Přečteno: Longevity Book/Miluj svoj vek (Cameron Diaz/Sandra Bark)

Už je to několik týdnů (měsíců?) co jsem na instagram dávala fotografii právě rozečtené knihy. Knihy Miluj svoj vek (Longevity Book) jsem doťukla až dnes a myslím, že si zaslouží alespoň samostatný krátký post... :)


Už od začátku jsem tipovala, že bude pro starší ročníky. A víte co? Ono to tak opravdu je. Taková -náctiletá nebo dvacítka si z ní zase až tak moc nevezme. Proč? Věnuje se spíše věku 50+, klimaktériu a celkově stárnutí. 
I přesto je to však zajímavá kniha, plná vědecky podložených faktů. Nečekejte ale lehké čtení (možná i proto jsem jí nedokázala číst naráz, ale podle nálady). Odbornými výrazy se to tam jen hemží a kdo by čekal oddechovku, tak kdepak - je to opravdu spíše odborná kniha o stárnutí. Klobouk dolů před Cameron a spoluautorkou knihy, kde všude dokázaly informace "vyhrabat" a jaké zdroje použily. 

Myšlenky v knize nejsou nějak převratné - je to spíš o tom, co každá z nás (každý) tak nějak tuší. Pokud budeme své tělo nacpávat nezdravými potravinami, nebudeme se hýbat, budeme se vyhýbat sociálním interakcím (v reálu, ne přes sociální sítě), budeme málo pít (vodu! :D)... tak můžeme očekávat, že nám to naše tělo a pleť po padesátce pěkně spočítá. 
Kniha se zaobírá i Alzheimerovou nemocí a jinými neduhy, které trápí starší generaci. Konkrétní rady ale spíše nečekejte - v knize je vysvětleno proč k tomu dochází a jak říkám: snad všemu se dá zabránit pravidelným pohybem a normální stravou (žádné polotovary, fastfood atd.).  Vše je v knize vědecky podloženo :)

Pokud vás tato kniha zaujala a nemáte ještě ani 30, tak spíše pouvažujte o zakoupení této knihy třeba vaší mamince (časem jí zdědíte třeba :D). Pozor, ne každá bude chtít číst odbornou knihu, takže na to stále myslete (moje mamina by se určitě nepotěšila a odložila by jí po 3 stranách :D). 

Možná tento souhrn nevyznívá až tak pozitivně, ale byla to pro mě velmi zajímavá kniha, i přesto, že tak nějak mimo můj věk (32). Hlavní myšlenkou ale zůstává, že si máme stárnutí užívat a hlavně - nemáme se stydět za svůj věk a zkušenosti, vrásky...a máme si připustit, že každý z nás jednou zestárne. 
Teď si zkusím zarezervovat v knihovně knihu i o tělu - Miluj své tělo, od stejných autorek. Po porodu se to asi bude hodit :D

Pozn. slovensky mají knihy, podle mého názoru, lepší název: Miluj svoj vek a Miluj svoje telo. V češtině najdete pod Longevity Book a Body Book

Komentáře

Oblíbené příspěvky