Jaké knihy pořídit do dětské knihovny pro nejmenší?


Už od malička jsem seděla v knihách a do dnešního dne si pamatuji ten úžas nad první návštěvou knihovny v 1. třídě na ZŠ :) Jsem prostě typický knihomol a možná proto má Sandra knih...celkem dost. Některé má ještě po mně (spíše leporela), většinu ale kupujeme postupně a Sandra dostává knihy k vánocům, svátku i narozeninám. Stále si prostě myslím, že kniha je jeden z nejlepších dárků :)

Dnes vám chci ukázat několik z jejích knih. Vybrala jsem ty nejoblíbenější, ke kterým se rády vracíme a které jí zároveň i něco naučily.


Hra na skrývačku (Prvé slová) - krásně barevná kniha, kde najdete reálné fotografie věcí (žádné kresby) a úkolem prcků je prostě hledat :) Na každé dvoustraně je vyobrazená jiná situace (farma, barvy, den na pláži, věci v koupelně...) a po krajích jsou obrázky věcí, které má dítě hledat na tom velkém barevném obrázku. Někdy to trvalo i mně, protože obrázky jsou všechny velmi barevné a doslova narvané věcmi :) Vždy se pak zadrhneme na vysvětlování co je co a tím, že je to vše reálně vyfocené, tak Sandra potom nemá problém si věc vybavit, když jí vidí v obchodě, doma... 
Není to leporelo, jak se u některých prodejců uvádí - kniha má klasické listy, jsou ale lesklé/hladké.
 

ABC moja prvá obrázková knižka - nevím proč, ale je to pro Sandru TOP kniha. Proto i tak vypadá, protože se nad ní jedlo, pilo, leželo, sedělo, běhalo... :D Opět se jedná spíše o reálné obrázky věcí, i když...je to obrázkami stará kniha, protože počítač je tam prostě takový ten klasický s obrovským monitorem, na kterém jsme se ve škole začínali učit tak v 96-tém roce :D Nejoblíbenější je dvoustrana o zvířatech ze zoo, zvířatech domácích, ale potom i takové protiklady, počítání, abeceda... Je to leporelo. 


************

Veľká obrázková knižka pre malé deti (B. Říha, M. Lukešová) - s tou teprve začínáme, ale protože Sandra už má období "proč", tak je to celkem fajn pomůcka. V knize jsou podle abecedy nasbírány určitá slova/slovesa a krátkým textem je vysvětleno co to je. 
Tuto není problém sehnat i v češtině. Dokonce tato kniha je až překvapivě levná na to, že má 200 stran :)
 

Farby okolo nás - Počítanie (Lizelot Versteeg) - ideální na učení barev a základních počtů do 10 :) Je to tam nakreslené i s prstíky a Sandru nejvíce bavilo (a baví) hledat na jednotlivých barevných stránkách třeba 10 much atd. :D Vždy je tam totiž něco "skryté" :) Taktéž z této knihy se naučila mnoho nových slov a hlavně barvy. 
Nenašla jsem CZ verzi, ale v podstatě i slovenská by posloužila dobře - není tam žádný podstatný text (viz. obr. níže). Klasické obrázkové leporelo.


*********

Veľká obrázková kniha - Na gazdovstve (Anne Suess) - nádherné leporelo, které má síce jen 10 stran, ale má obrovský formát, takže na každou dvoustranu se vejde mnoho situací a obrázků a i tuto knihu jsme jednu dobu měli nonstop otevřenou a Sandra jí tahala všude. Myslím, že z těchto knih od A. Suess se naučila snad většinu slov a doslova jsme na ní začínali :) Knih od této autorky máme 5, ale myslím, že tato a vánoční je nejlepší :)
Kniha nemá text (jen na zadní straně), takže je jedno jestli máte cz/sk verzi.



Hovorníček (Daniel Hevier, Oľga Bajusová) - asi nezbytnost pro všechny děti, které chtějí umět mluvit pěkně slovensky (pozn. bydlíme na Slovensku). Mám v plánu se o této knize ještě zmínit samostatně.


Bobríkov rok (Ladislava Pechová) - malinké veršované leporelo, které na první pohled moc nezaujme, ale po otevření jsem byla nadšená, že se jedná opravdu o kresby ročních období a jak se to pěkně prolíná :) Jsou tam základní činnosti - sazení květin, polévání, ohníček, koupání, sklízení úrody, pouštění draků, bruslení a vánoce... Velmi pěkná kniha, která mě stála snad jen euro :D


Co mě čeká než vyrostu - tuto malinkou knihu jsem si koupila asi před 10-ti lety v Levných knihách, protože se mi líbila obsahem a obrázky a říkala jsem si, že jednou až budu mít dítě, tak to bude super pomůcka :) A fakt že jo. Obsahuje pasáže jako: narození sourozence, návštěva zubaře, u lékaře/v nemocnici, stěhování, první den ve školce... takže ideální pro takové prcky jako je Sandra (2,5 roka). Sandra tu knihu už asi zná nazpamět, protože tu teď valíme před každým spaním už asi 4 měsíce :) A hlavně jí baví hledat "šmíráky" = kniha má takový "bonus" pro děti, kdy na každé straně/dvoustranně je ukrytá někde žlutá malinká kačenka. Takže nadšeně hledáme :)



Rada, jaké knihy pořídit do dětské knihovny

Určitě se zaměřte na základní věci, které chcete dítě naučit - tedy knihu, kde budou rozepsány barvy, základní počty (alespoň do 10) s obrázky, roční období, zvířata domácí/ze zoo, logopedické básničky...a když se podaří í něco takového jako je ta poslední zmíněná, tak nebudete určitě litovat :)
Od každého "učení" pak stačí jedna kniha - zbytečně budete kupovat 2 a víc knih třeba jen o barvách.

Na co si dělám zálusk?
Na knihy z vydavatelství Svojtka&Co. které jsou nádherné jak kresbami, tak osloví dítě třeba odkrývacími okénkami :) Mezi další, na které se zaměřím, bude určitě lidské tělo, ale i takové jak to roste, náš svět...
Jednoduše...máme toho ještě hodně co kupovat :D


Maminky, co frčí u vás? Jaké knihy kupujete vy svým dětem?

Komentáře

Oblíbené příspěvky