5 tipů jak žít více hygge (aneb knížka o dánech)

Dneska budu za záporňáka. Nebo jak se to správně řekne. Určitě jste si totiž všimly toho super-truper trendu hygge a hlavně knih, které o hygge pojednávají. Zvlášť kniha Hygge (Prostě šťastný způsob života od M. Wiking) je aktuálně stále hitem instagramu a kdo jí na instagramu nemá, jakoby nebyl (sakra, už bych jí měla postnout :D).


Přiznávám, že i já jsem nad ní chvilku uvažovala a chtěla si jí koupit, ale nakonec mě zachránila knihovna, kde jsem jí objevila. Díky bohu!

Nejdříve těch slibovaných 5 tipů, jak žít více hygge, jo?

1. svíčky. Narvěte si je všude po celém bytě a ve velkém je palte. Neřeště, že jsou někdy i škodlivé, řeště jen světýlka, jo? Dobře přeháním, protože sama jsem svíčkofil, ale trošičku už více řeším jestli mám doma svíčky parafínové (škodlivější) nebo sójové ("neškodné" zejména při dětech, domácích zvířatech a nebo mixu obou - Sandra si ráda hraje na zvířátko :D). Určitě nepálím v jejich přítomnosti, když už tak právě ty sójové svíčky. A větrám. To jen tak mimochodem. Ale je fakt, že zbožnuji, jakou svíčky dokážou udělat atmosféru. Když se dostanu do obýváku kolem půlnoci (ano, nám děti nespí v 20 hod. jak některým mama-blogerkám, které vzdychají, že 19:47 ještě nespí!), tak si to celkem užívám. Celých 10 minut a podobně :D

2. teplé ponožky a deky. Infantilní ponožky a měkoučké deky, jo?

3. krb, tlumené světlo, teploučko. Radiátor na maximum...

4. čajík, kakavko nebo káva, v tom horším případě (v případě matky hlavně kááááááva!)

5. přátelé, rodina, knihy kolem vás. Není problém. Ideálně dítě škemrající o další čtení nějaké pochybné knihy, i když jste jí nakoupili dalších xy skvělých, tak si vybere zrovna tu, kde je fakt hrozný text, kdy se za každou větou ptá "cože?" (moc odborných výrazů) a vám hučí v hlavě jak úlu. Jo a to dítě tam je po 21 hod., takže už to není ve vaší "sluníčkové" náladě. Ani zdaleka... :D

Ok, bylo to s nadsázkou a ironií, kterou ráda používám, ale tak nějak o tom, ja výše zmíněná Hygge kniha. Jako dalo se to přečíst, ale děkuji prozřetelnosti, že jsem si tu knihu nekoupila, protože uznejte - napsal jí někdo, kdo studuje lidské štěstí. Hm... nic proti, i moje profese není převratná, ale toto není zrovna něco co spasí svět. Kniha je hlavně o Dánech a o tom, jak si užívají dlouhé zimní večery.

Pro mě myšlenka pálení svíček, zachumlání se do deky s teplým čajem a ponožkami a s knihou ale není vůbec převratná. Je to něco, co praktikuji...hm, už minimálně od takových 15ti let, protože vždy jsem trpěla na studené nohy a byla mi stále zima a jsem knihomol :D Celý ten hygge fenomén je sice krásný, ale není to nic nového. Neříkejte mi totiž, že ten, kdo doteď nepálil svíčky a nababušil se do teplé deky s knihou v ruce, se najednou, po přečtení této knihy, změní a začne si učurkávat od radosti, když objeví slevy na Yankee Candle svíčky.

Suma sumárum - kniha se dá přečíst, ale nepřinese nic nového pro ten typ lidí, kteří jsou jako já a tyto věci jsou jim dávno známy a praktikují je (no před dětmi častěji, to jako jo). Je tam, na můj vkus, až moc informací o dánech a potom fakt nevím, komu je ta kniha určená, protože pochybuji, že v Dánsku nějak zbořila žebříček top knih - přeci ani oni nebudou číst o tom, co dělají "po staletí" (jak to vyznělo z textu). A jako... když to vezmu kolem a kolem, tak hygge momenty zažívaly generace před námi (i naše za mládí) úplně běžně, protože byly prostě s rodinou, oheň v krbu plápolal... a nikdo nesledoval diody na modemu, jestli mají wifi signál, že... Takže chcete hygge? Zahoďte telefon, tablet a notebook do bezpečné vzdálenosti a prostě buďte...

Jednoduše, Dánsko je možná nejšťastnější národ na světe, ale kdo ví, jaký tam mají internetový signál :D


PS: nenechte se zmást, ta kniha se mi v podstatě líbila, byla zajímavá, má nádherné fotografie, ale návod na šťastný život mi teda nedala ani omylem :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky