V tvojom rúži je olovo! Gillian Deaconová

Před pár dny jsem vás informovala na fan stránce, že jsem se pustila do čtení této knihy. V poslední době jsem se totiž nějak začala víc zajímat o zdravější styl života a k tomu neoddělitelně patří i "zdravější" (přírodní/bio) kosmetika. Po této knize se nezblázním (:D) a nezačnu hned kupovat vše jen bio/přírodní. Chci ale postupně vše tak nějak eliminovat a minimálně ty nejhorší složky (silikony, chemické kraviny, barviva, škodlivé oleje a parabeny) v kosmetice omezit. 
Myslím, že i to se počítá... :)

kniha v tom ruzi je olovo
...heh, tak možná proto nemám ráda používání/testování rtěnek :D

Kniha V tvojom rúži je olovo vám opravdu změní pohled na kosmetiku. Alespoň tak, že budete sledovat každý jeden výrobek, který máte doma a sondovat, jestli i ten nějakou z těch složek (fuj) má. Kdo kupuje podle reklam bude možná i překvapený. Sama autorka Gillian Deaconová v úvodu zmiňuje, že marketing kosmetických firem je velmi mocný. Nikdo vám dopředu neřekne, že je to narvané silikóny, ropou, barvivy atd. Přeci jen - každý chce prodat. Přeci jen vždy lépe zní "gumuje vrásky" "zbaví vás akné" "obsahuje přírodní výtažky z..." (pozn. zpravidla v mikroskopickém množství). 
Žádná kosmetická firma vám taky dopředu neřekne, že ta složka, kterou prezentuje v reklamě jako největší trhák, se nachází ve výrobku někde až v posledním řádku složení (viz. předchozí článek, kdy zmiňuji i jak číst složení na etiketách). Obsah těchto "spásonosných" složek bývá dost o ničem a pak se nemůžeme divit, že výrobek velmi nepomáhá. A nebo, díky silikónům, pomáhá až tolik (aspoň se nám zdá), že pleť máme krásně hladkou, dokonalou...ale jak TO přestaneme používat, tak pleť si nějak nemůže na nic jiného zvyknout. A může reagovat i alergickou reakcí a celkovým nepěkným zbarvením atd.

parabeny, silikony, parafín

Vypsala jsem si některé zajímavé body z této knihy, takže asi takto: 
- v klasických drogérkách, super a hypermarketech přírodní nebo pravé bio kosmetické přípravky zpravidla neobjevíme. Autorka doporučuje nakupovat ve specializovaných obchodech, ale spíše přes net - tam se dá najít i za zajímavé ceny :)
- každý produkt, který obsahuje silikony, parabeny, minerální oleje, barviva... je chemickou zátěží pro náš organismus. Horší je, že to neplatí jen pro naše tělo, ale může nám tělo zanést natolik, že tím potom trpí i naše děti...
- průměrná žena si každé ráno nanese na pleť 126 různých chemikálií (z toho i některé toxiny)!! Uff...
- smutné je, že slovo "přírodní" může použít jakýkoliv výrobce pro označení jakéhokoliv výrobku, i přesto, že neobsahuje jen přírodní složky. Toto označení na produktech se nikde zatím neregulovalo zákonem (že by se přesně určilo, kdo to může a kdo nemůže na čem uvést), takže spíše hledat certifikované produkty a nebo se naučit trošku orientovat v tom, co by tam fakt být nemělo...
- všichni si často pletou přírodní vs. organický...i já jsem v tom stále neměla jasno :D Organické rostliny nebyly geneticky modifikovány a při pěstování nebyla použita žádná hnojiva a pesticidy. Čím víc má kosmetický produkt organických složek, tím spíš může být označen za organický - podíl organických složek by měl být nad 95 %. 
- hypoalergenní produkt - toto označení opět nic velmi neslibuje, protože zákon nereguluje, kdo si to na produkt může napsat a kdo ne. Takže se to používá jako marketingový tahák a citlivky (= majitelky citlivé pleti) věří tomu, že přípravek jim pleť dráždit nebude. Nemusí tomu tak vždy být. Popis "hypoalergenní" se používá jednoduše proto, že nikdo neudělal výzkum, který by to popřel. V tomto případě to funguje jako tzv. presumpce neviny - pokud se neprokáže výzkumem, že to škodí, tak to vlastně "neškodí" :D
- produkty z lékáren, které obsahují i léčiva (např. přípravky proti lupům, na opalování...) mají popis složení pozměněný - léčivá složka je vždy napsána jako první bez důrazu na podíl této složky v produktu. Myslím si, že je to trošku škoda...a může to být zavádějící :(

přírodní kosmetika, bio kosmetika
no...vidíte to?

Autorka po takových "pikoškách" rozebírá v dělených kapitolách konkrétní kosmetické přípravky a na co bychom si měly dát pozor. Zároveň, pro ty nejvíce nadšené :), popisuje jak si doma udělat přírodní masku na vlasy, vlastní mýdlo...cokoliv :)

Pár zajímavých faktů: 
- vlasová pokožka je nejvíc pórézní - vše co vstřebe (škodliviny), to odvádí do krevního oběhu ...a ta prý toho umí vsáknout :(
- jakýkoliv přírodní šampón/sprcháč bude málo pěnit! Sama jsem kdysi byla nespokojená s přípravky od Alverde, protože vůbec nepěnily. Teď se až stydím, protože má to logiku - neobsahují totiž SLS (Sodium Laureth Sulfate), to co se dává do všech "nepřírodních" přípravků - prostě jen, abychom byly happy, že to pění...takže upřímně - není to až taková výhra, když vezmeme do úvahy, že ...
- podle autorky je úplně ideální vlasy spláchnout po každém umytí jablečným octem (i v rozprašovači), aby se neutralizovalo ph pokožky. No...to asi dělat nebudu, ale o zázracích s octem jsem už četla :)
- na rozčesávání doporučuje kartáče s kančími štětinami (mám! :D z DM za "pár" korun) a měly bychom se vyvarovat fénování - prý dokonce zhoršují astma :(
- o AHA kyselinách (určitě, jste si všimli, že je to teď hit) nepíše velmi lichotivě - podle výzkumů zvyšují citlivost na sluneční záření (zpravidla i ty produkty doporučují nelézt na slunce) a znásobují riziko rakoviny. 
- o peelingových maskách napsala sice jen pár řádků, ale stojí za to...Neměli bychom se nechat zlákat slovy jako jíl nebo zelený čaj, protože uvnitř má zpravidla každá maska množství chemikálií. Doslova varuje před používáním masek od L´Oreál, Neutrogena, Pantene, Murad, Phytomer, Sephore nebo The Body Shop (ano, některé jsou i u nás dostupné). 
- když už máme masku na tváři, tak máme být "v klidu" - nemluvit, nesmát se, jen relaxovat. Tím, že mluvíme, smějeme se atd. namáháme mimické svaly (vrásky...jo?!) a zpomalujeme zaschnutí. Maska teda vůbec nemusí mít ty účinky, které požadujeme. 
- čím výraznější je oční stín/rtěnka, vlastně jakákoliv dekorativka, tím nebezpečnější složky obsahuje (samozřejmě, pokud to není přírodní značka dekorativky, ale ta zpravidla extrémů nedosáhne...už právě proto, že není narvaná "chemií")
- fuj informace - každý z nás spapá jednu celou tubu zubní pasty za rok. Prostě se tomu neubráníme a i to malé množství se počítá, pokud ta zubní pasta není úplně "čistá". Červené/modré/zelené barvy zubních past jsou úplně nejvíc fuj, protože obsahují umělá barviva. Takže když už - tak aspoň ať je bílá/průhledná..
- křišťálové deodoranty mě vždy zajímaly, protože dost lidí po nich šlo - jako po něčem, co je méně škodlivé. Nakonec tomu tak úplně není - kamenec hlinitodraselný (který je obsažen v těchto deodorantech) je minerální formou hliníka. Takže do styku s hliníkem přijdeme tak jako tak. 
- o klasických antiperspirantech...snad ani nemusím psát. Myslím, že každému kdo dočetl až sem je jasné, že je proti nim - možná i díky tomu, že sama autorka překonala rakovinu prsu :(

Informací má kniha (344 stran) obrovské množství. Je čtivá (pro toho, koho to samozřejmě zajímá). Já jí přečetla zhruba za 4 dny téměř jedním dechem.

složení kosmetiky

Autorka na konci každé kapitoly (Tělo, Tvář, Zuby, Podpaždí...) uvádí i zaručeně bio přípravky, které nám neuškodí a které sama používá. 
Mezi nejčastěji vzpomínané jsou výrobky těchto značek: 
- Dr. Hauschka
- Weleda
- Kiss My Face (z Ladyboxu jsem obdržela mýdlo této značky)
- Suki (ta mě velmi zaujala, protože je prý výborná na akné!)
- Sante
- Lavera...

Záměrně jsem vybrala značky, které vím, že se nachází i na našem trhu (kromě Suki), takže nikdo se nemůže vymlouvat, že přípravky u nás nejsou k dostání. Horší je to ale s cenou...ale myslím, že i taková Alverde kosmetika z DM nebo Natura Siberica (viz. tento článek) jsou čisté a cenově to není až taková hrůza :)
Sama autorka velmi vychvaluje německou kosmetiku (i přesto, že je z Kanady), protože Němci si prý dost potrpí na standardy a dodržování norem :) Takže i tudy cesta vede...

Kniha je určena každému, kdo si chce trošku otevřít oči a protřídit obsah koupelny :D Teď když jsem viděla vzorek na nový "zázrak" od firmy Garnier (to malé růžové, co prý funguje proti všemu) a zkoumala složení...ani náhodou bych to nezkoušela, protože první složka (nejvíce zastoupená) je právě silikon. Ale to by vydalo na samostatný článek...:D

Určitě doporučuji si knihu alespoň půjčit v knihovně (pokud se tam dostane) a zběžně prolistovat zejména část vlasy, tělo, podpaždí...+ děsivé fakty. 

Nehážu vše (kosmetiku) do koše...jen už budu trošku opatrnější a reklamy...
nebudu jim tak věřit (btw. vystudovala jsem  na VŠ marketing...trošku paradox, že? :D)

Četli jste? Zajímá vás toto téma? Nebo složení prostě neřešíte? :)

Vaše







Komentáře

  1. Práve pred desiatimi minútami som si ju objednala z Martinusu :)

    OdpovědětVymazat
  2. skvelý článok! už dlhšie sa obzerám aj po prírodnej dekoratívke, ale stále budem používať prevažne neprírodné produkty, no už si dlhšie dávam pozor na zloženie - parabény a pod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a to chválím :) Aspoň ta největší svinstva bychom měli všichni omezit :)

      Vymazat
  3. pre mňa je nereálne používať všetko organic.ale snažím sa to držať v rozumnej miere.čo mi dovolí peňaženka a čo schváli logika.nemusím na seba capkať tridsať produktov denne.

    OdpovědětVymazat
  4. Tuto knihu bych si chtěla přečíst, nalákalas mě :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za tip. Vypadá to na dost zajímavou knížku, asi si jí někdy přečtu. I když se bojím, co to se mnou udělá :D

    OdpovědětVymazat
  6. Souvislost mezi pouzivanim antiperspirantu a rakovinou prsu nebyla prokazana. Schvalne jsem to ted jeste hledala, jestli vyzkumy nepokrocily, ale je to masova hysterie sirena hoaxy po mailech. Info k tomu je treba na mamo.cz. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, to zmiňuje i autorka...ale člověk nikdy neví a určitá souvislost tam být může. Přeci jen, nikdo to neprokázal, ale nikdy to nikdo ještě oficiálně nevyvrátil...Já sama antiperspiranty používám...viz. předchozí článek :)

      Vymazat
    2. riziko rakoviny stoupá hlavně kvůli tomu,že spousta žen si antipersirant nanáší ihned po holení,ptz pokozka je porušená

      Vymazat
    3. Riešiť súvislosť medzi antiperspirantom a rakovinou prsníka, ktorá nebola dokázaná mi príde dosť divné. Asi rok dozadu som čítala štúdiu, ktorá preukázala priamy súvis medzi požívaním hormonálnej antikoncepcie a rakovinou prsníka, akurát sa o tom vo veľkom nehovorí, lebo antikoncepcia vo forme tabletiek je skrátka megabiznis.. Tým chcem povedať, že je trocha smiešne riešiť antiperspirant a hliník v ňom a pritom hltať deň po dni tabletky s hormónmi, ktorými si žena škodí viac ako keby na posedenie zjedla celý svoj kozmetický kufrik.. Netvrdím, že ide konkrétne o tvoj prípad, ale rozhodne sa to týka miliónov žien.. Skrátka je to podľa mňa pokrytectvo riešiť niečo v kozmetike a pritom do seba pchať rovnaké alebo aj horšie svinstvá v iných produktoch...

      Vymazat
    4. Souhlasím s tebou Zuzi, já osobně jsem proti antikoncepci - brala jsem jí asi 3 měsíce před 9-ti lety a pamatuji si jak mi bylo...divně (sice pleť a vlasy krásné, ale za jakou cenu) - náběh na křečové žíly, divné tlaky pod žebry...no, prostě nesedla mi a neměla jsem ani chuť hledat nějakou "která mi víc sedne" ...prostě jsem to s tím vzdala a jsem vlastně ráda :) Je to svinstvo a myslím, že antikoncepce se dá řešit i jinak...a hlavně i bezpečněji, když vezmeme do úvahy, že kondom ochrání i před něčím jiným a vážnějším...než je "jen dítě" ...

      Vymazat
  7. ano, o té jsem už taky slyšela a mám jí v pořadí :D Jak budu mít možnost, přečtu si jí :)

    OdpovědětVymazat
  8. já studuju reklamu na střední a nevěřím tomu ani ň :D jinak zajímavá kniha, měli jí před nedávnem v levných knihách za 20,- ale bohužel jsem jí nestihla a už byla vyprodaná. já teď taky přecházím na přírodní kosmetiku, mám v merku hlavně Alverde, Natura Siberica, Saloos a nějakou tu ajurvédu. ale dekorativka se mi přírodní nelíbí, takže tady zůstávám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já už taky něco málo zkusila z dekorativky, ale to nebylo fakt nic moc...ale věřím, že každá změna k přípravkům, které nejsou narvané chemií, se počítá :)

      Vymazat
  9. Díky za nové informace. Já už přecházím na přírodní asi dva roky, ale ne na 100%. Pročítám složení. PS: Hádej třikrát, co jsem studovala já:-))
    Ms. Blogger Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě stačí se vyhnout aspoň těm největším hrůzám :)...heeh, no, že by marketing? :DD Já ti stále "říkám", že toho máme dost společného ;-)

      Vymazat
  10. Zaujalo, jdu mrknout na tu pastu, kterou mám teď pro děti a je červená. Jestli to bude nějak podezřelé, letí do koše! Budu na to víc koukat, jdu prostudovat tvůj článek jak číst složení.

    OdpovědětVymazat
  11. Ja zloženie neriešim. Proste neverím, že tam napíšu všetko a aj tak tomu nerozumiem. Ale postupne by som rada prešla na bio veci, ale ani tam neverím, že je všetko bio a pre mňa je momentálne ťažké sa v tom zorientovať. Knihu by som si rada prečítala, ale nemám nato gule, lebo by som vyhodila všetko čo doma mám a chodila by som ako strašidlo alebo by som mala nervy, že čo to na seba dávam. Myslím, že keby sme si vyrábali kozmetiku doma (ako kedysi), tak by to bola naozaj bio kozmetika, ale niektoré veci si doma vypestovať, vyrobiť by bol problém. Hlavne pre také "šikovnice" ako som ja. Ale inak super článok. Keď pozbieram gule, tak si knihu určite prečítam. :)

    OdpovědětVymazat
  12. knihu som prečítala. je super. asi od leta sa snažím postupne vynechávať chémiu. všetko šlo do koša, aj kozmetika z lekarne (la roche, aderma, bioderma ..) Trpím na atopický ekzém ( nie zrovna lahká forma). je december. na odlíčenie použivam rúžovú vodu s par kvapkami mandlového oleja, vyčistí super makeup. niekedy umyjem tvar olivovým gréckym mydlom. dočistím plet len čistou ružovou vodou, nastriekam ju na tvar a natriem mandlovým olejom. večer občas olejom neem. tvar sa mi velmi zlepšila a to nechodim na kozmetiku. mala som akné aj ekzem a svrbenie na tvari. uhry mam ale menšie a vyrážka občas. a celkom rýchlo sa zahojí. na umývanie tela použivam, čisté olivové grécka mydlo (už som vyskušala viacej tuhých mydiel aj tekutých) toto je najlepšie pre moju atopicku pokožku. nelieči ju veľmi, ale nedráždima. dokonca som si s ním umýla vlasy. a super. mam kučerave vlasy, nepoužila som ani kondicioner a v živote som si tak lahko nerozčesala vlasy ako teraz. nechty nelakujem. makeup mam prírodný lily lolo. a aj lícenku a lesk. možem odporučiť. periem v sode a struhanom mydle. perie dobre, aj bez zaprania škvrn. len biele pradlo nie je až take super., na telo použivam olej mandlový, kososový, bambucké maslo. zubna pasta weleda, deodorant weleda. funguje fajn, ale davam si ho dvakrát denne, lebo sa extremne potím, aj ked sedim a som za počítačom. jedine co mam asi chemické je parfem. pleť na tvari sa mi zlepsuje a aj vlasy. komerčné sampony nepouživam od augusta. nedavam, žiaden gel a lak. je pravda že predtým som sa velmi nemalovala a ani veľa prípravkov stylingových nepouživala. použivam čistiace tampony z bio bavlny. su jemné, makššie ako z lidla, co som kupovala. dokonca som si začala aj vložky kupovať v bio kvalite. ak si postupne nakupite veci, nie je to až tak veľmi drahe a mate lepsí pocit, že na seba nedavate plno chémie.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky