Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti: Kniha vs. film

Tato kniha si zaslouží znovu samostatný post. Proč?
(pozn. článek neprozrazuje děj, zápletky nic...) 

Protože...
Určitě jste si všimli, že minulý rok byl v kinách stejnojmenný film natočený T. Burtonem, který je specialista na takové ty trošku podivínské filmy s tajemnou atmosférou jako byl například film Ospalá díra, Tajemná nevěsta, Alenka v říši divů nebo Karlík a továrna na čokoládu.
Co se týče Sirotčince já viděla nejdříve film. A to až po "ujištění" někoho na instagramu, kdo četl knihu, že ta kniha není horor (jak podle obrázku na obálce vypadá), ale že je to spíše fantasy. Netušila jsem moc o čem to je a jestli se mi to bude líbit, tak jsem prostě koukla nejdříve na film. 
Bylo to takové... i chvilkami dobré, protože fantasy já celkem můžu a líbila se mi ta odlišnost (žádné čáry máry :)). Ke konci mi to chvílemi přišlo přitažené za vlasy, dokonce jsem jeden okamžik vůbec nepochopila, ale tak celkově to bylo celkem fajn a naznala jsem, že asi chci vidět další část, i přesto, že cílovou skupinou jsou asi spíše mladší ročníky. 


A pak jsem v knihovně objevila stejnojmennou knihu. No neber to! :) Hned ten den jsem se do ní pustila a ze začátku se ten děj tak nějak držel té dějové linie co byla ve filmu. Dobře, až na pár detailů, nad kterými jsem dokázala přimhouřit oko a brát to jako, že do filmu se to "nevešlo" (nebudu to rozepisovat, protože nechci dělat spoiler). A pak najednou - bylo vše jinak! Chvílemi jsem přemýšlela, jestli stále čtu tu stejnou knihu (tu, podle které měl být natočen ten film). Jsem zvyklá na to, že kniha/film jsou zpravidla aspoň v něčem jiné, ale toto?! Hlavní vyvrcholení a scény byly ale ÚPLNĚ jiné - nedá se říct, že by byly trošku změněné pro film, ale ta dějová linka byla úplně jinde. Ve filmu bylo mnoho scén, které byly prostě nanovo vymyšlené. A přesně v tu chvíli jsem litovala, že jsem nejdříve viděla film, protože bylo potom těžké se soustředit na "nový konec" stejně začínajícího příběhu. 
Konec v knize nebyl tak extrémní co se týče efektů (kdybych si to představila na filmovém plátnu) a možná proto si to Burton tak upravil. Těžko říct, ale osobně jsem zvědavá, jak budou pokračovat další knihy (už jsem si zarezervovala druhý díl v knihovně) a na další pokračování ve filmu...na to se asi nepodívám. Obávám se, že to bude už úplně jiné :D

Jak to máte s filmy, které jsou natočeny podle knih vy? :)

Komentáře

  1. Ja myslim, ze dalsi filmy byt uz nemaji, do tohohle jednoho jsou vtesnany vsechny tri knihy.
    Kniha se cetla dobre, ale ocekavala jsem horor, ne fantasy pro mladez. Film me tez zklamal a to mizna kvuli odlisnostem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jako vážně?! Tak to jsem vážně po***la tím, že jsem viděla nejdřív film :D Sakriš, to jsem netušila...
      Já bych tu knihu jako horor asi ani nečetla, ale taky jsem byla trošku překvapená, že je to spíš až tak pro mladší - ale četla se mi fajn a celkem se těším na pokračování :)

      Vymazat
    2. Já ty další díly také nečetla a prej je to stejně dost odlišné.
      Já horory právě ráda, takže jsem se těšila a bohužel. Filmu ovšem chci dáturčo ještě šanci, časem, Tima Burtona mám hodně ráda.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky