Přečteno aneb SpaceSusi je knihomol I.

Nová rubrika! Myslím, že na mém blogu není potřeba rozepisovat samostatné recenze na jednotlivé knihy (snad jen na takové jako byl nový Harry :D), ale zase jsem typ člověka, který se rád svěří s názorem (asi proto mám blog, že? :D). Takže sem tam se tu objeví i tento typ článku a snad bude pro vás inspirací :)

Dopředu upozorňuji, že nemám vyhraněný styl knih, které čtu. Dost to střídám podle nálady - když mám chuť na oddechnutí při knize, tak volím ještě sem tam nějaké ty ženské romány (už ale spíš ojediněle - spíš něco od C. Ahern apod., už mi přijdou všechny dost naivní...najednou :D) nebo humoristické knihy. Dost ráda čtu nějaké ty motivační knihy a sem tam i "hity", které na nás koukají z newsletterů různých knihkupectví...

Zpravidla je to o tom, co ukořistím v knihovně :) Někdy odcházím totálně napumpovaná energií a ještě stále mám takové ty stavy, že ani nevěřím, že se mi podařilo "tu a tu" knihu udrapnout, aniž bych se o ní musela s někým přetahovat...například :D

Nelekejte se, že knihy jsou ve slovenčině - po 12ti letech na Slovensku je mi úplně jedno, jestli čtu knihu v češtině nebo slovenčině. 

******************* 


Ona (Tatiana Brezinská Čuperková) - taková ta "oddechovka", kterou přečtete za pár hodin (když se vám chce). Tento styl knih já už asi vůbec nemusím (kdysi mi až tak nevadily). Očekávala jsem, že se bude jednat hlavně o popis těhotenství, porodu a mateřství (heh, vše není jak Stále mama od Farkašovej nebo "deník fotra"). Hlavní hrdinka ale jen řešila vztah s rodiči, manželem a bratrem. Bratra stále považovala za pohledného fešáka, až to bylo trapné, že se to tam objevilo tolikrát. Až "ke konci" otěhotněla a konečně se něco trošku začalo dít, ale "prostý" opis těhotenství nebo kniha o mateřských zkušenostech to teda ani zdaleka, zdaleka není. Dočetla jsem, ale zaklapla jsem lehce nasraná... :D Dost slabá kniha.

Zázrak (Rhonda Byrne) - kdo by neznal Tajemství od této autorky, co? Já už od ní četla asi 3 knihy, takže toto byla další volba. Knihy mají už tak nějak stále stejnou myšlenku, takže doporučuji (když už) je číst s odstupem třeba roka. Jinak vám to bude připadat stále dokola to stejné. Každopádně tato byla zajímavá v tom, že tam je vypracovaný "plán" na to jak zlepšit jednotlivé oblasti svého života a nějaké doporučené vizualizace a "úkoly". Kdo nemá rád tento typ knih, tak určitě ani neberte do ruky - přijde vám to asi bude připadat přitažené za uši. Je to hodně o vděčnosti - děkovat a být vděčný za vše (a hlavně i za ty úplně samozřejmé věci jako je mít co jíst, kde se vyspat...). Zase mi to trošku připomnělo, že některé věci beru jako samozřejmost a hlavně - kdo je prý vděčný, ten nemůže mít zároveň negativní myšlenky. Takže když nemůže Sandra usnout, tak děkuji, že jí mám...a hned nejsem tak nasraná, že tam přes hodinu ležím :D

Knihárka z Bergeraku (Anne Delaflotte Mehdevi) - zaujala mě názvem - jako většina knih, které si půjčuju. Styl psaní byl trošku zastaralý, až jsem ze začátku uvažovala v kterém roce/století se to odehrává - a ono je to ze současnosti :) Výroky z knihy o Cyranovi jsem trošku přeskakovala, to přiznávám a celé to bylo takové... zvláštní. Dalo se to přečíst/dočíst, ale bylo to dost opisné, někdy zdlouhavé čekaní na nějakou "akci" a celkově jsem to typovala úplně na jiný příběh. Každopádně své čtenáře si asi najde. Je to spíš oddechová kniha, u které se nemusí až tak moc přemýšlet - snad jen se zorientovat v postavách :)

V službách zla (Robert Galbraith - pseudonym Rowlingové) - na blogu jsem už psala názor na dva předchozí díly a tento třetí je asi nejzajímavější. I když přiznávám, že na začátku jsem se do této knihy nějak nemohla začíst a přišlo mi, že do takové sté stránky tam bylo trošku takové "hluché" místo, kdy se pořádně nic nedělo (až na jednu situaci, o které to vlastně celé je). Pak už to bylo napínavé, zajímavé, vše se zvláštně prolínalo, tak jak Rowlingová umí. Do poslední chvíle jsem netušila, jak to dopadne a i když tam bylo strašně moc osob důležitých pro děj, dalo se v tom orientovat. Napnutá jsem byla tak, že když jsem pak šla na druhý den ráno po tmě na autobus, tak jsem se dívala snad do všech koutů kolem sebe... :D Vřele doporučuji!

Čitatel z vlaku o 6:27 (Jean-Paul Didierlaurent) - strašně zvláštní kniha, ale velmi se mi líbila. Hrdinové jsou úplně atypičtí, jiní, ale přitom obyčejně "známí". Každý z nás určitě zná "někoho" divného, podobného...a nebo sám má podivné zvyky. I to prostředí, ve kterém hlavní postava pracuje a to, jaké příběhy čte, komu a jakým způsobem bylo takové nečekané. Dopadlo to téměř happyendem, což bylo trošku překvapení a celkově to byla velmi příjemná kniha, která se lehce četla. Doporučuji těm, kteří mají rádi knihy typu Stařík/Muž jménem Ove...

Jaké knihy právě čtete a nebo jste četly vy v poslední době? :)

Komentáře

  1. Takové články jsou super, rychle zjistím, po čem příště sáhnout v knihovně. :)
    My cozy corner

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám v plánu v jich pokračovat ;-) Sice budou nepravidelně, podle toho jak se mi podaří číst po večerech (tedy podle toho kdy dítě usne :D), ale vracím se ke své čtenářské vášni... :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Všimla jsem si ;-) Určitě se pokusím průběžně pokračovat :) Už mám připravené názory na další 3 :D

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky