Lagom vs. hygge - proč se mi líbí více přístup lagom?

Ty severské přístupy k životu, knihy a celkově skandinávský design teď celkem frčí. Já sama se přiznávám, že miluji skandinávský jednoduchý design, i když ho stále nedokážu úplně uplatnit u nás v obýváku vedle pěnového podlahového puzzle a hromady různě barevných hraček :D

lagom kniha, recenze

Knihy o přístupu k životu mám taktéž velmi ráda a tyto HYGGE, LAGOM A LYKKE jsou prostě skloňované a obdivované  ze všech stran. Hlavně na instagramu :)
A když se kniha Lagom ke mě dostala úplně náhodně v knihovně, tak jsem si jí musela půjčit a doslova hned jsem jí začala číst v autobuse cestou domů.

A je lepší. Lepší jak hygge. Kdo četl tento článek (klik), tak ví, že jsem hygge přístup tak trošku zironizovala, i přesto, že vlastně ho tak nějak uplatňuji taktéž. Až na to, že ho uplatňuji vlastně celý život a hlavně posledních pár let na odbourání stresu třeba ve zkouškovém období, státnicích, v práci, na mateřské...

Hygge (velmi jednoduše řečeno) je zaměřen spíš na takový požitek jednotlivce a jeho pocit štěstí. Tedy takovou tu celkovou psychickou pohodu. Má napomáhat vlastně odpočinout si od tohoto rychlého světa a zpomalit, zrelaxovat se, odbourat stres, více si užívat přítomnosti a jednoduchých chvil...

Lagom hlásá v podstatě něco podobného, ALE (a to bych podtrhla) není zaměřen jen na jednotlivce, rodinu, ale vlastně na každou oblast našeho žití.
Opět to ale není taková novinka. Toto myšlení. Myslím, že kdyby si tuto knihu přečetl kdokoliv z generace našich babiček a dědečků, tak vlastně zkonstatuje: "Ale tak to za nás bylo a fungovalo to... To až teď se svět zbláznil, zrychlil, zaplnil zbožím..."
Aspoň takový jsem z této knihy měla pocit. Tento Lagom přístup totiž nabádá v podstatě jen k zjednodušení života, méně utrácení, méně odpadu, třídění odpadu, k méně honosným svatbám (sama už vím, že svatbu nedělá dekorace a všechny načančanosti, ale hudba a společnost), k méně hračkám pro děti, k dřevěným hračkám, k recyklaci věcí, k trávení volného času v přírodě, sbírání odpadků... a já nevím co.
Vlastně vše je to i zaměřené na takovou trvalou udržitelnost životního prostředí, ve kterém se i my budeme cítit lépe. Zaměřené na to být s přáteli, bavit se i bez alkoholu a bez nějakých zběsilých dokonalých dekorací, které se stejně po párty vyhodí.
A vše mi prostě přijde takové známé. Z dětství. Kdy jsme měli se sestřenicemi jedno puzzle a to jsme skládali celý den na střídačku. Bylo nám vzácné. Kdy jsme chodili do lesa na celé dny a nikdy se nenudily. Kdy jsme šli do obchodu a odcházeli opravdu jen s tím nezbytným a hlavně s žádnými zbytečnými plastovými hračkami a flaškami. A brčkami!

Je to krásná kniha. Jsou v ní krásné obrázky, je čtivá. Určitě bude krásným dárkem pro někoho, kdo už tak trošku "zjednodušuje" svůj život. A je strašně pěkné si to tak nějak vše "připomenout", i přesto, že se má jednat o nějaké tradice a chování "někoho ze severu". 

Takže když už - tak za mě LAGOM :)

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky