Sandra je "hamánek" aneb přikrmujeme se...:)

Nebojte, nebudu vám radit jak ztloustnout :D Na to má asi každý tak nějak přirozený talent (nebo většina z nás...že? Čipsíky, čokoládka...a tak, co si budeme povídat :D). Tentokrát je to znovu ze sekce pro maminky a konkrétně o příkrmech :)

Ideální na cesty a hlavně bez přidaného cukru. Toto si hlídám a vybíráme jen 100% ovoce :) Toto dvoubalení Svačinky od Hamánka obsahuje
 2 plastové kelímky, takže člověk nemusí mít strach, že bude někde cinkat skleničkama (když je jich více na celý den :D)
Jak jsem psala nedávno, tak Sandře přestalo mateřské mléko stačit a tak, i když jsme plánovali počkat do 6-tého měsíce, jsme začali s příkrmy když měla 5 a půl měsíce. Fakt se to už nedalo...:)

Obecně se doporučuje začít s příkrmy...
- u nekojených dětí (na "sunaru") už klidně od ukončeného 4-tého měsíce (tedy ne při dosažení 4-tého měsíce, jak nám radí starší generace, ale v okamžiku, kdy už se suneme k 5-tému měsíci je to vhodnější)
- u kojených dětí od ukončeného 6-tého a nebo když:
...má více jak 6 kilo/zdvojnásobí svou porodní váhu (to dala už pomalu 3-tím měsíci :D)
...nestačí jí mateřské mléko (kojíte klidně každou hodinu a "ono" to má stále hlad :-o ...:D)
...udrží hlavičku - check :)

Doporučený postup je:
1. začít pomalu s jedním druhem zeleniny - zpravidla mrkev. Proč zelenina? Protože má hnusnou chuť :D a miminko se naučí prvně na takové divné chutě a příchutě a až potom na sladké ovocíčko (mňam...já to asi měla naopak, když mě mamina přikrmovala, protože do dnešního dne zeleninu velmi nemusím, ale ovoce, hmmm :D)...pokud maminka začne s ovocem, tak bude tak nešťastná jako jedna maminka, kterou slyšel můj manžel: "On mi to vůbec nechce žrát. Přesnídávku to ano, ale mrkev? Dýni? Brokolici? Ani bohovi..."

Příkrmy začínají kašovitou konzistencí (skoro to až teče) a s postupem času se začínají v příkrmech objevovat i kousky - aby se miminko učilo trošku kousat a posouvat tužší stravu jazykem do krku :) Takže tyto dva příkrmy - telecí se špenátem a dýně s bramborem a masovými kuličkami - Sandra ochutná až tak za 2 měsíce :) Vidíte? Je skvělé, že ve skleničkách to prostě vydrží několik měsíců, takže se dá nakupovat i do zásoby s předstihem (když je akce) :)

2. každou jednodruhovou zeleninu dávat zhruba 3 dny a postupně zvyšovat množství. Tedy první den třeba lžičku-dvě, další den tři-čtyři a pak i více (podle toho, kolik miminko zvládne). Proč? Kvůli alergiím...nikdy nevíte, takže raději postupně a pomalu a sledovat případné vyrážky a reakce.

3. začít přikrmovat/nahrazovat oběd. Proč? Právě kvůli výše zmíněným alergiím a reakcím. Když se začne na oběd, tak do pár hodin by se případně "něco" projevilo a nějak se to řešilo (v nejhorším útěkem na pohotovost). Když někdo začne "nahrazovat" večeři, tak v noci nikdy nevíte...

4. když mimčo papá pěkně zeleninku (více druhů, několik týdnů), tak přidávat maso (drůbeží, králičí, ...prostě žádná flákota prorostlá :D) do rozmixované zeleniny, kterou už zná. A zase krmit postupně a seznamovat miminko s novými chutěmi...osobně si myslím, že v tuto chvíli mělo jídlo/kaše konečně nějakou chuť :)

5. když mimčo papá i masovo-zeleninové příkrmy bez problémů, tak až poté začít s ovocem a kaší. Kaše může být i dříve (podle pediatričky), ale neměla by být sladká/s příchutí.

Ukázka nápoje pro děti už od 4. měsíce - malé to ale velmi nechutnalo, ale možná to bude tím, že je zvyklá na fenyklový čaj/převařenou vodu :) Zbytek dopil tatínek :) Ale šťávu ze švestek dala :)

A hlavně!
Ke každému jídlu pořádnou dávku převařené kojenecké vody/čaje nebo koupeného nápoje určeného pro děti (bez přidaného cukru). 
Mimčo bude mít hned tužší stolici a třeba náš prcek to těžce snáší :D, takže zase jedeme na probiotikách, sem tam na cvičení nožek (když má brokolici, hrášek...= cokoliv co nadýmá) a když je nejhůř, tak pomohla šťáva ze švestek od Hamánka. 
Dítě krmit na stejném místě a věnovat se jen jemu. Žádná telka, telefonáty, rozhovory s rodinnými příslušníky...ze začátku je prý i dobré, aby miminko krmila jen jedna osoba.

Pomohlo nám i...

  • Příkrmy ve skleničce. A teď to asi začne... Ne, nemyslím si, že jsem špatná matka. Ani líná...no, možná trošku :D Já sama jsem vždy koukala tak všelijak na matky, které vytáhly skleničku, otevřeli jí a krmili s ní dítě. "Však neví co v tom je!" říkala jsem si. A teď jsem stejná jako ony... Proč? V zimě/na jaře neseženete domácí (vypěstovanou na Slovensku/v Čechách) zeleninu. Žádnou bio vám prostě nikdo nedokáže na poli plném sněhu vypěstovat :D A ty skleníkové...? Dusičnany pro miminka nevhodné (zvlášť čím dříve se začne s příkrmem...někdo začíná už po 3 měsících) Resp. dusičnany samy o sobě až tak neškodí, ale mohou se přeměnit na dusitany a ty už potom pro miminka a malé děti škodlivé jsou. Stačí? Prostě vše co jde do příkrmů, které se dají koupit je kontrolováno (dusičnany tam jsou taktéž, ale v povolené hranici) aby tam nebylo nic škodlivého a když se podíváte na každé složení daného příkrmu, tak tam není nic přidaného. Opravdu je tam jen mrkev. Nebo jen brokolice. Atd. A vše konfortně připraveno, rozmixováno. Takže jo...fakt to pomáhá a zvlášť ze začátku, když jsem ani nevěděla, kolik toho sní, mi to přišlo fajn.
A nejen ve skleničkách - u dětí jsou oblíbené i tyto pytlíky vysucávací :D Mám to ráda i já... :D
Ale je pravda, že Sandře jsme to nezkoušeli dát vycucnout - dostala to klasicky z misky :) 

Cenově to ale celkem leze do peněz. I když...berme do úvahy, že zpravidla každý nakupuje tak jako tak bio zeleninku (na trzích, ne v Tescu :)) a ta taky něco stojí. Teď už sem tam máme domácí mrkev a uvědomuji si, jak je to se skleničkou jednodušší :D A chce to teda kvalitní mixér...zjistila jsem, že náš tyčový mixér prostě to pidi množství nechce rozmixovat. I přesto, že mám vždy větší množství a použiji na více dnů (část zmrazím/dám do ledničky na druhý den). Myslím, že taková sklenička s příkrmem je i záchrana na cestách, návštěvách apod. :) 
Příkrmy ve skleničkách nabízí mnoho výrobců - chce to postupně zkoušet. BIO je Hipp, ale má taky tomu odpovídající cenu. Hamánek je zase hezký český :) a cenově dostupnější...protože víte jak...Sandričku milujeme, ale zase se nezruijnujeme :D

Pozn. Věděli jste, že když výrobce píše, že je daný příkrm od 4 měsíců, tak u kojených dětí (kdy se doporučuje začít s příkrmy okolo 6-tého měsíce), právě přičítáme + 2 měsíce (tedy to, o kolik jsme začali "později")? Tedy kojené dítě by mělo začít právě s příkrmy s označením "od 4. měsíce" v 6-ti měsících. A ne hned se stravou, která je označená "od 6. měsíce" (tu třeba až v 7-8. měsíci, až si trávící systém miminka zvykne). Po čase se to samozřejmě vyrovná...:)

A samozřejmě - to, že výrobce napíše, že je vhodné od 4-tého měsíce neznamená, že i kojené miminko to  už musí jíst. Obzvlášť pozor na složení - my vybíráme např. ovocné (sem tam na cesty) vyloženě podle obsahu a nesmí tam být žádný cukr navíc. Takže když se tam píše, že je to hruškovo-banánový příkrm, tak jediné přípustné je např. 40 % hrušky a 60 % banánu. Nic víc! :)

100 % ovoce...co víc si pro miminko přát :) Jen na jahody se prý má dát pozor - jsou častým alergenem :)

A klasické přesnídávky - na ty pozor! Sladkéééééééééé...(s přidaným cukrem). Do jednoho roka (a i co nejdéle to půjde) by se nemělo sladit, solit, kořenit. Plus "zakázané" je kravské mléko, tvaroh, ryby,...

Btw. v obchodech ani zdaleka není takový výběr jako na různých e-shopech - právě třeba na prodeti.cz mají perfektní výběr. Přece jen i ten kojenec to chce mít rozmanité :)

Tuto tvarohovou mňamku jsme sežrali s manželem - Sandra sice má 8 měsíců, takže by za měsíc a něco už mohla...ale i naše doktorka nám doporučovala tvaroh zavést do stravy až po prvních narozeninách. Tak vidíte...není nutné se vždy řídit tím co je napsané na obalu :)



  • Plastové lžičky a miska - Lžičky máme MAM. Původně růžové, po mrkvových příkrmech už dooranžova :( Škoda, že to tak rychle "nabere" barvu. A misku máme úplně rozkošnou pandičkovou od Skip Hop (na fotkách), což je značka, která je u maminek velmi oblíbená...právě pro tu roztomilost :) To mě na mateřství i baví...že ta moje infantilnost se dá schovat za "potřeby mé dcery" ("přece jí pořídím nějakou roztomilou misku, aby mi z ní časem sama ráda papala..."). K misce máme i talířek, kde se dá oddělit příloha a "hlavní" část do dvou samostatných částí. Ach ano...se stejnou pandičkou. A pro budoucí samopapkání jsme dostali od prodeti.cz i přííííborek. Řekněte není rozkošný? :D
  • Bryndáky - must-have, i přesto, že ani při jejich použití není jistota, že vše bude jen na bryndáku :D Sama jsem kupovala super truper roztomilé látkové. Pěkná blbost, protože teď je mi jich líto...jsou s různým roztomilým potiskem a nechci je zaprasit od mrkve. Takže používáme plastové, které jsou asi nejpraktičtější...logicky, nemusí se prát a jsou omyvatelné :) A jsou i větší a zpravidla s kapsičkou vpředu, takže až bude Sandrička papat tužší stranu, tak to bude (snad :D) padat i tam. Ale nedělám si iluze...už teď, když nepapá sama, ale krmíme jí, je kreativní a dokáže mít příkrm v obočí, na očním víčku, na uchu (?! :D), v nose...kdekoliv :D
  • Trpělivost...no comment :)


Každopádně nejsem odborník, takže toto jsou jen vědomosti nasbírané od pediatričky a z různých časopisů/článků :) Takže neberte to až tak vážně...sama jsem viděla tříměsíční miminko na kapustnici a sedmiměsíční na přeslazeném Brumíkovi ...:) 

Vaše

PS: Děkujeme PR prodeti.cz za darování Skip Hop jídelního setu a za zprostředkování Hamánek příkrmů na testovačku :)

Komentáře

  1. Tymto druhom PR recenzii na detske produkty davas svoj blog poriadne dole. Chapem, ze materska je nizka, ale naozaj si na tom az tak zle, ze musis klesnut az tak nizko. A este do toho zatahujes aj nic netusiace dieta. Kludne si tento komenar vymaz, ale zacni premyslat o smerovani tohto blogu, lebo mne sa chce z toho blejt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Komentáře nikdy nemažu ;-)
      ...rada pro ty, kterým se chce z mého blogu "blejt" (jak se vyjadřuješ) - vpravo nahoře je takový červený křížek, doporučuji použít ;-) Opravdu Ti k tomu nemám co víc napsat...

      Vymazat
  2. Ahoj Zuzi. Ďakujem za vlastné skúsenosti a postrehy. My máme doma 3 mesačné zlatíčko a zhruba za mesiac chcem začať s príkrmami, takže článok je pre mňa veľmi prínosný a tvoje skúsenosti mi určite pomôžu.
    Ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Díky za komentář, ať Vám zlatíčko dělá jen radost a začnete úspěšně s příkrmy ;-)

      Vymazat
  3. Já bych sama o sobě Hamánek synovi nedala, porovnávala jsem složení První mrkvičky a Hamánek má nejmenší podíl mrkve + je tam navíc rýžová mouka a citronový koncentrát!!! 'By mě zajímalo proč!- my radši Hami nebo Hipp ;)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky