Volání Kukačky a Hedvábník, Robert Galbraith...Rowlingová

Hned na  začátek...Robert Galbraith je pseudonym J. K. Rowlingové. Je vám to jméno povědomé? Jo, přesně tak - to je ta, co napsala Harryho Pottera :) Proč se rozhodla psát pod pseudonymem? Možná i proto, že kniha Prázdné místo nebyl až takový hit (všichni srovnávali s HP, pochopitelně), tak začala psát detektivku, která byla kritiky vychválena...možná i proto, že to napsal "chlap"? :)

detektivka od galbraitha recenze
V plánech na tento rok se objevil i "cíl" přečíst alespoň jednu knihu komplet :D Nějak se mi to při malinké zdá jako sci-fi, ale nakonec se podařilo už v únoru jednu dočíst. A dokonce jí přečíst během jednoho týdne :) Hold stačilo zkrátit si noční spánek o hodinku a číst si :) A sice spím o něco méně, ale mám hned lepší pocit...hold když je někdo knihomol, tak ty knihy prostě potřebuje...jako závislák svojí drogu. Btw. kdyby mi někdo chtěl udělat radost, tak mi kupte svíčku s vůní starých knih/knihoven :D Opravdu taková existuje...a před pár dny jsem měla 30-té narozeniny :D

Ale zpět ke knihám. Hlavním hrdinou je soukromý detektiv Cormoran Strike, který není čtenářovi sympatický hned, ale musí si k němu postupně vytvářet vztah. Je to tak trošku "looser", když si to řekneme na rovinu. Ale na konci jsem zjistila, že tomu "looserovi" to parádně myslí :)

rowlingová galbraith, volání kukačky
ukázka z Volání kukačky...jo, čtu ve slovenčině :)
V knize Volání kukačky za Strikem jednoho dne přijde právník John Bristow, který chce vyšetřit údajnou sebevraždu své nevlastní sestry, známé modelky Luly Laundry. Je ochoten zaplatit jakoukoliv sumu, kterou si Strike řekne. A protože jeho "kariéra" není zrovna hvězdná, tak se do toho Strike společně se svojí novou asistentkou/sekretářkou Robin pustí do pátrání až...a nebudu prozrazovat :)

Kniha Volání kukačky mě zaujala mnohem více jak Prázdné místo. Možná i proto, že postav tam bylo mnohem méně (i když pár se mi jich špatně pamatovalo - co se týče jmen) a příběh byl vyprávěn jen z pohledu detektiva (a chvilku Robin, sekretářky). A i když prvních sto stran se toho zase až tak velmi nedělo a byly použity spíš na "seznámení" s hlavním hrdinou, sekretářkou a sebevraždou-vraždou modelky. Příběh se rozvíjel hlavně dialogy a vyslýcháním osob, které byly modelce blízké a které s ní byly v posledních chvílích jejího relativně krátkého života.
Líbilo se mi, že jsem do poslední chvíle ani jen netušila, kdo by mohl být vrah (och, trošku jsem prozradila, fakt se nejednalo o sebevraždu, ale to je asi každému jasné...), což se mi občas v jiných příbězích stává. Strike sice sem tam dal nějaký náznak, ale spíše mě to svádělo na to, že jsem si myslela, že vrah bude úplně někdo jiný. Proto perfektní! Tak se to dělá :D Napětí do posledních stran a nevědomost čtenáře nutí knihu číst a číst... :)

Originální název: Cuckoo´s Calling
Počet stran: 480 s.
Vydalo nakladatelství Plus v roce 2014

recenze knihy hedvábník, galbraith
a ukázka z Hedvábníka

Volání kukačky je sice fajn, ale Hedvábník...to je trošku jiný level. Přišlo mi, že Hedvábník má větší spád, i když to mohlo být způsobené i tím, že hlavního hrdinu už nebylo třeba představovat (i přesto si myslím, že kdo nečetl Volání kukačky může klidně číst Hedvábníka...až tak to na sebe nenavazuje a základní info o hlavní postavě je řečeno). V této knize Strike řeší zmizení pochybného umělce - spisovatele Owena Quiena, kdy za detektivem přijde jeho podváděná manželka Leonora, která je lehce naštvaná na to, že její muž je zase někde v trapu...nebylo to totiž poprvé. Owen je starý podivín s pochybným a celkem odporným vyjadřováním v knihách a tak nikoho až tak nepřekvapí, když dojde k vraždě. Zvlášť poté co napsal rukopis Bonprix Mori, ve kterém očerňuje nechutným způsobem snad každého s kým byl ve styku. Nepřátel má proto dost...
Dále děj nebudu rozvíjet, sama nemám ráda když tuším, že se něco stane a pak jen čekám na jaké straně k tomu dojde, takže jednoduše... Kniha má spád. Dochází také k vyslýchání osob a k rychlým dialogům. Trošku se tam zaplétá i osobní život detektiva a jeho sekretářky Robin. Vražda je mnohem zajímavější i tím jak byla provedena. Znovu - do poslední chvilky mě ani nenapadlo, že vrah bude...
Ale mohla bych vytknout, že nechápu jak na to detektiv přišel...sice vysvětlené to bylo, ale posledních pár stran bylo až velmi rychlých a minimálně jedna situace mi přišla fakt přehnaná, tak nevím, jak by na to detektiv přišel...ale budiž :) 

Originální název: The Silkworm
Počet stran: 480 s.
Vydalo nakladatelství Plus v roce 2015

Není to sice Dan Brown, kterého knihy mě přikovají k pohovce na dlouhé hodiny, ale myslím, že ten vypravěčský styl je trošku podobný tomu jak ho známe od Harryho :) Zvlášť ten konec a to jak vše do sebe zaklaplo...čistě Rowlingovské :)

Kdo má rád detektivky, tak nebude zklamán...

Četly jste? Plánujete? :)
Co teď čtete? 

Já jsem teď začala Bellman & Black od Setterfieldové..tak uvidíme :)

Vaše

Komentáře

  1. Byla jsem skeptická, když Rowlingová začala psát pro dospěláky, ale....ano, umí. Prázdné místo, Volání kukačky i Hedvábník ( toho právě čtu) jsou super. Moje recenze těchto knih mám na databazeknih.cz jako Siraelxy-neměla jsem ještě blog:-)
    Budu ráda, když si u Tebe budu moct přečíst další názory a doporučení. Můj blog je siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za koment! :) Mrknu i na blog ;-) A mě se Prázdné místo moc nelíbilo, ale tyto dvě jsou super :)

      Vymazat
    2. Hedvábník dočten, recenze na blogu :-)

      Vymazat
  2. Zkusím, díky za tip...možná se hecnu a i v té slovenštině :) Zdraví Češka žijíci v Púchove :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. och, vítej :D ;-) A hecni se...já se dnes hecla a malinké jsem překládala českou říkanku do slovenčiny ...manžel říkal, že čtu jak retard :DD (neberu to jako urážku, máme takový humor :D)

      Vymazat
    2. jejej, tak daleko já teda ještě nejsem, zatím všechny uspokojí, že umím vyslovit slovo čučoriedka :D

      Vymazat
  3. Kukačku si plánuji přečíst. A zrovna dneska jsem dočetla Papírová města a dál čtu Selekci :)

    Life by Peggy

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky