Votivkujeme s Yankee Candle, Village Candle a Bridgewater Candle

Voskovat (s vonnými vosky) jsem už voskovala. Votivkuju nyní. Že nevíte co jsou to votivky?

votivní svíčky zkušenosti

Votivky jsou taktéž (jako i vonné vosky) takovou cenově nenáročnou možností, jak si provonět místnost/byt/dům. Jsou to zpravidla svíčky, které jsou cenově dostupné, ale nemají (někdy) až takovou intenzitu a jednoduše nejsou až tak "krásné" jako ty co známe z různých instagramových fotek (= ve skle) :) Tyto se prostě musí odbalit (někdy dost obtížně) a vložit do nějakého kalíšku, ve kterém budou po celou dobu hoření. Ony se totiž rozpouští a stékají. To je asi jediný nedostatek.
Knot votivky je dobré vždy trošku přistřihnout, aby byl tak půl cm dlouhý - aby plamen neplápolal a nevytvářel se takový černý doutnající "chuchvalec" při dalším zapálení. Rozpouští se pozvolna - přišlo mi, že taková My Serenity se rozpouštěla docela dlouho (cca hodinku, než se vytvořilo "jezírko"), ale White Linen & Lace byla rozpuštěná během pár desítek minut :) A až poté co se vytvoří jezírko, tak až poté se rozvine naplno vůně.
Doba hoření se uvádí cca 15 hodin. Dosud nemohu potvrdit, protože zatím jsem žádnou nevypálila "do konce", ale některé jsem už určitě takových 5 hodin (v součtu) měla zapálené a ubyla zhruba menší polovina svíčky. Jejich cena se pohybuje cca od 52 Kč-69 Kč.

simply home yankee candle, village candle

 Tím se dostávám ke svíčkám, které mám aktuálně doma:
- My Serenity/Yankee Candle je moje srdcovka. Už to, že je v jejím popisu uvedeno, že je relaxační. Že je spíše jarní a já jaro miluju. Je jemná a pro ty, které zajímá složení, tak se tam objevuje mix hrušky, ananasu, mandarinky, ale i ibišek a pižmo. Těžko se popisuje, ale pro mě je to opravdu vůně, která ve mně navozuje pokoj a příjemnou náladu. Na jógu nebo takové posezení a dumání nad nesmrtelností brouka (:D) jak stvořená :)
- Eternal/Village Candle - vanilka, šalvěj, pačuli, santalové dřevo... To dělá z této vůně další mojí topku. Ale už je o něco těžší, jak první My Serenity. Tím, že je oranžová tak láká k tomu, že se jedná o podzimní vůni, ale já bych to spíš dala jako zimní. V zimě spíše sneseme těžší vůně...:) Trošku mě překvapila po odbalení - byla o dost výraznější, než jsem čekala. A ještě více překvapila při pálení - téměř jsem jí necítila. A když už, tak vždy jen takový závan a nevím proč, ale připomínalo mi to spíš aviváž. Takže sice na první "čichnutí" byla skoro dokonalá, tak při pálení celkem zklamání :(
- Silver Lavender (edice Simply Home/Yankee Candle) - prostě levandule. Kdo jí miluje, tak toto je věrohodná levandulová vůně. Čistá. Tedy nic k levanduli není přidáno. Relax zase... Každopádně je velmi, velmi jemná. Klidně bych té levanduli přidala grády. A klidně i trojnásobně. Pak bych to dávala Sandře před spaním povinně čuchat :D Při více jak 3 hodinovém pálení v tahu (a to je na mně zázrak, protože tak dlouho si vonné věci nikdy nezapaluji), jsem jí necítila. Ani manžel. Vždy jen při příchodu do místnosti na chviličku nebo když jsem prošla kolem. Kdo čeká levandulový požitek může být zklamán.
- White Linen & Lace (edice Simply Home/Yankee Candle) - dovedete si představit čistou vůni? Tak toto je ona! :D Prý je jednou z nejoblíbenějších z edice Simply Home, protože připomíná Soft Blanket (s medvídkem, která je ve skle a je o něco dražší). Je to květinová vůně. Taková slavností. Taková svatební. Ani si nejsem jistá, jestli mi úplně voní, ale určitě nesmrdí. Na ní se prostě nedá napsat nic záporného. Neutrální vůně :)
-Storybook dreams/Bridgewater Candle - voněla z těchto votivek nejvýrazněji. A snesli jsme jí doma (většinou i manžel hned řekne, ať to zhasnu, že to je smrad :D) přes 3 hodiny. Provoněla jemně celou místnost, ale byla cítit i jemně v místnosti. Vůně to byla příjemná, jemná, knihy (podle názvu) mi ale teda moc nepřipomíná :) Podle popisu se jedná o levanduli, bylinný čaj, santalové dřevo...:)

votivní svíčka, bridgewater candle storybook dreams

-------------------

Jen pro upřesnění - Simply Home edice Yankee Candle je speciální edice "domácích vůní". Vychází z toho, že je sice použitý stejný vosk jako u "klasických" Yankee Candle, ale odlišují se nižším obsahem vonných složek. Vše, co bylo z Yankee Candle Simply Home edice, mi však nepřišlo nějak méně voňavé (snad až na votivku Lavender). Dokonce vosk Cranberry Zest mi přišel jako to nejvonavější, co jsem kdy měla. Fakt. A velmi intenzivní.

votivka blog, yankee candle
--------------------

Kdybych porovnala značku Yankee Candle - Village Candle - Bridgewater Candle, tak asi vyhrává, překvapivě, Bridgewater Candle. Alespoň co se tedy výše zmíněných svíček a jejich intenzity týče, ale nemohu tvrdit, podle jedné vyzkoušené :)

pain au raisin, blog yankee candle

Katka z e-shopu vosky-votivky.cz mi zaslala ještě jednu čajovou svíčku - konkrétně Pain Au Raisin od Yankee Candle a na první přičichnutí voněla dost výrazně. Ale tak to i takové čajové svíčky z Kiku, Tesca apod., které se dají koupit za pár korun - říkala jsem si. Nečekala jsem velké provonění, až jí zapálím. Ouha! Tato malá svíčka voněla víc jak kterákkoliv z výše zmíněných votivek a dokonce jsem jí cítila v polovině bytu (ne jen obývák, kde pálím svíčky/vosky) a i po příchodu z venku po cca 3 hodinách po sfouknutí. A vůně? Neskutečně úžasná. Nečetla jsem si dopředu, co by to jako mělo být a podle názvu mi to ani nic nepřipomínalo. Ale když jsem jí zapálila, tak to byly prostě "vánoce, cukroví, cukroví, hlavně to cukroví a vánoce" :) Přemýšlela jsem, co to a stále v hlavě měla linecké cukroví s mandlemi na vrchu. No, netrefila jsem se, ale zase daleko jsem nebyla - je to opravdu vůně rozinek, skořice ... Fakt paráda! A když jsem právě zjistila, že tato vůně je i ve skle/votivka/vosk...tak už vím, co budu pálit tyto vánoce!
Ale netěšme se, že všechny čajové svíčky Yankee Candle voní takto úžasně a takto intenzivně. Prý je to spíš výjimka než pravidlo. Yankee Candle má od různých "vůní" různé velikosti svíček, vosk a čajovou svíčku, ale bývá to tak, že nejvýraznější je vonný vosk, votivky jsou nejslabší (čest výjimkám) a svíčky tak něco mezitím a ty čajové jsou často nevýrazné (hlavně květinové).
Čajové potom mají klasickou dobu hoření - cca 4 hodiny.


Jaké svíčky používáte vy? Znáte značku Village Candle nebo Bridgewater Candle? Jaké jsou vaše top vůně teď na podzim/v zimě? :)

Komentáře

  1. Svíček YC mám poměrně dost ( viz můj článek 10nej za září:-)), ale až teď v říjnu jsem objevila Aloe Water. Považuji ji za nejkrásnêjší vůni, kterou jsem zatím měla. A to jsem od ní nic neočekávala.
    Jednu čajovku mám taky, ale ta čeká na předvánoční období. Jsem na ni zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě White Linen&Lace božkost, možná i lepší než Soft Blanket.
    https://pineapple-candles.blogspot.cz/
    https://www.facebook.com/pineapplecandlesblog/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky