Mnich, který prodal svoje ferrari, Robin S. Sharma

O této knize jsem už hodně slyšela/četla. Názory se dost různí. Někdo tvrdí, že je to kniha plná moudrostí a rad pro lepší život. Další tvrdí, že se autor snaží jen vyrýžovat prachy prodejem knihy, která slepila myšlenky jiných motivačních knih, které byly "slavné" už dříve. Ať je tomu jakkoliv, tak můj názor je, že toto je kniha, která vám může změnit život. A to doopravdy...


Podmínkou ale samozřejmě je, že se budete držet rad, které jsou v knize zmíněny. Kniha nepřinese úplně nové myšlenky. Spíše tak nějak shrne a logicky poskládá to, co už dávno podvědomě víme, že bychom měli dělat, abychom byli šťastnější...ale co vlastně stále neděláme. Třeba vstávat dříve ráno, abychom toho více stihli. Rozplánovat si den. Být pokornější a vážit si každého okamžiku. Žít přítomností. Stravovat se lépe...a tak bych mohla pokračovat do nekonečna. Tyto a podobné myšlenky už byly popsány v mnoha motivačních knihách, takže vás možná nepřekvapí...

Co ale může překvapit je, že kniha je psaná formou dialogu a vlastně vyprávěním životní proměny Juliana, vysoce postaveného právníka. Nebudu se dále rozepisovat o podrobnostech, ale co mě na knize nejvíce zaujalo? To, že skoro na každé straně byla nějaká myšlenka, která mě přinutila k zamyšlení...a tak jsem knihu, i přesto, že není nějak tlustá, četla poměrně dlouho. Vždy jsem, až nevědomky, sklouzla k přemýšlení, co bych mohla změnit já. Dokonce některé citáty jsem si musela vypsat, až tak se mě dotkly. Je to asi první kniha, kterou jsem zkoumala, řádek po řádku, přemýšlela, vypisovala...a ke konci mi skoro až slza ukápla. Tak nějak se některými situacemi, které jsou tam rozepsány, dotkl i přímo mě...opět nebudu zacházet do detailů. Osobně si ale myslím, že mnoha lidí si tam najde nějakou myšlenku, která se zrovna v daný okamžik mu bude blízká...protože zažívá třeba něco podobného. Je to typ knihy, která se čte pomalu, ale člověk z ní dojmy vstřebává ještě několik dnů...týdnů...a možná i déle. Uvidíme...dočetla jsem jí před pár dny :)


Četla jsem i mnoho dalších motivačních knih a musím říct, že tato a Klíč (autor J. Vitale) se mě "dotkly" nejvíce. Tato kniha se mi možná líbila zatím úplně nejvíc...a i když se určitě najde někdo, kdo bude oponovat, tak jsem ráda, že jsem jí přečetla a už jí nabízím k přečtení dalším a dalším lidem ve svém okolí, které mám ráda :) Proto doporučuji i vám ;-)

Originální název: The Monk Who Sold His Ferrari
Počet stran: 176 s.
Vydalo Eastone Books v roce 2012

Čtete rádi tento typ knih? Jaká je vaše oblíbená?

Vaše


Komentáře

  1. Knizne recenzie sa ti nedaria.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevadí, můj blog není zaměřen na tento typ recenzí a ani jsem se tím nikde nechválila, takže mi to vlastně ani velmi nevadí :D...prostě můj názor na jednu knihu, která se mi fakt líbila a kterou doporučuji číst všem...i tobě :)

      Vymazat
  2. Já si nedávno koupila všude opěvovaný Konec prokrastinace a byla jsem zklamaná, takže tohle zkoušet nebudu, i když třeba je fajn. Motivační knížky mám celkově ráda. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já knihu právě čtu a mám z ní podobné pocity jako Zuzka, určitě doporučuji :-) Marie

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky