jsem o tom slyšela mnohokrát, ale až nedávno jsem to vyzkoušela a ono na tom fakt něco bude. Už kupujeme s předstihem jídlo na večeře, obědy a hlavně i pečivo. Právě to nás zavedlo do blízkého obchodu nebo Lidlu denně a já nevím, jestli na to trpím jen já, ale většinou vezmu ještě něco. Pokud jdu s dětmi tak vždy přihodím něco impulzivně (ty jo a to jsem se učila marketingové strategie na výšce - mám vystudovaný marketing - a přitom se sama nechám zlákat. I když spíš reaguji na kňučení dětí :D Našich samozřejmě... :D) a nakonec z toho není tak úplně malý nákup.
V tomto bych chtěla být více jak manžel. Tomu když řeknu, ať koupí rohlíky na večeři, tak prostě koupí jen ty rohlíky. Nekoupí jich víc na snídani. Nekoupí nic k tomu. Prostě jde - klapky na očích - a koupí jen ty rohlíky :D
To jsem trošku odbočila - prostě pokud si naplánujete jídlo alespoň na dva-tři dny, které budete jíst a vařit, tak nakoupíte vše naráz, pečivo kupte do mrazáka a pak se obchodům můžete úplně vyhnout :) Jsem až překvapená jak to funguje :)

9. minimalizujte, omezte nakupování věcí, které opravdu nepotřebujete
S velkým sebezapřením někdy vezmu obklikou takové obchody jako Kik, Tedi, Pepco... protože jakmile tam vlezu, tak vím, že něco koupím. VŽDY! Vždy tam je něco "co potřebujeme" nebo "bude se hodit" nebo "ježiš, to je tak levné?" V tomto se musím hodně krotit, ale zkazil mě, paradoxně, manžel. Já vždy byla šetřílek, ale když jsme začali s manželem spolu bydlet, tak mi vždy řekl, ať si koupím co chci a co se mi líbí. Dost často platil (jo, jsme ještě neměli děti), tak mě to nějak netrápilo :) A ne, já nejsem za drahé značkové věci. Mě potěší i takové věci jako dřevěný nápis "HOME" jako dekorace do obýváku ve výprodeji s 50% slevou. Kdysi bych se cukala, jestli to jako potřebuju. Teď jsem, přiznávám, vždy koupila (věci, které vlastně nepotřebuju). Myslím, že to u nás není přeplácané (doufám :D), ale už takové věci víc řeším v hlavě. No o tomto by se dalo psát hodiny...nemyslíte? :)

10. půjčujte si vše co se dá
Od knihy z knihovny, po různé pomůcky a nástroje (jako třeba čistič na okna, parní vysávač, křovinořez, stan, spacák a já nevím co ještě) od sousedů, známých, tchyně :D Většinou se dá domluvit a někdy kupovat nějaký přístroj, který použijete tak 2x do roka, je zbytečné, když víte, že ho má třeba někdo z rodiny a půjčí vám ho kdykoliv :)

+ poslední TIP: vyrábějte, prodávejte
To je level, na který jsem se nedostala, ale vím, že to maminkám v mém okolí celkem pomáhá - nejen se realizovat i na mateřské, ale aspoň trošku i finančně. Pokud vás teda něco baví a máte celkem spavé dítě, tak se realizujte :) Každou takovou maminku hluboce obdivuji...fakt nechápu. Já mám někdy sotva sílu na to vylézt z postele a vyčistit si zuby :D

Tipů by mohlo být určitě ještě mnohem více - jako odkládat si pravidelnou sumu "do prasátka" nebo na spořící účet, nekupovat víno a hračky dětem (stejně si s tím nehrajou a víc je baví klacek nebo voda venku :D), založit si konečně ten spořící účet, nebo stavební spoření apod. Ale toto mi přijdou takové nejpoužitelnější rady (tvl, češtinář by za slovo nejpoužitelnější měl asi fakt radost :D) Ale chápeme se, ne? :)
Jak šetříte vy? 

Komentáře

  1. Ahoj, pozrela som sa na stranku vyskumy.sk. Kolko dotaznikov treba vyklikat, aby clovek dostal poukazku za 10e do Martinusu? Resp. kolkymi bodmi je hodnoteny jeden dotaznik? Ake su temy dotaznikov?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je to dost indi-vindi, kazdy ma jiny pocet bodu za vyplneni, no odhadem urcite aspon 10 ale chodi nekdy i kazdy den pozvanka (pak treba 14dni ticho). Nejlepsi je hned vyplnit jak prijde pozvanka, rychle se plni kvoty a casto se mi stane, ze uz vzorek respondentu s podobnymi vlastnostmi jako ja, je naplnen. Body jsou tak od 15-60, ale to treba je pak i pulhodinovy dotaznik (no ctu rychle, tak mi to nikdy az tak dlouho netrva). Tema: hlavne telekomunikacni sluzby, banky, nakup potravin, konzumace alkoholu, poslech radii...

      Vymazat
    2. A ako je to s osobnymi udajmi? Sice pisu, ze ich dalej neposkytuju, no nezacalo Ti na mail chodit viac spamu alebo tak?

      Vymazat
    3. Kopirujem jedno z ich pravidiel pri registracii:
      Kantar Slovakia si vyhradzuje právo na kontrolu dát zabudovaním kontrolných mechanizmov na zabezpečenie korektnosti registračných údajov a kontroly dát z prieskumov. Z dôvodu zachovania know how nie je agentúra Kantar Slovakia povinná uvádzať konkrétne kontrolné mechanizmy a nimi zistené nezrovnalosti, na základe ktorých je dotaznik vylúčený z finálneho dátového súboru / prípadne na základe ktorého bola s respondentom ukončená spolupraca.

      Toto sa mi veru nepaci. Takze nic :-) Treba byt opatrny.

      Vymazat
    4. Chápu obavy a tento text jsem asi nečetla a nebo si už nepamatuju :) Upřímně - jsem tam už přes dva roky zaregistrovaná (možná déle) a spam mi nechodí žádný. A tím myslím vůbec žádný - někdy si říkám, že je to až s podivem :) Toto, co je v textu, mi spíš přijde jako info k jejich "odměňovači" - mají tam něco takové, že tě budou platit za procházení netu a klikání na reklamy. Nedávno mi na to přišla pozvánka - chtěla jsem to zkusit, no můj antivirus hned zasáhl, že ať to neinstaluju, že mě někdo chce "špehovat" (takže ee, toto si dobrovolně do pc nedám). Takže spíš mi to přijde info k tomuto. A jinak z dotazníku jsem byla vyřazena vždy jen když se naplnil vzorek respondentů s podobnými charakteristikami, jinak bez problémů :) Poukázky jsem měla už 2 :) Ale chápu, opatrnosti (v dnešní době) není nikdy málo ;-)

      Vymazat
  2. Já se právě koukala do svého bankovnictví a plakala .. :D prostě i když se snažím tak to je najednou roztrhlé povlečení, dítě vyrostlé z bačkor, návštěva Hornbachu (pro mě lepší jak Kik či Pepco) :D a najednou už jsem zase dávno za svým měsíčním rodičovským příjmem a přemýšlím, jestli mám zas říct manželovi o peníze nebo ne... upřímně z tohodle důvodu už se vážně těším do práce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se tam (do bankovnictví) radši ani moc nedívám...většinou až tak okolo 10-tého, kdy už tuší, že půjdu na nákup s max. 10eurama, tak abych nebyla za trapáka :D V poslední době, vždy zhruba ten poslední týden před další "výplatou", chodím do obchodu fakt jen pro rohlíky :D Je to málo, co si budeme povídat...a za chvíli nás zase čekají další výdaje jako nové jarní boty pro obě. O tom, že bych potřebovala i já a nebo že bych chtěla vyměnit po 10ti letech bundu, se radši manželovi ani nezmíním :D A na normální plat se taky těším, ale na druhou stranu zase do práce a na ten koloběh se moc netěším...je to se mnou těžké no :D

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky