31., 32. a 33-tí týden...únava, čekání a syndrom pravé ponožky :D

oblečení pro miminko, postýlka pro miminko
Zimní bundička je připravená :) * postýlka v neutrálních barvách, co kdyby druhé (pokud se podaří) byl kluk :) * pidi zimní botičky :) 


Fakt se musím přiznat, že už mě to nebaví :) Nemyslím těhotenství (i když i to má své tmavé stránky :D), ale to ležení a hlídání se, abych předčasně neporodila. Pozitivní je, že v 34-tém týdnu se vyvinou plíce, takže když se nám malinká Sandra narodí po 35-tém týdnu, tak už je všechno ok a měla by být v pořádku a sama dýchat :) Je to takový můj cíl, vydržet to do ukončeného 35-tého týdne a pak už se tak hrozně omezovat nebudu. Nebojte, nezačnu doma skákat a třeba umývat okna. Uvědomuji si, že každý den v bříšku je pro dítě to nej, ale porod mezi 36-42. týdnem je už vlastně ok a dítě je donešené :)

Záměrně jsem shrnula tři týdny do jednoho článku, protože když je člověk jen a jen doma, tak opravdu toho moc nezažije a neměla bych moc o čem psát :) 

Za poslední tři týdny jsme: 
- připravili postýlku pro malinkou. Žádná úchvatná nová, ale ta, ve které pravděpodobně ležel ještě můj manžel a dalších xy jeho bratranců a sestřenic, takže si dovedete představit :) Upřímně - už jsem postýlky viděla (samozřejmě :D), ale překvapila mě její velikost (v tom našem mini bytě) a tak tak, že se nám vešla na vymezené místo. Bylo to doslova o milimetry :)
- půjčili si oblečení od sestřenice, která měla holčičku taky v říjnu (kdy máme i my termín), takže máme rozkošné bundičky, čepičky, svetříky...vše v růžové/fialové a nebo neutrální kombinaci a je to absolutně sweet :)

babylove, balea, bupi
Vítězí u nás Babylove z DM-ky, samozřejmě krémové mýdlo na ruce a Lactacyd je pro mě :D * vatové čtverečky /pod pupík než odpadne nebo na utírání prdelky/ * Sudocrem (klasika, i na akné, i na prdelku :D) * dětské mýdlo Bupi * olej po koupání Hipp * olej do vaničky s levandulí na uklidnění Babylove * krém na tvářičku, když bude venku vítr a mráz Babylove * krém na bradavky, samozřejmě pro mě a malé lžičky Babylove :) 

- donakupovali (přes e-shopy samozřejmě) věci typu sterilizátor na lahve a dudlíky, fusak do autosedačky a kočárku, ale i všechny (ne)potřebnosti do porodnice. A že je seznam celkem dlouhý...
- koupili kosmetiku pro malinkou na koupání + plénky. Vymýšlela jsem dlouho, jaká kosmetika to vyhraje, ale nakonec přišlo racio a brali jsme jednoduše produkty DM-ky. Jsou přeci jen levnější :)
- vedli debaty o změně bydlení ...hlavně já :D
- oslovovali malinkou a komunikovali s ní :) Manžel se naučil s ní "komunikovat" přes nohy :D Tedy máme gauč do L, takže já si lehnu na jednu část, manžel na druhou tak, aby se nohou dotýkat mého bříška a malinká jak zacítí "pevnou plochu pod nohama" (má je na mém levém boku), tak začne kopat. A takto se oba dokážou kopat i půl hodinky...Budu to mít těžké, vypadá, že manžel a Sandrička budou silná dvojka :))

Za ty tři týdny jsem: 
- měla x-hysterických záchvatů pláče. Už mi leze samota doma celkem na mozek. Nějaké návštěvy se sice ukážou, ale těch pár hodin za týden mě velmi nespasí... I proto jsem teď neměla velmi chuť na psaní na blog. Tak nějak se snažím spát a prospat celé dny :)
- měla x-hysterických záchvatů smíchu. Zjistila jsem, že se mi vrací náladovost jako i v prvním trimestru.
- si přečetla o porodu, o dýchání při porodu, o Trenčianské porodnici, kde budu rodit + shlédla xy-videí o tom, jak držet miminko, jak ho umývat, kojit...atd. Uff...:)
- si chtěla provádět masáž hráze. Jak jsem zjistila, pro ženy na rizikovém to teda není - i gynekolog mi to potvrdil. Hlavně, že doma mám oleje až dva...sakra :D
- si promyslela co si sbalím do porodnice, ale ještě jsem se k tomu neodvážila :) Tak nějak mám pocit, že jak se sbalím, tak to bude takové reálné :)
- si zvykla na svoje stále větší břicho. Dokonce když někdy ležím a malinká spinká/nehýbe se/neškytá, tak ani nemám pocit, že jsem těhotná. 
- přibrala na +15 kilo od začátku těhotenství. Sakra, to mám z toho ležení doma.
Dermacol proti striím, Mamastrie
- byla na těhotenské poradně, kde jsem zjistila, že malinká má už skoro 2 kila a je o trošku větší než je norma pro daný týden. Takže ano...i ona to má z ležení :) A gynekolog mi potvrdil, že to opravdu, ale opravdu bude děvče ...kdo ví co mu ukázala, že si byl tak jistý :D
- si připadala jak otloukánek. Prý už by mimino mělo mít méně prostoru v břichu a méně se pohybovat. Ha...naše malinká nezapře geny tatínka sportovce a celé dny a noci kope, převaluje se, boxuje, chňape mi po močáku a nepomáhají ani domluvy, že to opravdu není žádná hračka! :D Břicho mám nonstop šišaté :) Jednou vydržela při činnosti skoro 4 hodinky v tahu...hold tatínek přišel dříve z práce a povídal si s ní/se mnou a jak ona slyší jeho hlas, tak kope a kope... :)
- si natírala dál poctivě břicho krémem proti striím (konkrétně balzámem proti celulititě a striím od Dermacolu) a zobala těhotenské vitamíny, železo na krvetvorbu, magnézium proti předčasným kontrakcím, jód...protože moje tělo se zbláznilo a rodové "prokletí" jménem porucha štítné žlázy se projevilo právě až teď.
- si všimla, že když mám hlad, tak malinká dostane škytavku. Takže jí téměř pravidelně dostává před snídaní, obědem a večeří :D A někdy jí pro změnu má po něčem velmi dobrém - už víme, že je na ovoce a po jahodách, malinách, hruškách se může utlouct. Resp. tluče do mě :D

A proč je v nadpisu "syndrom pravé ponožky"? Jednoduše proto, že levou si ještě jakž takž sama natáhnu, ale pravou ani náhodou a stále musím prosit manžela...když není doma, tak jsem schopná chodit i jen s jednou na noze :D, případně si jí položit na zem a pokouším se druhou nohou jí nazout. Nadlidský výkon :D
A pravou prostě proto, že malinká má zádíčka na pravé straně břicha a bojím se více ohnout, resp. ani to moc nejde, jako přes levou stranu, kde má "jen" nohy :))

Tak nakonec to bylo celkem dlouhé...a už se pomalu a jistě blížíme k závěru :)
Vaše



Komentáře

  1. To ti věřím, že už tě to ležení nebaví, čeho je moc, toho je příliš. Mě zase štve druhý extrém, že si můžu lehnout jen na pár minut, naštěstí už se blíží vysvobození - začátek školky. To ohýbání mi dělá taky velké potíže, to mám vždy pocit, že ze mě vyjede poslední jídlo nebo že přelomím miminko. Už si někdy říkám, raději aby bylo venku, ale to pak teprve začne frmol, takže si musím užívat poslední dva měsíce, na které budu ještě vzpomínat, jako na pohodové období:-) A pořád nemám tu výbavičku nachystanou, jen v hlavě, ale v DM jsem se už zásobila věcma do porodnice, plenkama newborn atd.:-) Drž se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je mi jasné, že bych vlastně i měla být ráda, že "jen" ležím :)) Ale bojím se, že pak budu úplně "omáčková" a nebudu ani pořádně schopná se po porodu rozhýbat a dostat do tempa :) Mám to podobné - přeji si aby byla venku, ale zase takto je ještě klid, já si přeci jen nedovedu úplně tak představit co to vše obnáší jako prvorodička :) O to víc obdivuju tebe, budeš mít opravdu pořádný frmol :)
      Tak vidíš, už si něčím začala a však nějaké věcičky musíte mít po starších dětech, takže myslím, že připravená budeš na vše ;-) Drž se i ty :)

      Vymazat
  2. Uff, no nezávidím ti to ležanie, ja som tiež posledných 6 týždňov ležala a bola to desnááá nuda. Tak ale už to nejako musíš dokopať :) Inak, tie vatičky Babylove sú naj naj naj vec na odličovanie, napr. aj na masky a pod :) Ja som sa dnes v DM rozšupla a znovu nakúpila všetky Babylove obľúbenosti (servítky, vatičky, sáčky na plienky, prebaľovacie podložky atď), ale kozmetiku mám najradšej Weleda, hlavne krém proti zapareninám a nechtíkový (měsíčkový) olej. Krásne nákupy! Proti striám je naj kakaové maslo, je prírodné a krásne vonia - striu nemám ani jednu :) Keďže kojím, žiadne fľašky ani sterilizátor sme nekupovali, ani dudlíky nepoužívame (mala som problémy, takže ani nechcem, a malej nechýbajú). S tou pravou ponožkou si zabila! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už ležím 8 týdnů a pokud přijde přesně na čas, tak to bude ještě dalších 6, uff :) Ale dokopeme, zvládneme to...člověku nic jiného nezbývá :) Uff, tak dobré, že babylove je asi celkem oblíbená značka, hlavně mi přijde velmi cenově přijatelná :)
      Mám v plánu taky kojit, ale člověk nikdy neví, jak to půjde, v naší rodině s tím některé ženy měly dost potíže, tak co já vím...jestli se to "dědí" :D Takže radši máme vše, přinejhorším se to bude používat až časem :)

      Vymazat
  3. Jj, Babylove je super :) ale plienky mám osobne najradšej Pampers Premium care. Ak máte v rodine problémy s kojením (my tiež máme), odporúčam www.mamila.sk (majú aj české stránky www.kojim.cz), mne neskutočne pomohli keď som 5 týždňov po pôrode trpela a myslela si, že budem musieť skončiť. Ľutujem, že som si kontakt na laktačnú poradkyňu nezaobstarala ešte pred pôrodom, prípadne že som neabsolvovala kurz prípravy na kojenie, určite by som sa vyhla mnohým chybám (v pôrodnici v Brne sa môžu hanbiť za informácie, ktoré (ne)poskytujú).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My zatím máme Pampersky a uvidíme, jak to bude malá snášet :) Och, díky za tip, prostuduju co se dá, přeci jen kojení je asi to nej co můžeme dítěti na začátku dát + finanční úspora je velká, takže člověk by měl udělat vše pro to, aby to nějak šlo :) A obávám se, že tak to funguje skoro v každé porodnici :-/...slyšela jsem, že i Trenčianska v tomto velmi nepomůže...tak uvidíme

      Vymazat
    2. Máme aj Active Baby - tiež dobré, ale nemajú sieťku na riedke kako a indikačný pásik :) skúšali sme aj Babylove, Tesco (krásne so sovičkami! :D), lidlácke, rossmaňácke.. treba poskúšať čo vám sadne. Mám aj látkové plienky, ale keď dieťa kaká x-krát denne a zakaždým treba vyplachovať pokadenú plienku tak to človeka rýchlo prejde :D Ja som bola veľmi sklamaná z pôrodnice, hlavne keď čítam všelijaké knižky o prirodzenom pôrode, bondingu atď a som totálne znechutená z toho, že zdravotníci všetko to pekné a prirodzené úplne potláčajú a furt si hudú svoje. Ale tak možno vychytáš dobrú smenu a vyjdu ti v ústrety, treba myslieť pozitívne :)

      Vymazat
    3. Já taky byla hrr do toho, že budu prát plenky...a uvidím jak to bude časem, ale ze začátku určitě jen kupované jednorázovky :) Moje sestřenka by o směnách v porodnici mohla povídat - měla dlouhý a nepostupující porod, od gynekologa doporučení na císaře, protože má úzkou pánev...ale i tak jí jedna směna nechala trápit se, "že prý to půjde" neskutečně moc hodin (možná to byly i dvě směny, tuším přes 18 hod.)...a vyměnila se směna a najednou šla hned na císaře a do hodinky byla malá na světě...takže asi tak :)

      Vymazat
  4. Krásný článek :) Děkuji za tip na kosmetiku pro mimčo... už také budeme muset začít dávat vše dohromady :)
    Držím palečky, ať maličká ještě vydrží :)
    www.jankafj.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) A doufáme i my...na druhou stranu, tak se šetřím, že si až říkám abych nepřenášela :D Drž se :)

      Vymazat
  5. to je veľmi milý článok!
    veľmi sa k nemu nemám ako vyjadriť, pretože som ešte mladá na tom mať vlastné mladé, ale dávam do záložiek a keď to príde, budem ho čítať dookola! :D :).

    Kejmy ♥.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, potěšila si mě :) A ok, potom si vzpomeň až to přijde ;-)

      Vymazat
  6. Mě to čeká za pár měsíců a už se malé nemůžu dočkat! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky