Last minute dárky...knihy! I.

Jsem zastánce toho, že když už nevíme co komu koupit, tak dobrá kniha neurazí :) (pokud to není člověk, který přečetl za celý život jen slabikář :D). Myslím, že výběr knih je tak obrovský, že i kdybychom měli dát někomu jen Atlas hub, tak se do zájmů daného člověka prostě trefit musíme ;-)

Hostitel, Malé ženy, Zlodějka knih

Tu je pár mých tipů na knihy, které udělají radost...(postupně podle obrázku od vrchu dolů)

...filmovému nadšenci :) Po záchvatu upíří lásky byl asi každý zvědavý na Hostitele, který byl natočen podle stejnojmenné knihy od S. Meyerové. Film byl celkem v pohodě (ok, prvně jsem četla knihu, potom žádný film není "great" :D), takže proč nepodarovat i knihu? Kniha vždy přináší větší požitek a někdy i lepší pochopení situace (když se něco ve filmu vynechat prostě musí). Upřímně, měla jsem nejdříve problém jí začít číst, protože jsem byla asi líná pochopit, kdo je kdo, ale pak se to rozjelo a na tu knihu dost často vzpomínám. Jen je extrémně tlustá, tak trošku zatěžuje kabelku a vyvolává nechápavé pohledy lidí, když jí vytáhnete např. v autobuse :D

...nadšenci životních příběhů :) Master šarkanov (Lovec draků - K. Hosseini) je kniha inspirovaná vzpomínkami autora na vyrůstání v Afghanistánu. Už podle názvu asi nečekáme žádnou lovestory a podle prostředí, kde se děj odehrává, ani žádnou "dream story". Prostě příběh, který se vryje do srdce, už svojí pravdivostí, skutečností a který v nás vyvolá pocit "máme se v ČR/SR fakt ku**a dobře" :))

...Harry Potter nadšenci :) Heh, kdo ho neviděl/nečetl zvedněte ruku. Myslím, že by vás moc nebylo :) Tato kniha je dokonalý dovětek, který by měl každý "Harry Potter 4ever" mít doma (ano, já mám :D) Jednoduchá kniha s názvem Rozprávky Barda Beedla (Bajka Barda Beedlyho) potěší malé i větší čtenáře. Asi hlavně ty malé, ale příběhy to byly fakt krásné a měly hlavu a patu :)

...romantičce :) Malé ženy od L. M. Alcottové. Kdysi před léty jsem viděla film natočený podle této knihy a milovala jsem ho. Možná už proto, že jsem neměla sestry (vlastně žádného sourozence) a proto mě celý jejich příběh fascinoval. Když jsem viděla tuto knihu v novém provedení, po x-letech co jsem jí sháněla všude možně, byla jsem nadšená a hned kupovala. Nelituji :) Totální oddechovka :)

...nadšenci příběhů, kdy si řeknete "wau, všechno to do sebe zapadlo" :) Třináctý příběh od neznámé autorky D. Setterfieldové je prvotinou této anglické učitelky. Knihu jsem si koupila spíše náhodou, protože prostě byla "v akci" :D, ale nelituji a plánuji, že teď v zimním období si s ní zpříjemním pár večerů :) Žádná kniha mě nepřekvapila tak jako tato (a to vím o čem mluvím, v knihovně v malém městě, kde jsem bydlela dříve, jsem byla vyhlášený čtenář, kdy mi knihovnice schovávala novinky, jen abych nemusela číst některé knihy dvakrát :D), protože příběh byl takový...jiný. Jednoduše, bude tam tajemství (celkem velké), překvapení, napětí, láska...z každého něco a celkově příběh, kdy jsem netušila, co bude na další straně (někdy jsou knihy předvídatelné). Great! 

...nadšenci příběhů z války :) Zlodějka knih od M. Zusaka je absolutně jiná kniha, než jaké známe :) Je psaná ze strany Smrti (ano, smrtky), která sleduje malou Liesel a její životní příběh. Autor používá zvláštní krátké věty na gradaci napěti. Celá kniha dýchá atmosférou a je taková hořká-životní-tragická. Garantuji pláč na konci knihy a silný pocit, který ve vás bude ještě dlouho. Toto je jedna z mých TOP knih :)


Mám ještě druhou várku knih, takže o tom zítra...ať toho není moc naráz :) Snad to vydržíte... :)


Komentáře

  1. Knihy nekupuji, protože je mi jasné, že podle zákona schválnosti bych se trefila do těch, co už četl. Zvlášť pokud je sečtělý - beru to podle sebe. Zřejmě bych se nedozvěděla, že jsem dala "nevhodnou" knihu, protože lidé většinou dar přijmou a zdvořile poděkují, než aby řekli, že tohle znají. Nejlepší je prostě se domluvit předem, aspoň letos vím, co za knihy dostanu a moc se na ně těším! Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak rozumným řešením, pokud to nechce člověk vyloženě odbýt penězi v obálce a vkusem obdarovaného si není jistý a chce mu alespoň věnovat svůj čas na nákup, je s dotyčným jít a prostě konkrétní věc vybrat spolu. :-) Já si taky knihy vybírám sama za účasti dárce, protože jsem toho četla už fakt hrozně moc a navíc mám specifický literární vkus a děsí mě, že mi někdo pod jedli zabalí Viewegha nebo jiný bestseller prostě proto, že se to prodává, čtou to všichni, tak určitě super. :-)

      Vymazat
    2. :) Tak knihy si vybírám taky sama. U mě by to taky měl každý těžké, protože ví, že jsem toho četla hodně. Nemám vyhraněný vkus a čtu vše možné i nemožné, známé i neznámé. No a Viewegha celkem můžu...no :D
      U mě je to tak, že někdy mám náladu na klasiku, pak na horor, detektivku, lovestory, smutný příběh, motivační knihu...
      Ale těm, které mám ráda knihy kupuji a vždy se trefím do vkusu...protože jejich reakce se nedají zahrát :)) Snad se mi to podaří i letos...jedinou výhradu mám - škoda, že knihy nestojí tak 50 Kč :D, to by se nakupovalo :))

      Vymazat
  2. Ja knihy kupujem vacsinou len sestre, ktora je velky knihomol a aj ked sice cca viem, ake knihy ma rada, neodvazim sa jej sama vybrat ziadnu. Tiez to riesime tak, ze mi da nejake tipy, po akych knihach tuzi. Ja sama mam radsej, ked dostanem to, co najozaj chcem a vyberiem si sama :) A radost mam uz s rozbalovania:) Ak by som si z uvedenych mala vybrat pre seba, bola by to Zlodejka knih, pre sestru Hostitela :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hostitel byl super. Knihy kupuju ale spise sobe:D Mamce spis jen Jackie Collins, kterou ma rada, nebo kamosce, ale to se na Vanoce bohim, protoze pise vrljej seznam cely rodine, tak se bojim, ze koupim tu samou:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ta má jasnou představu co chce dostat :D Hostitel byl super až tak od 70-tý strany, pro mě ... :)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky