Svině jménem poporodní vypadávání vlasů

Už delší dobu se tu na blogu neobjevila další "svině" (= tedy nějaký neduh, který se musí extra řešit speciální starostlivosti. Bylo tu akné, seborea, strie a celulitida). Po dvou porodech však mohu konstatovat, že poporodní vypadávání vlasů je taktéž velmi nepříjemné a potká každou jednu čerstvou maminku. 

na vlasy, na vypadávání vlasů, zkušenosti s produkty na vypadávání vlasů

Jak si tím mohu být tak jistá? No...něco (málo) jsem si už k této problematice hledala. Samozřejmě v čase, kdy to bylo pro mě aktuální. Takže VÍM, že potká každou jednu rodičku. U někoho to jde ve velkém, u další to má slabší průběh, ale dostaví se vždy. 

Proč tomu tak je? Hele, nejsem odborník, takže tu nevytasím všechny ty odborné názvy, ale úplně jednoduše je to proto, že v těhotenství se tvoří nějaké hormony, které se postarají o to, že vlasy nevypadávají vůbec. Ale jako fakt vůbec. Takže se na několik měsíců zastaví takový ten přirozený obnovovací cyklus vlasů, který probíhá u každého jednoho z nás - ten spočívá v tom, že každému zdravému člověku vypadne přes den cca do 100 vlasů, aby byly nahrazeny jinými. Tohoto vypadávání (i když to zní hrozně, že 100 vlasů) si zpravidla ani nevšimneme. V těhotenství tedy toto nefunguje a ve vlasové pokožce se drží i ty vlasy, které vlastně už dokončily svojí fázi "růstu" a které už dávno měly vypadnout. I proto vlasy těhotných zpravidla vypadají lépe a hustější - protože tam zůstanou takové ty "mrzácké" (tak jim říkám já :D) vlasy. Takže jde o takový "umělý" a dočasný efekt hustých vlasů a já to mohu potvrdit. V obou těhotenstvích jsem měla extrémně husté vlasy, všichni se až divili, obdivovali a i já jsem byla s kvalitou a objemem (a nemaštěním) velmi spokojená. Ale ono vše jednou skončí - přijde porod :D a hormony se zase začnou vracet do normálu. Toto "navrácení" trvá cca 3 měsíce. A pak to přijde - každá sotva zaběhnutá maminka si najednou všimne, že kolem miminka se povalují chuchvalce vlasů. A vlasy jsou najednou všude. Já si tak prohrábla culík po zaplacení v obchodu a vytáhla jsem doslova trs vlasů. Jeden chlapík za mnou to akorát viděl a tuším málem zkolaboval - asi si myslel, jaká jsem nemocná :)

Takže zhruba v době, kdy má miminko 4-6 měsíců dojde k postupnému vypadání těch už dávno "odumřelých" vlasů a přirozenému prořídnutí (= vrácení se do původní hustoty, ale člověk to najednou vidí tak, že "já budu plešatá", protože si přeci jen zvykl na něco jiného skoro rok). 

Po prvním těhotenství to přišlo okolo 4 měsíce. Nyní, při druhém to přišlo až okolo pátého. Trvalo to asi měsíc a nyní se to vrátilo (cca okolo 9 měsíce). Nevím, jestli se to dá ještě hodnotit jako poporodní vypadávání, ale i se mi zdálo, že mi vlasy zase až tak neprořídly po tom prvním prořídnutí...no teď už to jde ve velkém :D

Doufám, že vám moje vysvětlení pomůže. Je to obzvlášť uklidnění pro ty, které to teprve čeká a nebo, které to zrovna prožívají. Prostě ono to přijde, je to přirozené a i když to vypadá děsivě (já mám vždy plné odtokové sítko na vaně), tak by to mělo i samo odeznít. I když...já jsem ten typ co to nenechá na náhodu a pomáhá si jak může. 

*******
Proto dnes přináším pár typů na produkty pomocí kterých bojuji s touto "sviní". Upřímně nemohu zhodnotit účinnost každého jednoho z nich, protože jsem je víceméně používala (a používám) naráz (tedy co se dalo, jako sprej před umytím vlasů, šampón, maska, něco po umytí, další den do suchých vlasů stříknout...). Takže i kdyby tam byl nějaký slabší "článek", tak prostě nezjistím, který z těch produktů fakt nepůsobí :D

Začnu asi šungitovou péčí, o které jsem se rozepsala i TU na blogu. Před umytím vlasů se doporučuje sprej ze šungitu nastříkat do celé délky vlasů a nechat působit cca půl hodinku. Následně umýt šampónem. Já si v tomto období oblíbila zejména tento Anti-Chute od Yves Rocher, který má pomoci i růstu nových vlasů. Příjemně bylinkově voní a vlasy jsou po něm krásně hladké. Když jsem vše chtěla podpořit, tak jsem použila ještě i masku ze šungitu - ta je mega černá, působí rychle a hlavně vyhladí povrch vlasů na maximum. Přestříkání křemíkovým sérem na závěr a péče pro jeden den byla hotová. 
Na druhý den (když jsem neplánovala umytí vlasů) jsem používala do suchých vlasů aktivační sérum od Manufaktury. Má dokonale přesnou aplikaci, kdy se vše dostane kam má (stříká se hlavně na vlasovou pokožku, kde má aktivovat to co je potřebné - hele, nejsem odborník :D, tedy nestříká se do délek vlasů) a pokožka se promasíruje. Mojí seboreickou pokožku nedráždil asi žádný z těchto produktů, ani toto sérum. Sérum příjemně voní a ubývá celkem pomalu.

Na závěr spíš takový TIP na ulehčení rozčesávání vlasů od Bocare - je to sice fluid/kondicionér s makadamiovým olejem, ale moje kadeřnice mi tento sprej doporučila na rozčesávání a ono to s ním jde opravdu strašně lehce. Na padající vlasy je to super, protože přeci jen to rozčesávání by mělo být co nejjemnější (aby se vlasy neničily nešetrným rozčesáváním ještě více).

Opravdu nemohu říct, jestli tyto produkty pomohly - možná by to poporodní vypadávání skončilo stejně rychle jako začalo i bez této péče. Těžko říct. ALE - jsem si definitivně jistá, že používáním těchto produktů jsem si "vypěstovala" takové ty malé létající vlásky všude po hlavě - hlavně na spáncích a vzadu na krku pod vlasy. Točí se mi tam jak praseti ocas :D, ale jsou natolik pevné, že vypadají, že mají šanci na to aby dorostly a zase mi vytvořily bohatější pocit z vlasů. Takže tato péče se postarala alespoň o to, že tyto pidi vlásky mají šanci, jsou silnější a věřím, že když budu (alespoň nárazově - tedy 2x do týdně) vlasy a pokožku masírovat, tak postupně dorostou. Jo, asi to potrvá, ale při dvou dětech mi ten čas tak letí, že se ani nenaděju a budou obě chodit na základku :D (a já budu mít husté vlasy...snad :D)

Jak bojujete s vypadáváním vlasů (nejen tím poporodním) vy? Budu ráda za tipy :)

Komentáře

  1. Ja mám tie krátke lietajúce vlásky po deťoch tiež a nič z uvedených prípravkov som nepoužívala :) A rečiam, že vlasy vypadajú len po pôvodnej hustoty, neverím, po každom dieťati sa mi spravili kúty na čele a teraz ich mieste rastie niečo, čo nazývam "materská ofinka". Ide ma z nej poraziť, vyzerá to fakt smiešne, ako sa to stále krúti a zvyšok vlasov je rovný. Nezostáva mi iné, len trpezlivo čakať, až to odrastie :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nepouzivala si/jste vubec nic na padani vlasu? :) A ty "reci" mi dala do hlavy moje kadernice, ktera mi to takto nejak vysvetlila a ja si myslim, ze to dava logiku...ja sama jsem ani po jednom porodu nemela pocit, ze by mi vlasy vypadaly extremne (za hranici me "puvodni" hustoty), i kdyz padaly dost...A ano, i moje vlasy ted vypadaji celkem smesne, protoze se mi vzadu hrozne ty malinke vlasky krouti, ale snad to teda doroste :)

      Vymazat
  2. tak na toto sa teda neteším... mám termín na začiatku júla... akože ani teraz nie sú moje vlasy nič extra, síe nepadajú, ale hustejšie teda nie sú a mastnejú mi ako pred tým..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. gratulace! Tak snad to bude s mirnejsim prubehem, kdyz se to teda ted nijak zvlast nezmenilo (v tehotenstvi) :) Ale verim tomu, ze aspon sis vsimla, ze ti ted vlasy nepadaji... :)
      Tak preji hlavne at je vse v poradku a porod co nejpohodovejsi (sorry, ale bolet bude jo?) :D :) :) :) Drz se :)

      Vymazat
  3. Mě také vypadávaly vlasy na dvakrát, každopádně nijak jsem to neřešila , věděla jsem , že to přejde, ale je to fakt otravné, všude vlasy a udělaly se mi "pěkné" kouty 😀 naštěstí už je vše ok 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám pocit, že moje vlasy jsou fakt všude a někdy se až divím, že ještě vůbec něco na hlavě mám :D

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky