Je to dobré...ještě se čte! :)

Už jsem psala, že jsem knihomol? V posledních letech (co pracuju) už možná tolik ne, ale kdysi...byly dny, kdy jsem jednu knížku dočetla, další přečetla a ještě jednu navečer rozečetla. S knížkou mě můžete vidět dost často a pár lidí se mě ptalo, proč nosím tak plnou a velkou kabelku.
Odpověď je jednoduchá - v malé se těžko nosí knížka o 600 stranách :D

Myslela jsem, že lidé už tolik nečtou. Doba přetechnizovaná, nikdo nemá na nic čas. Každý je v práci od nevidím do nevidím a pak radši sedne zase k PC/telce a čučí.

Já si vzala vyloženě oddychové čtení :)

Proto jsem byla překvapená kolik lidí na pláži četlo! (pozn. kdo nepostřehl, před pár dny jsem se vrátila ze svatební cesty z Turecka - článek tu) A ne časopisy/noviny, ale normální knihu. Nebáli se (jako i já), že si knihu zapleskají od oleje. Že bude plná písku a všelijak poskrčená. A nebyly to knížky v obalech (půjčené z knihoven)! Lidé ty knihy ještě kupují :)

Když jsem procházela od moře kolem všech lehátek, k těm našim, tak jsem objevila i mé oblíbené autory - Dan Brown - Inferno v německé a nevím jaké verzi :), P. S. Ich liebe dich (film miluji...fuj, ale radši P. S. Miluji tě, než to německé cosi...:D) a P. S. I love you (taky dvakrát), něco od Kinga, další Brown, Kinsella.
Někdo si vzal i "těžší" čtení - Tolkien a Hobit. Starší německé dámy četly romány od Rosamundy Pilcherové (nebo něco na ten způsob :D...prostě podle obalu červená knihovna).
Mladé Němky ujížděli na 50 odstínů...nevím, který díl, ale tuto knihu jsem tam viděla úplně nejčastěji...

Při přiblížení by jste viděli, že se jedná o knihy
v němčině...náhodně zachycené :)
Ale štve mě, že se mi nepodařilo zjistit, co četla jedna mladá Němka. Sledovala jsem jí potajmu z lehátka. Ležela kousek od nás. Četla si, ale neviděla jsem název/autora knihy. V životě jsem neviděla někoho tak zabraného do knížky. Kdyby se prohnala kolem větrná smršť, tak ona o tom neví!
Doslova hltala knihu, obracela nedočkavě stránky. Z profilu vypadala jako Kirsten Steward (ano, ta bílá z Twilightu), jen její blonďatá verze.
Chvilku během čtení vyvalovala oči, pak se šklebila. Chtěla se napít, tápala rukou po stolíku vedle lehátka, až se jí podařilo nahmatat kelímek s pitím. Ona se prostě od knížky neodtrhla. Ani na vteřinu se nepřesvědčila, jestli drží své pití. Napila se, aniž by přestala číst. Trošku jí ukáplo z brčka na tělo, žádný stres. Zase odložila pití na stolík s mírným tápáním, ale stále četla.
Fascinovala mě a asi i svého přítele. Ten jí sledoval podobně jako já. Po zhruba hodince jsem jí tam stále tak viděla. Přítel jí opatrně dal ruku na rameno, jako by věděl, že se lekne. Samozřejmě, sebou trhla, ale na něčem se domluvili a začali si sbírat věci. Do konce jejich pobytu (poslední 3 dny jsem je už neviděla) se mi nepodařilo zjistit CO vlastně četla...

...a fakt jsem se potěšila, že i přesto, že na dovolené čtou asi lidé více, že ještě čtou. A jsou to stále ty krásné voňavé a šuchotavé stránky klasických knih :)

Taky máte diagnózu knihomol? Jak se vám s ní žije? :)

Komentáře

  1. Taky mi přijde, že lidé docela čtou, ale přitom nikdo z mých kamarádů nečte :D zvláštní. Tou holčinou jsi připomněla mě, když jsem byla loni s přítelem na dovolené. Taky si se mnou užil :D, měla jsem s sebou 3 knížky a ke konci pobytu už jsem neměla co číst!:D Teď mám čtečku a nemůžu si vynachválit, že mám celou knihovnu s malém přístroji, který se vejde všude a nikdy se nestane, že mi dojde čtivo. Mám tam teď knížky tak na 2 životy :D Čtu jednu knížku za druhou, ale mám jich v plánu tolik, že mám co dělat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JO! Jsem ráda, že nejsem sama takový "blázen" :D Já čtečce teda zatím nepřišla na chuť, prostě miluji "smrad" knih, šuchot stránek a svojí knihovnu! Ale nikdy neříkej nikdy, že ano...? :)) Ale na cesty to asi musí být super a možná i na to nosení v kabelce - určitě je to lehčí jak např. Hostitel :D...a já mám tolik knih ponakupovaných a tolik z nich nepřečtených...a stále chodím do knihovny...no, prostě nevím, kdy to vše přečtu :))

      Vymazat
  2. knížky jsou úžasné, akorát poslední dobou se mi nějak číst nechtělo.. v pátek jsem ale byla v kině na filmu natočeném podle knihy a to mě na ní šíleně nalákalo. v pondělí dočteno, tak jsem si říkala "pořád to ve mě ještě je" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DÍK!! Fakt se ráda přesvědčím, že takový blázen nejsem sama :))) To v nás stále někde je...to se nezapomíná, to je jak jízda na kole :D

      Vymazat
  3. Já jsem hodně četla dřív, pak jsem to nějak zanedbávala a teď.. Na dovolenou jsem si brala 3 celkem silný knihy (7. díl Harryho Pottera, Interview s upírem a Řbitov zviřátek) a ke konci jsem se musela krotit, abych nezůstala poslední 2 dny úplně bez čtiva. To bylo na konci července a momentálně jsem na 20 přečtených knihách a znovu mě to začalo strašně bavit :) Měla bych se vrhnout i na maturitní četbu, ale těch 13 nových knih, které na mě nepřečtené čekají na stolku, je prostě lákavější :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach škoda, že na blogu nejsou "lajky" jako na FB, hned bych ti za tento koment dala obrovsky LIKE :)) Teda já si vzala jen 2 knihy, první dny jsem více relaxovala, případně dělala hovadiny :D, tak jsem četla až tak od poloviny pobytu pravidelně a 2 dny před odletem dočetla první knihu...a druhou knihu jsem nemohla najít! Zkonstatovala jsem, že jí teda nemám ...o to větší bylo moje překvapení, když jsem ji DOMA našla v kufru v takové "schované" schránce, kam jsem si akčně dala důležité dokumenty k zájezdu...sakra a poslední dva dny jsem nevěděla do čeho píchnout :D...jak jsem si nadávala :D
      ...a teď čtu Ztracený symbol od Browna a nemůžu se od něj odtrhnout...takže bye :D

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky