Rekonstrukce - na co se připravit? :)

Zpravidla každý z nás má své vysněné bydlení. Má představu o tom, jak by jeho byt/dům měl vypadat. A pak, když se rozhodne hledat tento vysněný byt, zjistí, že realita je často úplně jiná. Že se musí s mnoha věcmi úplně smířit (uspořádání bytu, pokud se nejedná o příčky, sousedi, poschodí, velikost balkónu...), ustoupit ze svých požadavků a že často to bez rekonstrukce, alespoň té částečně, prostě bytem snů nebude :)

Kdo mě čte pravidelně, určitě zaregistroval, že začátkem minulého roka jsme i my řešili přechod do většího bydlení a několika měsíční rekonstrukci. Dnes tedy (konečně) pár slov a fotek z naší rekonstrukce. Nečekejte odborné výrazy, spíše zkušenosti laika :D a jak jsem to viděla já.

Když vidíte původní byt, tak si řeknete: "Ok, to nebude tak hrozné. Vyměníme podlahy, kuchyňskou linku, dveře..." A pak nastane ten den D - den, kdy se definitivně pustíte do rekonstrukce a není návratu :)

My začali tím, že jsme museli vyházet vše, co v bytě zůstalo - všechny staré skříně, nábytek, obrazy, kuchyňská linka, police... Nezdá se to, ale byla to celodenní práce vše vyčistit a hlavně - bylo toho za celou vlečku, fakt :) Ale už procházení se vyprázdněným bytem mě naplňovalo radostí, protože já si dokázala už vše představit a v hlavě jsem si malovala výsledek :)
Když to vidím takto zpětně, tak toho bylo fakt hodně na odnesení a vyhození... :)

ALE - potom přijde realita. Co jsem slyšela, tak snad žádná rekonstrukce staršího bytu (náš má tuším přes 40 let) se neobejde bez potíží. Najednou při běžné práci začala vypadávat elektřina a zhasínalo se světlo v dětském pokoji. Samo od sebe. A pak se zase rozsvítilo. Elektrikář hned zavelel - vyměnit elektroinstalaci! Takže hned bylo o práci navíc postaráno.
V koupelně prosakovaly trubky a celkově byly zrezivělé. Vše vyházet, kachlíky shodit (i když jsme původně mysleli, že koupelnu budeme dělat až za pár let) a na komplet vyměnit i vanu, umyvadlo, rozvody. Další problém - topení. Vyměnit. A tak to šlo jedna věc za druhou a snad nebylo dne, kdy by se nepřišlo na něco nového, co se musí vyměnit... Naštěstí jsme neřešili žádné příčky, i když je pravda, že já jednu takovou spojovací mezi kuchyní a jídelnou shodit chtěla :D
Ten byt si o to, po těch letech, říkal a i když nevypadal v tak zlém stavu, tak fakt byl.

Co vás tedy čeká při rekonstrukci?
- hodně práce. I když si říkáte, že uděláte "jen toto", tak to zpravidla je několika měsíční makačka. Pokud vám to teda nedělá firma a nebo pokud máte možnost tam být každý den (nechodit do práce a dělat to po večerech jako my/s malým dítětem).
- hodně špíny a špinavého oblečení
- mnoho peněz, které zaplatíte navíc - my měli nějaký rozpočet a mám pocit, že ve výsledku jsme ho výrazně přesáhli :( Upřímně? Radši jsem to moc nepřepočítávala už...
- nervy - jako při každé takové činnosti se setkáte s problémy, byrokracií pokud se jedná o nějaké stavební povolení apod. Doporučuji proto vše vyběhat po úřadech co nejdříve. Zajednat si co nejdříve kachlíky, vanu apod. v ceně, kvalitě a designu, který se vám líbí, protože brát něco "protože už mám rozbombardovanou koupelnu a rychle potřebuji vanu, ideálně si jí hned odvézt" na rychlo, může znamenat, že se vám to po čase nebude vůbec líbit. A nervy přijdou i v okamžiku, kdy s partnerem máte každý trošku jinou představu o výsledku - u nás to naštěstí téměř nebylo, snad jen kachlíky do kuchyně vybrat, to byl boj :)
- bydlení v holobytu v okamžiku, kdy už se v něm dá bydlet, ale třeba musíte rychle opustit předchozí bydlení a tak se smíříte s tím, že vám nevadí visící žárovky ze stropu, nedokončený obklad nebo něco podobného :)
Kuchyň je malinká, na foto ještě nezařízená, teď je tam věčně špinavé nádobí a tak...:D
Obývák je na foto ještě z minulého předvánočního období - teď tam máme víc Sandřiných hraček a krámů
V ložnici musí být moje oblíbená fialová na zdech...:)

Rady "laika" by tedy byly:
- vypracovat si podrobný plán - myslet na všechno. Teda i na to, že zásuvky a vypínače něco stojí. Že platit budete i za práce elektrikáře, za vyprojektování,... Že pokud chcete zásuvky za vstavěnou troubou, tak to řekněte elektrikářovi předem a včas. Myslete tedy tak, jakoby jste tam už bydleli - projděte si pěkně celý byt, místnost za místností a představujte si - jak tam vaříte kávu (kam zapojíte kávovar/konvici?), jak tam spíte (z které strany svítí slunce, nebude vám svítit do tváře hned ráno?), jak tam klepete do kláves na počítači do noci (kde bude lampa, kde stůl, má dostatečný zdroj světla...?), jak tam topíte (nezakrývá nábytek topení...? V létě to ani nepostřehnete možná)...
- nechte si vypracovat projekt a případně i vizualizaci rekonstrukce - přiznávám, že my jsme ho neměli, ale možná právě proto, že já jsem si kuchyň navhla od první po poslední poličku sama, protože jsem PŘESNĚ věděla, kde co bude :D A vlastně vše v celém bytě jsem měla v hlavě :)
- pořešte si byrokracii s předstihem - dohodněte si všechny termíny, i s těmi, kteří vám budou pomáhat :) Objednávejte podlahy, nábytek, osvětlení...s předstihem. Nikdy nevíte. Ať pak nečekáte s zrekonstruovaným bytem, ale bez nábytku, měsíc jako my :D
- vhodné nářadí a ochranné prostředky jsou základem - pokud si vše děláte svojpomocně s rodinou a přáteli. Myslete na vše - hřebíky, hmožďinky, pilky, šroubováky, vrtačky, náhradní vrtáky, lepící pásky, těsnící materiál... Dokud jsem to neviděla naživo, tak jsem fakt neměla ani představu, kolik toho je potřeba a na co vše slouží. Pokud nevíte kde objednat vše pod jednou střechou, tak firma Engelbert Strauss má veškeré provozní potřeby (zde), které při rekonstrukci využijete. Myslete i na ochranu při práci (zde) - hlavně pokud bouráte zdi apod.
- vše dělejte poctivě - radši makat na jedné věci o hodinu déle, ale dodělat jí (začistit podlahy, natřít zárubně, zasilikonovat vanu...), protože až tam budete bydlet, tak se vám fakt, ale fakt nebude chtít (vím o čem mluvím :D)

---------------------------

Kdyby někoho zajímalo, kde jsme objednávali nábytek a zařízení, tak například tuto (zmiňuji větší řetězce, které mají širší působnost než jen v Trenčíně):
- sedačku + křeslo + stěnu do obývacího pokoje, jídelní stůl + židle, manželskou postel + komodu + skříň do ložnice - vše z decodom.sk, který můžu doporučit všemi deseti. Nábytek je bezchybný, skvěle se skládal.
- skříň na chodbu máme z drevona.sk - tam to skládání bylo už složitější, ale stále skvělá kvalita a jsme z ní nadšení :)

- skříňku do koupelny + některá světla - moebelix.sk - trvalo to snad 3 měsíce!!!! (ta skříňka) a není to žádný zázrak. Světla ale v pohodě :)
- světla + garnýže - merkurymarket.sk - nikdy více! Světla nešla zapojit - vyhodilo nám to pojistky. Bylo to tam nějak divně připravené. Celé zle... A garnýže? Naštěstí se na ně moc nedívám, ale fakt jde vidět, že to je "polská kvalita" (jsou trošku oprýskané a nějakým způsobem z nich sluníčko vytáhlo trošku barvu, když jsme kvůli rekonstrukci nestahovali žaluzie na oknech). Říkali jsme si, že už NIKDY u nich nic nekoupíme.

Kdyby vás zajímali i jiné věci/zkušenosti, klidně pište do komentářů a pokusím se odpovědět ;-)

---------------------------

Pokud však nechcete platit za novučičký byt v novostavbě (kdy co vím, to taky není vše dokonalé, protože se to často staví dost na rychlo), tak se rekonstrukce starých bytů vyplatí. Jednoduše máte, po těch měsících, jistotu, že vše je vyměněné, vše je funkční a vše voní novotou :) U nás je ještě stále co zlepšovat a dětský pokoj jsme dokonce dokončili teprve nedávno, ale jak jsem psala - mám to v hlavě a vím, že to bude vypadat přesně tak, jak má ;) Už se na to těším...

Rekonstruovali jste? Nebo plánujete rekonstrukci? :) Jaké jsou vaše zkušenosti...?

Komentáře

  1. my sme s priateľom kupovali byt v apríli, takže viem o čom rozprávaš... :D aj keď sme toho neprerábali tak veľa ako vy... ale potom ten výsledok stojí za to... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) Ono někdy stačí i ty "drobnosti", ale i tak je to práce nad hlavu...:)

      Vymazat
  2. ha, naprosto mi mluvíš z duše :D loni touhle dobou jsme předělávali koupelnu a to byla teda parádička, zvlášť, když v tom bytě musíš dál bydlet. Takže prádlo vozit k mámě vyprat, mejt se jezdit k rodičům, furt všude prach a špína a do toho Vánoce :D jooo na loňskej rok jen tak nezapomenu :D
    v podstatě furt máme barák tak nějak v módu "přestavba", takže teďka nám třeba v chodbě přesně visí ze stropu jenom ta žárovka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uff, tak to si nedovedu představit...to fakt muselo být katastrofální :) A my už asi měsíc nemáme jen žárovku na chodbě, ale lampu...po roce a půl se to už žádalo :D :D

      Vymazat
  3. No,my se rovnou vrhli do stavby domu. Z vetsi casti jsme staveli svepomoci.Ted jiz rok bydlime,ale o stavbe domu uz vim vsechno:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to věřím :D A závidím dům...přeci jen to je vyšší level než byt ;-)

      Vymazat
  4. my rekonstruovali starší dům a to tak, že zůstali jen obvodové stěny, to byl teprve masakr! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uff, tak to si ani nechci představovat. Předpokládám, že to proběhlo před Matildou? To by jinak asi bylo o hubu... :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, mohu se prosím zeptat, jak jste postupovali při výběru a instalaci podlahy? Jestli jste dodavatele měli předem jasného nebo došlo k nějakému postupnému výběru na základě ceny a nabídky. Podle všeho jste opravdu šikovní, tak rozsáhlá rekonstrukce a tolik práce svépomocí, to už chce zlaté české ručičky a pořádně přiložit ruce k práci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, upřímně už si to moc ani nepamatuji - my vše řešili za poklusu, protože jsme se chtěli rychle přestěhovat a do toho jsme měli doma tehdá asi tříměsíční dceru :D Prostě jsme šli do nějakého studia, kde nám manželův známý nabídl několik podlah a řekl k nim co a jak (různé druhy, výhody, nevýhody...) a my pak hledali nějakou, která se nám bude zároveň i líbit a bude cenově dostupná. A vše šlo zase "vlastními ručičkami" - v původním bytu byla linolea, to se vytrhalo, dala se vrstva "čehosi" (na zateplení, několik cm, já tomu nerozumím, to by spíš manžel vysvětlil :D) a na to se pokladala podlaha :) To je asi klasika tento postup :)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky