Přečteno aneb SpaceSusi je knihomol II.

Tentokrát se mi podařilo přečíst dvě knihy s relativně podobným názvem (aspoň mně to tak přišlo) a jednu, která nemusí sednout každému...

šťastní ľudia čítajú a pijú kávu, murakami


Šťastie prišlo v sobotu (Silvia Bystričanová) - kniha, která mě zaujala spíše názvem a když jsem si četla o čem by měla být, tak jsem nevěděla jestli se mi do ní chce. Dala jsem jí šanci a začátek mě tedy vůbec nenadchl, protože mi přišel dost nereálný. Nakonec jsem do ní začetla a příběh mě začal bavit. Konec byl dokonce velmi pěkný a myslím, že by se mi ještě více líbilo, kdyby celý příběh byl právě "o tom" co se stalo ke konci. Ale asi to mělo svůj důvod :) Je tam hodně zajímavých myšlenek, někdy mi přijdou trošku "na silu", ale jinak taková příjemná oddychová kniha, která byla celkem překvapením.

Šťastní ľudia čitajú a pijú kávu (Agnes Martin - Lugand) - název parádní. Děj úplně o něčem jiném než by člověk podle názvu očekával. To bylo celkem zklamání. Začátek smutný, až moc. Zajímavý zvrat, i když je pravda, že podobných příběhů bylo napsáno a zfilmováno...no mraky :) Stále mi to přišlo jako něco, co jsem už někde viděla/četla a to, že se hlavní postava tak rychle "po hlavě" pustila do něčeho nového mi přišlo dost...nereálné? Proto jsem byla celkem mile překvapena, že to dopadlo tak jak to dopadlo - možná tím, že jsem matka a manželka si tak trošku dovedu představit závažnost situace (vidíte, jak mlžím o pravém ději? :D) a to, jak dlouho by mi trvalo, než bych se postavila na vlastní nohy. Takže kniha se celkem dala, pro někoho bez happyendu, ale pro mě s koncem, který je jediný reálný a možný :) Taková oddechovka, ale spíš průměr.

Muži, kteří nemají ženy (Haruki Murakami) - tohoto autora člověk musí objevit a pochopit. Jako první jsem četla tuším Hon na ovci a tam mi chvíli trvalo než jsem si zvykla na autorův styl a celkově na to, jak se vyvíjí zvláštně děj. Teď už Murakamiho dost můžu a v tomto případě volím raději český překlad (pozn. po 12 letech na Slovensku nedělám rozdíl mezi slovenčinou a češtinou), který je podařenější. A tato kniha může být taková ukázka pro ty, kteří s Murakamim začínají :) Jedná se totiž o soubor 7 povídek o mužích, kteří...nemají ženy. Nečekejte žádné romantické plky, ale takové příběhy, které se můžou (a nemusí) stát i vám. Nebo spíš mužům. Murakami není pro každého, to říkám rovnou...

Co jste v poslední době přečetli vy? Budu ráda za nějaké tipy ;-)

Komentáře

  1. Stastni lide ctou a pijou kavu me hodne zklamalo :-/
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Název je dost zavádějící...každý od té knihy určitě očekává úplně něco jiného než jen takový tuctový příběh...

      Vymazat
  2. Priznam sa, ze som necitala ziadnu z uvedenych, mala som nutkanie kupit si Stastni ludia citaju a piju kavu... Nazov doslova nutkal aby som si knihu zobrala do ruky a precitala si o com je, a vtedy nastalo sklamanie. Nemam rada pribehy tohto typu, skoda. Skor som si myslela ze ide o nejaku knihu o zamysleni sa a posunuti vpred samej seba. Brigadujem v knihkupectve, ludia tu knihu brali ako teple rozky, takisto aj pokracovanie, ktore ma taktiez zavadzajuci nazov - Zivot je lahky, nerob si starosti. Teraz jej ma vyjst este nejaka dalsia kniha Lutujem, nemam cas, ale to uz je iny pribeh, ale zrejme tiez obdobneho charakteru.
    Ja som dnes zhltla za rannu sichtu Fantasticke zvery a ich vyskyt - scenar. Nieco na styl Prekliateho dietata, ale ovela ovela lepsie. Film som nevidela, nejako sme sa s kamoskami nedohodli kedy ist do kina, ale snad film coskoro uvidim. Knihu si asi v pondelok zbehnem kupit, sice som ju precitala, ale tuzim mat ju doma :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Název knihy je opravdu zavádějící - mnoho lidí si možná mohlo i myslet, že je to svým způsobem nějaká "motivační" kniha, která tě přinutí se zamyslet se nad sebou, nad životem...klidně bych v ní čekala nějaké citáty atd. Ani nevím, že to má pokračování - resp. ne, že má až takový název - to je snad ještě horší :D (co se týče zavádění)...
      Fantastické zvery jsem si právě objednala :D Toužila jsem po té knize i jako fanoušek HP, ale i co jsem viděla film..což je možná škoda, že jsem nejdříve viděla film, ale věřím, že i kniha se mi bude líbit :)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky