10 důvodů proč žít LOHAS...aneb pošli to dál :)

Ano, ano. I já jsem se zapojila do tohoto projektu magazínu Lohas, kdy oslovil několik (asi podobně smýšlejících) bloggerek a slíbil jim propagaci článku + výherkyni (ano, ten balíček opravdu vyhraje jen jedna, ne každá, jak jsem četla nějaký Anonymní koment na některém z již zapojených blogů) eko/přírodní kosmetiky :)

zdravotní životní styl, eko kosmetika
...a toto všechno (a ještě víc) doma máme :)

Kdo mě sleduje ví, že v posledních měsících se moje myšlení ubírá jiným směrem. Sama si více uvědomuju, že konzumní způsob života, kdy nakupuju kosmetiku ve velkém a ta je narvaná silikóny, parabeny a jinými srajdami, mi už velmi nevyhovuje. Začala jsem se více zajímat o složení produktů, o to, co si narvu na obličej a celkově i nějakým pozitivním cvičením jsem se snažila dostat do stavu "alfa" :D Být prostě vyrovnanější, klidnější, snad trošku zpevněná :D a hlavně zrelaxovaná.
Možná jsem už tušila, že dítě na sebe nenechá dlouho čekat. Přeci jen třicítka se nezadržitelně blíží a po svatbě už máme nějaký ten měsíc :)
Plánovaně-neplánovaně přišlo i to těhotenství a člověk si najednou některé věci ještě více uvědomuje. Myslím, že hlavně takové jednorázové plenky jsou totální zabiják přírody, protože podle mě se rozloží až v čase, kdy naše pravnoučata budou mít pravnoučata :( Hračky narvané barvivy, kterých musí mít každé dítě aspoň milión...a přitom si vyhrají s obyčejnými věcmi jako je utěrka, balící papír, miska a vařečka... :)
Nestane se ze mě "šílená" matka, která dítěti nic nekoupí, nedopřeje a bude chodit s klokankou na zádech :D Jen mám pocit, že některé věci/přípravky jsou v našem životě úplně zbytečné...a kdyby se každý z nás nad tím aspoň na chvíli zamyslel...a každý z nás udělal krok k eliminaci těchto "zbytečností", tak věřím, že to spustí efekt typu "pošli to dál" :)

Ale pojďme k hlavní části tohoto článku...

tedy 10 důvodů proč žít LOHAS:


1. více prostoru na vaně, v koupelně, na kosmetickém stolku - narážím čistě jen na to, že nakupovat přírodní kosmetiku do zásoby je totální blbost! Tato kosmetika neobsahuje parabeny, které prodlužují datum spotřeby u "normální" kosmetiky, proto se může stát, že si koupíš krém, který bude mít expiraci za 6 měsíců. Proto kupovat 1+1 by možná nebylo až tak moudré ;-) Jak postupně přecházím na přírodní kosmetiku, tak si opravdu všímám, že se mi zásoby "těch hovadin na vaně" (jak říká manžel :D) snižují. Ehm...ale zase můžu chodit nakupovat (většinou online nebo DM-ka) častěji :D

2. více prostoru v ledničce, ve spíži, v kuchyni - proč nakupujeme jídlo v takovém množství, které nikdy nemůžeme sníst? Však většinou každý z nás má obchod "za rohem", tak koupím to co potřebuju + na co mám chuť :D a odcházím, ne? Ročně se vyhodí tuny potravin na smetiště...a budu asi trapná, ale věta "Co by za to děti v Africe dali" mi najednou nepřijde až tak od věci. Babičky a možná i naše maminy nás učily šetřivosti, tak nechápu, co je toto za trend. Proč mít každý den čerstvý chleba? Jen proto, že je chutnější? Proč kupovat stále nové a nové jogurty (jsou v akci, ne?), když v ledničce máme nějaké ještě "z loňských vánoc"? (doufám, že toto už je extrém, ale dalo by se to aplikovat asi na cokoliv :D). Naše lednička je vždy poloprázdná a opravdu tam máme jen to, co potřebujeme na další oběd, nějaký ten jogurt, máslo, vejce, mléko, kečup...a ostatní se podle potřeby dokupuje :) A co nesním já, tak dorazí pes...a nebo manžel :D

3. naučíme se kreativitě + více přemýšlíme :) - kreativita se týká i využití "téměr-jetých" potravin do jídla (hlavně se nepos**t, že? :D) a tak vymýšlíme všelijaké recepty, jen abychom neplýtvaly až tak ve velkém jídlem a nevyhazovaly "chleba-který-už-sám-pochoduje-po-bytě-a-je-celý-zelený" :D Kreativně chci v budoucnu přistupovat i k "výrobě hraček pro naše dítě :) Mě se prostě nelíbí milión plastů, barviv, které na nich jsou...a vlastně tisíce povalujících se hraček po celém bytě. Já osobně měla v dětství nejraději ty hračky, které mi mamina vlastnoručně ušila/vyrobila. Je švadlena, takže Křemílek, kuře, divná sovička :D...to vše byly extrémně měkké hračky, dokonalé, bez rizik "vdechnutí malých částí" :) Proto v tomto případě chválím koncept fleur.cz a sashe.sk, protože konečně se zase zviditelňuje tato ruční prplačka a děti mají hračky, které mohou oblizovat, slintat po nich, mačkat...bez jakýchkoliv obav o jeho budoucí zdraví :)

4. ušetříme - ze začátku se vám to možná až tak zdát nebude. Přeci jen bio věci jsou dražší. I bio jídlo. A vlastně cokoliv, co kdy bylo zařazeno pod bio/přírodní/eko ...(tyto pojmy si stále pletu, ehm :D). Jenže přesně o tomto je ten koncept - je to dražší, proto bychom se měly aspoň trošku (pokud teda nemáme nadprůměrný plat a "mama-hotel" ...hypotéka free, spoření free...tedy nic, nikam neodkládáme) zamyslet jestli si tuto danou věc koupíme. Myslím, že kdo se dá na tento "trend" žití, tak nebude mít doma 10 sprchových gelů, 5 šampónů, 5 kil bio mrkve (když to nemá kde pořádně uskladnit a víc jak polovina stejně zhnije), 10 bio jogurtů (které taky rychle expirují a nebo se tak nějak "našlehají" :D) atd. atd. atd.
Je to přesně ten zákon, kdy koupíme méně, vše spotřebujeme a neprodukujeme tolik odpadu ...perfektní, ne? :)

5. když ušetříme, tak jsme více v pohodě - a ne? Já od začátku roku tak nějak přestala chodit do drogérek a vlastně kromě nutných věcí jako zubní pasta, jsem si nekupovala nic! A mohu potvrdit, že pocit, že na konci měsíce mi zbylo více jak 60 % z výplaty (i po odeslání financí na nutné výdaje, jako internet, energie, spoření... zbytek platí manžel :D). Dokonce i s tím naším extrémním nakupováním jídla do zásoby jsme se tak omezili, že opravdu cítíme 3 měsíce zlepšení finanční situace ...i přesto, že jsme kupovali auto (to není moc Lohas, co? :D). A pocit, že mám ušetřené více jak poslední měsíce mě dostává do povznášejícího pocitu... :) I přesto, že je mi jasné, že za pár měsíců/týdnů vše padne na nákupy pro našeho drobka :)

lohas, projekt lohas, zijte zdrave
posbírané na netu - sashe.sk/melia, sashe.sk/blueprint, google.com - diy recycle, diy wedding decoration :)

6. když jsme více v pohodě, tak tím nakazíme i okolí - všimla jsem si, že když mi není zrovna zle z těhotenství (:D...což je teda poměrně často, ale lepší se to), tak jsem taková happy a tím dokážu nakazit i okolí :) Vychechtaný člověk prostě musí přitahovat pozornost jiných lidí...a i když každý má nějaké problémy, tak jeden malý úsměv, který věnujeme prodavačce, může spustit lavinu...jo, zase ten efekt "pošli to dál" a to vůbec nemusíme dělat žádné extrémnosti ;-) Úsměv je zadarmo a nikdo nás nebude pokutovat za nadměrné "používání" ;-)

7. když jsme v pohodě, šetříme potraviny, nedáváme si na tělo "chemikálie" v různých kosmetických přípravcích,..., tak jsme zdravější - beru to z pohledu střev a vyprazdňování. Och, doufám, že jsem někoho teď velmi nešokla, že se jdu pouštět do tohoto "zakázaného" tématu :D Nebojte, přehánět to přeci jen nebudu. Ale když člověk není v pohodě, je ve stresu, stále se za něčím žene...tak zpravidla nepravidelně a velmi špatně jí. To může způsobit i jen "obyčejnou" zácpu, která se ale může stát dlouhodobou. A to pak není asi velmi příjemná záležitost. Někdo, když je ve stresu, zase má opačné problémy. A při dlouhodobém stresu, nepravidelném způsobu života, stravování "za pochodu" atd. si vypěstuje různé "mňamky" typu - žaludeční neuróza, žaludeční vředy, chronickou poruchu střev atd. atd. atd. :( Proto by základem našeho "no-stress" života mělo být - docílit toho, aby střeva a celý zažívací proces fungoval tak, abychom o něm nevěděli (když nic z břicha neslyšíme, necítíme...je to vlastně ideál). Když se to nedá jen probiotickými jogurty (jo, i ten s tou Shakirou je na to dobrý :D), tak v jakékoliv lékárně koupíte vlákninu nebo psyllium (= indická vláknina). I když je to nechutné (a zvlášť teď v těhotenství), tak to nejraději smíchám s ovocnou šťávou a zapíjím litry vody. Účinek je zaručený...tělo dokonale vyčistěné :D A kde nejsou zbytky nestrávené potravy ve střevech, tak se nemohou dělat žádné "neplechy" (fuj, choroby).

8. jsme nejen zdravější, ale i krásnější - dobře, nebudu tvrdit, že mi přírodní kosmetika vyřešila mindrák z velkého nosu :D Ale líbí se mi, že od té doby co používám přírodní šampóny, balzámy jsou moje vlasy lesklé. Jsou na dotek zdravé, pružné (i přesto, že stále jemné). Moje pleť je hladší a i když stále bojuje s problematickou pletí, tak se dostala do nějakého stavu, kdy to vlastně není až tak zlé :) Moje seborea je celkem na ústupu (až sama nechápu, ale asi na tom něco bude, že seboreu způsobí i stav těla a duše) a škrábu se už jen výjimečně. A vše možná tak souvisí s předchozím bodem, protože ...zdravá střeva = vyčištěná pleť :)

lohas životní styl, eko styl

9. když se cítíme dobře fyzicky, i příjemněji ve svém těle, tak jsme vyrovnanější i psychicky. Konec antidepresivám, lékům na zmírnění stresu, "nenávykovým" lékům na spaní (znám jednoho člověka, který by o tomto mohl referovat :-/) ... Pojďme se radši "unavit" procházkou, sportem, posezením do večera s přáteli při skleničce (dvou, třech...? :D), čtením knihy do dvou do rána (protože je napínavá :)), vyráběním něčeho pěkného (i přesto, že zuříme, že to nejde :D), kreslením (i když to neumíme :D), sledováním zápasu oblíbeného sportovního družstva, vzděláváním v jazycích/oblastech, na které nebyl čas, trávením času s hyperaktivním dítětem...povídáním...a pak budeme spát "jak když nás do vody hodí" :)
Co tak si říct, že aspoň jeden den v týdnu, budeme věnovat plnohodnotně svým koníčkům, rodině, přátelům, zálibám...a zakažte si seriály, které vás nerozesmějí. Na co sledovat životy jiných, když zapomínáme žít své vlastní? ...Věnujte se partnerovi, ať neřešíte za chvíli problémy jako hlavní hrdinka Vašeho seriálu...happyend totiž bude jen v TV, u vás to už tak být nemusí...

10. dobrý pocit - co víc si přát? Když omezíme některé věci, které vlastně nejsou tak důležité. Když využijeme staré sklenice, oblečení, vlnu, vosk...a cokoliv si sami vytvoříme. Když tím pádem ušetříme. Když si zlepšíme příbytky a budeme se v nich cítit v smyslu "Home Sweet Home" i bez technických vymožeností. Když si vypěstujeme vlastní zeleninu. Když se zbavíme alergií, seborey, akné... Když je nám vlastně lépe psychicky i fyzicky... 


Myslím, že k těmto 10-ti důvodům by každá z vás dokázala dopsat další a další body...přesně podle toho, jak to cítíte vy. O tom to je :) Hledala jsem více informací o LOHAS životním stylu a nedá se přesně říci, že je to a tamto. Každý si v tom najde něco svého, jak žije, co na způsobu svého života změní...Není to jen o konzumaci, spotřebě, ale i o zdravém těle, zdravém duchu...a vlastně trošku i selském rozumu :)

Co tedy v duchu LOHAS dělám já (my...s manželem):


* recykluju (aspoň sklo, plast a "zbytek") * hledám využití věcem (dózy, plechovky, kelímky, pet láhve...využívám i na jiné věci a hned nevyhazuju, DIY inspirací je všude hodně) * nevyhazuji bezdůvodně jídlo (hledám recept, "googel" poradí vždy!, nebuďme líné a pohodlné) * bezdůvodně už nekupuju další krém/sprcháč... (jen proto, že je v akci) * ukončila jsem spolupráci s Rimmelem (na co mít doma milión rtěnek, řasenek, které nevyužiju a zvlášť co se týče rtěnek, tak je nikdo v těch odstínech nechce ani zadarmo) * neuklízím každý den :D (někdo to přehání a potřebuje dokonalou čistotu ...a té docílí jen stříkáním nějakých smradláků chemických každý den ve svém obydlí...sorry, ale radši uklidím jednou za týden/14 dní a použiju eko prípravky, které mi pěnou neucpou odpady...) * piju vlákninu a detoxikuju se * nečumím jen do PC/TV (ale třeba čtu si a trošku si zase "množím" mozkové buňky, než abych je zabíjela bezduchým čuměním na seriály typu Ordinace, Šeherezáda atd. ...:D, ok v práci do PC čumět musím...:-/) * co nespotřebuju, posouvám dál (prodám za symbolickou cenu/daruji...) * větrám :) (a nemusím pak používám Savo proti plísním :D) * nosím s sebou aspoň 2 plátěné tašky na nákup (a prodavačkám zakazuju dávat mi tu jejich se super logem :D * zhasínám, vypínám, odpojuju ze zásuvek (běžte v noci v tichém bytě/domě kolem zásuvky, kde jste nechaly zapnuté třeba rádio...uslyšíte, že stále nějakou "energii" vydává...) * zastavím vodu včas (při čištění zubů, při šampónování hlavy, oplachování nádobí... + využiju i odstátou vodu na polévání, do žehličky, jakkoliv a prostě s ní zbytečně neplýtvám) * sleduju éčka v potravinách (manžel je otrávený z toho, že polovina věcí, na kterých ujížděl je plná těch nejhorších É-ček a sám už si je přestal pomalu kupovat po mé "přednášce" :D) * sleduju složení kosmetiky * vzdělávám se (čtu knihy o rozvoji osobnosti, pro timemanagement, pro snížení stresu, pro efektivní šetření...) * přemýšlím :) 


Na druhou stranu, nejsem alibista a naivka a vím, že určitých věcí se nevzdám...Nestanu se vegetariánem, nepřestaneme jezdit autem, nezačnu jezdit na kole (však bych se s mojí koordinací někde přizabila :D), nějaké ty jednorázové plenky dítěti určitě budu kupovat (ale slibuji, že to omezím! :)) atd. atd. 


A to je asi to nejdůležitější. Náš konzumní způsob života, kdy se nám sice polovina věcí snaží život ulehčit, není asi tím správným krokem k pokračování lidstva po dalších milión let...resp. hlavně k pokračování Země, tak jak jí známe nyní. Jsem jen malý článek v celém tomto koloběhu, ale postupně tak učím i manžela, budu své děti, ty snad své partnery...a i když to bude trvat, tak změna u každé jedné z nás může ovlivnit více než si myslíme...:)




přírodní kosmetika, eko kosmetika
Foto hlavní výhry, o kterou se kterákoliv LOHAS
bloggerka ráda rozdělí se svými čtenářkami ;-)
„Žijte zdravě, užívejte s mírou, myslete na planetu a myslete na lidi. 
Buďte upřímní k sobě i svému okolí, žijte na rovinu a natolik 
 udržitelně, abyste se za své jednání nemuseli stydět. A do pojmu 
„jednání“ započítejte cokoliv, co děláte během dne, to, co doma jíte, 
jaký odpad za sebou zanecháváte, v čem perete, čím jezdíte, 
jak mluvíte s lidmi, případně jaké zlo/dobro předáváte vašim 
dětem. ŽIJTE LOHAS!" 



Vaše



PS: ..."aneb pošli to dál" jsem zvolila samozřejmě na základě stejnojmeného filmu, kdy jsem konec obrečela až hysterickým způsobem :D Takže pokud se vám článek líbil...tak třeba sdílejte dál :) Děkuji :)

Komentáře

  1. Další povedený článek. :) A musím souhlasit, bohužel nemohu na to všechno najet na 100%, přeci jen jsem student a žiji s rodičema, taky mě ve všem neposlouchají. A to neuklízení každý den musím mamce navrhnout! :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Já vše začala taky více uplatňovat až po odstěhování se od rodičů ;-) A vlastně i s přibývajícím věkem to nějak přišlo samo :)

      Vymazat
  2. S těmi hračkami máš pravdu, moji bratranci mají asi tak milion sto tisíc hraček a stejně si s nimi vůbec nehrají!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně o tom mluvím...pár dětí v okolí máme a vím, že si nejvíce vyhrají s "blbostma" z domácnosti...budu asi zakazovat koupi zbytečných hraček :D

      Vymazat
  3. Súhlasím, že hromadenie kozmetiky je čistý nezmysel, mám svoju hranicu a keď si pozerám niektoré blogerky, tak niekedy nechápem, načo je komu toľko druhov riaseniek a podobné veci, jasné, kozmetika je môj koníček takže na ňu míňam viac a rada si ju prezerám, no snažím sa k tomu pristupovať racionálne a kupovať skôr veci, ktoré potrebujem nie tie, ktoré sa mi páčia pre svoju vôňu, obal, cenu či iné lákadlá. Prírodnú kozmetiku používam zatiaľ dosť výnimočne, nebránim sa jej síce celkom, no tá bežná sa mi zatiaľ páči viac a je cenovo väčšinou výhodnejšia, no pričuchla som už aj k Alverde, plánujem si kúpiť nejaký telový olej od Saloos a čomu jednoznačne verím je fakt, že také prírodné telové mlieka či maslá sú oveľa účinnejšie než tie ako to nazvať správne neprírodné? neviem.
    Bianka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky