Malé VELKÉ radosti - ČERVEN měsíc "pořádku ve věcech"

Kdo má nepořádek v domě, má prý nepořádek i v životě. Na druhou stranu se říká, kdo má stále čistou a perfektní domácnost, tak neví jak pořádně využít svůj volný čas :D Osobně si myslím, že je fajn mít v určitých věcech pořádek, ale některé zase až tak nehrotit. Nebojte, vysvětlím jak to myslím ;-)

Prošla jsem si různými fázemi od totálního nepořádku v dětském pokoji v době "pozdní" puberty (19-21 let :D), kdy se mi prostě nic nechtělo a navíc jsem měla nově spuštěný internet. I přesto, že byl omezený a valil takovou rychlostí, že obrázek načítalo 4 minuty. Minimálně :D (psal se rok 2005 tuším :D). Potom přišla fáze extrémního úklidu během PMS (nechápu proč :D) a dostala jsem se do mateřského módu - sice bych ráda měla uklizeno, ale ten ničitel (říkejme jí Sandra) za mnou chodí a drobí kde může, vše přemisťuje, nechává na divných místech a vlastně všelijak se snaží o to, aby pořádek u nás doma nebyl. Nikdy. Alespoň následujících 10 let. Možná i déle...uvidíme.

Svůj flegmatický pohled na nepořádek ("však to ještě není tak hrozné, když najdu...doplňte cokoliv") jsem zdědila po mé mamině, která doslova zastává heslo: "co se může udělat dnes, se klidně může udělat i zítra nebo pozítří a člověk získá dva dny volno" :D Na jednu stranu je to fajn, ale zjistila jsem, že při životu s malým predátorem (ano, stále Sandra) to není trvale udržitelné. Navíc takové netřídění dokumentů (a házení je do různých šanonů bez ladu a skladu) mi přineslo mnoho stresujících chvil, kdy jsem nemohla dohledat potřebné a důležité dokumenty. To bylo nadávek. Když se stále častěji opakovaly situace, kdy jsem nemohla najít NIC, co jsem potřebovala a stresovala jsem se tím, jsem si řekla: "Stop!". Manžel by si teď asi zhíkl smíchy a popadal se za břicho, protože si určitě živě pamatuje, jak v našem předchozím bytě (ještě bez Sandry) byl celkem nepořádek (nemyslím prach a špinavé nádobí, ale spíš papíry, časopisy, kosmetika všude...) a při mých prosbách o přestěhování se do většího, jen konstatoval: "Když nedokážeš udržet pořádek tu, tak co budeš dělat ve větším bytě?"

A co jsem tedy udělala pro to, aby se situace neopakovala?

- každá věc má své místo. Doporučuji dodržovat to, ukázat všem rodinným příslušníkům a lehounce (nebo plesknout po ruce a vztekle ukázat správné místo :D) dohlížet na to, aby vše bylo tam, kde se to očekává - klíče v šuflíku na chodbě, nůžky na nehty ve skříňce, nové žiletky v jiné...bla bla bla. Zjištění? Odpadlo vzteklé hledání, zběsilé odchody, vysvětlování, kde se co "asi" nachází. Vždy se najde vše a míra stresu je výrazně nižší. A člověk se to přeci nějak automaticky naučil dávat na "správné" místo. Teď to ještě naučit Sandru...ehm, ale to by bylo asi na jiné vyprávění :D

- pořádek v dokumentech. Za roky od naší 18-tky se toho nasbíralo dost - výpisy, hypotéka, pojistky... A při každém úkonu na úřadech (i žádosti o mateřské) chtějí toho tolik, že přehrabávat se v tom a procházet list za listem...to by mě porazilo do 40. Trvalo mi to sice několik večerů, ale teď vždy sáhnu do správně označeného šanonu a najdu za pár sekund vše. Manžel je občas až překvapený, když se bavíme řekněme o minulém vyúčtování za vodu a já ho během rozhovoru vytáhnu do 5-ti sekund.

- pořádek ve špajzce/ledničce. To možná i trošku souvisí s určitým neplýtváním potravin. Jednoduše, když je tam pořádek a mám přehled, tak nekupuju zbytečně do zásoby něco co nestihnu spotřebovat a pak nemusím zbytečně nic vyhazovat. (Škoda, že toto pravidlo ještě stále nedokážu použít při kosmetice...ehm :D)

- třídění fotek. A hlavně jejich vyvolání. Nikdy nevíme jestli DVD/CD vydrží "věky", abychom se na některé fotky mohly podívat znova, takže jsem zastánce vyvolání/fotoknih, i když to stále není ta nejlevnější záležitost. A hlavně - na DVD/CD mám i "hovadiny" co se fotek týče (takové "instagramové" jako fotky káviček, koláčů, jídla, dekorace...), ale reálně vyvolávám jen ty mezníkové a nově ty, kde je Sandra mega roztomilá :D

- večerní rychloúklid. Ne takový, že vezmu vysávač, prachovku, zapnu pračku apod. Stačí prostě vrátit vše na své místo, "naházet" špinavé věci do myčky a prádelního koše. Poskládat to, co se nemusí žehlit :), uklidit hračky, srovnat polštáře na gauči a najednou to vypadá, jak když je doma uklizeno...i přesto, že vlastně extrémně není :) A stačí řekněme 10-15 min. maximálně. Podobně se dá uklidit i před "nečekanou" (ale ohlášenou pár minut před) návštěvou tchýně. Jen to ještě rychle leštím zrcadla a stírám případné zaschlé skvrny na podlaze. Jo, rychloúklid mi jde :D

- nelpět na věcech. Aspoň se pokusit, v mém případě. Po mojí mámě (znova) mám sklon k tomu nic nevyhazovat a říct: "to se někdy může hodit" a pak to zahrabat na dalších x-let do skříně a NIKDY to už nepoužít. Manžel má přesně opačné uvažování (taky od své matky) a naopak vše vyhazuje, protože "to jsou blbosti". Trošku jsem se od něj naučila (a jsem za to vděčná) nelpět až tolik na věcech a některé vyhazuji hned. Ale přiznávám, že jsem sentmentální a takový paragon od nákupu těhotenského testu, letenku z první společné dovolené, vstupenku na první diskotéku společně...to mám stále uchované :) Každopádně člověk musí poznat "hranici", kdy se ještě jedná o nějakou nevinnou jednu mini krabici "vzpomínek" a kdy o harampádí na x-let :)

- pořádek v PC/mobilu/tabletu. O tom bych mohla vykládat hodiny a hodiny, protože v PC mám takový bordel, že večer co večer, když Sandra usne, se snažím o nápravu a nasírám se nad tím, že tam mám 3x fotky z jedné dovolené apod. Pokaždé v jiné složce. No bordel nad bordel a pak se divím, že PC skoro neposlouchá...Takže tímto vybízím i vás, pěkně si vše i v PC/jiných zařízeních, dávejte na "své" místo a pak se nestane, že budete něco hledat. Jo a zálohujte. Nedávno se mi nechtěl rozjet PC, tak jsem se pustila do extrémního zálohování všech dat. Pro jistotu :D

V naší domácnosti dochází postupně ke změnám, i když mám pocit, že manžel si je stále neuvědomuje. Třeba i to, že na mytí nádobí/do myčky už nakupuji JEN eko přípravky. Od té doby co máme Sandru si nějak víc uvědomuju, kolik toho hnusného asi v klasickém Jaru je a co nechci aby ona olizovala. Takže nakupuji pravidelně v DM-ce, kde mají dost BIO/EKO věcí na výběr a hlavně - začíná to být cenově podobné jak ty klasické "jary". Mám pocit, že už dávno neplatí, že se musí extrémně připlatit, což může být možná způsobeno i tím, že stále víc domácností začíná myslet podobným způsobem. Jednoduše - do myčky a na nádobí už nedám žádnou chemii. Bála jsem se nižší účinnosti "eko jaru" (mám to stále zafixované už od malička, že vše je jar :D), ale je to doslova porovnatelné s chemií! A vydrží i déle, protože mám pocit, že ho stačí méně.
V koupelně jsem změnila sprchové gely. Máte to i vy tak, že v každém ročním období používáte jinou vůni? :) Já teď ujíždím na sprcháči z DM - Balea Zázvor & Citrón, který má dokonalou vůni a jedinou nevýhodu je, že ta nevydrží dlouho na pokožce. A Aroma Ritual "mandarinkový sorbet", to už je taková klasika. Společně s "rozpustilým citrónem". Prostě typicky letní sprcháče. I když ten z Baley mi asi voní lépe.


A protože tentokrát nemám žádný tip na film, tak aspoň letní song, který už asi slyšel každý... ;-)




Budu ráda, když mi do komentářů napíšete jak to máte vy s tímto "bordelem/nebordelem" :) A nebo s eko přípravky do domácnosti - používáte/nepoužíváte? :)
Jaké jsou vaše oblíbené vůně sprchový gelů pro letní dny? :)

Vaše

Komentáře

  1. Tak nějak to mám i já :) snažím se zavést to že vše má mít své místo, večer se snažím uklidit alespoň na lince (ráno se hned lépe vstává) :)každý rok vyvolávám album a teď jsem začala tvořit i Project Life album, takže si vyvolávám i "blbost fotky", které by jinak zapadly prachem. Dost věcí vyhazuji (u nás je naopak manžel hroznej "sysel") a na eko drogerie se nenápadně také chystám, ale máme doma šílené zásoby (opět manžel je vysazený na nákup čisticích prostředků). Ale přesně, dítě vše olizuje a ta chemie mě děsí. Na mytí momentálně používáme klasik mýdla, která tahám ze skříní (objevila jsem jich asi 10 při úklidu oblečení). Jinak mě hodně bavila knížka od Marie Kondo - Zázračný úklid, ale v podstatě ty její myšlenky tu byly shrnuty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel má teda zvláštní "úchylku" :D U nás toto kupuji jen já a proto si manžel asi ani nevšiml, že se to trošku mění a je to víc eko :) A díky za tip na knihu - už jsem si jí zarezervovala v knihovně, protože jí neznám a možná si i ráda přečtu, že to někdo vnímá podobně jako já :D

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky